Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Grzebiuszka ziemna 01:43, 17 cze 2023

Do góry
Anda - dziękuję zajrzyj do wątku "Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje" tam też wrzuciłam wcześniej maczki, a prace innych powalają, spędziłam dużo czasu oglądając i czytając cały wątek po kolei

Judith napisał(a)
O cię florek, ta grafika jest wspaniała!
I ławeczkę zbijesz i akwarelkę subtelną pykniesz, chylę czoła .

Judith - ha, ha, ano zbiję i pyknę w mojej rodzinie też funkcjonuje "o cię florek"

Maga Haniu
dzięki

gogo napisał(a)
Ja też gratuluję talentów, pokaż więcej swoich obrazów.

Grażynko postaram się czasami coś wrzucić dziękuję

Miałyście rację co do supertunii (chyba Durotka pisała że dawać po jednej do skrzynki, bo sie ładnie rozrastają) skrzynka okienna 50 cm i się zagęszcza nadal, oj co to będzie dalej

Pokazały się pierwsze herbaciane lilie, one tak co roku zajmują pierwsze miejsce

i pierwszy liliowiec z ferajny liliowców:

Grzebiuszka ziemna 01:17, 17 cze 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Piękne fotki przyrodnicze. Mój młodszy pająkami jest zajarany, ja w naturze lubię w domu nie toleruję, a już po mnie samej żaden owad nie ma prawa spacerować. Ale w naturze i ogrodzie wspieram to ich dom

Sylwio mam tak samo, dom należy do mnie, nie do robalków a zewnątrz już nie Dzięki

Ryska - dziękuję a świat przyrody ciekawy jest niezmiernie i rządzi się swoją, czasami dla człowieka niepojętą inteligencją gatunkową

Mirko i Magdo - dzięki

Alija napisał(a)
WOW, piękne prace, podziwiam, ależ jesteś zdolna.
Przekwitłe róże obcinam z kawałkiem łodyżki, gdzieś czytałam, że powinno się obcinać nad pierwszym liściem
złożonym z pięciu listków (te poniżej kwiatu są potrójne). Strasznie chyba namieszałam.

Alu - dziękuję, a z różami zrobiłam jak napisałaś

Basiu - miło mi, ze podobają ci się moje prace

anabuko1 napisał(a)
No brawo piękna akwarela.
Pięknie namalowane mączki i ciekawe miasteczko.
Wielkie brawa.
A teraz malujesz jeszcze ?
Owadzie zdjęcia też bardzo ładne

Aniu dziękuję jak Picasso miał okres różowy i błękitny tak ja mam okres akwarelkowy, na szkle, decoupage, ołówkowy, graficzny, szyciowy, a aktualnie mam okres ogrodowy i ten też jest twórczy Aktualnie ryję w ziemi jak przystało na grzebiuszkę, bo przygotowuje nowe miejsce, które jest zroślichem i chwaściskiem, ale pomału przestaje

Jako początkująca nowicjuszka różo maniaczka:
nowe różyczki, kwitnące pierwszy raz, Piruette podobna do Rose de Tolbiac i druga kupiona jako róża czerwona, chociaż w rzeczywistości jest o wiele ładniejsza, bardziej pąsowa niż krwisto-czerwona:

Magary Dramaty z Rabaty 00:29, 17 cze 2023

Do góry
I niespodzianka:

Magnolia, która chce zakwitnąć pierwszym swoim kwiatkiem w drugiej połowie czerwca jest zaskoczeniem, nawet na północy
Magary Dramaty z Rabaty 00:27, 17 cze 2023

Do góry
I bodziszek wspaniały Jest faktycznie wspaniały, chociaż jego wspaniałość krótko trwa

Liliowce stella d'oro - już niedługo:

Magary Dramaty z Rabaty 00:24, 17 cze 2023

Do góry
Przy okazji - jarzmiankowo Z jarzmiankami się lubimy

Magary Dramaty z Rabaty 00:22, 17 cze 2023

Do góry
Dla Judith, kukliki i ich czas kwitnienia:

Pierwsze zdjęcie z 20 maja, drugie z dzisiaj. Ile dni przed tym 20 maja zaczęły kwitnąć - nie pamiętam. Teraz widać, że już przekwitają, ale jeszcze cieszą
Oceniam czas ich kwitnienia na dobry miesiąc
Na zdjęciu jest spora sadzonka, chyba trzyletnia, może dwu?

Te, które kupiłam w tym roku w połowie maja (borisi strain) dostałam już kwitnące, teraz też jeszcze mają pojedyncze kwiatki, ale to mikrusy były.
Ogród Basi 00:08, 17 cze 2023

Do góry
basia3012 napisał(a)

Pod wpływem twojej pięknej koalicji kupiłam i ja. Maleństwo kwitnie u mnie.
Rośnie na lace między drzewami więc niech sobie śmieci.
Basiu co jest w tych bergeniach. Wiosna szlag mnie trafia takie liście zasyfione. Oberwałam zostawiłam po 2 listki i znowu są piękne i lśniące. Już je dwa razy pryskalam mikstura z drożdży. Może dlatego takie znowu piękne.

Wszystkie rośliny zadbane. Już róże zaczynają.

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 00:00, 17 cze 2023

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Rozanne zaczyna na całego

Mój rośnie plaskato płasko. Kwiatków ma dużo i widać go zdaleka.
Mam 5 szt.

Jak go rozmnażasz?
Ogród w Klein Kottorz 23:59, 16 cze 2023

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 23:52, 16 cze 2023

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 23:47, 16 cze 2023

Do góry
Judaszowce

Eternal Flame

Carolina Sweetheart

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 23:20, 16 cze 2023

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
No i po prostu muszę

Przymus zupełnie zrozumiały

Asia, ta najciemniejsza roślina w centrum i po prawej stronie na zdjęciu to co? Róża?

Naparstnica też mnie zauroczyła, serio bylinowa jest??? Zimuje bez problemu???
Kupiłam chyba dwa lata temu takie z serii "illumination" ale zimy nie przeżyły...
Gdybyś miała z tej swojej nadmiar nasionek to ja się za Sylwią w kolejce zapisuję
Wilczy ogród 23:18, 16 cze 2023

Do góry
Magleska napisał(a)

Madziu piękna rabata i placyk. Delikatna i zwiewna.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 22:42, 16 cze 2023

Do góry
Sourire du Havre.

Marchenzauber.

Pastella.
W moim małym ogródeczku II 22:32, 16 cze 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ostrowiec bardzo się rozsiewa. Mam sadzonki i sądzę gdzie się tylko da. Jest ładny jak kwitnie. Mówią, aby przycinać okwitle kwiatostany i będzie dalej kwitł. U mnie to się nie zdarza.
Elu, ja nie przycinam go wcale, on wypuszcza następne kwiatuszki z tego miejsca co jest listek. Też przenoszę młode siewki dalej w ogród.

Zieleń, drewno i antracyt 22:28, 16 cze 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Pamiętałam jego nazwę - kozioróg dębosz a róże cudne, szczególnie ta ostatnia

To nie on. Kozioróg kilka razy był w ogrodzie, ten miał inny kształt pancerza i był mniejszy, a do tego głową przypominała miniaturowego konia. Naprawdę ciekawy gość

Jeszcze kilka portretów różanych mi zostało, a co tam, pomęczę jeszcze trochę
Golden Celebration - nie można jej nie kochać, chociaż przyrostów nie ma u mnie imponujących. Za to kwiaty w tym roku olbrzymie.

Kiedyś miała za towarzyszkę niemiecką nn, ale musiałam tej drugiej miejsce zmienić bo za mało światła miała. Trochę odchorowała przenosiny, ale teraz nadrabia

Ta też zaczęła się rozkręcać - Ghislaine de Feligonde, podobno prawdziwy potwór w niej siedzi...zaczynam w to wierzyć.

Na koniec trochę delikatniejsza pnąca - White Iceberg

Resztę zostawiam na potem
W moim małym ogródeczku II 22:27, 16 cze 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)

Czy dobrze widzę że masz czerwonego i różowego ostrogowca? Zawsze myślałam, że na tego różowego mówią czerwony, a tu faktycznie jest ?
Jest czerwony, i jest różowy siewki roznoszę w różne miejsca w ogrodzie. Ten czerwony słabo mi się rozsiewa.

W moim małym ogródeczku II 22:21, 16 cze 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Te zdjęcia zachodów nad wodą z techniką HDR?
Od roku robię zdjęcia tylko telefonem. Zachody słońca robiłam w trybie portretowym, przyciemniając słoneczko. Dodatkowo obrabiałam w lightroomie.
Jeśli ktoś z zaglądających będzie na podkarpaciu to zachęcam do odwiedzenia Skansenu w Kolbuszowej. Jest tam około 80 różnych budowli, zaczynając od kapliczek, wiatraków całych zagród, jest kościół, karczma, sklep żyda, dwór, młyn i przepiękne chałupy. Teren jest duży, budynki rozstawione wokół dużego stawu. Są ławeczki i krzesełka przed chałupami, ja z nich korzystałam. Nie miałam już sił wracać, przeliczyłam się z siłami. Nie było drogi na skróty.

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 22:14, 16 cze 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
Justynka pisała, że masz u siebie laurowiśnię Otto Luyken Jakie odległości zachować sadząc na żywopłot? Czy ma jakieś szczególne wymagania?

Wiaan żywopłot sadziłam w zeszłym roku, więc wiele nie umiem powiedzieć. ale szybko przyrasta. U mnie odległości są między 40-50cm, sadziłam sadzonki większe na przemian z mniejszymi. Otto Luyken rośnie max do 1m, więc to nie będzie wysoki żywopłot, u mnie odgradza drzewa owocowe od reszty ogrodu. Jeszcze go nie cięłam. Wymagań szczególnych nie ma.

Tak to teraz u mnie wygląda.

Choroby i szkodniki cisa, cis - zamieranie pędów cisa 22:11, 16 cze 2023

Do góry

Cisy sadzone w połowie marca 2023, kupione były jako kopane z gruntu w worku jutowym, podłoże gdzie są wsadzone raczej gliniaste , wykopany rów i zmieszany z podłożem do iglaków sterlux, w połowie maja zaczęły wypuszczać piękne długie i zielone przyrosty. Około 25 maja zauważyłam ze na części cisów przyrosty zwiędły i zaczęły tracić kolor. Część cisów zaczęła tracić kolor.
Po przejrzeniu forum uporządkowałam ziemie pod nimi, odchwaściłam, na wierzch dosypałam torfu (4,5-5,5 pH) aby przykryć korzenie które momentami były delikatnie od strony sąsiada odsłonięte , zasypałam korą.
Wcześniej były podlewane codziennie (już wiem ze to błąd ) , temperatury były około 25 stopni , strona południowo zachodnia działki zatem miejsce mocno nasłonecznione.
Na niektórych cisach widziałam pajęczynę ( myślałam ze to przędziorek). Zostały spryskane wssystkie Nissorun Strong 250 Sc. Obecnie widzę jakby niektóre cisy zaczęły wypuszczać dalej przyrosty. Pozostałe 6 z dnia na dzień marnieją. Czy powinnam je obcinać? Co robić ? Błagam o pomoc. Serce boli jak się patrzy jak marnieją dodam ze to moje początki w ogrodzie , przeczytałam już całe forum. Boje się aby nie zaszkodzić tym roślinkom.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies