Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:18, 17 lut 2019

Do góry
Zana napisał(a)
Anitko, zaglądam i pozdrawiam wiosennie. Powiem Ci, że pięknie prezentuje się magnolia w kamiennym kręgu na tle świerków. Oczyściłaś cały krąg?

Właśnie byłam u ciebie w tym samym czasie

Miałam pokazać co zrobiłam, a na spotkania zaczęłam się umawiać

Prawie cały, bo mi jeszcze troszkę śniegu tam zalega.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:10, 17 lut 2019

Do góry
Anitko, zaglądam i pozdrawiam wiosennie. Powiem Ci, że pięknie prezentuje się magnolia w kamiennym kręgu na tle świerków. Oczyściłaś cały krąg?
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:19, 17 lut 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Monia ...teraz oczy napasłam kawał dobrej roboty

co na łezce będziesz zmieniać ?

Madzia w tamtym sezonie planowałam zmiany na łezce, ale nie wyszło, zabrakło czasu, mam nadzieję, że w tym sezonie zdążę na pewno będzie posadzona magnolia i azalie i powtórzone roślinki z tych, które mam na tarasowej, myślę o żurawkach, bodziszkach, orlikach, ale najpierw muszę się pozbyć juki ogrodowej, bo znowu się tam puściła, oj będę musiała głęboko przekopać tą łezkę, coby później niespodzianek kolejnych nie mieć buziaczki
Zielony AZYL 15:52, 17 lut 2019

Do góry
Ogród w pąkach
Narcyze, tulipany, krokusy, Doorenbosy i Mariken

I obgryzania 2 lata przez Roksanę magnolia. Chyba ją zagęściła
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:21, 17 lut 2019

Do góry
Migawki z ogrodu

magnolia w odbiciu
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:31, 16 lut 2019

Do góry
Agania napisał(a)

Monia ja mam magnolię "Black Tulip" rośnie drugi sezon, trzyma się i powinna według mnie za rok mieć mnóstwo kwiatów, muszę dać jej jeszcze jeden rok na start kwiatów.
Jak nie będzie przymrozków to w tym roku będzie mieć kilka kwiatów.

Moje drzewko kupiłam dość duże, bo małych nie było i dość drogo zapłaciłam. Magnolia "Black Tulip" musi mieć ciepłą wiosnę, to jednak jedna z wrażliwszych magnolii u mnie dopiero się hartuje.
W szkółkach są sprzedawane egzemplarze pędzone i uprawiane cieplarnianie trochę musi czasu upłynąć żeby drzewko mogło się przystosować do nowych warunków.

Pozdrawiam Was

Agatko bardzo dziękuję będę jej szukać bo bardzo mi się spodobała, zobaczymy co z tego wyjdzie buziaki wielkie
Mój ogrodowy pamiętnik 17:32, 16 lut 2019

Do góry
Magnolia Genie ma sporo pąķów ale w zeszłym roku też tyle miała i urodził się z tego 1 kwiatek a reszta opadła albo okazała się liśćmi.

Pszczelarnia 00:04, 16 lut 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Rady jeszcze aktualne. Dziękuję.

A tymczasem pokażę to, o czym Ci mówiłam. Że bluszcz też ma zwisnąć na murze garażowym (ale dopiero po zrobieniu fasady). I że brakowało mi elementu wyższego, tam w rogu jest hortensja szczepiona na pniu. I jest magnolia po prawej centralnie w rabacie.

Faktycznie podobny układ i wysokość schodów.
Byłam dzisiaj U Ciebie Ewuniu w Twojej Pszczelarni. Razem z Mają. Bardzo miłe klimaty. I jak pięknie opowiadasz o pszczołach. Widać i słychać, że lubisz to co robisz. I bardzo dobrze. Tak powinno być. A strumień przepiękny, pięknie obudowany. Cudny.
Piękny zegar Ewo pokazałaś. Czy możesz mi powiedziec na jakiej wysokości i gdzie powinien w ogrodzie stać zegar słoneczny, jak ma być ustawiony wobec stron świata? Ja mam taki bardziej dekoracyjny ale chciałabym go ustawić tak jak należy. Pozdrawiam.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:04, 15 lut 2019

Do góry
Ależ te zwiastuny wiosny cieszą, a magnolia pięknie zakwitnie ja jutro zabieram się za czyszczenie rabat, może się uda szmaragdy choć w części wyczyścić.. piękną pogodę nam zapowiadają, więc wykorzystać trzeba pozdrawiam Haniu
Przerwa na kawę... 21:03, 15 lut 2019

Do góry
Tnę i formuję oczara bo inaczej by się u mnie nie mieścił a ja uwielbiam jego frędzelki zimą i kolory jesienią, mam odmianę Arnold Promise. Ma z 6-7 lat, jeden z moich pierwszych krzaczków. Kupiłam, jak nie miałam pojęcia o jego docelowych rozmiarach ))
Jak jutro będzie ładnie zrobię zdjęcie. Oczar, tak jak magnolia, nie lubi mocnego cięcia. Ale kosmetyczne można ciąć. Tnę jak przekwitnie, tylko nowe gałązki bez kwiatów. Jak trzeba podwiązuje gałązki lub podpieram aby szedł w górę a nie na boki, jak to ma w naturze. Cierpliwości to wymaga.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:30, 15 lut 2019

Do góry
Magnolia będzie kwitła ,super !
Podmiejski ogródek 07:17, 15 lut 2019

Do góry
magnolia napisał(a)

Na studiach z architektury krajobrazu kilka ładnych już lat temu właśnie wszyscy zdobywali książki Brooksa i z nich się uczyli. To było b. dobre

Danusia też się kiedyś przyznała do korzystania z jego książek
Ogród w remoncie 23:01, 14 lut 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)
Też marzę o magnolii, ale dopóki u mnie wygwizdów to na marzeniach poprzestaję Jutro też pierwsze co zrobię to pobiegnę szukać oznak wiosny, już przebieram nogami, jeszcze tylko 21 godzin

U mnie bardzo grząsko na rabatach jeszcze, wejść się nie daje ale może jakby było tak ładnie jak zapowiadają to udało by mi się coś porobić. Już mi się chce bardzo
U mnie chyba ogólnie ogród chyba jakiś zaciszny jest. Zawsze myślałam, że nie ale jak porównuję np u Bogdzi to u mnie przeważnie wszystko wcześniej. Magnolia też wcale w jakimś zacisznym miejscu nie rośnie a jak dotąd nie mam z nią problemu. Rośnie sama
Pszczelarnia 19:41, 14 lut 2019

Do góry
magnolia napisał(a)
Ewo, słyszałaś kiedyś o Geranium Kanahitobanawa?- albo ktoś coś o nim wie, czy ma?

Oj, nie. Nie znam.
Pszczelarnia 18:23, 14 lut 2019

Do góry
Ewo, słyszałaś kiedyś o Geranium Kanahitobanawa?- albo ktoś coś o nim wie, czy ma?
Podmiejski ogródek 17:06, 14 lut 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Akurat zdjęcia z realizacji w jego (tj.: Johna Brooksa) są szczególnie cenne. Bo on powierzchnie projektuje bardzo geometrycznie, natomiast styl nasadzeń ma bardzo swobodny i naturalistyczny. W efekcie, to co na planie wydaje się sztywne i kanciaste, w rzeczywistości jest masą bujnej zieleni lekko tylko ujętą w architektoniczne ramy.

Prawdę powiedziawszy, mimo że w międzyczasie poznałam wiele stylów ogrodniczych i wielu projektantów (których bardzo podziwiam), to jednak jego podejście i styl ciągle są mi osobiście najbliższe. Pierwsza miłość nie rdzewieje

Na studiach z architektury krajobrazu kilka ładnych już lat temu właśnie wszyscy zdobywali książki Brooksa i z nich się uczyli. To było b. dobre
Podmiejski ogródek 17:04, 14 lut 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Nie ma nutki. Nie ma sarkazmu. Ja tak robię. Przecież ogrodnictwo to przede wszystkim rzemiosło, artyzm ma drugorzędne znaczenie. Jak jest dobre rzemiosło to artyzm sam się stworzy w ogrodniku, który lubi eksperymentować.

I to samo posadzone w innym ogrodzie nie wygląda tak samo. Więc nie ma co się martwić ogrodowym populizmem.

I dobrze Ci wychodzi Ewo.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:43, 14 lut 2019

Do góry
Makusia napisał(a)

Nad wrzosami na półce też myślałam- przynajmniej nie są takie ogromniaste jak lawenda i zimozielone.
Zobaczę, jak to będzie grało w zestawie cisty na dwóch bokach trójkąta, trzy brzozy, ML i cisy w kulkach. Ewentualnie stipa. Wtedy będą decydować.

Moja magnolia to niestety krzew. Nie jest drzewkiem, nie ma pnia. Podsadzenie hortkami sprawi, że będzie wystawał czubek
Z tym rajem, to nawet trafiłaś- to taka moja niepisana zasada- nie mam co zrobić, ale wyrzucić nie chcę. Przesadzam- jak się uda, to ma drugie życie, jak nie- robiłam, co mogłam
Może zostaw ją jeszcze w donicy póki ci koncepcja się nie ustali na 100%. Albo domek jej znajdź inny.

No ta kwaśna to hmmm... pomilczę. Prawda jest taka, że hortensjowa za to robi świetną robotę.
Pszczelarnia 13:16, 14 lut 2019

Do góry
Pięknie Ewo z tym postumentem. Widzę to oczami wyobraźni
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:27, 14 lut 2019

Do góry
Makusia napisał(a)

Iwi- na okularowej (kwaśnej) nie ma już ani jednego rodka i póki co długo nie będzie. Zraziłam się bardzo, zmarnowałam dwa sezony. Magnolia też tam nie wlezie, bo (pomijajać pasy z wrzosów, żurawki i kurzych łapek) rośnie tam tulipanowiec i ŚŚ. Kolejne drzewo-krzew to już za dużo szczęścia.

Jak to nie ma ani jednego?!
Pamiętam że zeszłej zimy latały ale myślałam że to już przeszłość?
To nie będzie kwaśnej w ogóle?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies