Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 22:49, 02 sie 2013

Do góry
Pomagam z linkiem

Kliknij "CYTUJ' i skopiuj to, co poniżej i wklej w swoim profilu w podpisie

Marzenia do spełnienia
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:49, 02 sie 2013

Do góry
U Babci Jasi wzeszła świeżo wysiana trawka i zaraz zrobiła się byle jaka, zagłodzona więc Babcia sypnęła byle jakim nawozem z pudełka i teraz ładnie się zazieleniła. Moim zdanie możesz użyć ww. florovitu do trawników i polej żeby się rozpuścił, więcej bym sypnęła w tych gorszych miejscach.

Na pudełku napisane jest na jaką powierzchnię i tak uzyj.
Porady dla ogrodników uczulonych na jad osy, pszczół, meszek i szerszeni. 21:29, 02 sie 2013

Do góry
Ja z kolei jestem uczulona na meszki syberyjskie (nie wiedziałam że takie są) - lekarz z pogotowia mi to powiedział i dał zastrzyki, bo mogłam się jedynie poruszać na kolanach, noga od kolana w dół była obrzmiała i bardzo bolesna, nie mogę stopy postawić, spuchnięta strasznie, jakby miała eksplodować.

Muszę uważać ale w tym roku odpukać jakoś meszek chyba nie ma, bo to niemożliwe żebym mogła wieczorem bezpiecznie podlewać hidcotową.

Zastrzyk pod nadzorem lekarza, a smarowanie maścią Triderm uskuteczniałam, pomagało, ale jak dużo ukąszeń to tylko pogotowie

Potem Gosia dała mi Tribiotic i też pomagało.

Psiukanie dodatkowo na ukąszenia Dermatophenazol, aerozol.

Po pszczołach też mam niezłe opuchlizny, ale wstrząsu nigdy. Kupiłam też pompkę do odsysania jadu, ale tylko kilka razy zastosowałam, jakoś mi nie pomaga.
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 21:04, 02 sie 2013

Do góry
Wg mnie nic mu nie jest. Wyginają się młodziutkie, delikatne pędy, jak urosną i nieco zdrewnieją, wyprostują się. Zobacz przez lupę czy coś tam jest, ale moim zdaniem nic.
Świerk serbski - Picea omorika 21:01, 02 sie 2013

Do góry
Wg mnie nic mu nie jest. Wyginają się młodziutkie, delikatne pędy, jak urosną i nieco zdrewnieją, wyprostują się. Zobacz przez lupę czy coś tam jest, ale moim zdaniem nic.
System automatycznego nawadniania 20:28, 02 sie 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wg tego projektu niestety Joasiu to jest zraszanie, a nie podlewanie. Nie chodzi tu o to żeby Cię krytykować bo nie jesteś specjalistą w tym zakresie i tak Cię podziwiam, ale przerabiamy to na co dzień i wiele wadliwych systemów poprawialiśmy już po kimś. Więc nie mogę napisać że to jest dobrze.

No właśnie, jest wiele firm świadczących takie usługi, ale ile z nich robi to profesjonalnie? Niewiele.
Wy jesteście sprawdzeni, ale... do mnie chyba nie przyjedziecie (okolice Bochnia - Tarnów). A może jednak?
Jak laik może przynajmniej pobieżnie sprawdzić czy firma faktycznie zna się na rzeczy?
Marzy mi się własna studnia i automatyczne nawadnianie wodą z tej studni, bo lata teraz mamy takie, że albo susza i spiekota, albo kupa deszczu. Na tą spiekotę to wszystko pada
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:55, 02 sie 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piękna. Zaczynam mieć kota na punkcie turzyc, szczególnie tych paskowanych.
O tu jest dla przypomnienia sporo wiedzy o nich:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/263-paskowane-turzyce
Ogród Bogusława 10:26, 02 sie 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Boguś czy chcesz zmienić nazwę ogrodu?

Chętnie bym to zrobił. mam więcej doświadczenia , tym samym mniej błędów by się znalazło,
tylko nie wiem jak to zrobić
Prawdą jest że powód do rewolucji jest inny jak u Ciebie (krecik) tz. mam sporo błędów, a moja rewelacyjna znajomość komputerów sama za siebie mówi.
nazwa Elcia i Boguś może będzie lepiej.

Ps. co to za choroba wiązów i jak z tym walczyć, na moim wiązie szczepionym na wysokim pniu zaczynają usychać listki, stąd moje obawy. pozdrawki.
Brązowienie iglaków 08:24, 02 sie 2013

Do góry
Kot jest przechodni
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:19, 02 sie 2013

Do góry
Ze strachem czekam na odkrycie rurek, bo jedną osobiście nastawiałam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:18, 02 sie 2013

Do góry
Trawka to znana już Carex oshimensis 'Ice Cream" - tak mam na karteczce
Ten floks co mnie urzekł to Sherbert Blend a kolejne Younique White i Twister.
Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 07:47, 02 sie 2013

Do góry
Cleo napisał(a)

Witaj, miło nam że będziesz w naszej ogrodowej grupie Ogrodowiskomaniaków i juz spieszę z pierwszą radą dla Ciebie. Tutaj zllikwiduj trawniczek i cała rabata jest Twoja. Do tui dosadź 3-5 sztuk iglaków żółtych np cyprysiki groszkowe Filifera Aurea Nana, albo tuje wschodnie Aurea Nana, przed nimi polecam bordowe żurawki np Berry Smoothie i jeszcze jedną dowolną odmianę w odmiennym, kontrastowym kolorze.

Chociaż to standardowy zestaw, to jednak niezwodny bo zimozielony. Możesz wachlarz z lawendy dołożyć, albo obwódkę z trzmieliny Fortunego. np. żółtej i rabatka gotowa. Całość wysyp kamyczkami albo korą.
Według własnych pomysłów - Ligustr nie tylko jako ogrodzenie 07:32, 02 sie 2013

Do góry
Ostatnie zdjęcie z katalpami rewelacja, pięknie.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:23, 01 sie 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zaraz popatrzę. Wyznaczaj sobie kwadraciki i wyrywaj, takie małe łątwo pójdą, a jak nie to mamy ten robocik http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/przyrzad-do-usuwania-chwastow-w-trawniku-joseph-bentley

Faktycznie ten przyrząd polecany przez Danusię jest rewelacyjny. Mój mąż wręcz się z nim nie rozstaje . Niestety na ponad 50 arach walczymy z chwastami ręcznie. Mamy młodziutką trawkę, która dopiero wschodzi i jest zagłuszana przez chwastnicę. Glebę mieliśmy bardzo dobrze przygotowaną ale niestety nagłe burze i rzeki jakie przeszły przez naszą działkę zrobiły swoje. Na naszych oczach 25 kg wcześniej zasianej trawy spłynęło do........ rowu za ogrodzeniem a część wylądowała w moim ogrodzie warzywnym . Jedynym plusem było to , że nie zdążyliśmy obsiać całej działki. I tak od wielu już tygodni walczymy ( ja i mój mąż) i nie poddajemy się chociaż na takiej dużej powierzchni jest strasznie ciężko. Niestety zaległości jakie mam na Ogrodowisku będę nadrabiała w póżniejszym terminie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:51, 01 sie 2013

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:51, 01 sie 2013

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:39, 01 sie 2013

Do góry
Zakupiłam nowe roślinki na Hidcotową, a spodobały mię się. Większa połowa tych doniczek jest Hani

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:37, 01 sie 2013

Do góry
Najbardziej by mi pasowało wywieźć go w tej rurce gdyby się złapał - nad zalew, daleko daleko 100 km.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:35, 01 sie 2013

Do góry
Bogdzia ma rację, to chyba była kalina "Mariesii"
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:07, 01 sie 2013

Do góry
Witaj Aniu, pokazuj jak sobie radzisz od nowa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies