Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Rozplanowanie zimozielonych, nowy ogród 21:46, 16 paź 2020

Do góry
Ja mam radę w innym problemie jaki masz zamiar popełnić. Nie sadzimy (przynajmniej ja nie sadzę ) tak żywopłotu na przemian, bo to dopiero się stworzy bałagan
Poza tym laurowiśnia ma inne wymagania niż cis, ..to niedorzeczne tak sadzić w jeden rowek Posadź kawałek laurowiśni i kawałek cisa.
Ogród Małej Mi 2017 01:26, 16 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja mam już 4 koty i 4 psy, ty kociaro Zasłoniłaś pieniek przed drapaniem? U mnie też drapią, muszę gonić.

Zasłoniłam bo drapią na maksa

Edit to ładniejsze..foty sprzed tygodnia (??) i nawet ich nie oglądałam

Drzewka od Ciebie rosną Wspominam Cię kilka razy dziennie
Ogrody na gliniastej ziemi. 08:20, 15 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Piach piachem, każdy będzie dobry

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

Zasugerował się tym zdaniem i dodałem drobnego piasku do gliny dopiero potem znalazłem w innych źródłach że drobny piasek może wręcz pogorszy sytuację, znalazłem informację że frakcja powinna być powyżej 1 mm
Ogrodowisko - ogrody pokazowe, dni otwarte 20:43, 14 paź 2020

Do góry
Z powodu zwiększenia ilości zachorowań na wirusa Covid-19 na razie odwołujemy dni otwarte.

O nowych założeniach ogrodowych będziemy informować w postach.
Jeśli będzie jakaś szczególna okazja i sytuacja pozwoli otworzymy ogród na konkretny weekend.

Na pewno otworzymy wiosną na ciemierniki i przebiśniegi.
Ogród w Tarnowie 20:30, 14 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gratulacje "pomidorowe" - ależ wysokie porosły

Bardzo dziękuję Danusiu za gratulacje "POMIDOROWE" to były moje pierwsze i jakoś się udało. To taki gatunek co rośnie do 2,5m i dobrze owocuje.
Pozdrawiam
Ogrodzenie na skarpie 19:51, 14 paź 2020

Do góry
Trzmielina Fortunego ma dwie najbardziej popularne odmiany 'Emerald'n Gold' żólto-zielona i 'Emerald Gaiety- biało-zielona. Są to krzewinki zimozielone, mogą się piąć gdy nie są przycinane, a zimą nabierają bardziej wyrazistego koloru. Nie rozwalą murku, to nie dęby

Innych roślin nie polecę, bo nie uważam że coś innego będzie odpowiednie. Poza tym te kamienie aż przytłaczają, nie wygląda to dobrze, a trzmielina nieco zasłoni i można też sadzonkować kawałki pędów między kamienie. Niech zarasta te najeżone skarpy.
Ogrodzenie na skarpie 16:43, 14 paź 2020

Do góry
Trzmielinę Fortunego, dowolna odmiana, wejdzie na siatkę również, jeśli pozwolisz. A jak nie, to nie. Bukszpan odpada, ćma go zeżre.
Nawadnianie pod korzeń 16:28, 14 paź 2020

Do góry
Regulamin mówi że nie wklejamy zdjęć nie swojego autorstwa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:16, 14 paź 2020

Do góry
Swoich nie dzielę, ale dzielenie a raczej rąbanie siekierą jest możliwe - najlepiej wiosną, wtedy mają lepszy start bo idzie na ciepło a nie na zimno.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:14, 14 paź 2020

Do góry
Wzejdą jeszcze jesienią.
Ulewa po zasianiu trawnika 16:14, 14 paź 2020

Do góry
Teraz koryguj.
Moje "chwastowisko" z nadzieją na piękny ogród 14:22, 14 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ewa, zobacz na rysunek Danusi, po lewej serby, zaslonia dom jak urosna, dalej tuje przy plocie, przed nimi drzewa, Twoja rabata zostala
Projekt masz, wybierz drzewa i sadz
Moje "chwastowisko" z nadzieją na piękny ogród 12:45, 14 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu postaram się narysować szkic tego mojego ogródeczka i może wtedy podpowiesz jakie drzewa wsadzić i w którym miejscu tak aby w przyszłości nie zasłoniły "tylnej" części

a jak przestanie padać to pstryknę jeszcze zdjęcie z ulicy tak dla całości obrazu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:38, 14 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A to chyba moje najfajniejsze zdjęcie Phormium

Piękne zdjęcie
Danusiu mój tęgosz też przezimował w donicy i przed nami druga zima...
Sporo urósł sprawia mi dużo radości, czy Ty swoje dzielisz przez podział,
Czy warto je dzielić i kiedy czy wiosną bezpieczniej?
Zielonego Atelier początki 07:22, 14 paź 2020

Do góry
EwaAnna napisał(a)

Danusiu, Dziękuję że zajrzałaś ...

Tak, napisałam powyzej , ze ogrodzenie jest do wymiany, przęsła będą będzie nawiązywać do balustrady balkonowej. Grafitowe z elementem metalu nawiązującym do kolorystyki drewna.

Słupki zupełnie do wymiany . Obecne ogrodzenie wraz z bramą wjazdową było istniejacym na działce blisko 15 lat . Więć epoka i kondycja zmuszaja je do wymiany .

Co do róż i powojnika. Rozumiem że róże pienne wraz z powojnikiem .Bardzo chciałabym utrzymać na działce , biel, bordo , róż, i nieco żółci / seledynu dla kontrastu.
Jakie połączenie róż i powojników byłoby dobrym w tym wydaniu ?

dziękuję
EWa

Nie doczytałąm...przepraszam. A jaką konkretnie masz odmianę powojnika? Roże krzewiaste albo parkowe albo wysokie, pienne - nie.
Ogród Babci Jasi 07:20, 14 paź 2020

Do góry
Dziękuję. Ogród jest w dobrych rękach, bratowa i brat przejęli pieczę nad nim. Wykopałam parę host, aby mieć pamiątkę, zabrałam doniczki, agapanty i mam kotkę Pusię z ogrodu Babci Jasi. Ktoś ją podrzucił. Stale żyją tam jakieś koty...
Czas jechać na groby...
Ogród w Tarnowie 07:15, 14 paź 2020

Do góry
Gratulacje "pomidorowe" - ależ wysokie porosły
Moje "chwastowisko" z nadzieją na piękny ogród 07:04, 14 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Znakomitym przykładem jak samodzielnie można rozmnażać i obsadzać wielki areał jest Kubusiowo. Zajrzyj tam, choć wątek stoi, ale archiwa są wspaniałe.

Danusiu u mnie większość roślin pochodzi z rozsadzania i dzielenia albo z okazji

Ten szpaler carexów to ok 40 sadzonek a kupiłam w ubiegłym roku 2 i na wiosnę tego roku 6

Podzieliłam miskanta ML ale tego już delikatniej z 3 na 5szt.
Pięknie się rozrósł od zeszłej jesieni i cudnie kwitnie.

Chcę go podzielić aby podwoić ilość tylko na wiosnę nie bardzo będę miała czas....
Czy teraz można by go jeszcze ciachnąć na pół?

Rozplenice japońskie też z podziału z 2 roślinek 4 niestety 2 nie przezimowały (byłoby 6)

Podobnie rzecz wygląda z rozchodnikami
Moje "chwastowisko" z nadzieją na piękny ogród 06:47, 14 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5161-moj-ogrod-pod-gorke?page=1254

mój projekt bez realizacji

Ogród cudowny Danusiu (jak wszystkie Twoje)

Moje "chwastowisko" z nadzieją na piękny ogród 06:40, 14 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Witam Cię Danusiu

Zgadza się widok niezbyt przyjemny tak jak pisałam wcześniej sąsiad wyciął kilkumetrowej wysokości żywopłot. Wcześniej był idealny ekran.

Ponownie pojawi się ten ekran z tui wzdłuż całej granicy - tyle mi dokuczyła sąsiadka, że chociaż wolałabym inne rozwiązania to jednak tuje będą najbardziej "szczelne" cały rok.... tylko w tym roku już nie dam rady posadzić....

Tak że będę wdzięczna za inspiracje jeśli chodzi o duże drzewa ale niekoniecznie jako szpaler zasłaniający - to mam nadzieję załatwią nieśmiertelne tuje...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies