Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Anna i Ogród 2 14:18, 09 cze 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Kupiłam sobie dwie Caradonny. Drogie jak na takie nie gęste ale będę dbać i rozmnażać sobie. Spróbuje.

Spróbowałabym oddzielić te nie kwitnące gałązki. Możesz też posadzić i poczekać do wiosny z dzieleniem. Ja taka cierpliwa nie jestem. Wczoraj podzieliłam pięciornika nepalskiego teraz drżę o jego los :⁠-⁠P
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:18, 09 cze 2023

Do góry
JoannA napisał(a)
No Gipsy to niezły potwór, ale jaki piękny
Moja wdrapała się na dach altany smietnikowej.
Po oczyszczeniu rany i Funabenie posmarowałabym maścią ogrodniczą.

Czy coś takiego można zastosować do starego złamania ?
Wzmocnić, odżywić ?
Mam Ballerinę na pniu po złamaniu.
Rośnie i kwitnie, ale rana jest taka jakby pusta ...
Grzebiuszka ziemna 14:16, 09 cze 2023

Do góry
Troszkę ogrodu:

z ośmiokątem słońca, pod światło

Biały pająk kwietnik w zblizżeniu

Anna i Ogród 2 14:15, 09 cze 2023

Do góry
Makao napisał(a)
[...]
A to moja kwitnąca wisteria jeszcze w donicy

Podobna kusiła mnie w mojej lokalnej kwiaciarni. Piękna była i bardzo niedroga to szybko zniknęła i przestała kusić :⁠-⁠P
Zieleń, drewno i antracyt 14:13, 09 cze 2023

Do góry
Upał, upał, upał... do tego pył, susza i brak perspektyw na deszcz.
Chowam się w resztkach cienia, albo w domu. Niektóre rośliny nic sobie z takich warunków nie robią, ale są też wrażliwce, którym za gorąco lub za sucho. Już w zeszłym roku myślałam co gdzie przemieścić lub wymienić na nowe i teraz temat powraca. Muszę w końcu notatki zacząć robić, żeby do jesieni o sprawie nie zapomnieć.
Wystartowała Lykkefund, niestety żuki od razu ją wyczaiły i część kwiatów jest objedzona. Sporo mam innych jasnych, niepełnych róż, ale uparły się właśnie na nią.

Na dzikiej różance też kwiecia więcej. Abigail Adams, Ghislaine de Féligonde(nic sobie nie robi z siedzenia w doniczce już drugi sezon) i dwa krzewy Alba Maxima(każda z innego źródła). Bardzo byłam ciekawa czy będą się różnić, bo to podobno nie jest jednorodna róża. Na drugim zdjęciu jest maluszek, który ma kwiat nie do końca wypełniony(do tego nie pachnie), ale to jego pierwszy sezon w ogrodzie i porównanie będzie prawdziwsze w przyszłym roku.
Grzebiuszka ziemna 14:13, 09 cze 2023

Do góry
Joku napisał(a)

Bardzo mi się ta kompozycja podoba. Przycinasz rogownicę po kwitnieniu?

Jolu - miło, ze Ci się też podoba , będę przycinać po kwitnieniu, bez tego roślinka brzydnie

ewsyg napisał(a)
Bożenko, co za roślinka rośnie na pniu ? Pokaż w zbliżeniu rozwinięty kwiat Rose de Tolbiac.

Ewo - czy masz na myśli ten pieniek z rogownicą białą?
Rose de Tolbiac pączki ciemniejsze i kwiat piękny, jasny:

Sylwio - warto drugi rok i jest ładniejsza, bujniejsza

anabuko1 napisał(a)

Piękne kadry.
A te różowate na końcu to jakaś szałwia ? Czy coś innego??
Bardzo mi się podoba.

Aniu - fajnie, ze się jeszcze komuś podobają poza mną Tak, to szałwie - szałwia omszona 'Midnight Rose'

Goście sami, niewysiani podeszli pod dom

Ogród długi 14:07, 09 cze 2023

Do góry
Kilka fotek

Miejsce, które się zmieniło. Nie ma jodly, są cisy, które przesadziłam z innej części. Doszły berberysy i sesleria.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:56, 09 cze 2023

Do góry

Taki bukiecik sobie zrobiłam w roślin w ogrodzie, tylko piwonia pochodzi z RODOS bo moje jeszcze w pąkach.

Bodziszek Rozanne po dwóch sezonach, kępa zajmuje już pół rabaty. Pozostałe dwie podzieliłam na mniejsze sadzonki, tą czeka na wiosnę podobny los.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:53, 09 cze 2023

Do góry
W końcu popadało! Wiem, że nie wszędzie ale mam nadzieję, że i do Was deszcz dotrze.

Niektóre miejsca na rabatach wyglądają już całkiem fajnie, inne nadal straszą pustymi przestrzeniami, Hokonki tylko trzy wyglądają przyzwoicie, pozostałe dwie maja po kilka źdźbeł i nie wypełniają rabaty tak jak tego oczekiwałam Kret nadal buszuje, a ślimaki objadają mi dalię, czy dobrym pomysłem jest jej wysadzenie z gruntu i próba podrośnięcia w donicy? Obawiam się, że wszystko co z niej wyrośnie pożrą śliomole.
Ogrodowe wariacje 13:51, 09 cze 2023

Do góry
Jeszcze bez żwirku, tak na szybko

Wszystkiego po trochu 13:45, 09 cze 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ja z innej beczki, choć rodki cudne, ale uwagę zwróciła ta hosta. Znasz odmianę?

Piękną też masz jarzmiankę przy MW, niesamowita ilość kwiatów.

w tym roku kupiłyśmy niemal takie same róże : Alden Biesen, Dinky i Sibelius. I też Aldenka póki co wygląda najsłabiej. Ja mam już wszystkie w gruncie.
Wszystkiego po trochu 13:42, 09 cze 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)

Wow! widok przepiękny! Mirka a czy czasem nie przypada w tym roku u ciebie 20-25lecie ogrodu?
Wszystkiego po trochu 13:19, 09 cze 2023

Do góry
kolkwicja, uwielbiam ten krzew

ufoludki

Dębowe zakątki 13:18, 09 cze 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Naparstnica szalej w kwiatach

CUDO, zbieraj nasionka To się musiała jakaś odmiana wysiać. Moje wszystkie cienkie, powyciągane. Tu się coś fajnego musiało zmieszać że ona taka napakowana.
Piękne zdjęcia geranium magnificum. Moje w tym roku strajkują, tym bardziej zazdroszczę. Uwielbiam je mimo krótkiego kwitnienia.
Zresztą wszystkie zdjęcia piękne robisz
Wszystkiego po trochu 13:18, 09 cze 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)

O jeżu ogrodowy!! Jakie cudne!! Ten krwiściąg Menziesa ładna roślinka, idę poczytać o nim
Wszystkiego po trochu 13:15, 09 cze 2023

Do góry

April podbija las... 13:12, 09 cze 2023

Do góry
April napisał(a)
Wczoraj umęczona w upale dosadzałam choiny kanadyjskie na tyle rabaty z miskami. Widok zza żywopłotu

Kto był u mnie i wie jakie mam warunki glebowo - piaskowe, nie zdziwi się że jednorazowo jestem w stanie posadzić jeden krzew lub drzewo.

Domyślam się, że najpierw musisz wykopać tony mniejszych i większych korzeni czy nawet je potraktować siekierą.
Ale co robisz, Jolu, żeby Ci korzenie za rok czy dwa nie pochłonęły posadzonych roślin.
Wykopuję właśnie u siebie języczniki. Były sadzone w przekopanym wcześniej miejscu. A teraz, po kilku latach, trudno powiedzieć co jest korzeniem języcznika, a co nie. Przestrzeń pomiędzy jezycznikami jest cała zarośnięta obcymi korzeniami.
Wszystkiego po trochu 13:08, 09 cze 2023

Do góry
Taka nowość
krwiściąg Menziesa

zakwitła Monsted Wood pierwszym kwiatem

April podbija las... 13:05, 09 cze 2023

Do góry
April napisał(a)
Bodziszek Dark Eyes z Szałwią Caradonna

To też Minerva

Kocimiętkach Cat's Pijamas. Chyba jednak do przesadzenia na drugą stronę ścieżki, żeby jej rośliny nie zacieniały bo się pokłada

Cudnie jest Aprilku
Ale ze już dalie zaczynają to szok!
U mnie cały dzień lampa. Jak nie popada to będzie tragedia, a ja nic nie robię tylko podlewam albo siedzę w cieniu.
Po tego bodziszka to koniecznie muszę podjechać, ale teraz czekam na wnusia.
Pozdrawiam
ogród egona;) 13:03, 09 cze 2023

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies