Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Pogubiłam się po drodze... 10:43, 24 sie 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
hej Ami
drogie te cisy ... chyba

ten rozchodnik śliczny jest no i stipa i rozplenice
Nie Kamilko płaciłam 12 zł/szt. Będą dzisiaj świeże zdjęcia
Pogubiłam się po drodze... 10:27, 24 sie 2016

Do góry
hej Ami
drogie te cisy ... chyba

ten rozchodnik śliczny jest no i stipa i rozplenice
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 06:21, 24 sie 2016

Do góry
Ania limka u mnie tez juz zmienia kolor i stipa nareszcie wypuszcza klosowe włosie pieknie sie robi u Ciebie
Pogubiłam się po drodze... 20:57, 23 sie 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Murek rozchodnikowo - trawkowy stipa trochę przesadziła w tym roku, jeszcze trochę i zmiażdży rozplenice
Amelia co to za rozchodnik?
NewLife w ogrodzie 10:55, 23 sie 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Mam stipki w różnym stadium rozwoju. Te dorodne kupiłam w ogrodniczym pod nazwą Ostnica i wtedy jeszcze nie miałam pojęcia, że to TA Stipa. W ogóle zastanawiam się czy wszystkie stipy, którymi chwalimy sie na forum, to te same stipy czy jakieś odmiany różne stąd różnica w dojrzewaniu, kolorze czy wielkości.
Tę drugą, ślicznie mieniącą się na "rabacie z rozmachem" dostałam w postaci malutkich sadzonek od Gosi (Margo) Efekt przerósł moje oczekiwania i też będę chciała jej więcej, bo w większym skupisku na rabacie działa cuda!

Nie słyszałam nic o różnych odmianach Stip. Tyle wiem, że Stipa i Ostnica to jedno i to samo.
W grupie tworzy cudowny efekt. Zimą będziesz miała cudowną dekorację. A jak wysieje się sama to jeszcze będzie cudowniej. Wiosna nie była łaskawa dla traw. Moje w większości nie przezimowały. Czas pokaże jaki będzie kolejny sezon.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 10:54, 23 sie 2016

Do góry
Anusia napisał(a)
Beatko cieszy mnie to, że róże sprawiają Ci tyle radości.
No niestety u mnie podobnie. Jest tak jak piszesz. Co drugi dzień pada. Jest to dla mnie już męczące. Tym bardziej, że mam problem z różą Chopin, która złapała mączniaka. Trzy razy już użyłam oprysku ale aby dobrze zadziałał musi być pogoda. Za każdym razem kiedy pada zamieniam się w chmurę gradową.
No trudno, taki mamy rok i trzeba to jakoś przeżyć. A tak miało być pięknie

Moje stipy też poroznosiły nasionka po całej rabacie. Niektóre wykiełkowały. Pieczołowicie będę je pielęgnowała. Jeśli masz korę to chyba jeszcze dla nich lepiej, zwiększy się szansa, że przezimują. Stipę dopiero ścinamy wczesną wiosną. Czekamy do momentu, kiedy się wybudzi, jeśli nie eksmitujemy z rabaty. Ależ to zabrzmiało
Zimą jak popruszy śniegiem, stipa tworzy piękną dekorację.

Tyle jak na razie z moich doświadczeń.
Czyli nie ruszam, nie kombinuję, cieszę się jej urokiem i przypominam sobie o niej wiosną. Dziękuję za odpowiedź.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 10:47, 23 sie 2016

Do góry
Beatko cieszy mnie to, że róże sprawiają Ci tyle radości.
No niestety u mnie podobnie. Jest tak jak piszesz. Co drugi dzień pada. Jest to dla mnie już męczące. Tym bardziej, że mam problem z różą Chopin, która złapała mączniaka. Trzy razy już użyłam oprysku ale aby dobrze zadziałał musi być pogoda. Za każdym razem kiedy pada zamieniam się w chmurę gradową.
No trudno, taki mamy rok i trzeba to jakoś przeżyć. A tak miało być pięknie

Moje stipy też poroznosiły nasionka po całej rabacie. Niektóre wykiełkowały. Pieczołowicie będę je pielęgnowała. Jeśli masz korę to chyba jeszcze dla nich lepiej, zwiększy się szansa, że przezimują. Stipę dopiero ścinamy wczesną wiosną. Czekamy do momentu, kiedy się wybudzi, jeśli nie eksmitujemy z rabaty. Ależ to zabrzmiało
Zimą jak popruszy śniegiem, stipa tworzy piękną dekorację.

Tyle jak na razie z moich doświadczeń.
NewLife w ogrodzie 10:36, 23 sie 2016

Do góry
Anusia napisał(a)

Uwielbiam stipę w tym stadium. Jest taka delikatna, soczyście zielona a moja to już na siano się nadaje
Rabatka pięknie wyszła, przy tej okazji gratuluje pierwszej setki.
Na brak czasu i ja narzekam, pochłaniają mnie inne sprawy też nie związane z ogrodem a wirtualnie miziam kotełka pod bródką
Mam stipki w różnym stadium rozwoju. Te dorodne kupiłam w ogrodniczym pod nazwą Ostnica i wtedy jeszcze nie miałam pojęcia, że to TA Stipa. W ogóle zastanawiam się czy wszystkie stipy, którymi chwalimy sie na forum, to te same stipy czy jakieś odmiany różne stąd różnica w dojrzewaniu, kolorze czy wielkości.
Tę drugą, ślicznie mieniącą się na "rabacie z rozmachem" dostałam w postaci malutkich sadzonek od Gosi (Margo) Efekt przerósł moje oczekiwania i też będę chciała jej więcej, bo w większym skupisku na rabacie działa cuda!
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 10:28, 23 sie 2016

Do góry
Cześć Anusia. Czy u Ciebie też tak ciągle leje? No może nie ciągle, ale nie mam co się rozpędzać w ogrodzie, bo leje co drugi dzień. Dziś jest właśnie dzień deszczu :/
Ślicznie Ci nadal kwitną różyczki, ale zauważyłam, że moje tak naprawdę teraz zabrały się za kwitnienie. PO cichu przyznam się, że one zabiedzone u mnie były i dopiero czerwcowe bum na róże kazało mi się zastanowić nad tym, co mogę dla tych kilku sztuk moich zrobić i proszę, teraz zaczynają zdrowo, pięknie kwitnąć.
Stipa u mnie też potężna. Jakby tak wyprostować to prawie metr osiągnęła na trawiastej rabacie. I puszcza peeełno nasionek, które niczym takie plemniczki z ogonkami wędrują wszędzie. Powiedz mi Aniu. Ja na trawiastej mam dosyć grubo podsypane korą. Nasiona stipy dadzą sobie radę i rozmnożą się na wiosnę? I pytanie laika, bo jakoś mi na forum to umknęło. Stipa zimuje? Jak z nią postąpić teraz na zimę?

Pozdrawiam cieplutko
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 10:04, 23 sie 2016

Do góry
LenaMagda napisał(a)

Różyczki piękne, zdrowe i jeszcze pewnie pięknie pachną...hmmm
A stipa rewelacyjnie wygląda, muszę koniecznie wcześniej o nasionkach pomyśleć ...tyle mi się małych doniczek nazbierało, że trzeba z nich użytek zrobić
Te piękne ostróżki to z nasionek masz czy sadzonki kupowałaś?

Akurat te są bardzo zdrowe, róże typowe do szklarni jak na razie drugi rok na wolnym terenie. Kwitną przepięknie ale nie pachną. To róża Solo najczęściej spotykana we wszystkich kwiaciarniach. Nie wszystkie maja się tak dobrze.
Chopin złapał mączniaka do póżnej jesieni będę z tym paskudztwem walczyć.

Niebawem będę też zbierała nasionka stipy, więc mogę wysłać Adres prześlij na priv.

Co do ostróżek to wyhodowałam je z własnych nasionek w zeszłym roku. Wiosna wypuściły ogromne pędy. Po ścięciu, drugie kwitnienie jest mniej okazałe ale takie bardziej wolę
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 09:25, 23 sie 2016

Do góry
Anusia napisał(a)
Różano. Zdjęcia robiłam podczas gdy siąpał deszcz Co za poświęcenie

Różyczki piękne, zdrowe i jeszcze pewnie pięknie pachną...hmmm
A stipa rewelacyjnie wygląda, muszę koniecznie wcześniej o nasionkach pomyśleć ...tyle mi się małych doniczek nazbierało, że trzeba z nich użytek zrobić
Te piękne ostróżki to z nasionek masz czy sadzonki kupowałaś?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:19, 23 sie 2016

Do góry
Gosia
twoja stipa to jakaś na sterydach chyba
reszta cudna jak zwykle of corse
Chciałabym i boję się 18:18, 22 sie 2016

Do góry
Ogród Dominiki jest wielki, pofalowany i na full wypełniony, nijak ten ogród nie pasuje do tej chusteczki

Rabaty masz proste, w w dodatku wąskie. Niewiele tu się zmieści - po prostu łatwy do wykonania minimalizm.

To nie jest profesjonalne z mojej strony, bo aby coś zaproponować powinnam wiedzieć co masz za płotem...może sąsiad wisi nad talerzem? a może jest jakiś syf za płotem...ale dobra.

Biorąc pod uwagę, że tak ma "niby" być i nie zważając na inne sprawy...(np. coś do zabaw dla dzieci, choćby huśtawka, o której nawet nie pomyślałaś, a powinnaś, może piaskownica?) w każdym razie prosto i łatwo możesz mieć tak:

Naprzeciw tarasu - na szerszej rabacie 3 punkty wysokie, mogą być drzewka na pniu. Z hortensjami będą się dobrze komponowały albo popularne śliwy wiśniowe 'Nigra" - bordowe liście, różowe kwiaty wiosną, albo do wyboru inne - kuliste drzewa na wysokim pniu - platany 'Alphens Globe' lub moje wiśnie 'Umbraculifera'

2. Następnie pod nimi hortensje bukietowe 'Vanille Fraise' lub mniejsze 'Bobo". Pod nimi Carex 'Evergold' lub jak u Malkul Carex caryophyllea 'The Beatles' - zielone włosy, lub białe włosy. W turzyce posadź 500 białych tulipanów i 500 fioletowych krokusów.

Następnie nr 3 - tutaj dołożyłabym donicę z grubego betonu, jakoś za pusto jest, niech będzie coś widać, jak się idzie chodnikiem.

Polecam kulki jakiekolwiek, niekoniecznie nawet bukszpan (bo choruje w trawach) plus Carex lub Stipa plus jeżówki lub dowolne byliny, ale jednakowe. W to też cebulowe (może czosnki?) tylko czosnki i dużo.

4. W betonowych donicach kule i Carex caryophyllea 'The Beatles'

5. Może by się udało w tym bluszczu wetknąć pas molinii, miskantów lub prosa? jednakowe z 15 szt.

6. Miskant 'Morning Light' (srebrzyste liście)

7. Miskant 'Variegatus' (białe liście) lub inny, ale jednakowy. Na płocie bluszcz.

I tyle tego dobrego. Teraz sadź. I ustawiaj zabawki dla dzieci.

Byłabym zapomniała - na tarasie pod ścianą wysokie donice np. z wielkimi rozplenicami. Może też w ogrodzie rozplenice? tylko że miskanty lepiej stoją na baczność, a rozplenice będą leżały.

Wstyd, ale nawet nie wiem jaki styl domu masz, bo zero fotek, Kobieto, nadrób zaległości a podam więcej wariantów.
Ogródkowe perypetie:) 10:32, 22 sie 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Brunnera może się gryźć... Grujecznik robi się taki miodowy potem, może w tym kierunku idź? Stipa sirocco albo carex praire górę byłby dobry -o ile chce Ci się co roku wymieniać

PS - przycialem Twoje kulki A do Krakowa nijak mi nie po drodze w tym roku

Sebuś cudnie, żyją?
Przyjadę do Ciebie na początku września może, jak dzieci zaczną szkołę a Ty jeszcze nie pojedziesz na studia co?
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 09:17, 22 sie 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
Aśka - jaki Ty masz piękny ogród!!! Dlaczego tak rzadko go pokazujesz?
Pozdrawiam Cię serdecznie!

Marta, wstyd się przyznać ... ale głownie dlatego że nie umiem robić zdjęć.
A ogród powolutku w niektórych miejscach już dojrzewa w niektórych cały czas się zmienia. Mam nadzieję że zmobilizuję się i od czasu do czasu jakąś fotkę wstawię.
A nie powiem Twój ogród podglądam nieustannie i podpatruje niektóre rozwiązania (np. stipa i brzozy .... must have
pozdrawiam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:39, 21 sie 2016

Do góry
rdza lubi też the beatls

molinia jest wyżasza kiedyś już robiłam zestawienie

Wysokości i inne miary docelowe wybranych traw ozdobnych rosnących w moim ogrodzie (stanowisko: gliniasta ziemia , urodzajna).

Uwaga: miary zebrano dnia:05.11.2015

1 miskant gracillimus: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)
2. trzcinnik KF wysokość z kłosami ok.180cm szerokość 30cm (mierzona na wys.50cm całej trawy), liście kończą się na ok. 70cm
3. molinia : wyskość ok. 210cm, liście do wys. ok.90cm, szerokość karpy na dole ok. 25cm górą mocno się rozszerza
4. obiedka: wys. ok. 130cm
5. kłosownica wys. ok. 40cm , szerokość ok. 55cm
6. stipa tenuissima pony tails – wys. ok. 90cm

Jarzmianka – miary
Wysokość z kwitem ok. 85cm
Liście do wys. ok. 40cm
U Agi - czyli słońce i piach 19:21, 21 sie 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
Mój aksamitkowy busz i stipa, mam nadzieję że takie sąsiedztwo nie zaszkodzi buksiką ...

Pięknie wygląda, a gdzie te buksiki?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:47, 21 sie 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Stipa na viagrze od zawsze u Ciebie moje leżakuje

Takie spotkanie to by była uczta dla oczu i duszy )))

Buziolki dla mamy i cudnie masz

hihi planowo u ewki am być

my wszyscy tu na viagrze
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:46, 21 sie 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Malkul czy Ty masz zraszacze do tarwnikow, czy podlewasz szlaufem? Bo mysle wkółko jak Twoja lawenda daje rade przy trawniku a moja ciągle umiera?

Ta Twoja stipa mnie wnerwia

tylko spokój może cię uratować

mamy zraszacze ale mąż tak ustawił że lawenda sie nei podlewa. tyle co z nieba i pamiętaj że jak robiłam rabatę to dałam jej mnóstwo piachu. i zima popiół z kominka daję, rzucam pod krzak nic nei przekopuje bo przecież jak spadnie deszcz o wykona tę robotę za mnie.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:27, 21 sie 2016

Do góry
Malkul czy Ty masz zraszacze do tarwnikow, czy podlewasz szlaufem? Bo mysle wkółko jak Twoja lawenda daje rade przy trawniku a moja ciągle umiera?

Ta Twoja stipa mnie wnerwia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies