Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Wafel 20:51, 19 lut 2024

Muszelka napisał(a)

Wafelku, dla zmyłki - z morzem i upałami zupełnie mi nie po drodze

Wymyśliłam nick, żeby przestać wszem i wobec opowiadać o górach.
Jak widać - nie wyszło.
Natury nie oszukasz

W sumie to górale u nas też w kapeluszach noszą muszelki... no widać jak na dłoni, że góry to twój żywioł, bardzo lubię oglądać twoje zdjęcia ogródkowe i pozaogródkowe ☺
Magara 23:30, 19 lut 2024

Muszelka napisał(a)

Polecam te: https://niewczas.co/oferta/powtarzajace

Również w tym miejscu kupowałam truskawki, w tym roku też planuję nowe zakupy, bo bardzo byłam zadowolona
Nawet zasięgałam porady przez telefon (miałam wątpliwości czy i jakie posadzić w miejscu po pomidorach) - poradę uzyskałam, efekt także
Rojodziejowa 23:34, 19 lut 2024

Muszelko, te truskawki masz w donicach, tak? Jakie duże donice, na ile sadzonek? Bo na filmikach do doniczki o średnicy 35cm wcisnęli 4 sadzonki...

Jak sobie wrzuciłam do koszyka takie, które bym chciała, to mi wyszło 70sztuk. Chyba muszę znaleźć współszaleńca w okolicy
LIDKA 08:34, 20 lut 2024

Do pytań Asi dołączam : jak zimujesz truskawki w donicach?
Muszelka 08:59, 20 lut 2024

Magara napisał(a)

Również w tym miejscu kupowałam truskawki, w tym roku też planuję nowe zakupy, bo bardzo byłam zadowolona
Nawet zasięgałam porady przez telefon (miałam wątpliwości czy i jakie posadzić w miejscu po pomidorach) - poradę uzyskałam, efekt także

Tak, świetne miejsce zakupu. Kupilam tam moje truskawki wiele lat temu i do dziś mam ich praprapraprawnuki

W ostatnich latach kupowały w tej szkółce, do swoich nowych ogrodów, ròwnież moje latorośle. Jakość sadzonek nadal mają tam bardzo dobrą.
Kokesz 09:05, 20 lut 2024

Może też przeniosę swoje truskawki do skrzyń po pomidorach...
Na razie rosną w dużych donicach produkcyjnych.
Zimują przez problemów.
Stoją tak całą zimę i nic im nie jest
Mam Polkę, Senga Sengana i jakieś NN od koleżanki.
I powtarzające, które nie powtarzają
Muszelka 09:11, 20 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Muszelko, te truskawki masz w donicach, tak? Jakie duże donice, na ile sadzonek? Bo na filmikach do doniczki o średnicy 35cm wcisnęli 4 sadzonki...

Jak sobie wrzuciłam do koszyka takie, które bym chciała, to mi wyszło 70sztuk. Chyba muszę znaleźć współszaleńca w okolicy

Na doniczkę 35cm jedna sztuka!
Odmiany pnąco-wiszące bardzo szybko się rozrastają.
Moje donice mają średnicę ok. 50cm. Dwie sztuki do środka to full.

Jak masz miejsce w ogrodzie, to bierz 70 szt. Odmiany całoroczne owocują do listopada. Nawet w grudniu mają kwiatki.

Truskawek nigdy dosyć
Najobficiej owocują w drugim roku po posadzeniu. Po trzech latach trzeba je odmładzać. Będziesz miała sryliony nowych sadzonek
Muszelka 09:16, 20 lut 2024

LIDKA napisał(a)
Do pytań Asi dołączam : jak zimujesz truskawki w donicach?

Nic, kompletnie nic nie robię. Zimują tak, jak truskawki w gruncie. Wiosną wycinam kilka starych listków i wsio.
Donice plastikowe, nieocieplone.
Muszelka 09:18, 20 lut 2024

Kokesz napisał(a)
Może też przeniosę swoje truskawki do skrzyń po pomidorach...
Na razie rosną w dużych donicach produkcyjnych.
Zimują przez problemów.
Stoją tak całą zimę i nic im nie jest
Mam Polkę, Senga Sengana i jakieś NN od koleżanki.
I powtarzające, które nie powtarzają

Dziwne. Dlaczego nie powtarzają owocowania? Może ucinasz rozłogi? Bo odmiany pnąco-wiszące większość owoców latem i jesienią rodzi właśnie na rozłogach.

Muszelka 09:34, 20 lut 2024

Wafel napisał(a)

W sumie to górale u nas też w kapeluszach noszą muszelki... no widać jak na dłoni, że góry to twój żywioł, bardzo lubię oglądać twoje zdjęcia ogródkowe i pozaogródkowe ☺

Wafelku, aleś genialnie wymyśliła z muszelkami w podhalańskich kapeluszach! Rzeczywiście! Kiedyś czytałam, że góralscy flisacy spływający dawniej drewno Dunajcem i Wisłą do Gdańska dokładali z każdej wyprawy jedną muszelkę na pamiątkę.

Muszelka na kapeluszu oznaczała więc przebytą długą i trudną drogę z Tatr aż do Bałtyku.

Dzięki! Dorobiłaś mi do nicku świetną "ideologię"