Danusiu dziękuję, Ogrodowisko to cud nad Wisłą
a jeśli chodzi o poszerzanie rabat.
Najpierw założyłam trawnik a później musiałam negocjować o wydarcie każdego milimetra na rabaty
Co miesiąc słyszę :"tej trawy jest coraz mniej" . Ale nie poddam się i jeśli tylko będziesz kiedyś miała czas i wskażesz gdzie to zrobię wszystko co każesz
Zrobię zdjęcia z góry. wtedy będzie prościej.
bardzo Ci dziękuję i podrawiam
Ja zaliczyłam wizyty w sklepach właśnie, a szukałam książek, ale upatrzyłam lustro i inne takie, ale to przecież loteria była, gdzie kto trafi w ciągu godziny, nie mogę odżałować że nie trafiłam do tego zamku, będzie mi się to śniło po nocach.
Hanulka, dzięki że wdrapałaś się na ten zamek piękny
Pooglądałam wszystko od początku i zmiany duże na lepsze,. widać wpływy ogrodowiska ha, ale jakże by mogło być inaczej, wszak u nas tylko ogrody pięknieją Masz ślicznie a będzie jeszcze lepiej. Coś mi się zdaje że będziesz poszerzać rabatki .
No to połóż matę na jakiś czas nie sadząc roślin, niech padnie skrzyp, a dopiero potem sadź, ale moim zdaniem skrzyp pod matą będzie miał jak pączek w maśle.
Ja wyrywam systematycznie i nie daję odrosnąć. Może gazety i skoszona trawa?
Podaję link do ogrodu zimozielonego, gdzie jest skarpa, nie ma ani jednego chwasta i nie ma szmaty. To kwestia wypielenia przed sadzeniem. Nie ma ogrodu bez pracy, tego musisz się nauczyć.
Twój tytuł "Marzenie o ogrodzie" poprzestanie na marzeniach jak będziesz liczyła na matę, ona za Ciebie nie zrobi ogrodu
Po prostu przekop dobrze i wybierz chwasty a potem piel w ciągu maja i czerwca aby się nie wysiały.
I koniec, po robocie plus duuuużo kory lub kamyków. Zobacz sama.
Cieszę się, że zakochałaś się w ogrodzie, który projektowałam, co prawda dawno i mój projekt pomógł przeobrazić Syli "kamienny krajobraz" bez roślin w prawdziwy ogród,
jednak z upływem czasu upodobania każdego z nas się zmieniają, ewoluują, zamieszczam coraz to nowe rośliny do wykorzystania i inspiracji, inni też mają piekne ogrody, a więc i ogród Syli zmienia oblicze zgodnie z modą i fantazją.
Też masz szanse zmienić swoje otoczenie na lepsze.
Te paski to moim zdaniem cecha odmianowa, a niepokoją jedynie te zaschnięte brzegi, ale to może być przyschnięte z powodu zbyt małej ilości wody w czasie tych upałów.
Trzymaj się Danusiu, myślę że ludziska lubiący Cię tak jak ja, zrozumieją że nie jesteś ze stali i może nastąpić zmęczenie materiału, być może, każdy zastanowi się kilka razy zanim zada bezsensowne pytanie i oczekuje nań odpowiedzi, a czasami nawet ponagla, LUDZISKA DANUSIA JEST TYLKO JEDNA szanujmy to.
Buziole
Trzeba uzdrowić glebę poprzez wprowadzenie materii organicznej plus ewentualnie piasek, ale moim zdaniem jak przekopiesz z kompostem, to się poprawi. Nie trzeba robić drenażu.