Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Zły stan roślin po posadzeniu - proszę pomóżcie ! 21:01, 12 wrz 2013

Do góry
Trociny nie, świeże wręcz zabiorą azot z gleby i bedzie jeszcze gorzej, Kompostuj je gdzieś i dodawaj nawozy azotowe, polewaj wiosną. Muszą się rozłozyć.

Skoszona trawa też powinna być spróchniała, bo zaparzy się przy drzewkach taka świeża.

Jak masz spróchniałą, to w korzenie też dodaj i zrób ściółkę wokół w takich kółkach po pól metra od pnia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:58, 12 wrz 2013

Do góry
Aaaaa... no to insza inszość

Klon mnie zaciekawił.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:58, 12 wrz 2013

Do góry
Ja o wiośnie nie myślę, bo lato trwa , a kysz takie myśli
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:56, 12 wrz 2013

Do góry
Nom, z jaja trudno stożek wyczarować. Pewnie jest śliczny. Pokazuj zdjęcie koniecznie i daj mi link, żebym nie przegapiła
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:53, 12 wrz 2013

Do góry
Jeszcze znalazłam taki herbicyd TARGA SUPER 05 EC 1 LITR selektywnie zwalcza chwastnicę jednostronną, włośnicę zieloną, miotłę zbożową, owies głuchy i inne chwasty jednoliścienne, nawet perz podobno.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:49, 12 wrz 2013

Do góry
Jejku, jak dużo, chyba grozi Ci wymiana trawnika. Ten trzeba zlikwidować herbicydem niestety, ochronić rośliny wokół kartonami, żeby nie popaliło, bo zdejmowanie darni nic nie da.

Strasznie zaatakowany trawnik.

Można najpierw spróbować środek na chwastnicę, Puma Uniwersal czy jakoś tak, ale ja nie mam z tym doświadczenia więc nie wiem czy pomaga.
Jeszcze znalazłam takie nazwy Arjo-Asulam 400 SL, Asulox 400 SL ale podobno wycofane są. Szukaj w necie i wypróbuj na małym kawałku czy działa, dopiero stosuj na całym trawniku.

Zły stan roślin po posadzeniu - proszę pomóżcie ! 20:49, 12 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Roślinki żyją i jeśli przejmiesz się ich losem, to na pewno się odwdzięczą, ale pokażą to w następnym roku. Zobaczysz.

Ja bym odkopała lekko koło bryły korzeniowej aby nie uszkodzić korzeni..ale czy masz dostęp do próchnicy, albo kompostu? Jak masz to dodaj w korzenie, Nawet możesz darń skompostować i potem obłożyć, to też żyźniejsze będzie. Zobaczysz jak ruszą, gnojówkę z pokrzyw zrobisz, będziesz podlewała, rób kompost ze skoszonej trawy (każdy ma skoszoną trawę) i użyźniaj glebę wokół drzewek.

Pani Danusiu a trociny wchodzą w grę? Bo mam cały worek trocin, skoszoną trawę również posiadam, bo zawsze po koszeniu wyrzucamy z tyłu działki i wystarczy obsypać, czy też odkopać i dodać w korzenie?
Zły stan roślin po posadzeniu - proszę pomóżcie ! 20:39, 12 wrz 2013

Do góry
Roślinki żyją i jeśli przejmiesz się ich losem, to na pewno się odwdzięczą, ale pokażą to w następnym roku. Zobaczysz.

Ja bym odkopała lekko koło bryły korzeniowej aby nie uszkodzić korzeni..ale czy masz dostęp do próchnicy, albo kompostu? Jak masz to dodaj w korzenie, Nawet możesz darń skompostować i potem obłożyć, to też żyźniejsze będzie. Zobaczysz jak ruszą, gnojówkę z pokrzyw zrobisz, będziesz podlewała, rób kompost ze skoszonej trawy (każdy ma skoszoną trawę) i użyźniaj glebę wokół drzewek.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:36, 12 wrz 2013

Do góry
makkasia napisał(a)
Najserdeczniejsze życzenia dla naszego administratora i człowieka pogotowie, pomocnika i niestrudzonego tłumacza z "netowskiego" na "nasze" . sto lat, sto lat , ,

Wyślij mu na pw Ronin Będzie mu miło Zafunduję mu kwiatki do nowego biura, bo się przeprowadzili
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:35, 12 wrz 2013

Do góry
Loosiuu napisał(a)
A też czerwony buk czy jakaś ciekawostka kolorystyczna kolejna? Czekamy

Poszukam, bo nie mogę się zdecydować, ale chyba ciekawostka, tylko czy takie duże będzie?
To właśnie tu 20:32, 12 wrz 2013

Do góry
Podziwiam karczochy, no i do jakiegoś spotkania nie doszło Ojeju.
Ogród zapachów u Jasi 20:29, 12 wrz 2013

Do góry
Jasiu, jesteś trendy bo dalie zachwycające i w Anglii sierpniowej było ich mnóstwo. Modne są Ale nieważne czy modne czy nie, mnie się niezmiennie podobają
Leśne Wzgórze 20:23, 12 wrz 2013

Do góry
Zakupy jak moje, no bardzo śliczne i okazałe
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:21, 12 wrz 2013

Do góry
Debra napisał(a)
Danusia chyba szykuje się do wyjazdu, to już niedługo )))

Niespodziewanka będzie w poniedziałek, ale chyba nie spodziewam się wyjazdu dalekiego...jednak. Niespodzianka to niespodzianka... czekam na rozwikłanie co i jak 16.09 o 20.30
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:19, 12 wrz 2013

Do góry
Nom, Filipie ta brzostownica superowa jest, bardzo mi się podoba, a może magnolię walnę w rogu? Żółto kwitnącą, albo M. cobus o białych kwiatach?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:17, 12 wrz 2013

Do góry
Po wiązie mam zamiar posadzić buka kolejnego. tylko szukam takiego okazu na wysokim pniu, żeby wystawał ponad mur. W ogóle to tam wykarczuje wszystko i koło usunę, żebym tam mogła wejść, bo już nie mogę.

Rewolucja na razie polegała na zmniejszeniu trawnika...lało dziś strasznie, a ja w rozjazdach i w dodatku dziś Ronina urodziny Musowo ciasto, co szybko znika załatwić po przyjacielsku u sasiądki, co umie takie piec

Jutro cyknę fotki tej rewolucji co jej jeszcze nie ma
Zły stan roślin po posadzeniu - proszę pomóżcie ! 20:12, 12 wrz 2013

Do góry
W dołek podczas sadzenia trzeba dawać żyzną ziemię, kompost zgodnie z wymaganiami. Borówka np. rośnie w bardzo kwaśnej glebie, czy taką dodawałaś?

Z podlewaniem było tak, podlałaś po wsadzeniu i trochę potem, a przecież były u nas prawie tropiki, po 35 stopni nawet. To cud, że rośliny w ogóle żyją.

Teraz to może wyściółkuj je kompostem, podlej obficie, usuń porażone liście.
One niekoniecznie potrzebują nawozów, nie nawozy bo to chemia jest a Ty będziesz te owoce jadła, a więc im są potrzebne nawozy naturalne np. gnojówka z pokrzyw, kompost własnej produkcji,
W piachu i bez podlewania nic nie zaowocuje i nic nie urośnie.

Jak sadzić drzewa i krzewy tutaj porady https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy

Popatrz na rysunki, poczytaj - jeśli tak nie robiłaś - oto jest przyczyna złego stanu roślin.

Różaneczniki - choroby i szkodniki 19:28, 12 wrz 2013

Do góry
Nova Zembla ma taką cechę, dlatego pytałam co to za odmiana.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:53, 12 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

U niej nie będę zmieniać ale u siebie i owszem, mam całkiem przewrotny pomysł, ale na następną wiosnę, teraz tylko niewielki lifting wykonam Marzenko

Aż mnie korci żeby przekopać i usunąć trawnik za garażem hehe, ale "bojam" się, że sama nie dam rady...z chłopakami nie lubię, bo ich za dużo i każdego z osobna "muszem" ogarniać, co mnie przyprawia o stres wielki.

Dzisiaj pociachałam prawie po nocy kanty, znowu trawnika jest mniej.

No to szykuje się rewolucja w bukszpanowym nie tylko
Ach te kanty - poproszę o obrazki nowe.
Pozdrawiam serdecznie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:16, 12 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Hahaha, Ale cebulowe to nawet pomiędzy się wciśnie więc ty się nie boj, zmieści się.

Dobrze, że wyrzuciłam agrowłókninę, mam dużo miejsca na cebulowe
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies