Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:33, 14 lip 2016

Do góry
monteverde napisał(a)

Ta Oh Wow podobna jest do Jubilee Celebration pozdrówka Irenko

Masz rację, ale tak ją w Rosarium chwalili, że kupiłam, ma zarosnąć łuki, na razie liliput, ale powtarza kwitnienie. Aniu [pozdrawiam
leżą po pierwszym deszczu, teraz jeszcze bardziej
mus jakoś je podnieść i powiązać chyba do bambusów

koniecznie na następny sezon musze mieć wkoło coś z metalu mocno podtrzymującego...

ta tak powoli rozkwita, nie znam nazwy

ta podmarzła i ma kilka kwiatów
Pinky Vinky też tylko 2 kwiaty, ale choć raz ma sztywne pędy
a u szkrłatki chińskiej zaraz ścinam kwiatostan, bo nasieje się wszędzie

NewLife w ogrodzie 12:33, 14 lip 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Bea cieszam się z Tobą z Twojego trawnika. Ufff...... po tylu perypetiach JEST!

Makusia napisał(a)
Beti jak przemyślisz propozycję Toszki i się zdecydujesz, to daj znać- też mnie ta myśl nęciła, żeby borówy gdzieś w rabatę wsadzić, bo swoje w przemyślany sposób posadziłam pomiędzy czereśnią, a świerkiem i tują, ale nie mam póki co pomysłu gdzie. Brzmi to fajnie, a wygląda pewnie jeszcze lepiej

Toszka to poziomy też lubią kwas?
Na bank będę tu z Wami radzić jak zacznę działać.
kamila66 napisał(a)
Trawnik wygląda pięknie Mimo tych przykrych zdarzeń udało się
Dzięki Kamila. U Ciebie bywam, jeszcze mam sporo do nadrobienia, ale wiem dobrze, jaka zdolna kobietka z Ciebie. Kobieta pracująca, żadnej roboty się nie boisz. Mamy tak samo. Zazdraszczam zdolnego męża. Z drewnem cuda potrafi zrobić. Koniecznie muszę do Ciebie pobiec.
Skarpa w ogrodzie 12:29, 14 lip 2016

Do góry
ala napisał(a)
Hej. Mieszkam sobie na uroczej skarpie, gdzie w zimie wieje a w lecie grzeje. Nie powiem, że mi na niej źle ale kosztowna się zrobiła jak mi nasadzenia zniweczyła. Zapewne moja wina bo mogła więcej podlewać ale ciśnienie wody zmalało i w łazience w domku czasem brakowało, więc jest jak jest.
Na skarpie południowej wyschły lub przemroziły się rozchodniki, jałowce, kiścień. Skarpa jest wysoko z 10m umiejscowiona ponad drogą ale stroma nie jest tak żeby woda całkowicie nie miała się na czym zatrzymać. Długa od równiny gdzie stoi dom do ogrodzenia na 4m. Szeroka 25m do części skarpy wschodniej.
Na skarpie wschodniej wszystko rośnie.

I teraz mam takie pytanie zanim się wezmę za projektowanie czym obsadzić tą nieszczęsną skarpę południową po za wyłożeniem kamieniami? Kamieni mam pół przyczepy średnicy 0,5m ale nie mam na nie pomysłu bo jest ich za mało żeby wyłożyć skarpę i nie wiem czy estetycznie było by wyłożyć plackami czy porozrzucać po jedyńczo na skarpie?
Kolejną moją bolączką jest ogrodzenie, oznaczone kolorem szarym. Jako, że jest z siatki chciałam obsadzić szmaragdami, świerkami żeby ogrodzenie zasłonić ale jak obsadzę ogrodzenie to obejścia domu nie zasłonię. Z drugiej strony jakbym te tuje posadziła na równinie(brzegu skarpy ) to zasłonię sobie skarpę i zarazem widok.
Poradźcie coś proszę bo ja bym chciała tak klasycznie odrodzenie-tuja- hortensja- żurawka-obwódka z bukszpanu - trawka - i widoczek z trawki na obwódkę z bukszpanu-żurawkę- hortensje-tuje - ogrodzenia widzieć nie chcę
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:28, 14 lip 2016

Do góry
Kasik napisał(a)
Dzięki za poglądowe zdjęcia Amazona Super wygląda po takim cięciu. Na razie zrezygnowałam z zakupów. Zastosuję wariant oszczędnościowy i posadzę swoje żurawki. Decyzja odłożona na potem.

U nas od nocy leje niemiłosiernie. Vanilki przy tarasie stoją w wodzie. Kwiaty na tarasie nie wytrzymują takiej ilości wody, nie wspominając o Anabelkach.

Szkoda, że nadal ich nie ma w sprzedaży. Jeszcze jak Red Baron zrobi się bardziej wiśniowy, efekt będzie ładniejszy.
Oj coś nowego, oszczędzanie a ja chyba z lasu żurawki zabiorę i w lepsze miejsce upchnę, na razie nie wiem gdzie
U mnie też leje, kałuże....ale może z kostki brud z ziemi zmyje, wczoraj po pracy jeszcze namachałam się miotłą z godzinę, więc przesadzanie znowu odłożone.
a powojnik Summer Snow obrasta mi dach i tyle go widzę za to może spłynie z drugiej strony
Nadmorski... 12:27, 14 lip 2016

Do góry
Nowo powstajaca różanka - tylko czy tu nie będzie za mało słońca? To się okaże. Monster okazało się Muntead na całe szczęście. Jakoś te mizeroty dojda do siebie.

No i teraz w tle bordowe pęcherznice podobają mi się, ale cisy już zamówione i nie ma odwrotu.

Przed miskantami Bonica.

Tu gdzie kijki będą krzaczki róż.

Ogrodowe skarby 12:27, 14 lip 2016

Do góry

Skarpa w ogrodzie 12:26, 14 lip 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Jeśli tak jak widać na zdjęciu większość dnia na skarpę pada cień to jałowce nie za bardzo... one lubią dużo słońca. Najpierw sadzimy, a potem obsypujemy.

Zdjęcie było robione rano, stąd cień. Załączam bardziej aktualne zdjęcie o innej porze dnia.

Jeszcze chciałbym dopytać co do kolejności sadzenia i obkładania kamieniem.
Jeśli roślinę płożącą posadzę na poziomie gleby i potem dookoła obłożę kamieniem o wielkości 100-300mm, to roślina znajdzie się we wgłębieniu. Czy nie będzie to dla niej problem? Nie będzie przez to gorzej rosła?
Skarpa w ogrodzie 12:26, 14 lip 2016

Do góry
Pegaz napisał(a)

Witajcie,

czytałem kilka razy forum jako gość szukając inspiracji do wykończenia skarpy przy moim domku letniskowym w Bieszczadach i pomyślałem, że może warto by było poruszyć ten wątek i poczytać Wasze opinie.

Wygląda to obecnie jak na zdjęciu. Wysypany kliniec to parking.
Skarpa na chwilę obecną wyłożona agrowłókniną i czeka na dalsze prace.

Plan jest taki aby parking od skarpy oddzielić linią ze szweli nawiązując do schodów (co właściwie jest już zrobione, ale jeszcze nie sfotografowane), a następnie skarpę podzielić jeszcze na 3 lub 4 pola kładąc szwele pionowo.

Następnie zamierzam skarpę wyłożyć kamieniem technicznym (100-300mm) w kolorze takim jak kamień na parkingu i obsadzić co kawałek jałowcami płożącymi.

Tutaj pojawiają się moje wątpliwości. W jakiej kolejności wykonywać te czynności? Czy najpierw kamień z pozostawionymi otworami na rośliny, czy najpierw rośliny obkładane potem kamieniem?

Co sądzicie o pomyśle? Będę wdzięczny za opinie i jakieś wskazówki bądź pomysły osób bardziej doświadczonych ode mnie
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:25, 14 lip 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Irenko lilia "big brother naprawdę cudna podoba mi się pomysł z przycinaniem turzyc włosistych

Jest wyjątkowa, zapach z daleka się niesie, je dokupię w większej ilości na bank
Nieprzycięte tracą na urodzie, te włosy plątają się, schną, przycinam ją 3 razy w roku, wiosną, koniec czerwca i w sierpniu. Ale tylko tak na końcach 10cm.
powojniki coraz bardziej obrastają łuki

róża OH Wow
NewLife w ogrodzie 12:21, 14 lip 2016

Do góry
Polatałam po Waszych wątkach, zziajałam się, pora na koniec do siebie zajrzeć.
Toszka napisał(a)
to mam dla ciebie jeszcze propozycję - jesli planujesz rabatę i jakieś kwasoluby to posadź wśród nich borówki amerykańskie. Na jesieni cudnie się przebarwiają i są wspaniałą ozdobą ogrodu. W stopy im żurawinę wielkoowocową (super zadarnia, płożąca) i poziomki. Nie muszą być upchnięte gdzieś w warzywniaku

Poziomki to niekoniecznie. Mam na działce takiej ogrodniczej i tam mi wystarczy, ale tą żurawinką to mnie zastrzeliłaś konkretnie. Wygooglowałam sobie, poczytałam i cudo. W życiu (a nawet i po nim) bym nie wpadła na tego typu roślinę sama. Jak dobrze mieć w Orgodowisku Toszkę Tylko jakieś różne odmiany mi wyskakują. Znalazłam odmianę Pilgrim po 8zł sadzonka. Co myślisz o takowej?
Borówkę mam na stanie orgodu. Całe dwie sztuki. Kupiłam zeszłej jesieni w markecie spożywczym na głupiego ( nie ma to jak świadome zakupy i to w bardzo odpowiednim miejscu). Żeby było w temacie, to posadziłam ja oczywiście w warzywnik area, a żeby było jeszcze bardziej w temacie nawet jej ziemi kwaśnej nie dałam tylko lekko wcześniej zasiliłam ziemię obornikiem. Gdy jesienią zaczęła się mocno na czerwono przebarwiać, pomyślałam, że ja wykończyłam, ale w tym roku nawet mi zaowocowała i się ładnie rozrosły krzaczki. Rośnie na tym miejscu tymczasowo, więc po Twoim wpisie teraz będę kombinować nad rabatą kwaśnolubów z uwzględnieniem i borówki, i żurawiny.
Ewa777 napisał(a)
Bea, ale marchewy! Aż ślinka cieknie Schrupałabym taką
Tej książki nie znam. Chętnie poczytam
To kiedy z brzózkami startujesz?
Z brzózkami startuję, gdy mi się trochę trawnik zadarni. Może jeszcze dokupię, bo 5 mi się nie komponuje w zagajniczek za diabły.Mam nadzieję, że zadołowane mi nie padną. Ta jedna, poparzona całkowicie na wierzchołku zbrązowiała, ale niżej ma się całkiem dobrze, to ją ładnie poproszę, żeby kolejny przewodnik puściła. Książka poszła na priv.
jolanka napisał(a)
Beatko, cieszę się, że u Ciebie trawka daje radę. Ja po ulewach przegrabiłam po wierzchu całość - starałam się wyrównywać choć trochę koleiny, które zrobiła woda, zebrałam z rabat to, co splynęło sporo tego.

Czekam na kolejny deszcz, ale mam nadzieję, że tak zlewnego może nie będzie i na takiej spulchnionej łatwiej będzie wchlaniać.
Dopiero po wszystkim rozrzucę to, co zebrałam i dosieję suchej Może nie będę musiała calości robić

Pomysł Toszki o borówkach kupuję, mam 3 to przesadzę razem z rodkami

Dokładnie tak samo zrobiłam i faktycznie kolejna ulewa już tak nie zaszkodziła spulchnionej ziemi a poprzednie nasionka kiełkując zaczęły "wiązać" ziemię. Trzymam kciuki za powodzenie i cierpliwości Jolanko Ci życzę. Najważniejsze, to zadzialać a nie machnąć ręką (jak mój sąsiad, który teraz ma zamiast rzadko posianej trawy takie trawie brody skupione w kilku miejscach. Ani to teraz wyrównać, ani dosiewać....

Widok z okna z teraz... Już nie załamuje a cieszy. Baardzo

Pozdrawiam optymistycznie mimo, że pogoda pod psem i ciśnienie raczej nie sprzyja dobremu samopoczuciu.
Ogrodowe skarby 12:21, 14 lip 2016

Do góry
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:21, 14 lip 2016

Do góry
zoja napisał(a)
hmmm... jak cudnie w Twoim ogrodzie!
morze zieleni i kwiecia przepięknie

tylko nie mogłam się dopatrzeć zdjęcia z przegorzanem było jakieś? pokażesz specjalnie dla mnie?

Nie było, jest dla ciebie
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 12:20, 14 lip 2016

Do góry
VII 2015

VII 2016

Rozpoznawanie traw 12:20, 14 lip 2016

Do góry
Kupilam dzis takie trawki i nie wiem CO TO???

doniczka p9. Maja ok 4 cm wys.
Pomozcie w zidentyfikowaniu!!
Nadmorski... 12:18, 14 lip 2016

Do góry
05.07.

10.07.

Ogrodowe skarby 12:14, 14 lip 2016

Do góry
Zanudzę was fotkami ! No bo cóż można robic podczas smażenia naleśników na dwie patelnie
Nadmorski... 12:11, 14 lip 2016

Do góry
Kwiaty utrzymały się 4 - 5 dni, nocami padało i w dzień patelnia, nie miały lekko. Ale nie powalają kwitnieniem moje austinki, tylko, że one przesadzone jesienią. Za to Pomponelle the best! Znów obsypane pąkami, a dopiero co ścięłam, te od maja!

Tu 05.07.

A tutaj 10.07.
Ogrodowe skarby 12:11, 14 lip 2016

Do góry
Makowo na Kociewiu 12:10, 14 lip 2016

Do góry
makkasia napisał(a)

Bardzo lubię te Twoje rabatki Piękne zestawienia
Ogrodowy song 12:08, 14 lip 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)

Piękna fotka
Ta róża jest dwukolorowa? Czy się przebarwia?

Kamila, ona jest taka dwukolorowa i bardziej różowa, cudna. Lubię te piżmowe; mam jeszcze Pastellę.

Z lewej Pastella, z prawej Alden Biesen

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies