Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

anna_g 15:28, 04 lip 2019

Urszulla napisał(a)

lekko
Pewnie. Niełatwo znaleźć.

Ula, całkiem przypadkiem znalazłam dzisiaj za budynkiem mojej pracy leży stos drzewa brzozowego pociętego już. I na górze, na samej górze, leży... pniaczek malutki a idealny Cyknę mu fotkę to Ci pokażę Jutro go biorę do domu
Urszulla 15:34, 04 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Pytałaś mnie nie dawno o odległosci miedzy liliowcami dla tych wysokich trzeba jednak ciut wiecej miejsca zostawiać bo one mocniej na boki i da i z tego co widze niższym już między nimi ciasno po tych sezonach, ale chwast się nie przeciśnie to pewneNo i w dzisiejszej sytuacji pogodowej same sobie roboią liśćmi za sciółkę, choć z kolei sporo wody z ziemi wyciągają bo ta masa liści paruje przecież

Wygląda na to że chyba najwcześniej będę za rok je dzielić. Będzie ich więcej i wyjdzie mi na korzyść. Bo trzeba miejsce długie pod murem ogarnąć. Od zeszłego lata dłubię i dłubię po trochu i tylko mnie chwasty denerwują.

Miałam tu w zeszłym roku łany werbeny i kosmosów. Zobacz jakie resztki zostały. I ile potrzeba tu ziemi.

Urszulla 15:37, 04 lip 2019

anna_g napisał(a)

Ula, całkiem przypadkiem znalazłam dzisiaj za budynkiem mojej pracy leży stos drzewa brzozowego pociętego już. I na górze, na samej górze, leży... pniaczek malutki a idealny Cyknę mu fotkę to Ci pokażę Jutro go biorę do domu

To masz szczęście
anna_g 16:36, 04 lip 2019

Urszulla napisał(a)

To masz szczęście

Chyba będzie dobry, jak myślisz?
Może środek czymś zamalować, żeby nie ciągnął tak wody?
Oczywiście możesz wywalić to zdjęcie ze swojego wątku
sylwia_slomc... 16:59, 04 lip 2019

Urszulla napisał(a)

Wygląda na to że chyba najwcześniej będę za rok je dzielić. Będzie ich więcej i wyjdzie mi na korzyść. Bo trzeba miejsce długie pod murem ogarnąć. Od zeszłego lata dłubię i dłubię po trochu i tylko mnie chwasty denerwują.

Miałam tu w zeszłym roku łany werbeny i kosmosów. Zobacz jakie resztki zostały. I ile potrzeba tu ziemi.

Po liliowce musiałabyś do mnie w marcu przyjechać to bym Ci dałaTeraz to nawet nie ma jak kopać bo beton i do tego liści tyle, że nie widać gdzie który jest.
Adela 20:22, 04 lip 2019

Za moim płotem mam stosik ziemi różnej - i dobrej i gorszej, przykrywanej skoszoną trawą. I gdybyś tak po wiaderku sobie przywoziła jesteś w stanie tą rabatę pod murem do przyszłego roku wypełnić

Chwalisz przetaczniki - ja też. Tylko chwyciły mi plamistość i boję się, że na sztywnych pędach zostaną same kwiatki.
Muszę jutro opryskać bioseptem.

Lilie wyjmujesz na zimę?
Urszulla 22:23, 04 lip 2019

anna_g napisał(a)

Chyba będzie dobry, jak myślisz?
Może środek czymś zamalować, żeby nie ciągnął tak wody?
Oczywiście możesz wywalić to zdjęcie ze swojego wątku

Idealny. Środka nie maluj tylk wsyp dobrej ziemi kwiatowej żeby rojniki szybko się przyjęły. Wogóle nie musisz brzozy malować fajna naturalna
Urszulla 22:26, 04 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Po liliowce musiałabyś do mnie w marcu przyjechać to bym Ci dałaTeraz to nawet nie ma jak kopać bo beton i do tego liści tyle, że nie widać gdzie który jest.

Mam dużo liliowców, same się rozrosną rzeczywiście teraz czas trudny miałam robić sadzonki lawendy 50szt i czekam....najbliższy deszcz w środę zapowiadają
Urszulla 22:31, 04 lip 2019

Adela napisał(a)
Za moim płotem mam stosik ziemi różnej - i dobrej i gorszej, przykrywanej skoszoną trawą. I gdybyś tak po wiaderku sobie przywoziła jesteś w stanie tą rabatę pod murem do przyszłego roku wypełnić

Chwalisz przetaczniki - ja też. Tylko chwyciły mi plamistość i boję się, że na sztywnych pędach zostaną same kwiatki.
Muszę jutro opryskać bioseptem.

Lilie wyjmujesz na zimę?

Może to jakaś myśl, po 4 wiaderka jak już

Nie mam lilii ...wyżej piszemy o liliowcach. Dokładnie mam 1 lilię która nie chce się rozwinąć od 2 miesięcy. Siedzi w ziemi non stop.

sylwia_slomc... 22:35, 04 lip 2019

Żebyś bliżej do mnie miała to połowa mułu z rowu do zabrania by była, bo drugą połowę może zmieszczę w skrzyni.