Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Zakątek z fioletową ławeczką 12:58, 05 maj 2014

Do góry
Bogusiu, myślę posadzić pod oknem na nowej rabacie tawuły. Mam tam dwie i dobrze sobie radzą
Kurcze, dzisiejszy przymrozek dorwał mojego buczka, troszkę listki zrobiły się brązowe Większych strat nie ma. Oczywiście, pojawiła się mszyca i mąż już robi opryski. Na modrzewiu to białe paskudztwo też już jest!
Mały ogród pod Białymstokiem 08:52, 05 maj 2014

Do góry
ana_art - dzięki za porady

tak jak piszesz - robinie posadzę na wyciętym kwadraciku obok tarasu - czy trawy będą tam pasować? może jakieś bardzo niskie bo drzewko jest niezbyt wysokie (ma super wymiar w tej donicy ale pójdzie sporo w dół po wkopaniu )

teraz powoli będę obsadzał róg działki - mam już 3 serby - 5 kanadyjskich - na bank dokupię z 20 szmaragdów (na górę planu) i teraz nie mam pomysłu co przed tym tłem - chciałbym jakieś azalie/Rh, może tawuły, funkie, miskanty .... ale nie wiem jak to wszystko poukładać - może wpleść gdzieś tam śliwę wiśniową dla kontrastu - czy jakieś pojedyncze żółtawe tuje lub cisy? pomoże ktoś to poskładać do kupy?
w tej górnej części chciałbym stworzyć taki zimnozielony kącik z czymś fajnie kwitnącym np w kolorze czerwonym.... mam też do dyspozycji 3 sztuki szczepionych małych iglaczków (zdjęcia później wrzucę) - to zakupy z przed roku i niestety pojedyncze sztuki...

wrzucam aktualny plan

Leśne Wzgórze 22:55, 04 maj 2014

Do góry
Kurcze dziewczynki to nie takie proste albo mi się tak wydaje i może mnie przekonacie
Zielony pas na szkicu poniżej to "szczyt" skarpy obsadzony od strony chwastowiska krzewami :
forsycje, śnieguliczka, kalina koralowa, derenie, krzewuszki, berberysy, Tawuła Macrophulla, Tawuły japońskie, trzmielina oskrzydlona
na czerwono zaznaczyłam spad (45-60stopni) który ma około 2-3 m szerokości i 50m długości, odległość od tui (na dole szkicu) do podnóża skarpy to od 5do 8m

obsadzenie samej skarpy chyba nie poprawi za wiele wyglądu tego zakątka...

Moje ukochane miejsce na ziemi 22:46, 04 maj 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Oj, kusisz Jestem zdecydowana na tawuły

myślę Doniu, że to dobry wybór
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:40, 04 maj 2014

Do góry
Oj, kusisz Jestem zdecydowana na tawuły
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:39, 04 maj 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Ja mam tawuły wzdłuż chodnika. Zazwyczaj tniemy je już po kwitnieniu. Teraz wyglądają fajnie, zwłaszcza te żółte. Pod oknem mam zamiar zrobić nową rabatę i te tawuły wyglądają fajnie. Myślałam o bukszpanie, ale on wolniej rośnie i jest droższy.

Doniu ja je bardzo lubię

tnę je kilka razy w roku
uważam, że cena fajna zdecydowanie niższa od bukszpanów,
no i masz pewność, że nie zmarzną i cały rok fajnie wyglądają....

sama zadecydujesz ja jestem za !!!!!!!!!!!!
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:34, 04 maj 2014

Do góry
Ja mam tawuły wzdłuż chodnika. Zazwyczaj tniemy je już po kwitnieniu. Teraz wyglądają fajnie, zwłaszcza te żółte. Pod oknem mam zamiar zrobić nową rabatę i te tawuły wyglądają fajnie. Myślałam o bukszpanie, ale on wolniej rośnie i jest droższy.
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:31, 04 maj 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Fajne to miejsce, mi tez się podoba Widzę tawuły, co ile je sadziłaś?

szczerze ??? nie pamiętam ...musiałabym pomierzyć
bardzo mocno tnę je w kulki ....zbieram się już kilka dni do cięcia ...deszcze mnie wstrzymują
nie zależy mi na kwiatach, a bardziej na ładnym ogólnym wyglądzie rabatki

Nadzieja na piękny ogród 22:08, 04 maj 2014

Do góry
Witaj Agatko Masz duży ogród i dużo miejsca do nasadzeń Może zdecydujesz się na tawuły, dziewczyny mają tutaj cięte w kulki, fajnie wygląda też berberys w kolorze czerwonym.
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:04, 04 maj 2014

Do góry
Fajne to miejsce, mi tez się podoba Widzę tawuły, co ile je sadziłaś?
Ogród Eli 21:47, 04 maj 2014

Do góry
Elu ślicznie, kolorowo, majowo u ciebie.
Tawuły faktycznie rewelacyjnie wyglądają.

Pozdrowienia przesyłam
Jak więcej błędów nie popełnić...... 09:50, 04 maj 2014

Do góry
PERKA napisał(a)
Zgadzam się z kasiulą79 - elegancko, wyważone nasadzenia, wprowadziłabym tylko może trochę koloru, tak zaczepnie, nie misz masz, tylko jeden, góra dwa zbliżone aby dodać ikry. Jaki? - taki jaki lubisz najbardziej Poproszę więcej zdjęć

Dzięki PERKA zdjęcia będą. Kolory powiadasz w pierwszej wersji chciałam tylko biel i zieleń ale okazało się że za dużo roślin które miałam już kupione trzeba będzie oddać lub wyrzucić i tak została biel,róż, i niebieski. Różowe mam hortensje, rododendrony, tawuły i wrzosy, niebieskie hortensje ogrodowe i lawendę. Pogrupowałam rośliny mam nadzieję że większe plamy koloru będą bardziej widoczne. W tym sezonie chcę dosadzić trochę traw mam nadzieję że obedzie się bez większych błędów.
Pozdrawiam cieplutko i zapraszam serdecznie
Ogród Eli 22:12, 03 maj 2014

Do góry
Elu faktycznie tawuły są śliczne i jakie równe poduszki z nich zrobiłaś
Gratulacje na 200 kolejnych w tak szybkim tempie
Ogród, który ciągle zmieniam 21:02, 03 maj 2014

Do góry
akanta napisał(a)

Ale złoty wążżżżżżżżżżżżż aż się prosi jakąś zwisłą purpurę za nim posadzić,bo wszystko sterczy do góry.Co myślisz Jagódko o tym?No ciekawe co jest teraz ...czy zgadłam?

Aniu juz kiedyś myśleliśmy ,zeby posadzić pomiędzy tawuły klony Globosium lub katalpy nana ale jakoś brak decyzji niestety ciągle jest tak samo:;( ale może w tym roku Aniu na coś się zdecydujemy
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 19:34, 03 maj 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Kasiulko- tak mi zawsze kadzisz, że może coś doradzę. I to nie jest zobowiązujące broń Boże. Ja bym dał trochę jednych i drugich Pomiędzy nimi może żółte trawki (kilka), trzmieliny złote, tawuły żółte i ciąć w kulki. Zobacz jaką u mnie robią robotę :

To nie jest zły pomysł. Mam te tawułki już w innym miejscu i wyglądają fajnie. Zbysiu - dzięki.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 19:11, 03 maj 2014

Do góry
Kasiulko- tak mi zawsze kadzisz, że może coś doradzę. I to nie jest zobowiązujące broń Boże. Ja bym dał trochę jednych i drugich Pomiędzy nimi może żółte trawki (kilka), trzmieliny złote, tawuły żółte i ciąć w kulki. Zobacz jaką u mnie robią robotę :

Nowe Życie ;-) 11:49, 03 maj 2014

Do góry
Oj, coś ostatnio zaniedbałam mój profil, ale to wcale nie oznacza, że zaniedbałam moje rabatki. Choć czas tak szybko ucieka to codziennie staram się coś pogrzebać w ziemi. Myślę, że w porównaniu do tego co miałam na początku już jest o wiele lepiej Zdjęcia będą- obiecuję

Teraz spędzam czas na planowaniu kolejnej rabaty- tej najdłuższej z jabłonką pośrodku. Mam do wykorzystania róże pnące, dwa rododendrony, hosty, peonie, tawuły, pięciorniki i hortensje. W razie co resztę można dokupić Jeśli stworzę coś sensownego pokażę Wam w celu zatwierdzenia

pozdrawiam
Ogród cioci 10:00, 03 maj 2014

Do góry
Gosiu dobrze widze, że między berberysy posadziłaś tawuły, jesteś pewna, że to miniaturowe odmiany, bo jeżeli nie to w ekspresowym tempie zdominują berberysy. N, ale mimo wszystko to zestawienie z tulipanami super wygląda
Ogród Eli 19:33, 02 maj 2014

Do góry
Rench dzięki

majówka troszkę pracowicie się zaczęło a ktoś musi...a kto jak nie ja , jak zwykle
wczoraj akcja trawnik, godz. podkoszarką przeleciałam a potem 3 godz kosiarką...matko jak ta trawa przez tydzień urosła
dziś akcja obcinanie wszystkiego prawie co iglaste, w ruch poszły elektryczne do żywopłotu...rąk nie czuję a podobno to męskie zajęcie nawet szmaragdy minimalnie poleciałam a nad czubkami się zastanawiam?
kostka każda z innej parafii i do poprawki

już nie długo, w końcu zakwitnie po...7 latach bo zawsze ukoszona przez M, przesadzona 3 lata temu na skalniak i żyje

żurawka gigant co do wysokości

uwielbiam te tawuły wiosną

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:30, 02 maj 2014

Do góry
Gocha napisał(a)
Chociaż trochę dzisiej zrobiliśmy i mam nadzieję, że jutro nie będzie padać i dokończymy
Ale nie bardzo wiem co mam posadzić wzdłuż kostki. Może tylny rząd to trzmielina na pniu a pomiędzy tawuła a w pierwszym rzędzie żurawki jakieś ciemne na słońce.

Przed bukszpanami- kulami kilka krzaczków bordowwej żurawki i razem to byłoby podsypane kamieniami a pozostałe nasadzenia w korze.

Gosiu wzdłuż kostki moze posadzisz faktycznie tawuły ,wstawię fotke u siebie ładnie wygladają ,ale tawuła sie bardzo rozrasta zajrzyj zaraz wstawiam foto
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies