Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ginger

Ogród Ginger

Mala_Mi 23:33, 24 lis 2012

Ja palikuję jak coś się wykrzywia..i to mocno.... ale ja tak mimo woli... ogrodnik jestem.. kupiłam wielką brzozę.. i faktycznie chciała się wywrócić... korzenie idą płytko... wiec tylko płytami chodnikowymi docisnęliśmy korzenie.... po roku zdjęliśmy... jarzębinę prostowaliśmy do sąsiednich jodeł za pomocą liny... chciałam ja wyrzucić ale M nie pozwolił..wiec kazałam mu ja naprostować .. i prawie, prawie... A jabłonki w sadzie wiatr połamał pomimo palików..
Madzenka 23:35, 24 lis 2012

Skoro brzoza ma gruby pień to musowo grube paliki.
U nas bambusowe 2,5 -3 m można kupić. Tylko jak to przewozić
Madzenka 23:37, 24 lis 2012

asc napisał(a)
Ja palikuję jak coś się wykrzywia..i to mocno.... ale ja tak mimo woli... ogrodnik jestem.. kupiłam wielką brzozę.. i faktycznie chciała się wywrócić... korzenie idą płytko... wiec tylko płytami chodnikowymi docisnęliśmy korzenie.... po roku zdjęliśmy... jarzębinę prostowaliśmy do sąsiednich jodeł za pomocą liny... chciałam ja wyrzucić ale M nie pozwolił..wiec kazałam mu ja naprostować .. i prawie, prawie... A jabłonki w sadzie wiatr połamał pomimo palików..

U mnie z budowy kilka grubych stalowych ocynkowanych prętów zostało opalikowywaly już chyba wszystkie drzewka, bo się je łatwo wbijało
Mala_Mi 23:38, 24 lis 2012

monteverde 23:52, 24 lis 2012

Cześć Ginger, piękna brzózka farta masz z tym Mikołajem, ja też czekam na prezent mikołajkowy, a tu dla Ciebie link z klonem http://www.puzon.com.pl/polecane/acer-platanoides-crimson-sentry/ mój Ginger pozdrawia Twoją Gingerkę
kasik778 13:40, 25 lis 2012

Marzena2007 napisał(a)

Madżenko właśnie jeszcze nie jest ,ale mus jej zrobić szybciutko paliki bo boję się o nią . No i zagadka rozszyfrowana bo nie wiedziałam jakie to trawki posadziłam kupiła je jako nn na wyprzedaży po.... 5 zł

Piękne carexy morrowi
Brzózkę koniecznie opalikuj, bo ma płytki system korzeniowy i Ci ją wiatr wyrwie lub zlamie. Najbardziej prawidłowo to trzy paliki połączone u góry również drewnem ale to za duźo ceregieli
Ja wbijam dwa paliki równolegle do pnia i przywiązuję szeroką taśma (do kupienia w casto). Minimum przez rok palikuję drzewa, bo jak się ukorzenią to już są bezpieczne. Ale w przypadku takiej młodej a wysokiej brzozy wiatry nie tylko mogą ją wyrwać ale również złamać, więc ochrona konieczna.
Paliki można kupić w każdym markecie budowlanym. Nie wygląda to pieknie ale chroni drzewo.
Gdy mam bardzo małe drzewka to daję tylko tyczki bambusowe aby prostować pień.
Nie wiem jak w rzeczywistości wygląda Twoja brzoza, może kup chociaz najwieksza tyczkę bambusową i wbij przy samym pniu ciasno. U nas w marketach są takie jasne, że ich przy pniu brzozy prawie nie widać . U wieloszki możesz obejrzeć jak wzmocniła brzozy. Ale to pod warunkiem gdy pień brzozy ma średnicę 2-3 cm. Wiosną gdy się korona Twojej penduli rozrośnie konieczne będą grube pale.....
Nie wiem czy u Ciebie wieje, bo u mnie straszny wygwizdów więc wszystko palikuję.... A dla utrzymania prostego pokroju pnia palik niezbędny...

też musze kupić paliki, ale u mnie to dla śliwy Pissardi, krzywe jednak są

piękne masz trawy, zachwyciły mnie na fotkach
Domi 03:05, 26 lis 2012

Kupowałam grube pale do podwiązywania roślin w Centrum Ogrodniczym na Tarnogórskiej . Moje czarne brzozy wiatr powyginał jednak ponad palikami, ale przynajmniej ich nie złamał. Kiedy mocno wieje, pień potrafi odchylić się od pionu bardzo mocno. Już jedną brzozę wichura mi złamała. Młode brzozy bardzo "pracują" na wietrze.
Ginger 20:43, 26 lis 2012

Domi brzózka faktycznie 'pracuje" tzn pracowała bo już przymocowana niech sobie rośnie . Dzisiaj pojechałam po kijek bambusowy do mojego buka płaczącego źle posadzonego i kupiłam .... za krótki !!!
Ginger 20:48, 26 lis 2012

monteverde napisał(a)
Cześć Ginger, piękna brzózka farta masz z tym Mikołajem, ja też czekam na prezent mikołajkowy, a tu dla Ciebie link z klonem http://www.puzon.com.pl/polecane/acer-platanoides-crimson-sentry/ mój Ginger pozdrawia Twoją Gingerkę

Aniu masz racje mam farta .Dzięki za link z klonem piękne są . Ginger miała kiedyś na starym mieszkaniu kolegę podobnego do Twojego pieska i to był jej najlepszy kumpel w sumie to jedyny z którym się bawiła , albo raczej nim się bawiła
Ginger 21:01, 26 lis 2012

Kasiu dziękuję , a trawy już powiązane i czekają na zimę .