Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

zawitka 11:12, 31 mar 2022

Ela pisałaś u Alicji/zacisze Alicji / że opryskujesz mlekiem azalie jak mają mączniaka albo grejfrutem jakie sa proporcie oprysku jesli możesz podać???

Mam rozdrabnierkę nożową i rzeczywiście sama wciąga gałęzie.Tu bezpieczniejsze .

Gosialuk 20:30, 31 mar 2022

Elu mam nadzieję, że już się uporałaś z tym rozdrabnianiem i przycinkami. Taka maszyna to fajna sprawa i jeszcze sieczkarnia jak kiedyś u ciebie dziewczyny pisały. Ja na razie drobnicę puszczam z dymem, a te ciut grubsze do kominka na podpałkę.
Twój bordowy ciemiernik ma ładny kolor, mój niby też bordowy, ale taki ciemny, zgaszony. A podczas ostatniego pobytu u mamy zgarnęłam siewki ciemierników i będę wysadzać na razie na rozsadnik, żeby się trochę rozrosły.
U nas dzisiaj pada cały dzień, a nawet już wcześniej się zaczęło, bo mokro było rano. Też deszcz potrzebny. Oby tylko nie zmroziło za bardzo. W nocy z soboty na niedzielę zapowiadają -5 stopni.
Milka 16:06, 01 kwi 2022

ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu działam ale bez pośpiechu. Mam bardzo dużo prac porządkowych. Przycinka drzew rozdrabnianie.
Rabaty jeszcze nie ruszone bo i zimno u nas. W dzień słońce ale w nocy było na minusie.
Ledwo z ziemi coś tam wychodzi i muszę czekać aby przypadkiem czegoś nie wyrwać na zapas.
Nawet krokusy u mnie nie specjalnie zaczynają mimo że dużo cebul wysadzilam może nornice zzarly.

Ciemierniki rosną w donicach w dobrej ziemi i dużo skorup z jajek namieszałam. Lubią wapienna ziemię. W przyszłym tygodniu wysadzę je do gruntu.

Niestety wiosna w tym roku nie rozpieszcza, pogoda taka sobie, nawrót zimy, a z chęciami do pracy tez różnie, więc i ja mam na różnym etapie, ale jakoś mnie to nie rusza.
Tak jak i Ty Elu czekam na ciepło, wtedy szybko idzie.
Pokazuj ogród, bo szkielet ogrodu masz piękny
Buziolki, niebawem mam nadzieję, wyslę ci rośliny
ElzbietaFranka 17:50, 01 kwi 2022

Milka bardzo się cieszę, że pamiętasz. Czytam na twoim wątku, tu hakomy posadzę tam posadze myślę sobie dla mnie zabraknie - zapomniała.

To już nie te czasy, że przeżywałam każda nie pogodę, że czegos nie zrobiłam.
Jak to mówią robota nie zająć nie ucieknie.

Jutro pojadę zobaczyć co się dzieje i to wszystko.

Dzisiaj cały dzień pada teraz opady śniegu się wzmozyly. temp 0 stopni.

pestka56 17:57, 01 kwi 2022

Do tej pory napadało ponad 15 cm, Elu. Mam stół w ogrodzie przykryty pokrowcem i na blacie równa poducha leży. I wieje, więc zimniej niż termometr pokazuje.
Wiolka5_7 21:04, 01 kwi 2022

Elu widzę , że pogodę mamy taką samą
U mnie już nawaliło tyle śniegu,co w zimie tyle nie było sypie nadal i jutro też ma sypać ...
ElzbietaFranka 21:30, 01 kwi 2022

Kilimandżaro z czerwca 2020 r. Jeszcze w donicy. Jesienia tego roku przesadziłam do gruntu nie ma oge znaleźć fotki.
Kwitnie cały czas do mrozów przebarwia się na bordowy kolor jesienią

Watanabe w zeszłym roku po raz pierwszy ładnie kwitła nie było mrozu. Fotka z 23 mają 2021 r. już po Zośce.
Jesienią się przebarwia. Mam jeszcze inne kaliny nie pamiętam nazw jedna kwitnie różowo dostałam małe krzaczki w 2020 r. I w zeszłym roku ładnie podrosły może zakwitną w tym roku.

To hortensja fota październik 21 r.

Margerytka40 21:55, 01 kwi 2022

Piękne Kaliny Elu. Ja mas St. Keverne ijedną Watanabe. Chętnie jeszcze Shastę bym posadzła ale nie mam już gdzie a ona wielka rośnie.
ElzbietaFranka 22:53, 01 kwi 2022

Margerytka40 napisał(a)
Piękne Kaliny Elu. Ja mas St. Keverne ijedną Watanabe. Chętnie jeszcze Shastę bym posadzła ale nie mam już gdzie a ona wielka rośnie.

Też mam Kalinę St Keverne i Kalinę Pink granty.

One takie podobne są do siebie trudno je rozróżnić.
Zaraz zobaczę ta Shaste.
ElzbietaFranka 23:01, 01 kwi 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Elu widzę , że pogodę mamy taką samą
U mnie już nawaliło tyle śniegu,co w zimie tyle nie było sypie nadal i jutro też ma sypać ...

Taak. Śniegowa klęska, możemy sprzedawać na północ i zachód Polski.
Ma sypać całą noc i jutro cały dzień. Znowu będzie wody od groma

Ostatnio taka pogoda była 7 kwietnia 2013 r. EM nie mógł wjechać na działkę plug odgarniał 40 cm śniegu. Następnego dnia zaswiecilo słońce ok 15 stopni na plusie i miałam jezioro na działce.