Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Tajemniczy Ogród 16:02, 26 kwi 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Mnie sie rowniez zdjecia i widoki ogrodowe podobaja Klimat podobny jak u Anuli i Ursy. To chyba te duze drzewa daja takie wrażenie

Masz rację , całą robotę robią te duże drzewa i ten światłocień, nawet dziś w południe w upale dało jakoś radę, choć teraz po południu jest dużo piękniej, jak ten cień się tak miękko kładzie. Dlatego tak uwielbiam te brzozy i wybaczam im lekkie niedbalstwo
W jabłoniowym sadzie 07:49, 26 kwi 2019

Do góry
No więc tak:
- fajnie że lasek brzozowy klepnięty
- nad połączeniem brzozy-kamyki-wrzosy trzeba będzie pomyśleć, bo to nie jest połączenie występujące w naturze; inspiracje z brzozami i kamieniami jakiś miesiąc temu wyszukiwałam Magdzie z ogrodu z wilkiem, bo ona też robi brzozy z kamieniami; natomiast czy wrzosy się polubią z kamieniami.... wątpliwe ale do przemyślenia
- bukszpany pod jabłonkami owszem, lawenda na pewno nie;
- linie proste na pewno mogą być, nawet łatwiej mi będzie coś wymyśleć niż z takimi swobodnymi

Mogłabyś zrobić listę roślin, które już masz? z planu czasem trudno mi odczytać. Postaram się je jakoś zagospodarować.

Jakie wymiary powinno mieć boisko do siatkówki?
Pod bosymi stopami 12:45, 25 kwi 2019

Do góry
Aniu, cisy piękne! Widać, że zdrowe, dobrze posadzone, puszczają wiosenne odrosty Zazdroszczę pozytywnie takiego żywopłotu

Wiśnie Umbry/Globossa piękne, dorodne egzemplarzei i w sumie jak za taki obwód bardzo niedrogie! Super zakup.
Czy mogę dostać na priva namiar na brzozy? Szukam 4 doorenbosów.
Mam w pobliskiej szkółce ale 110 zł za takie niewielkie, to wysoka cena więc albo kupię tanio maluchy (w zeszłym roku płaciłam 65zł za takie 2-3 m albo konkret drożej).

Układ rabat z drzewami i plac zabaw świetny Ja bym nie dawała piasku jako podłoże bo koty (nawet jak nie masz to okoliczne) zaczną Ci robić kuwetę z niego. Najlepiej trawa albo wersja premium czyli płyty gumowe.

Inspiracja z Mai w ogrodzie świetna, tam dużo się dzieje, ja bym chyba dała mniej gatunków, katwiej wtedy wszystko zaplanować. Mam za dużo gatunków na mojej rabacie patio i się od 2 lat z nią męczę...ciągle przerabiając.
Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 11:54, 25 kwi 2019

Do góry
Hmm, osobiście wolę ten sposób sadzenia, który pierwotnie planowałaś - taki porozrzucany. Ale np.: Wiola sadzi takie szpalery i bardzo ładny efekt to daje.

Osobiście wolę też sadzić gęściej: jak nie ma wolnej ziemi, to mniej pielenia jest.

Te mniejsze byliny (bergenie, żurawki) na pewno sadziłabym w podwójnych rzędach na mijankę, bo boję się że w pojedynczych nie będą widoczne.

A tak w ogóle - skoro brzozy jednak nie, to czemu zamieniłaś je na kanzany a nie wymarzone grujeczniki?
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 10:31, 25 kwi 2019

Do góry
Pomóżcie proszę, bo chyba padną mi wszystkie brzozy jak tak dalej pójdzie :/
Mam taki zagajniczek, 6 Doorenbosów, rosną u mnie już od 3 lat. Po zimie nie wybudziły się dwie z nich. Najpierw pomyślałam, że śpiochy, bo podrapane gałązki były zielone pod korą. Jednak trwało to za długo i zaczęłam im się przyglądać bardziej dokładnie. Okazało się, że martwe są pnie. Nie od korzenia, nie od góry, a padły od środka drzewa. Zauważyłam, że pod białą korą są jakby pęcherzyki, po zdrapaniu ich okazało się, że w każdym z nich są takie czarne odstające kropki, jak sadza. Na młodszych gałązkach widać po prostu czarne kropki. Co zaatakowało moje brzozy? Co zrobić żeby nie padła mi reszta drzew? (jednej brzozie obcięłam już 2 zainfekowane gałązki)
W każdym miejscu gdzie pojawiły się kropki, drzewo jest martwe.

W jabłoniowym sadzie 10:00, 25 kwi 2019

Do góry
No właśnie na to też Ci chciałam zwrócić uwagę
Przepraszam, że będę brutalnie szczera ale zrobiłaś błąd typowy dla początkujących ogrodników: zbyt wiele roślin na zbyt małych rabatach

Pomysł z kompozycją pod każdym drzewem inną nie wypali, bo jak będziesz patrzyła w tamtą stronę z tarasu, to sobie nie wykadrujesz tych kompozycji każda oddzielnie, tylko będziesz je widziała wszystkie jednocześnie, a ponieważ każda jest inna, to łączny efekt będzie chaotyczny.

Czy zaglądałaś na tą stronę, którą Ci poleciłam? Podobają Ci się realizacje tego studia? Jakby zrobić uproszczoną wersję takiego ogrodu to mogłoby wyjść coś takiego:

Zagajnik brzozowy bliżej garażu, dalej od jabłoni, bo mi trochę do siebie nie pasują. Brzozy dość nietypowo posadzone w rzędach, żeby pasowały do rzędu jabłoni.
Pod drzewami rabaty swobodne, trawiasto-bylinowe; ich duża powierzchnia może być trudna do zaakceptowania dla kogoś, kto właśnie z dużym trudem założył piękny trawnik
W lewym górnym rogu albo dodatkowy placyk wypoczynkowy albo plac zabaw dla dzieci.

Przeszłoby coś takiego czy kombinować w zupełnie inną stronę?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:17, 24 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wszystkie tulipany piekne, ale te wg mnie najladnjejsze lubie taki gatunek bardzo dostojny jak sie nazywaja. Czy wszytkie tulipany wysadzasz z ziemi aby odpoczely?
Tyle tego masz Danusiu, ze trzeba miec sztab ludzi aby wszystkiemu podolac.

Ogladajac z poprzednich lat (2014) miesiecznik "zielen to życie" z pazdziernika napotkalam na Twoj artykul o bukszpanach i fotka w nim zamieszczona umnieściłam na moim watku.
Prosze Danusiu czy moglabys zobaczyc na moj watek chcialam sie dowiedziec jak nazywaja sie te bordowe czerwone kwiaty w trawie. Bardzo kontrastowe i podobaja mi sie.

Widze prerie jeszcze te brzozy i konie trawy suche preriowe pomysl w dziesiatke trzeba zrealizowac jak jest miejsce.

Pozdrawiam
Ukojenie 17:02, 24 kwi 2019

Do góry
Dzis tez wieje ale wyszlam z domu. Teraz mam mega katar
Efekty dzisiejszego dnia:
- wyniesione z piwnicy dalie - chyba w 100% zyja bo widze paczki albo juz wyrastajace lodyzki dostaly prysznic i maja sie dotleniac
- obsypane kora brzozy - zrezygnowalam ze zdejmowania darni polozylam kartony i przysypalam gruba warstwa kory... Za dwa sezony bedzie chyba juz mozna sadzic inne rosliny...
Bylo rano:

Jest teraz:

I mam to czego nie lubie - kolka w trawie

Spokojnie kiedys tam bedzie rabata po luku, ale zabraklo mi sily i kory /wysypalam 17 workow/.

Mialam zrobic pierwsze koszenie trawnika ale musze odpoczac. Moze jutro...
Majówka na Majówce 15:12, 24 kwi 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Nigdy problemów nie miałam. Teraz nie dawno ogoliłam graba koło chatki mocno od dołu, a jesienią wszystkie brzozy w brzeziniaku i modrzewie. Raczej pobudza to drzewka do wypuszczania kolejnych gałęzi. Za chwilę od dołu podgolę magnolie
Irenka w Miłkowie wszystkie drzewa mocno od dołu podcina

ja podkrzesuje grabka wczesna wiosna, modrzewie przy cieplej zimie juz w lutym ew. poczatek marca, brzozy w lipcu. magnolii nie tne wcale, bo na razie male sa i wszystkie madre ksiazki pisza, ze nie powinno sie ich ciac ozdobne jablonie, sliwy, lilaki tne zawsze po kwitnieniu. poza tym jestem fanka podcinania i przycinania dla rozkrzewienia w tym roku chce pozageszczac troche sosny, bo za szybko ida w gore. w nich nie wylamuje głownej świeczki a tylko kazda przycinam o polowe. fajne geste jezyki wtedy wychodza
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:27, 24 kwi 2019

Do góry
ostatnio posadzilam jarzaby joseph rock, 3-4 m w koronie,mozna ciąc. przepieknie sie przebarwiaja jesienia, posadzilam tez 3 grujeczniki, o mamo jak je lubie. mamy nowych sasiadow za plotem i chcialam na szybko cos posadzic, bo tacy z lekka inwigilatorzy (mam nadzieje, ze to tylko w fazie poczatkowej bedzie potem sie przyzwyczaja) ale ja lubie w ogrodzie w stroju kapielowym i sie poopalac czasem i to podgladanie mnie krępuje. moi poprzedni sasiedzi sprzedali chate i sa nowi. przy tmtych nie musialam miec szczelnego plotu a teraz na szybko cos szukam. za jarzabami chce jeszcze dosadzic kolumnowe swierki, niech sobie rosna. na czesci mam juz posadzone choiny, przed nimi brzozy wiec jakos to będzie.
a grujeczniki sa swietnym materiałem do ciecia, szybko maja liscie, ozdobne caly rok, jesienia super przebarwiaja sie. i do tego ściólka z lisci grujecznika pachnie miodem.
jarzaby maja dosc pozno liscie, za to potem sa kolorowe owoce dla ptakow. oba te drzewka lubia wilgoc.
amanogaw, kanzanek czy innych nie bardzo lubie, bo one ładne tylko przez chwile a potem nuda panie
Malutki pod lasem 22:18, 23 kwi 2019

Do góry
Uwielbiam ten czas, kiedy brzozy na tle lasu zaczynają się zielenić
Pięknie jest

W piątek miałam urlop i choć Święta zbliżały się wialkimi krokami, to stwierdziłam, że wszystkie pyszności zrobię w sobotę, M sprzątał dom, Marysia myła okna u siebie i Jaśka, to ja... poszłam ryć. Postanowiłam rozprawić się z trawą i czymś co ją przypominało pod serbami, żeby lepiej im się rosło. Po 3 godzinach rycia efekt marny.

Po kolejnych czterech padłam na pysk. Trochę już widać, ale jestem załamana jak ciężko idzie. No nic, trudno, powoli zawsze do przodu. Kartonami wyłożyłam, coby mi nie zarosło znowu.
Pod bosymi stopami 21:56, 22 kwi 2019

Do góry
effka napisał(a)
Aniu, pokażesz posadzone cisy? Myślę czy nie zrobić z nich niskiego żywopłotu wokoł graba kolumnowego.

Ewa przepraszam, znów mnie wcięło...
Jutro zrobię zdjęcie żywopłotu, zaczęłam w nim pielić i z radością stwierdzam że wygląda na to że przyjęło się 100 cisów na 100 Wszystkie mają świeże zielone końcówki co oznacza chyba że zaraz ruszą.

Po dość długim i stresującym dla mnie (ile ja się ich naoglądałam ) czasie ruszyły również brzozy. Na sześć wsadzonych pięć żyje - jedną złamał wiatr już jakiś czas temu.

Czekamy na dostawę cisów, miały być już jakiś czas temu, niestety trochę się ich przyjazd opóźnił. Cisy z tego samego źródła co w zeszłym roku, mają być kopane z gruntu i to mnie trochę martwi bo późno już...Ale podobno one są jakoś specjalnie sadzone żeby można je było w dowolnym momencie wykopać. MImo wszystko trochę się obawiam.

Zdefiniowałam plany na ten rok i szaleństw nie będzie. Dosadzimy cisów, wyznaczymy resztę rabat i dokończymy zabawę z glebą. `Szukam też niewysokich drzewek, takich do 3 metrów najlepiej.

Dwie rabaty mam gotowe do sadzenia ale nie mam na nie pomysłu, za szybko mi zima minęła

Pozdrawiam, jutro wstawię zdjęcia chociaż trochę wstyd
W jabłoniowym sadzie 05:31, 21 kwi 2019

Do góry
Przemyślałam sobie wszystko i rozrysowalam taki plan. Zostanę przy różnorodnym ogrodzie ale koniecznie muszę mieć rabatę z hortensjami i ponieważ kocham brzozy zaplanowałam brzozowy zagajniczek. Na planie białe roślinki to te których jeszcze nie ma. Co sądzicie?
narysowałam sobie jak moja rabata zachodnia będzie wyglądać za 10 lat jak urosną trzewa. Mogę wtedy ewentualnie wymienić stare jabłonki na coś innego np na surmie. Myślałam jeszcze o jakimś soliterze w narożniku przed kompostownikiem, czyli na dolnym rysunku po prawej - podobają mi się złotokap albo tulipanowiec.
Miłkowo - sezon 2016-2022 23:07, 19 kwi 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Czyli zgadzamy się
Ale Black Tulip jest kolumnowa, rośnie wąziutka, a Genie bardzo rozłożysta, dlatego ją podcinam i formuję na zgrabne drzewo. Jeśli cięcie magnolii zrobimy po kwitnieniu, 1 tydzień, to nawet na ciętych gałązkach pojawia się kwiat, nie wiem czy u wszystkich magnolii, ale u Susan na pewno, mam to sprawdzone. I cieszę się, ze takie nowiny odnośnie magnolii przekazujesz. Cięte brzozy, jeśli nieumiejętnie, tracą na urodzie, cięcie musi być też estetyczne.
Do małego ogrodu polecam Piruette, Rose Marii i Sunsation, te znam i rosną wąziutko
to Marie Rose
wg mnie najpiękniejsza, kwiaty rozwijają się od dołu, do góry, bardzo długo kwitnie, prawie 3 tygodnie, zdjęcia z poprzedniego roku, w tym z powodu ubiegłej suszy, nie zakwitnie, kwiaty większe niż u Black Tulip

Milko, jak to mozliwe?
U nas podaje, ze black tulip to 4-8m wysokosci, i szerokosci ok 5m. RHS tweirdzi, ze moze byc i 8. A Genie to max 4m na wysokosc, i szerokosc to max 1.5m.
no ale moze oficjalne wymiary swoje, a praktyka swoje W kazdym badz razie, black tulip za duzy, moj ogrod szeroki na 6 z kawalkiem, albo jakos tak Wybralam Gienke, no bo jak inaczej
Marie Rose mnie powalila, przesliczna! dzieki, zanotowalam, bede sie rozgladac za nimi. Sunsation tez niczego sobie
Majówka na Majówce 12:04, 19 kwi 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Sylwia dobrze ci takie cięcie znoszą drzewka? Robisz to wczesną wiosną?
Trochę się boję bo to jest prawie połowa gałęzi czasem.

Nigdy problemów nie miałam. Teraz nie dawno ogoliłam graba koło chatki mocno od dołu, a jesienią wszystkie brzozy w brzeziniaku i modrzewie. Raczej pobudza to drzewka do wypuszczania kolejnych gałęzi. Za chwilę od dołu podgolę magnolie
Irenka w Miłkowie wszystkie drzewa mocno od dołu podcina
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:51, 19 kwi 2019

Do góry
Poppy napisał(a)

Ale czad, ogromne wyrosly. Faktycznie, kolorem duzo ladniejsza niz genie, widzialam obie na zywo, i niestety Tyle ze black tulip duzo za duza, u mnie sie tylko genie zmiesci, i tak to.

A co do ciecia magnolii, to swoje 3 grosze tez wrzuce. na moich przedmiesciach Londynu tna je i to ostro, co iles lat, by je trzymac w ryzach. Magnolie zyja, daja rade, kwitna. Wiadomo, w roku ciecia nie kwitna, bo tna je zazwyczaj b wczesna wiosna, albo p jesienia/zima. Pozniej nadrabiaja. Troche widac te ciecia, pokroj sie zmienia, nie jest naturalny, jak lubie, ale cos za cos, jak sie bardzo chce, a miejsca malo, to jak widac sposob sie znajdzie. Ja wybralam kolumnowa zamiast ciecia Moglabys polecic jeszcze inna, nie genie?

U nas takze brzozy tna. Na potege wrecz. Ale one moim zdaniem fatalnie wygladaja w stanie bezlistnym, jak sie zaliscia, jest lepiej. troche

Czyli zgadzamy się
Ale Black Tulip jest kolumnowa, rośnie wąziutka, a Genie bardzo rozłożysta, dlatego ją podcinam i formuję na zgrabne drzewo. Jeśli cięcie magnolii zrobimy po kwitnieniu, 1 tydzień, to nawet na ciętych gałązkach pojawia się kwiat, nie wiem czy u wszystkich magnolii, ale u Susan na pewno, mam to sprawdzone. I cieszę się, ze takie nowiny odnośnie magnolii przekazujesz. Cięte brzozy, jeśli nieumiejętnie, tracą na urodzie, cięcie musi być też estetyczne.
Do małego ogrodu polecam Piruette, Rose Marii i Sunsation, te znam i rosną wąziutko
to Marie Rose
wg mnie najpiękniejsza, kwiaty rozwijają się od dołu, do góry, bardzo długo kwitnie, prawie 3 tygodnie, zdjęcia z poprzedniego roku, w tym z powodu ubiegłej suszy, nie zakwitnie, kwiaty większe niż u Black Tulip

Miłkowo - sezon 2016-2022 05:18, 19 kwi 2019

Do góry
GorAna napisał(a)
Irenko, ale piękna wiosna u Ciebie!
Magnolie jak królowe
Pozdrawiam Świątecznie

Aniu dziękuję
Stwierdzam, że magnolia Genie bardzo szybko rośnie. Pasuje do Twojego ogrodu, do liści bordowej brzozy
No i jednak stwierdzam też, że najpiękniejszy zapach ma Piruette, nawąchałam się i na bank ona zwycięża
zaczyna pokaz

Miłkowo - sezon 2016-2022 23:27, 18 kwi 2019

Do góry
Milka napisał(a)
a i taką fotę mam
1 pąk Black Tulip

Ale czad, ogromne wyrosly. Faktycznie, kolorem duzo ladniejsza niz genie, widzialam obie na zywo, i niestety Tyle ze black tulip duzo za duza, u mnie sie tylko genie zmiesci, i tak to.

Milka napisał(a)

lii, polscy hodowcy piszą tylko o zawijaniu, chronieniu, asekuracji...bo..padną.
Kilka lat wstecz, oglądałam progarm z Holandii, Niemiec, Anglii, oni też wiedzą, że się nie tnie magnolii, ale są wyjątki, a nawet takie magnolie, co trzeba ciąć, w końcu opieram się tylko na gatunkach, które u nas żyją, a są te same gatunki i może być z nimi inaczej. W innej strefie. Klimat się zmienia, a my i rośliny, z nim.

A co do ciecia magnolii, to swoje 3 grosze tez wrzuce. na moich przedmiesciach Londynu tna je i to ostro, co iles lat, by je trzymac w ryzach. Magnolie zyja, daja rade, kwitna. Wiadomo, w roku ciecia nie kwitna, bo tna je zazwyczaj b wczesna wiosna, albo p jesienia/zima. Pozniej nadrabiaja. Troche widac te ciecia, pokroj sie zmienia, nie jest naturalny, jak lubie, ale cos za cos, jak sie bardzo chce, a miejsca malo, to jak widac sposob sie znajdzie. Ja wybralam kolumnowa zamiast ciecia Moglabys polecic jeszcze inna, nie genie?

U nas takze brzozy tna. Na potege wrecz. Ale one moim zdaniem fatalnie wygladaja w stanie bezlistnym, jak sie zaliscia, jest lepiej. troche
Pamiętajcie o ogrodach 21:50, 18 kwi 2019

Do góry
Janusz Kondratowicz

Puste już ulice zamiata wiatr
Cichną na przedmieściach klaksony aut
Powiedz mi "Dobranoc" i pomyśl o mnie
Zanim wszystko kiedyś obrócisz w żart

Jutro za twój uśmiech słońce ci przyniosę
Pierwszych kwiatów biały płaszcz
I na długi spacer tak jak dziś zaproszę
Jeśli będziesz miała czas

Jutro za twój uśmiech dam ci sznur korali
Z najpiękniejszych twoich snów
Wczoraj nieznajomi - dzisiaj zakochani
Jutro się spotkamy znów

Ratuszowy zegar nie dzwoni już
Kończą autobusy ostatni kurs
Weź na pożegnanie gałązkę brzozy
I nie budźmy miasta po ciężkim dniu...

Malutki pod lasem 13:12, 18 kwi 2019

Do góry
Przybiegłam pochwalić brzozy bo piękne są a cena śmieszna, brałabym bez wahania. Szkoda, że mam tak daleko do Ciebie, bo potrzebuję kilka sztuk. U nas niewiele większe, wprawdzie już z bielejącym pienkiem, kosztują 110 zł. Moej zeszłoroczne mniejsze od Twoich kupowałam za 65 zł.
Laseczka jesteś!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies