Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 15:13, 13 wrz 2023

Do góry
Ten wrzesień jest taki piękny! Mógłby trwać do maja Wrzucę trochę zdjęć bo to najpiękniejszy miesiąc w moim ogrodzie. Niestety nie wiem czy dam radę coś jeszcze w nim porobić bo złapałam kontuzję barku myjąc okna to dowód na to, że nie powinnam tego jednak robić

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 15:09, 13 wrz 2023

Do góry
MartaCho napisał(a)
Ja do piwonii bym dała kocimietkę. Co o tym sądzisz?
Czas kwitnienia chyba ten sam, ale taki fiolecik w nogach jakby miały?
Bardzo piękne, bujne masz rabaty! Lubią Cię te Twoje roślinki, oj lubią

Marta zrobiłam jak proponowałaś
Wiśnię przesadziłam o jakieś 20 cm, po nawiezieniu ziemi została przysypana szyjka i musiałam ją wykopać i podnieść, przy okazji dałam ją ciut bliżej ścieżki żeby jedna piwonia się za nią zmieściła. Wsadziłam w ziemię sztobry hortensji ale nie wiem czy się przyjmą.
Ogród prawie wymarzony … 14:57, 13 wrz 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)

Wg mnie też , ale mam kilka rządków, które baaaardzo fajnie wyglądają

Ten róż jest świetny !

Za miesiąc będzie bardziej intensywny

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 14:34, 13 wrz 2023

Do góry
1. Skorygowałam odległości między brzozami, ale przy 4 sztukach nie osiągnę 3 m odstępu. Rabata ma 8x4m.

2. Przy 3 sztukach wychodzi ok. 3,3m odległości. Tak byłoby chyba optymalnie pod względem wymiarów, ale nie pod względem praktycznym, bo ja już kupiłam 4 brzozy

3. Jest jeszcze opcja nieznacznego wydłużenia rabaty do 9 metrów. Wtedy udałoby się mieć chociaż te 3 m odstępu, ale zwężę sobie przejście przy tarasie.

Którą opcję wybrać?
Żeby było więcej, musiałabym odsunąć pierwszy rząd brzóz od drugiego, czyli poszerzyć rabatę. Nie jestem za opcją poszerzania, bo rabata jest już i tak szeroka: ma 4 m + plus żywopłot z choin, którego nie ma na rysunku (całość będzie miała ponad 5 m). Po drugie przód rabaty jest w jednej linii z bokiem tarasu. Na planie działki to ta rabatka pod płotem z lewej strony:
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:09, 13 wrz 2023

Do góry
Dorii napisał(a)
A może brzozowy zagajnik lekko przeciągnąć na rabatę po prawej :⁠-⁠D

Masz na myśli przesunąć to co rysowałam w wersji 5-tej bardziej w prawo i w dół czy coś innego? Za tą rabatą ma być szpaler borówek i jagód kamczackich, a obok nich warzywnik. Omawiana rabata to ta pionowo po lewej na dole. Pod kątem prostym się łączy z rabatą kończącą część ozdobną, na której jest przejście do warzywnika. Właśnie warzywnik i kierunki świata blokują użycie na niej wysokich drzew.
Zieleń, drewno i antracyt 13:18, 13 wrz 2023

Do góry
Dziewczyny, zrobiłam poburzowy obchód i odkryłam że grujecznik zaczyna pachnieć ciasteczkami... sama nie wiem, cieszyć się czy smucić.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:55, 13 wrz 2023

Do góry
Hortensje + jeżówki ❤️
kosolka napisał(a)

Ogród Muszelki 12:54, 13 wrz 2023

Do góry
Mary napisał(a)

Może ziemia do wysiewu była faktycznie trefna. Kupuję tę ziemię od kilku lat i wcześniej takiej sytuacji nie było.
Zdjęcie Tutti Frutti z 2 września tego roku.
Zwykle robię ekologiczne opryski.
Od dwóch lat planowałam opryskać sadzonki na początku miedzianem, ale skończyło się na kupieniu.
W tym roku nie zrobiłam żadnego oprysku ani chemią ani eko, a pomidory wyglądają lepiej niż w ubiegłych latach.
Chyba pomogło posadzenie ich w jednej linii, mają lepszą wentylację i to jest ważniejsze niż opryski eco.

U nas pomidory poszły się paść na początku zawiązywania owoców U taty mimo oprysków już dawno się pochorowały zielone rwaliśmy do wanienki i w domu dojrzewać musiały... ale to wina pogody, stale lało...
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:46, 13 wrz 2023

Do góry
Podsumowanie dotychczasowych by się nie cofać po stronach.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:46, 13 wrz 2023

Do góry
mrokasia napisał(a)
Trochę frontu

Przepięknie! Czy u ciebie pada? Taka soczysta ta zieleń, u mnie wszystko schnie.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:42, 13 wrz 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Pati a może posadz w ten sposób jak u mnie w brzozowej tylko zrób odstepy co najmniej 4 mety czyli
po jednej stronie rabaty , na odcinku 4 metrów dwie brzozy z tyłu rabaty w jednej linii
jedna mniej wiecej w połowie szerokości rabaty
jedna na brzegu rabaty ( zakładam że rabata ma 4,5 metra szer)
a piatą brzoze daj na drugim końcu tej 18 m rabaty
tym samym po środku zyskasz słoneczne miejsce na np misz masz z hort i traw a przy brzozach posadzisz trawy i rozchodniki
Bedziesz miała z jednej strony rabaty zagajnik brzozowy

Coś takiego narysowałam. Środek doświetlony.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:15, 13 wrz 2023

Do góry
Dorii napisał(a)
Wielkości rozjechane łe chodzi o zmysł

Dzięki.
Zieleń, drewno i antracyt 12:01, 13 wrz 2023

Do góry
Ewo, pytasz o floksy jednoroczne czy wiechowaty Jeana? Ten drugi, to tegoroczny, wiosenny nabytek. Ma chyba najmniejsze kwiatki jakie widziałam. Dodatkowy plus ma u mnie za trwałość w bukietach Na razie bezproblemowy, pełen wigoru, zdrowy - u mnie floksy (poza sporadycznymi przypadkami) nie łapią mączniaka. Ma trochę za ciemną miejscówkę i rozchodzi się w poszukiwaniu słońca, ale w przyszłym roku zamierzam mocniej podkrzesać czarny bez. Zakładam, że to postawi go do pionu. Wydaje mi się, że większość zdjęć na których jest już wstawiałam.

Tu masz jeszcze bardzo robocze zdjęcia sprzed godzinki, zanim burza rozszalała się na dobre. Jak widać wiatr i deszcz(nareszcie!!!) rozłożył towarzystwo. Mam nadzieję, że Cię nie zniechęcą, bo moim zdaniem to super odmiana.
Podpytaj Reni, też ją ma u siebie.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:56, 13 wrz 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)
[…]Ten tył rabaty miscantowo dereniowy ,ja bym je dała na przemian. Na lekki zygzak 0.5 m i derenie z przodu.
Miscanty i derenie.
Derenie szybko wiosną rusza i bedą ładne. Miscanty w połowie czerwca bedą ledwo do kolan. A Derenie dawno pięknie ulistnione. Te boki czy ramy jak je nazywasz beda długo puste.
Jak bedą suche wiosna i lato miscanty moga być niższe albo zaszaleją w mokre lata. Przeplecione z dereniami chyba dadzą ładniejszy efekt.[…]

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:18, 13 wrz 2023

Do góry
Wielkości rozjechane łe chodzi o zmysł
Ogrodowe wariacje 10:44, 13 wrz 2023

Do góry
To tylko Paint- ja nie mam programu do wstawiania roslin
Zielone laurowisnia na gęsto -niebieskie-wiadomo drzew

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 10:42, 13 wrz 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

3. Nie umiem inaczej dodać hortensji niż rządkowo. Albo przeszkadzają mi pnie brzóz albo wyszłyby za bardzo blisko krawędzi rabaty. Stąd narysowane parami z przerwami na inne rośliny. Zobaczyłam jak mało miejsca zostaje z przodu rabaty na inne rośliny i poszerzyłam ją z 4 metrów na 4,5 m. Dodałam też niski żywopłocik na 1/3 rabaty z przodu nawiazując do inspiracji przedstawionej na początku tematu wczoraj.

Jak nie da się uniknąć sadzenia w rzędach to znaczy że rabata jest za wąsk na planowany zestaw roślin.
4,5m szerokości to sporo jednak biorąc pod uwagę że chcesz szpaler dereni to tak naprawdę zmniejszasz rabatę o ich szerokość, tak jak na żywopłot z innych roślin. Szerokość dereni to jakieś 1,2m-1,5m czyli od 4,5 odjąć 1,5 zostaje trzy metry i to jest szerokość rabaty do dyspozycji. To też mało nie jest ale znów zależy jakie horty dasz.
Co do brzóz to rzeczywiście dużo ich tam.
Zieleń, drewno i antracyt 09:39, 13 wrz 2023

Do góry
Magara napisał(a)

Czyli jednak masz plan i plany
Ja w dalszym ciągu czekam na ochłodzenie, dziś u nas 34 stopnie w cieniu, aż nie chciało się wierzyć...

Mówisz, że to plany? Po przejrzeniu ostatnich zdjęć u Pszczółki znalazłam jednak jedną rzecz do zrobienia jeszcze w tym sezonie - posadzenie róży Climbing Iceberg przy lawendach tarasowych. Będzie się to wiązało z poszerzeniem rabaty i dodaniem czegoś niskiego na przód (zapewne lawendy ).
Wczoraj, ze względu na upał, udało mi się prócz podlewania zebrać część nasion jednorocznych. Niestety trochę się spóźniłam i część samodzielnie trafiła do ziemi... Między innymi ten floks. Szkoda, myślałam, ze po zbiorze nasion reszta kwiatów pójdzie na bukiety, a tak muszę kolejne zostawić na rabacie.

ps. Chciałam dla Ciebie sesję floksa Jeana zrobić, ale też się spóźniłam... zaczyna powoli przekwitać.

Zieleń, drewno i antracyt 09:27, 13 wrz 2023

Do góry
nicol21 napisał(a)
Widoki z wypadu nad morze - cudne!!

Tak, cudne i kojące Dla odmiany wieczorno-nocne odgłosy rykowiska bardzo intensywne w odbiorze. Koło domu też je słyszę, ale już mocno przytłumione przez nowe domu, z daleka.

Widoczek z ogrodu mam dla Ciebie. Zamiast mgieł zraszacz w tle
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 09:06, 13 wrz 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Przemyślałam Wasze uwagi i zaczęłam poprawki planu nasadzeń.

5. Dodałam jeżówki oraz mgiełki z werbeny.

——————————————
Czuje wewnętrznie, że można to jeszcze jakoś lepiej rozmieścić. Zmiana z 4 metrów na chociaż 4,5 metra jest konieczna przy tych założeniach średnic/odległości. Chyba muszę jeszcze tą rabatę przemyśleć i narysować trzecią wersję.

Patrycja te trzy brzozy z przodu są niepotrzebne, jak zejdą sie korony z wszystkich 7-zapewne nastapi to po 4 latach to będziesz miała jeden wielki cień.
W sumie jak kupisz niewielkie okazy to dłużej sie nacieszysz słoneczną przejrzystą rabatą

Moze zaplanuj tylko te 4 ale powysuwaj co drugą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies