Dzisiaj korzystając z chwilki wolnego czasu w pracy stworzyłam taki oto "projekt":
Stożek już jest posadzony.Wookół stożka coś żółtego myśle o cisie elegantissima lub summergold, hortensja lub róża na pniu oraz tuje formowane,a na samym dole 3 bukszpany kule.Co o tym myślicie?
Wokół stożka posadź wrzośce albo żurawki
Zamiast róży na pniu, które zazwyczaj wymarzają posadź hortensję
Ciesze się, że od paru dni pada ale z drugiej strony... przydałoby się co nieco poplewić znów...
I do tego wczoraj popryskałam mszyce na wisni 'Umbraculifera' i na buku 'Purple Fountain'.... i za godzinkę znów zaczęło padać... do powtórki...
Dzis raniutko wyskoczyłam na pobliski ryneczek i zakupiłam 12 szt ostróżek za 5 zł (z ciekawości zajrzałam do pobliskiej szkółki o połowę mniejsze, niekwitnące były po 6,5 zł
I nie wiem czy sadzić je już w docelowe miejsce - bo darń nie zdjęta... - czy na przechowalnik i przenieść na wiosnę...
A jeszcze po przeczytaniu ostatniej "Magnolii" napaliłam się na piwonie drzewiastą... rosłaby sobie w sąsiedztwie tych ostróżek...
Aaaaale cudne okazy!!!! A nasadzenia doniczkowe również śliczne!
Irenko to moje pierwsze hortensje więc uczę się na nich, a nawet nie znam ich dokładnej nazwy , a co za tym idzie nie wiem co dokładnie lubią (wiem że kwaśno i mokro i tyle wiem ) a nie chcę im zrobić krzywdy.