Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

jolanka 22:52, 08 sie 2016

Iwonko, nawodnienia niewiele fotografowałam Jest tylko zdj. na str. 93. Podam Ci na priv koszt i kilka informacji
Iwk4 23:06, 08 sie 2016

Aniu, dziękuję

Jolu, zaraz zerknę. Ciągle mi po głowie chodzi to nawadnianie, głównie linia na rabatach. Wszystkiego nie dam rady. Tyle rzeczy już zaplanowanych ...
Gardener27 23:15, 08 sie 2016

Iwonko bardzo sympatyczny awatarek
Napracowaliście się przy prostowaniu tych chodników ale teraz są bardziej spójne z liną rabat
Podpora bardzo mi się podoba na pnącza jak a powstała, w następnym sezonie będzie tam już zupełnie inaczej za sprawą róż
Pięknie się wszystko prezentuje
Iwk4 23:22, 08 sie 2016

Przemku, róże po pierwszym kwitnieniu wystrzeliły w górę, wiosną będzie już co podwiązywać. Najbardziej boję się odplątywania i przesadzania New Dawn, musi iść na tą pergolę, bo na trejażu po dwóch latach zrobiła się wielka, nie mieści się, a to nie koniec... Muszę poczekać co najmniej do września, więcej chyba nie dam rady z czekaniem ...
Napracowałam się ja z tymi chodniczkami i pan, co je kładł. Zbyszek sobie wyjechał do pracy, bo mu się urlop skończył. No cóż, tak to jest,jak w delegacji się pracuje ... Czasami nie lubię takiej rozłąki, szczególnie, jak są męskie rzeczy do zrobienia... A ja nie jestem z tych stworzeń, co wszystko zrobią... Choć ostatnio śruby w pergolę udało mi się wkręcić za pomocą wkrętarki. Ale szybko oddałam. Wolę pędzlem machać
Gardener27 00:04, 09 sie 2016

New Dawn to potwór, masz rację Silna i szybko przyrastająca róża Nie mam jej u siebie już gdzie posadzić ale zawsze mi się podoba u innych Na tej nowej kracie będzie jej idealnie
Ja i tak Was kobiety zawsze podziwiam że tyle męskich czynności wykonujecie w ogrodzie i domu Czasy się zmieniły i podejście do obowiązków i zajęć również ale ten facet też potrzebny bo kto by tak narzekał jak nie my
Iwk4 00:20, 09 sie 2016

Gardener27 napisał(a)
... Czasy się zmieniły i podejście do obowiązków i zajęć również ale ten facet też potrzebny bo kto by tak narzekał jak nie my

Przemku, otóż to Trafiłeś w samo sedno.
Dla Ciebie na dobranoc maki:

Zebrałam już nasionka.

Jeśli ktoś jeszcze byłby zainteresowany, proszę pv. Osoby, które już pisały uwzględnię do wysyłki Będę wiedzieć, jak podzielić nasionka
hindsight 00:21, 09 sie 2016

Iwonko, mam nadzieję, że nie odebrałaś moich uwag jako przytyk poruszyło mnie, co pisałaś wcześniej o swoim kiepskim samopoczuciu po prostu. Na kolory jest jeszcze jedna rada - można je pogrupować i odsunąć trochę od siebie. Myślę, że więcej Novej Zembli to jest świetny pomysł!

A co do buka, to podtrzymuję swoje zdanie. Nie popełnij mojego błędu i nie sadź duzych drzew blisko przejścia. Ja teraz będę wycinać i przesadzać to jest duże drzewo jednak. Za to dwa buki posadzone razem, w takiej odległości, żeby nie właziły na siebie nawet, jak będą już spore, to byłby piękny widok. Ja mam dwa kolumnowe jałowce arnold tak posadzone, wyglądają świetnie, chyba nawet lepiej, niż 3

Zobacz, jak ładnie:

https://pl.pinterest.com/pin/449937818998361269/
Iwk4 00:39, 09 sie 2016

Dominiko, tu na forum, jak sie pisze, nie można niczego odbierać do się. Każdy ma prawo powiedzieć, jakie ma doświadczenie i jak tylko Zbyszek się zgodzi, to wczesną wiosną przesadzimy go na rabatę obok. Też miałam takie wątpliwości, ty je potwierdzasz...
Aniaaaa też kiedyś się mnie pytała o decyzje dotyczące drzew.

Widziałam normalnego buka, takiego, co ma ponad 100 lat w wielkim ogrodzie parkowym. Tam rosły same stare drzewa, były cudne, ale nie do małego ogrodu, dlatego wybrałam kolumnowego buka wolnorosnącego.
Nie mniej może osiągnąć 3 metry szerokości i trzeba mieć świadomość.
Tu Danusia pokazała dwie kompozycje z dwoma takimi samymi drzewami:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712389106115/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712389106112/

hindsight 00:46, 09 sie 2016

Tak, wygląda to świetnie. Ja od kilku lat miałam w planach posadzenie tak dwóch kolumnowych grabów Frans Fontaine. Tak kiedyś mi wpadło do głowy, żeby posadzić dwa na podjeździe. Ciężko je dostać, bo wszędzie tylko Fastigiata. Kupiłam małe, na razie rosną i czekają ... A teraz czytam, że wszyscy robią rabaty grabowe, to mnie utwierdza w przekonaniu, że to był dobry pomysł
Iwk4 01:04, 09 sie 2016

Twoja inspirka fajna. Weszłam sobie do tego ogrodu, lubię się inspirować, chłonąć nowe kompozycje.