Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 21:17, 02 kwi 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Oj Elu ale Ci pokładlo rośliny oby roślinki wróciły do pionu

Ja swoje żywopłoty 4 razy otrzepywałam,bo ciężki śnieg gałęzie porozkładał na boki

Wiola też latałam z grabiami i trzepalam co się dało. Aby się dostać to musiałam łopata odśnieżyć aby przejść.
Po południu już śnieg był bardzo mokry było dosyć ciepło +7 stopni.

A tam najwyżej będę wiążąć albo wytnę.
Dzisiaj mieliśmy robić wertykulację trawnika. Trudno będziemy czekać na słoneczną i cieplejsza pogodę.
W każdym razie nie pamiętam abym miała taką dostawę śniegu w ciągu 1,5 dnia.
Nic nie widać ani ciemiernikow ani krokusów

W 2013 padał snieg przez kilka dni.
Ptasi gaj 19:51, 02 kwi 2022

Do góry
Kasiu u mnie też wysoki w najniższych punktach eM mierzył 28 cm. Mam zaspy na działce i to dosyć spore po 80 cm. Przed samym domem ciągnie się zaspa ok 20 m.

Zresztą wszędzie mam zaspy za każdym krzakiem bo wialo od wschodu. Rododendrony wszystkie przyklepane śniegiem mokrym nie ruszałam aby nie połamać.

Tuje, jałowce pokiereszowane. jak to zamarznie to zrobi się lód ciężki.

Tutaj między polibinem i jałowcem rozkraczonym plama śniegu pod nr im jałowiec taki duży ok. 3 metrów tak go śnieg przygniotl

Tuje leżą w kilku miejscach

Ptasi gaj 12:08, 02 kwi 2022

Do góry
Tak Danusiu one nawet jak nie kwitną to są ładne z liści.
Nie mam jesiennej foty, ale równie piękna czerwono bordowa.
Zieleń, drewno i antracyt 09:43, 02 kwi 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Kasiu, czyli masz podobne doświadczeni. Moja jedna biała kocimiętka też nie przeżyła kociej miłości. Planowałam kupić kilka sztuk wysokiej odmiany, ale chyba na początek wezmę jedną na próbę.
Moje ozdoby na święta wszelakie są przeważnie minimalistyczne, ale lubię, żeby miały raczej ciepły charakter.

Polecam kupić kilka 5-6 kocimiętek groniastych i posadzić, szybko rosną. Posadzić w słonecznym miejscu. Problem odpadnie koty będą się tylko tam kotłować.
Mam koty sąsiadów więc wiem jaki to problem. Miałam kocimiętkę pod domem musiałam ją przesądzi gdyż wiecznie była wylezana.
Kocimiętka rośnie wszędzie aby miała slonce.

Ptasi gaj 09:32, 02 kwi 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Watanabe w zeszłym roku po raz pierwszy ładnie kwitła nie było mrozu. Fotka z 23 mają 2021 r. już po Zośce.

Na działce, której niedawno się pozbyłam posadziłam kalinę Watanabe.
Po kilku latach chciałam ją przenieść do mojego ogrodu, ale była już za wielka, miała co najmniej ze 1,5 szerokości i tyle samo wysokości.
Bardzo ładna roślina.

Ogród w Klein Kottorz 09:23, 02 kwi 2022

Do góry

Danusiu nie zapomniałam róże mam i wyśle. Popatrz znowu sypie śniegiem jak nie urok to sraczka.

Elu u nas też od wczoraj biało i nadal pada teraz deszcz ze śniegiem
Było bardzo sucho, więc deszcz jest potrzebny, ale teraz mi to nie pasuje.
Róże wyślij, jak się poprawi pogoda.
Dostałam wczoraj wielkie pudło róż z Rosarium.
Ze względu na tę okropną pogodę jeszcze tych róż dokładnie nie oglądałam.
Przyniosłam tylko pudło na werandę pod dach, otworzyłam i zajrzałam do środka.
Zaskoczyły mnie róże w doniczkach Grand Duc Jean, mają już teraz ponad metr wysokości.
Nie spodziewałam się takich kolosów.
Ptasi gaj 09:20, 02 kwi 2022

Do góry
Sypie dalej. Wygląda to bajkowo, ale co będzie jutro ma być temperatura plusowa. Na osiedlu nie nadążają z odśnieżaniem.

Tak było wczoraj o 17.00

Tak dzisiaj o godz 9.00

Ptasi gaj 08:01, 02 kwi 2022

Do góry
Milka bardzo się cieszę, że pamiętasz. Czytam na twoim wątku, tu hakomy posadzę tam posadze myślę sobie dla mnie zabraknie - zapomniała.

To już nie te czasy, że przeżywałam każda nie pogodę, że czegos nie zrobiłam.
Jak to mówią robota nie zająć nie ucieknie.

Jutro pojadę zobaczyć co się dzieje i to wszystko.

Dzisiaj cały dzień pada teraz opady śniegu się wzmozyly. temp 0 stopni.

U nas też sypie, ale nie w takich ilościach. łapię ten śnieg na wodę, będzie do podlewania.
Elu, nie zapomniałam, a hakonek mam tyle, że nie ma obaw że zabraknie.
Ja też nie przeżywam, ale chciałoby sie już tak w cieple posiedzieć, a temperatura u nas podobna.
Bawarka 00:10, 02 kwi 2022

Do góry
Produkcja na całego.

I proba wyhodowania wlasnej piwonii. Jak kiedys zobaczysz piwonie o nazwie Bawarka, to pomysl o mnie
Bawarka 00:09, 02 kwi 2022

Do góry
Kasiu przeczytałam u Sylwii odnosnie lotosów,że słońca potrzebują to prawda.
Moja hodowlę trzymałam w akwarium i ąmialam zainstalowana lampę UV.

W twoim wypadku podstaw słoik pod lampkę nocną aby oświetlala liście.
Aby się lotos nie zmarnował. To roślina słońca i wody.

U nas tak sypie śniegiem że nie wiem co to rano będzie. Jest ok 0 stopni.

Przeczytałam twoj wykład odnośnie sadzenia piwonii. Jeszcze dodam odnośnie tych wysokości. Piwonie nie lubia być sadzone głęboko (przysypywane duża warstwą ziemi) powinny mieć korzeń lekko przysypany ok 1,5-2 cm.

Kochana glina z domieszkami to miód dla nich. Ja to wykopuje do dużej donicy glinę przykrywam ona wysycha krusze i mieszam z kompostem i pod róże daje.

Ela, tak myslalam...Dziekuje za podpowiedz, wykorzystam. Moze uda sie lotosy poprowadzic do rozwoju klacza...Bo pozniej, to juz z gorki

Mam nadzieje, ze snieg nie polamie Ci roslin...Tyle w nim dobrego, ze ochroni przed mrozem...

Elus, na 1,5-2 nie probowalam, trzymam sie moich 3 cm, ale moge i ten sposob wyprobowac
Gline pokochalam, nie mialam innego wyjscia Mieszam ja, dodaje wszystko co mam i jakos takos sobie zyjemy w zgodzie
Ogród z zegarem 23:48, 01 kwi 2022

Do góry
Nawiązując do barwinka.
śmiało mi może wchodzić na trawnik,,... Tylko jak eM będzie kosił ten barwinek i ci zbierze do kufra z trawą wrzuci do kompostu czy lub gdzie indziej to będziesz, go miała wszędzie.

Do fosy posadz rośliny bagienne.

Też mam taką glebę 2 sztychy szpadlem ziemi potem glina. Przez tą glinę woda nie przechodzi robiły się zastoiny. Mam działkę zdrenowana sami robiliśmy drenaż z 2-a studniami chłonnymi. Woda z drenażu żółtych rur spływa do tych studni. Jak susza to zawsze jest tam woda.

Bawarka 23:26, 01 kwi 2022

Do góry
Produkcja na całego.
Bawarka 23:12, 01 kwi 2022

Do góry
Kasiu przeczytałam u Sylwii odnosnie lotosów,że słońca potrzebują to prawda.
Moja hodowlę trzymałam w akwarium i ąmialam zainstalowana lampę UV.

W twoim wypadku podstaw słoik pod lampkę nocną aby oświetlala liście.
Aby się lotos nie zmarnował. To roślina słońca i wody.

U nas tak sypie śniegiem że nie wiem co to rano będzie. Jest ok 0 stopni.

Przeczytałam twoj wykład odnośnie sadzenia piwonii. Jeszcze dodam odnośnie tych wysokości. Piwonie nie lubia być sadzone głęboko (przysypywane duża warstwą ziemi) powinny mieć korzeń lekko przysypany ok 1,5-2 cm.

Kochana glina z domieszkami to miód dla nich. Ja to wykopuje do dużej donicy glinę przykrywam ona wysycha krusze i mieszam z kompostem i pod róże daje.
Ptasi gaj 23:01, 01 kwi 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Elu widzę , że pogodę mamy taką samą
U mnie już nawaliło tyle śniegu,co w zimie tyle nie było sypie nadal i jutro też ma sypać ...

Taak. Śniegowa klęska, możemy sprzedawać na północ i zachód Polski.
Ma sypać całą noc i jutro cały dzień. Znowu będzie wody od groma

Ostatnio taka pogoda była 7 kwietnia 2013 r. EM nie mógł wjechać na działkę plug odgarniał 40 cm śniegu. Następnego dnia zaswiecilo słońce ok 15 stopni na plusie i miałam jezioro na działce.

Ptasi gaj 22:53, 01 kwi 2022

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Piękne Kaliny Elu. Ja mas St. Keverne ijedną Watanabe. Chętnie jeszcze Shastę bym posadzła ale nie mam już gdzie a ona wielka rośnie.

Też mam Kalinę St Keverne i Kalinę Pink granty.

One takie podobne są do siebie trudno je rozróżnić.
Zaraz zobaczę ta Shaste.
Mój ogrodowy pamiętnik 22:40, 01 kwi 2022

Do góry

U nas podobnie. Pamiętam 20 cm śniegu, zaspy były 10 kwietnia w 2013 roku. EM nie mógł wjechac samochodem na działkę pług przyjechał. Wiosna była bardzo mokra. Na szczęście słonko wysoko i grzeje może się rozpuścić w ciągu dnia.,

Elu tak było trochę lat temu. I to było w sumie normalne. A teraz przez ocieplanie klimatu to człowiek nie chce już mrozów w kwietniu .
Marzec był praktycznie bez kropli deszczu i też człowiek narzekał i latał z konewkami.
Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 21:31, 01 kwi 2022

Do góry

Też w zeszłym roku rzuciłam się na bodziszki. Kupiłam Rosanne trochę większe i bodziszek "Max Frei" też bardzo ładny tego bodziszka posadzilam na skalniaku.

Bodziszki są fajne a już w dużych ogrodach wręcz bardzo porządane. Te takie jak Rozanne, długo kwitnące ale też najzwyklejsze. U mnie np bodziszek korzeniasty jako jedyna roślina daje radę przy pniach brzóz nawet i fajnie zadarnia. Warto je mieć
Ptasi gaj 21:30, 01 kwi 2022

Do góry
Kilimandżaro z czerwca 2020 r. Jeszcze w donicy. Jesienia tego roku przesadziłam do gruntu nie ma oge znaleźć fotki.
Kwitnie cały czas do mrozów przebarwia się na bordowy kolor jesienią

Watanabe w zeszłym roku po raz pierwszy ładnie kwitła nie było mrozu. Fotka z 23 mają 2021 r. już po Zośce.
Jesienią się przebarwia. Mam jeszcze inne kaliny nie pamiętam nazw jedna kwitnie różowo dostałam małe krzaczki w 2020 r. I w zeszłym roku ładnie podrosły może zakwitną w tym roku.

To hortensja fota październik 21 r.

Miłkowo - sezon 2016-2022 20:52, 01 kwi 2022

Do góry
Milka u ciebie to okrasa śniezna.
U nas to prawdziwa zima. Śniegu w bród a jeszcze sypie

Ogród w Klein Kottorz 20:44, 01 kwi 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Alicja, mój problem bierze się stąd, że nie idę z postępem.
Zamiast zainwestować w elektryczne bądź akumulatorowe nożyce do trawy tnę nożycami ręcznymi
Obiecuję sobie, że to już ostatni raz i mam nadzieję, że dotrzymam słowa

Miejsce dla róż jeszcze nie do końca przygotowane, ale mam nadzieję, że zdążę.

Danusiu daj spokój walnij tymi zwykłymi nożycami. Można się uronić po uszy.
Ja mam takie kępy, że nawet akumulatorowe są za słabe. EM tnie piła łańcuchowa pół godziny i wszystko ścięte.

Jeszcze 4 ,lata temu też cielam zwykłymi nożycami eM to zobaczył i mówi do mnie zwariowałeś wziął łańcuchowa i tak mam z głowy.

Danusiu nie zapomniałam róże mam i wyśle. Popatrz znowu sypie śniegiem jak nie urok to sraczka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies