Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 17:24, 30 sie 2016

A ja właśnie testuję skrzynkę.
Mam już prawie taczkę przesianą.
Bym nie ruszała jeszcze kompostownika, ale nie mam już gdzie składować odpadów zielonych. Zebrałam resztę fasolki, co rosła na kompostowniku i zabrłam się za testowanie skrzynki. Siedzę przy tych zabawkach i się zastanawiam, czy ja tam ziemi do skrzyń nasypałam, czy co ?
Ale chyba wymieszam to z gliną, co mi Zbyszek we wiaderku przywiózł, bo dość sypkie jest.
Ewa777 18:30, 30 sie 2016

Rady co do kompostowania bezcenne Dzięki Toszka
szemusia 21:10, 30 sie 2016

Też korzystam ze skrzynki przy przesiewaniu kompostu, jak mi się uda, to nawet eMa zagonię do pracy I przyznam się, ze kupuję tylko torf kwaśny - resztę produkuję sama
Rady Toszki faktycznie bezcenne - dzięki Toszka, to właśnie za Twoimi radami zaczęłam przerzucać kompost - wczęsniej uważałm, ze nie powinno się go tykać, bo właśnie wtedy lepiej się przerobi, jak go nie pomieszam - tak była ze mnie ogrodniczka

Podziwiałam Twoje róże, i podziwiam nadal... Pewnie się kiedys na nie i ja skuszę

Ps. Teczka spakowana?
jolanka 21:27, 30 sie 2016

Iwk4 napisał(a)
A ja właśnie testuję skrzynkę.
Mam już prawie taczkę przesianą.
Bym nie ruszała jeszcze kompostownika, ale nie mam już gdzie składować odpadów zielonych. Zebrałam resztę fasolki, co rosła na kompostowniku i zabrłam się za testowanie skrzynki. Siedzę przy tych zabawkach i się zastanawiam, czy ja tam ziemi do skrzyń nasypałam, czy co ?
Ale chyba wymieszam to z gliną, co mi Zbyszek we wiaderku przywiózł, bo dość sypkie jest.

Jak testy? Czekam bo troche kompostu mam

Iwonko, sprawdzałam jeszcze dzisiaj kilka razy tego Abrahamka - metka jak drut, kupowany w Pęchcinie u Schmitów Kasya byla u mnie i potwierdzała. Młode to jeszcze i korzeni sie dopiero więc i kwiaty buduje pewnie troche inaczej

Minerwa u mnie pierwsze kwiaty miała nie fioletowe a czerwonawe, juz myslałam, ze coś z nia nie tak, teraz przy drugim kwitnieniu już takie, jak byc powinny
Iwk4 22:46, 30 sie 2016

ogrodomaniaczka napisał(a)
Witaj Iwonko, wpadam z rewizytą . Piękną metamorfozę przeszedł Twój ogród

Witaj Moniko. Dziękuję. Rozgość się proszę

Zaczęliśmy przedłużać "pergolę". Jeszcze listewki trzeba dorobić. Do dołu. Góra już zakryta

asiak 22:51, 30 sie 2016

Jak Wy to robicie, że macie tak pięknie?

Iwk4 22:54, 30 sie 2016

Znalazłam dziś troszkę czasu i przesiałam taczkę kompostu. Dało się ładnie za pomocą skrzyneczki. Dumna jestem, jak nie wiem co Wyściółkowałam kawałek rabaty. 8 wiaderek 10-litrowych, czyli worek dobrej ziemi z taczki
Taką skrzyneczkę wzięłam:

Przesiany kompost. Jak jest suchy, lepiej sie przesiewa. Mokry sie mielił, kiepsko szło ...

Zgnieciony pozostawał plastyczny

A to odpadki, co zostały. Będę przekładać z masą zieloną i obornikiem warstwami
Yuuupi, udało się Do tej pory w dołki jako zaprawa nie przesiewałąm kompostu.
Iwk4 23:02, 30 sie 2016

asiak napisał(a)
Jak Wy to robicie, że macie tak pięknie?

Asiu, miło mi. U Ciebie też będzie pięknie. Tylko nie od razu ... Ja dwa lata jestem tutaj, masę ogrodów zwiedziłam (czytaj wątków), zapinowałam setki fotek, by potem oglądać, analizować i na dodatek dobre duszyczki dzieliły się nasionkami, sadzonkami, roślinkami, dobrymi radami
Nadal nie mam trawnika wszędzie, ale rabatki już zapełnione ku mojej radości
Do tego słoneczko przy robieniu fotek i można czarować
Stipa w słońcu wygląda cudnie Wysiejesz ją zimą i będziesz się zachwycać
ren133 23:02, 30 sie 2016

Iwk4 napisał(a)

Zgnieciony pozostawał plastyczny

Wow!!!!!
ren133 23:04, 30 sie 2016

Iwk4 napisał(a)

Asiu, miło mi. U Ciebie też będzie pięknie. Tylko nie od razu ... Ja dwa lata jestem tutaj, masę ogrodów zwiedziłam (czytaj wątków), zapinowałam setki fotek, by potem oglądać, analizować i na dodatek dobre duszyczki dzieliły się nasionkami, sadzonkami, roślinkami, dobrymi radami
Nadal nie mam trawnika wszędzie, ale rabatki już zapełnione ku mojej radości
Do tego słoneczko przy robieniu fotek i można czarować
Stipa w słońcu wygląda cudnie Wysiejesz ją zimą i będziesz się zachwycać

A moja stipa nawet nie zakwitła Nie mam do niej ręki