Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 10:35, 13 kwi 2015

Do góry
Krys napisał(a)
Małgosiu pieknie u Ciebie wszystko ruszyło,magnoli masz ładne tez sie zaraziłam kalina nie widziałam takie ciewake jak dalej bedzie sie rozwijała ,u mnie wieje okrutnie ,pozdrówka

Magnolie piekne sa - to fakt, a kaline pokaże póxniej jeszcze
Pozdrawiam!
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 10:34, 13 kwi 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
I śliczne fotki są Małgosiu, jaką ma nazwę Twoja kalina?
Moi panowie na razie tylko wspominali o wertykulacji, zajęci są polem i zasiekami przeciw dzikom a ja też padam, ale chociaż zajrzę do kilku wątków Buziaki.
ps. Pamiętasz, którego maja się spotykamy u Kasi-Luizy, 1 czy 2?

U Kasi-Luizy spotykamy sie 1 maja , to juz niedługo...

Kalina jest z czasów przedogrodowiskowych więc "nn" ale fajna, pokaże jak sie całkowicie rozwinie
Fajnie że masz swoich panów i ma ci kto pomóc, moje dzieci daleko a ja sama ......słaba kobitka ...żartuję....cos ty ja daje rade sama tyle ze muszę sobie te aktywnosci ogrodowe rozłozyc w czasie
Pozdrawiam!
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 10:13, 13 kwi 2015

Do góry
babka napisał(a)

Już wygląda ciekawie, czekam na efekt końcowy bo nie widziałam jeszcze tej kaliny. Pozdrawiam

Witam u mnie - chyba po raz pierwszy
Kalina jest swietna, szczepiona na pniu i jak kwitnie to ma mnóstwo białych, niestety nie pachnacych , białych kulek......to juz za moment
Pozdrawiam!
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:22, 12 kwi 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Kasia Tulipek śliczny - dziękuję . Nie ma to jak byczenie w ogrodzie. My wczoraj całą rodzinką pokręciliśmy się po ogrodzie. Me z emem pracowaliśmy, Iga spała, a Filipek dzielnie pomagał. A potem było obowiązkowe kiwanie z piłką .

no cóż - widzisz co wyprawiali u mnie
Piękna taka wiosna! Zobaczymy jak tulipek sie rozkręci czy mamy takie same.

Ja póki co czekam aż judaszowiec zakwitnie - jest cień szansy bo jeżeli dobrze widzę to zapączkował

Pierwszy raz będzie też kwitnąć kalina japońska i koralowa Mam nadzieję że widok będzie fajny Kalina przesadzana w grudniu i lutym - jak widać nie zaszkodziło jej a wręcz... - pączki na najniższej gałązce

Cieszę się też bo pomimo przesadzenia styczniowego mojej gigantycznej (ok 4 m) metasekwoji - są oznaki życia

Również jabłąka która przesadziłam na wiosnę zakwitła

Znowu na wsi 14:18, 12 kwi 2015

Do góry
Aniu, postaram się poprawić w kwestii kroniki obrazkowej , ale który to już raz obiecuję poprawę, ha, ha, ha ?

Aniu MV, kalina angielska (V. carlcephalum) chyba nie ma konkretnej nazwy. Kwitnie nieco później niż te wczesne. K. Dawn już przekwita, ale za to pokrywa się młodymi listkami (jako jedna z pierwszych).

Haniu, skrobnęłam kilka słów na PW.

Joasiu, Elu drugi termin mi pasuje, postaram się do Was dołączyć.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 08:41, 12 kwi 2015

Do góry
Małgosiu pieknie u Ciebie wszystko ruszyło,magnoli masz ładne tez sie zaraziłam kalina nie widziałam takie ciewake jak dalej bedzie sie rozwijała ,u mnie wieje okrutnie ,pozdrówka
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:15, 12 kwi 2015

Do góry
I śliczne fotki są Małgosiu, jaką ma nazwę Twoja kalina?
Moi panowie na razie tylko wspominali o wertykulacji, zajęci są polem i zasiekami przeciw dzikom a ja też padam, ale chociaż zajrzę do kilku wątków Buziaki.
ps. Pamiętasz, którego maja się spotykamy u Kasi-Luizy, 1 czy 2?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 22:48, 11 kwi 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
I jeszcze troszke wiosennycch widoków......... Kalina lada moment zakwitnie, juz wszystko na najlepszej drodze do białych pomponistych gron pełych kwiatów i zapachu...

Już wygląda ciekawie, czekam na efekt końcowy bo nie widziałam jeszcze tej kaliny. Pozdrawiam
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 22:09, 11 kwi 2015

Do góry
I jeszcze troszke wiosennycch widoków.........
Kalina lada moment zakwitnie, juz wszystko na najlepszej drodze do białych pomponistych gron pełych kwiatów i zapachu...

Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:46, 11 kwi 2015

Do góry
Moje botaniczne też ruszają a eMuś jak zobaczy jej kwiaty i poczuje zapach to nie będzie oponowałkwitnie mi teraz kalina Lamonta, malutka ale kwiatków ma sporo, rośnie w połowie pryszcza, ale jak dochodzę do bramki to już czuję jej piękny zapach róże też tak pięknie pachną
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:54, 10 kwi 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)

Dziękuję za wyczerpującą informację. Liście zbierałam na bieżącą, kilka razy dziennie,obrywałam też chore liście, ale okropnie te róże wyglądały, wysokie krzaki z prawie gołymi łodygami.
Wszystkie choroby o których jest w linku moje róże miały. Piszesz o pogodzie, tak myślę, że może je za dużo podlewałam co trzy dni?

Pięknie u Ciebie wszystko rośnie, kalina takie kwiaty już ma, magnolia też zaczyna kwitnąć, cesarska korona za chwilę zakwitnie - fajne porównanie do tej z ubiegłego roku o tym czasie. U mnie nic pąki, pąki, pąki

Coś nie mogę dzisiaj w nocy spać, dobrze, że O jest

Róże wystarczy podlewać raz w tygodniu ale trzeba dać wiadro wody pod taką już podrośniętą za często podlewałaś ja za długo nie mogę siedzieć bo jak popracuję w ogrodzie to kręgosłup mnie boli, żeby nie naprocsan to pewnie nic bym nie zrobiła też nie śpię, ale oglądam na leżąco tv
Kwiatowy ogródek Monteverde 03:23, 10 kwi 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Na razie wystarczy, gdyby była pogoda nie odpowiednia dla róż,deszcz. wilgoć to i tak róże podatne złapią plamistość najczęściej zdarza się tak pod koniec okresu wegetacyjnego, najważniejsze aby dobrze zawsze wygrabić wszystkie liście spod krzewów i na wiosnę opryskać też ziemię, bo grzyb też tam siedzi, i prosić tego co nad chmurami żeby dał piękną pogodę tu podam Ci linka gdzie te wszystkie choroby są dobrze opisane i na co zwracać trzeba uwagę, żeby szybko zapobiec chorobie, poczytaj sobie http://www.oczarjk.pl/?act=258#zamieranie_pedow wpadaj kiedy tylko masz ochotę pozdrawiam

Dziękuję za wyczerpującą informację. Liście zbierałam na bieżącą, kilka razy dziennie,obrywałam też chore liście, ale okropnie te róże wyglądały, wysokie krzaki z prawie gołymi łodygami.
Wszystkie choroby o których jest w linku moje róże miały. Piszesz o pogodzie, tak myślę, że może je za dużo podlewałam co trzy dni?

Pięknie u Ciebie wszystko rośnie, kalina takie kwiaty już ma, magnolia też zaczyna kwitnąć, cesarska korona za chwilę zakwitnie - fajne porównanie do tej z ubiegłego roku o tym czasie. U mnie nic pąki, pąki, pąki

Coś nie mogę dzisiaj w nocy spać, dobrze, że O jest

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:00, 09 kwi 2015

Do góry
Miałam dzisiaj zajęcia więc do ogrodu trafiłam po 15.00, trochę popracowałam i kilka fotek strzeliłam
powojnik Markham's Pink

piwonia majowa

koperkowa

ciemiernik coraz bardziej się otwiera

kalina cieszy oko i ladnie pachnie

magnolia ma coraz bardziej otwarte kwiaty
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:44, 09 kwi 2015

Do góry
agatanowa napisał(a)

niby właśnie miałąm znaczniki, ale przesunięte o 30 cm...

piękna ta kalina z powojnikiem, to Roseum? Aniu, jaką byś polecała? Mam jedną roseum i obok niej (chyba, bo jeszcze ta brzoza mi po głowie chodzi) chcę dać drugą. Myślę o takiej samej, ale może zdecydowałabym się na jakąś podobną (żeby było dośc jednorodnie - to na froncie, od strony drogi, będą się przewieszać nad płotem, gdy urosną, chciałabym, żeby rosły dość szybko i były maxymalnie ozdobne - z dołu prowadziłabym "na łyso" - tak jak radziłaś, w formę drzewka.bv Chciałabym, żeby były dość duże docelowo 3-4 m (bo chyba wyższych nie ma)
Doradzisz coś?

Agatko Roseum jest piekna ale nie pachnie więc albo dasz jeszcze jedną albo z tego samego gatunku np.Viburnum opulus 'Ulgen' - kalina koralowa, ta ma owoce czerwone które pięknie zdobią, a w ogóle to bym dała kalinę angielską, bo ta ma bardzo pachnące kwiaty
Kwiatowy ogródek Monteverde 16:59, 09 kwi 2015

Do góry
monteverde napisał(a)

Agatko mnie się też takie ubytki zdarzają, znaczniki giną i nie pamiętam co gdzie, za głęboko weźmiesz i już załatwione

niby właśnie miałąm znaczniki, ale przesunięte o 30 cm...

piękna ta kalina z powojnikiem, to Roseum? Aniu, jaką byś polecała? Mam jedną roseum i obok niej (chyba, bo jeszcze ta brzoza mi po głowie chodzi) chcę dać drugą. Myślę o takiej samej, ale może zdecydowałabym się na jakąś podobną (żeby było dośc jednorodnie - to na froncie, od strony drogi, będą się przewieszać nad płotem, gdy urosną, chciałabym, żeby rosły dość szybko i były maxymalnie ozdobne - z dołu prowadziłabym "na łyso" - tak jak radziłaś, w formę drzewka.bv Chciałabym, żeby były dość duże docelowo 3-4 m (bo chyba wyższych nie ma)
Doradzisz coś?
Znowu na wsi 21:21, 08 kwi 2015

Do góry
Joku napisał(a)
Kasia, nie wiem czy to ciebie pocieszy, ale moja kalina angielska też jakaś niekształtna.

a jak ona się nazywa? u mnie teraz kwitnie Charles Lamont ale pachnie pozdrówka
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 17:46, 08 kwi 2015

Do góry
kalina angielska - sporo urosła, kwiaty i ich zapach to plus, ale pokrój nie jest najlepszy
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:11, 08 kwi 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Obcięłam wczoraj wreszcie lawendy, bo forsycje juz u mnie kwitną, szafirków mam coraz więcej i moja kalina lada moment zakwitnie i pokaże swoje białe cudne kulki...
Chciałam jeszcze zakulkowac moja eden rose ale ma zbyt krótkie pedy i zbyt sztywne zeby dała sie powyginac...może za rok ....

Czekam z tobą na kalinę, jakoś szybko ale sobie planik ambitny ułożyłaś
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:37, 08 kwi 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
U Ciebie naprawdę już widać wiosnę Piękna hortensja z powojnikiem, normalnie sobie zgapię

Enstato to nie jest hortensja tylko kalina Roseum
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 10:18, 08 kwi 2015

Do góry
Obcięłam wczoraj wreszcie lawendy, bo forsycje juz u mnie kwitną, szafirków mam coraz więcej i moja kalina lada moment zakwitnie i pokaże swoje białe cudne kulki...
Chciałam jeszcze zakulkowac moja eden rose ale ma zbyt krótkie pedy i zbyt sztywne zeby dała sie powyginac...może za rok ....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies