Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Doranma 10:04, 05 lip 2019

Cichutko oglądam Twoje klimatyczne zdjęcia i ...odpoczywam ☺ Dziękuję ☺
makadamia 10:11, 05 lip 2019

Doranma napisał(a)
Cichutko oglądam Twoje klimatyczne zdjęcia i ...odpoczywam ☺ Dziękuję ☺

Do odpoczywania to takie zdjęcia się nadają

(jeszcze przed malowaniem)
Anda 10:11, 05 lip 2019

makadamia napisał(a)

To swoją drogą, ale on w ogóle nie pokazuje swoich pięknych ogrodów, tylko jakieś pojedyncze kwiatki

Przecież nie musi. Ma fotografów, którzy to robią za niego

Ogólnie zauważyłam, że tacy prawdziwi profesjonalni landscape designer nie podniecają się jakoś specjalnie ani ogrodami ani bylinami, no chyba, że są naprawdę wyjątkowe
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 10:19, 05 lip 2019

Też tak to odbieram
Ale np.: nigel dunnet piękne zdjęcia pokazuje.
malgol 11:17, 05 lip 2019

makadamia napisał(a)

Za pergolę dziękuję
Z rozmnażaniem rozenka masz podobne doświadczenia jak ja. myślę, że trzeba go wypróbowywać w różnych miejscach i kombinacjach. Mnie się wydaje, że on jest bardzo "plastyczny" i dobrze rośnie w tłoku. Wręcz lubi, jak może się wspinać na inne rośliny i z nimi mieszać. A np.: jukki, lawendy, rozchodniki lubią mieć dookoła siebie wolną przestrzeń.

Ta świecąca trawka to śmiałek. To moja druga próba z nim - pierwsza była nieudana. Dziewczyny dobrze mówiły, że on dobrze wygląda w dużych grupach, bo ma bardzo ażurowe kwiatostany i pojedynczo ich w ogóle nie widać. U mnie rosną trzy sadzonki i mam nadzieję, że w przyszłym roku zmężnieją

Ja na rogalu posadziłam 7 sztuk śmiałka i na drugiej jego częśći tez 7...myślisz ,że to wystarczające zagęszczenie?

A mój rozenek jest równie ażurowy co nie przymierzając śmiałek i nie mam pojęcia co go czyni takim wyjątkowym? Co z nim robię żle?
kasia1 11:26, 05 lip 2019

Podoba mi się Asiu ta Twoja konstrukcja. Nie nadążam z czytaniem Twojego wątku, ale w wolnej chwili zaglądam Chcesz ją pomalować. Na jaki kolor? Też taką chcę (kiedyś). Nawet mi miejsce na nią projektowałaś U mnie potrzebuję do tego jakiś dach, by na zimę można było przechować meble ogrodowe. Kiedyś się zgłoszę po instrukcję

Asia, hamaczek super, jaka musi być rozpiętość? Tzn. chciałabym w tym roku posadzić brzozowy gaik. I te brzozy (przynajmniej dwie) muszą być w takiej odległości, by swobodnie powiesić kiedyś hamak. 3 metry, 4 metry? Chyba bardziej 4 jak patrzę na zdjęcie u Ciebie.
Anda 13:27, 05 lip 2019

makadamia napisał(a)
Też tak to odbieram
Ale np.: nigel dunnet piękne zdjęcia pokazuje.

Rzeczywiście piękne. Może większą wagę do zdjęć przywiązuje Tutaj pewnie dużą rolę odgrywa i charakter danej osoby i osoba zajmująca się jego PR.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 14:36, 05 lip 2019

Ano tak. Nie wszystkie profile są prowadzone osobiście
makadamia 14:46, 05 lip 2019

kasia1 napisał(a)
Podoba mi się Asiu ta Twoja konstrukcja. Nie nadążam z czytaniem Twojego wątku, ale w wolnej chwili zaglądam Chcesz ją pomalować. Na jaki kolor? Też taką chcę (kiedyś). Nawet mi miejsce na nią projektowałaś U mnie potrzebuję do tego jakiś dach, by na zimę można było przechować meble ogrodowe. Kiedyś się zgłoszę po instrukcję

Asia, hamaczek super, jaka musi być rozpiętość? Tzn. chciałabym w tym roku posadzić brzozowy gaik. I te brzozy (przynajmniej dwie) muszą być w takiej odległości, by swobodnie powiesić kiedyś hamak. 3 metry, 4 metry? Chyba bardziej 4 jak patrzę na zdjęcie u Ciebie.

Kasiu, konstrukcja już pomalowana, tylko teraz stare zdjęcie wrzuciłam.

Tak wygląda po malowaniu:

kolor: grafitowo-szary (wg opisu na puszce)

Rozstaw belek dobrze oceniłaś. Jest 4 metry odległości pomiędzy nimi.
Jeśli masz wątpliwości, to lepiej więcej niż mniej, bo kawałek sznurka zawsze można dowiązać, a jak się tyłkiem po ziemi zahacza, to trochę kiepsko
Hamak mam z tych większych (i dobrze, bo jak tylko dzieci widzą, że się na nim kładę, to natychmiast przybiegają poprzewracać mi się po brzuchu)
makadamia 14:51, 05 lip 2019

malgol napisał(a)

Ja na rogalu posadziłam 7 sztuk śmiałka i na drugiej jego częśći tez 7...myślisz ,że to wystarczające zagęszczenie?

A mój rozenek jest równie ażurowy co nie przymierzając śmiałek i nie mam pojęcia co go czyni takim wyjątkowym? Co z nim robię żle?

7 sztuk to dość dużo. przynajmniej na moje standardy
śmiałek to podobno dość niepewna trawka i bałabym się go dawać jako podstawę nasadzeń.

coż Ci mogę poradzić odnośnie tego rozenka - próbuj w różnych kombinacjach
on tak długo kwitnie, że naprawdę szkoda by było z niego zrezygnować.