Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszystkiego po trochu 19:47, 02 cze 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)
rododendrony teraz zaczynają, azalie przekwitają

Marcel Menard- tego uwielbiam za kolor, to jest sadzonka którą sama odsadziłam od drugiego, wielkiego Marcela

Mirko, ależ wspaniały pokaz różaneczników, bajka. Ten Marcel cudny, ma niesamowity kolor.
Podwórkowa rehabilitacja 19:42, 02 cze 2023

Do góry
Marta ja uwielbiam być w miejscu gdzie mieszka moja siostra. Tam się urodziłam i wychowałam Pielenia tylko nie zazdroszczę, bo teren mają ogromny na którym gospodarzą ( w porównaniu do mojego 550m2).
Tam za tak zwaną stodołą widać las i pola. Słychać wszelakie ptactwo.
Orlaye proponuję już wysadzić. Niech nabiorą masy.
Co do ślimaka to ja lubię ładne rzeczy ale nie lubię wyrzucać czegoś co spełnia swe funkcje. Musiałam znaleźć miejsce na tamten bęben, żeby móc założyć ślimaka
Zaraz pójdę zobaczyć czy róża już zagościła.

Fotki cieplutkie całego kącika. No pięknie jest.

Ogród Basi i Romka 18:26, 02 cze 2023

Do góry
I takie różne

Ciekawe jak będzie jutro? W pogodzie zapowiadają nawet możliwe przymrozki, u nas, mamy czerwiec, podobno? może coś przykryję, sama nie wiem.
Ogród Basi i Romka 18:21, 02 cze 2023

Do góry
Mimo suszy coś tam kwitnie zaczynają irysy, tych ciemnych muszę jeszcze sobie porozsadzać, bo bardzo je lubię
Wilczy ogród 17:45, 02 cze 2023

Do góry
Magleska napisał(a)

Koniec
Maj i czerwiec jest najlepszym czasem w moim ogrodzie -więc tych fotek mam dużo za dużo

Miłego dnia

Magda przepięknie masz! Cudny ogród kiedy ty to wszystko pielisz..? taki areał? szok!
Nowocześnie z różAnką :D 17:39, 02 cze 2023

Do góry
Do przesadzenia mam 9 hortensji, irysy chyba zostawie tam gdzie są bo rosną wielkie to mogą zostać tak z tyłu trochę. Muszę kupić jeszcze jedną Amanogawę bo środkowa mi wyleciała.
Ogród w malinówkach 17:26, 02 cze 2023

Do góry
Azalie już przekwitają, za to zaczynają "puszyć" się ostnice, będą kwitły też szałwie

Polubiłem te hosty, żurawka z własnego rozmnożenia nabiera masy

Tutaj borówka i truskawki, nawet w tym roku będą owoce. Widać jak podrosły.
Nowocześnie z różAnką :D 17:21, 02 cze 2023

Do góry
Ogrodowe marzenie Mrokasi 17:20, 02 cze 2023

Do góry
Mary napisał(a)

Mam taki

Nie wiem co Ci o nim napisać...
W skrócie mam go od 2014 roku, czyli jeszcze w moich "przedogrodowiskowych" czasach.
Najpierw miał jakieś czarne plamy na liściach, a potem jakoś nie miałam na niego pomysłu. Mimo, że bym traktowany marnie i deptany jakoś ciągle trzymał się życia i nie miałam serca go wyrzucić. Kilka lat temu wylądował przed ogrodzeniem. Ostatniej jesieni dziki go tam zmaltretowały. Wyciągnęły z ziemi, odwróciły korzeniami w górę. Musiałam go ponownie wsadzać. Mimo tego wszystkiego nadal żyje.

Niewiele mam zatem o nim do powiedzenia oprócz tego, że przewegetował już u mnie prawie 10 lat i pomimo złego traktowania nadal żyje.
Nie mam innych bodziszków, więc nie mogę go z innymi odmianami porównać.

Oooo, to ten Twój jest po niezłych przejściach .

Znaczy się, trzeba kupić i wypróbować .
Nowocześnie z różAnką :D 17:15, 02 cze 2023

Do góry
Zdjęcie od furtki

I patrząc od domu
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:04, 02 cze 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Fajne kolorki w masie wszystko jest ładne a orliki takie delikatne
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 16:43, 02 cze 2023

Do góry
zawitka napisał(a)

Halinko, jak pielęgnujesz cesarskie korony? Kupiłam sobie w zeszłym roku żółte, kwitnące, zostawiłam na zimę w ziemi, nie zakwitły w tym roku, tylko jedna maślana .
Jaką masz dla nich ziemię, czym nawozisz, wykopujesz?
Rododendrony masz bardzo ładne, dąbrówka też stworzyła dywanik
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 16:38, 02 cze 2023

Do góry
daredevil napisał(a)

Lubię też to zeszłoroczne ujęcie tego judaszowca. Nawet go sobie jako screena zapisałam do listy „chciejstw”.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 16:27, 02 cze 2023

Do góry

Drzewa, które zakupię:
1. Brzozy Doorenbos - innej odmiany nie przewiduję, miejsce wybrane zgodnie z rysunkiem.
2. Lipy (prowadzone na stelażu) - prawdopodobnie odmiana Greenspire, bo z takich robią palmety na stelażu do sprzedaży w szkółkach jak widziałam. Z uwagi na cięcie kosztów stelaż będziemy robić samodzielnie. Przed finalną decyzją poczytam jeszcze o innych odmianach czy nie pasowałyby bardziej.
3. Miłorząb dwuklapowy (1 szt.) - odmiana jeszcze nie wybrana, po szybkim, niedokładnym przejrzeniu wpadła mi w oko odmiana Menhir. Jakie macie u siebie? Chyba dobrze by wyglądał na granicy graby/lipy, byłby widoczny lekko z tarasu i przy chodzeniu na tył działki. Czy może lepsze miejsce widzicie dla niego? Gdzie miałby pasujące tło/otoczenie?
4. Graby (prowadzone na stelażu) - jaką odmianę wybrać? Zapytałam u Pawła N-ce Garden, ale dawno go u siebie na wątku nie było i nie wiem czy odpisze.
5. Graby kolumnowe - padły następujące propozycje
- grab Columnaris
- grab Fastigiata
- grab Lucas
- grab Frans Fontaine

Inne dylematy:
A) Jarząb mączny - nie jestem pewna dla jego umiejscowienia. Lepiej by pasował w okolicy płota dając cień na wiatę śmietnikową czy w okolicach granicy z warzywnikiem, gdzie będą rajskie jabłonki? A może w ogóle z niego zrezygnować?
B) Przy płocie, gdzie będzie widok na rabatę z okna kuchennego i miejsce wymaga delikatnego przesłonięcia od budującego się domu niemal naprzeciwko lepiej dać kolumnowe graby czy na stelażu? Czy dając te kolumnowe warto przed nie dać jakieś drzewo o szerszym pokroju lub ciekawym ubarwieniu/kwitnieniu/kolorze liści jesiennych? Jakie? Zaznaczyłam znakiem zapytania to miejsce. A może w ogóle nie dawać tam grabów? Macie inną koncepcję?
C) Czy warto, i jeśli tak to gdzie, wciskać buka? Wypisane przez Was odmiany to Purple Fountain, Dawyck Purple, Rohan Obelisk.
D) Czy warto, i jeśli tak to gdzie wcisnąć klony/klony? Wypisane przez Was odmiany to Globosum, Ginnala, Tatarski, Purple Globe, polny Nanum.
E) Chyba bardziej niż dąb błotny Green Dwarf urzekł mnie Green Pillar. Znalazłoby się dla niego miejsce? Jego przebarwienia kuszą.

Choiny kanadyjskie odpuszczam, sosenki miniaturki będą gdzieś na rabatach (w odmianie mops czy innej).
W ogródku emerytki 16:00, 02 cze 2023

Do góry
Tu będzie rosła iksja.

Białe szafirki i acena też już posadzone.

Moje czosnki w pełni kwitnienia.

Kwitnie pierwszy liliowiec nn.

Pierwsze irysy
W ogródku emerytki 15:45, 02 cze 2023

Do góry
Wszystkie rośliny od Basi posadzone
Cymbalarię podzieliłam, część trafiła tu.

A część na murek z dachówek.

Dałam też tutaj leptinellę i skalnicę cienistą.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 15:43, 02 cze 2023

Do góry
Ptaszki się wykluły

Mieszkanie jeży

Wszystkiego po trochu 15:43, 02 cze 2023

Do góry

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 15:42, 02 cze 2023

Do góry
Pamiętacie moja nowa rabatę ciurkadełkową, która zmieniła się w misową?

Coś mi w niej nie grało. Nie w sensie roślinnej zawartości, ale umiejscowienia - tak ni przypiął ni wypiął .
Podumałam i wymyśliłam, by połączyć ja z dużą sąsiednia rabata, tworząc przejście z płyt chodnikowych. Mąż uważa, ze on to wymyślił . No już sama nie wiem, kto .
No i jest tak (trawa powoli przestaje być ładna…)

Wszystkiego po trochu 15:40, 02 cze 2023

Do góry
Catawbiense

nowa Zembla

Marcel Menard

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies