Danusiu cyklameny piękne. Każdej jesieni je kupuję. Wytrzymują kilkustopniowe przymrozki ale najbardziej lubią powyżej +5, w tym roku mamy jednak wyjątkowo ciepłą jesien a czytałam gdzieś, ze zima ma być łagodna..... Może wytrzymają do stycznia
Domi choinka zapowiada się bardzo elegancko. Widzialam biało czarne i wyglądaly pięknie. a z miedzią to będzie klasa!! Ale z tym domem pogrzebowym to mnie z nóg zwaliłaś
Mialam w ubiegłym roku mieć biało srebrną choinkę.... Ale wyglądalo nijako... W efekcie doszla czerwień i też było nie ten teges .. Szybko rozebrałam....Chyba w tym roku zGAPię czerwień z pomarańczem.... Bo jakoś w święta musie być u mnie kolorowo. A najbardziej to mi się taka mega kolrowa podoba jak wieniec z bombek kupiony w TK Max... (Czerwień, pink, pomarańcz, morski) Tylko co z bialymi i srebrnymi bombkami zrobić.., przecież nie wyciepię ich na śmieci po 1 roku.... Chyba że mi nagle i niespodziewanie wypadną z rąk....
Spóźniłam się dwie strony za co baaardzo przepraszam ale kolejka z gratulacjami się długaśna ustawiła!!!
Życzę szybkiego wybudowania domu i spełnienia marzeń ogrodnika
A widzisz!!! U Sylwi trzeba bywać koniecznie!!! A jak altana i ogród zimowy powstną to nas zwali z nóg i dobijemy szybko do trzeciego tysiączka!!!
Słońce doszło do Ciebie ???
Bo jeśli nie to znów je zaklinam!!
Ja palikuję jak coś się wykrzywia..i to mocno.... ale ja tak mimo woli... ogrodnik jestem.. kupiłam wielką brzozę.. i faktycznie chciała się wywrócić... korzenie idą płytko... wiec tylko płytami chodnikowymi docisnęliśmy korzenie.... po roku zdjęliśmy... jarzębinę prostowaliśmy do sąsiednich jodeł za pomocą liny... chciałam ja wyrzucić ale M nie pozwolił..wiec kazałam mu ja naprostować .. i prawie, prawie... A jabłonki w sadzie wiatr połamał pomimo palików..
U mnie z budowy kilka grubych stalowych ocynkowanych prętów zostało opalikowywaly już chyba wszystkie drzewka, bo się je łatwo wbijało
U nas na miejscu Media Expert tylko. W necie ceny lepsze. Jeszcze zobaczę.
My razem z M decydujemy, tzn. ja szukam na swój sposób, M na swój i porównujemy zeznania.
Zdecydowanie w necie. Ostatnio tv dla mamy kupowaliśmy to w realu nawet o 30% droższe...
Witam krajankę!! Jakoś się zagapiłam i od razu Cię nie powitałam za co baaardzo przepraszam
Widzę, że masz piękny i już dojrzaly ogrod. Prezentujesz dużo roślin, których nigdy nie poznałam. Będę wpadać i pytać sie o klony, bo jakoś morduję je w ekspresowym tempie. Będę wdzieczna za fotorelację z okrywanka klonów
Aga też tak mam, że jak w pracy coś powiem o roślinkach to jest szok , a brzoza to prezent , ja ją wypatrzyłam trochę o niej poopowiadałam w domku i na drugi dzień wygląda przez okno i ...... niespodzianka !!!!!!!!
Madżenko właśnie jeszcze nie jest ,ale mus jej zrobić szybciutko paliki bo boję się o nią . No i zagadka rozszyfrowana bo nie wiedziałam jakie to trawki posadziłam kupiła je jako nn na wyprzedaży po.... 5 zł
Piękne carexy morrowi
Brzózkę koniecznie opalikuj, bo ma płytki system korzeniowy i Ci ją wiatr wyrwie lub zlamie. Najbardziej prawidłowo to trzy paliki połączone u góry również drewnem ale to za duźo ceregieli
Ja wbijam dwa paliki równolegle do pnia i przywiązuję szeroką taśma (do kupienia w casto). Minimum przez rok palikuję drzewa, bo jak się ukorzenią to już są bezpieczne. Ale w przypadku takiej młodej a wysokiej brzozy wiatry nie tylko mogą ją wyrwać ale również złamać, więc ochrona konieczna.
Paliki można kupić w każdym markecie budowlanym. Nie wygląda to pieknie ale chroni drzewo.
Gdy mam bardzo małe drzewka to daję tylko tyczki bambusowe aby prostować pień.
Nie wiem jak w rzeczywistości wygląda Twoja brzoza, może kup chociaz najwieksza tyczkę bambusową i wbij przy samym pniu ciasno. U nas w marketach są takie jasne, że ich przy pniu brzozy prawie nie widać . U wieloszki możesz obejrzeć jak wzmocniła brzozy. Ale to pod warunkiem gdy pień brzozy ma średnicę 2-3 cm. Wiosną gdy się korona Twojej penduli rozrośnie konieczne będą grube pale.....
Nie wiem czy u Ciebie wieje, bo u mnie straszny wygwizdów więc wszystko palikuję.... A dla utrzymania prostego pokroju pnia palik niezbędny...
Madżenko gratuluję nowego wątku. Pytałaś u mnie o palik przy brzozie może podpowiesz jaki byłby najlepszy czy jeden dwa czy ile i jak bo ja nie miałam jeszcze takiego wysokiego drzewa i zielona jestem jak mam o nią zadbać ?
Aga pozdrawiam i życzę decyzji odnośnie wyboru aparatu.
A zamierzasz kupić w sklepie czy w necie??
Ps. My mamy aparat S, zawsze M decyduje ja się na tym nie znam , urywa szyję i dlatego nigdy ale to nigdy na wakacjach zdjęć nie robiłam.... Przez ogrodowisko musialam się przemóc.... I gdy teraz biorę do ręki taki malutki aparacik albo z komórki to się na te zjęcia patrzec nie mogę....