pawel_szable...
11:37, 10 wrz 2013
Witam Was,
Trafiłem tu pierwszy raz wpisując w wyszukiwarce "pędraki pod korą"...
Już piszę jakie mam do Was pytanie:
Zakładałem w tym roku ogródek (500m, trawa, rośliny ozdobne, głównie iglaste).
Przez 3 lata jak na działce nie rosło nic poza chwastami nie miałem ani pół kreta. Teraz - nie ma dnia żeby cos nowego nie usypały.
Nie mam czasu ganiać za nimi z łopatą (poza tym nie mam wrodzonej chęci zabijania tych żyjątek).
Co ciekawe - krety ryją i kopią tylko w dwóch miejscach:
- na kawałku pulchnej, przekopanej ziemi gdzie jeszcze nic nie rośnie
- w okolicach roślin gdzie położona jest agrowłóknina i kora.
Obstawiam, że teraz działka jest nawożona, podlewana, to i w ziemi pojawił się pokarm dla kretów.
Ale dlaczego kopią tylko tam gdzie to opisałem?
Tłumaczę to sobie tak, że tam gdzie jest przekopane mają po prostu miękko i wygodnie - więc kopią z lenistwa Natomiast przy roślinach, pod agrowłókniną i korą...? Czyżby rośliny/włóknina/kora przyciągała krety lub robaki którymi krety się żywią?
Czy powinienem zrezygnować z kory np. na rzecz ozdobnych kamieni?
Podpowiecie coś?
Niestety nie pomyślałem o założeniu siatki na krety przed założeniem trawnika i teraz tego bardzo żałuję. Jakiekolwiek odstraszacze na krety czy trutki nie działają, albo działają kilka dni a później krecik się do tego przyzwyczaja...
Pozdrawiam,
Paweł
Trafiłem tu pierwszy raz wpisując w wyszukiwarce "pędraki pod korą"...
Już piszę jakie mam do Was pytanie:
Zakładałem w tym roku ogródek (500m, trawa, rośliny ozdobne, głównie iglaste).
Przez 3 lata jak na działce nie rosło nic poza chwastami nie miałem ani pół kreta. Teraz - nie ma dnia żeby cos nowego nie usypały.
Nie mam czasu ganiać za nimi z łopatą (poza tym nie mam wrodzonej chęci zabijania tych żyjątek).
Co ciekawe - krety ryją i kopią tylko w dwóch miejscach:
- na kawałku pulchnej, przekopanej ziemi gdzie jeszcze nic nie rośnie
- w okolicach roślin gdzie położona jest agrowłóknina i kora.
Obstawiam, że teraz działka jest nawożona, podlewana, to i w ziemi pojawił się pokarm dla kretów.
Ale dlaczego kopią tylko tam gdzie to opisałem?
Tłumaczę to sobie tak, że tam gdzie jest przekopane mają po prostu miękko i wygodnie - więc kopią z lenistwa Natomiast przy roślinach, pod agrowłókniną i korą...? Czyżby rośliny/włóknina/kora przyciągała krety lub robaki którymi krety się żywią?
Czy powinienem zrezygnować z kory np. na rzecz ozdobnych kamieni?
Podpowiecie coś?
Niestety nie pomyślałem o założeniu siatki na krety przed założeniem trawnika i teraz tego bardzo żałuję. Jakiekolwiek odstraszacze na krety czy trutki nie działają, albo działają kilka dni a później krecik się do tego przyzwyczaja...
Pozdrawiam,
Paweł