Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Kasiek 00:12, 02 kwi 2022

Alez masz sniegu....
Martka 07:43, 02 kwi 2022

Elu, u mnie 20 cm śniegu. Piękne kaliny, Kilimandżaro mam, na pozostałe miejsca nie ma, fajnie że masz ich tyle u siebie. To co, odpoczywamy w weekend od prac ogrodowych?
Milka 08:01, 02 kwi 2022

ElzbietaFranka napisał(a)
Milka bardzo się cieszę, że pamiętasz. Czytam na twoim wątku, tu hakomy posadzę tam posadze myślę sobie dla mnie zabraknie - zapomniała.

To już nie te czasy, że przeżywałam każda nie pogodę, że czegos nie zrobiłam.
Jak to mówią robota nie zająć nie ucieknie.

Jutro pojadę zobaczyć co się dzieje i to wszystko.

Dzisiaj cały dzień pada teraz opady śniegu się wzmozyly. temp 0 stopni.

U nas też sypie, ale nie w takich ilościach. łapię ten śnieg na wodę, będzie do podlewania.
Elu, nie zapomniałam, a hakonek mam tyle, że nie ma obaw że zabraknie.
Ja też nie przeżywam, ale chciałoby sie już tak w cieple posiedzieć, a temperatura u nas podobna.
ElzbietaFranka 09:20, 02 kwi 2022

Sypie dalej. Wygląda to bajkowo, ale co będzie jutro ma być temperatura plusowa. Na osiedlu nie nadążają z odśnieżaniem.

Tak było wczoraj o 17.00

Tak dzisiaj o godz 9.00

daszum 09:32, 02 kwi 2022

ElzbietaFranka napisał(a)

Watanabe w zeszłym roku po raz pierwszy ładnie kwitła nie było mrozu. Fotka z 23 mają 2021 r. już po Zośce.

Na działce, której niedawno się pozbyłam posadziłam kalinę Watanabe.
Po kilku latach chciałam ją przenieść do mojego ogrodu, ale była już za wielka, miała co najmniej ze 1,5 szerokości i tyle samo wysokości.
Bardzo ładna roślina.

ElzbietaFranka 12:08, 02 kwi 2022

Tak Danusiu one nawet jak nie kwitną to są ładne z liści.
Nie mam jesiennej foty, ale równie piękna czerwono bordowa.
pestka56 14:42, 02 kwi 2022

Z kalin polecam – skoro u mnie wytrzymały 2 zimy i ostatnie wichury na nieosłoniętej przestrzeni, a ostatnio kilka tygodni stania w wodzie, to wytrzymają każde warunki – kalina amerykańska (Viburnum trilobum) 'Spring Red Compact' i kalina bodnanstka (Viburnum ×bodnantense) 'Charles Lamont'.
Pierwsza kwitnie maj i czerwiec białymi baldachami, a owoce są czerwone jak porzeczkowe. Liście na jesień przepięknie przebarwia mocniej niż trzmielina oskrzydlona.
Ta druga zaczęła kwitnienie tydzień temu. Ma rurkowate kwiaty zebrane w główkowate kwiatostany, trochę większe i bardziej różowe niż 'Dawn'. Pachną dość intensywnie (skoro ja czuję ) i przyjemnie. Liście jesienią przebarwiają się na czerwono, aż po fiolet.

Śniegu mam w ogrodzie jakieś 40 cm na płaskim Poszłam na obchód i obfotografować i wróciłam z kaloszami pełnymi śniegu. Czemu nie poszłam w samych skarpetkach
Ładnie jest, pada nadal, ptaszarnia szaleje, ale...
Położyło mi rhododendrona 170 cm wysokości i takiej średnicy. Leży, rozpłaszczony ma 60 cm Boję się dotknąć, żeby nie połamać
ElzbietaFranka 19:51, 02 kwi 2022

Kasiu u mnie też wysoki w najniższych punktach eM mierzył 28 cm. Mam zaspy na działce i to dosyć spore po 80 cm. Przed samym domem ciągnie się zaspa ok 20 m.

Zresztą wszędzie mam zaspy za każdym krzakiem bo wialo od wschodu. Rododendrony wszystkie przyklepane śniegiem mokrym nie ruszałam aby nie połamać.

Tuje, jałowce pokiereszowane. jak to zamarznie to zrobi się lód ciężki.

Tutaj między polibinem i jałowcem rozkraczonym plama śniegu pod nr im jałowiec taki duży ok. 3 metrów tak go śnieg przygniotl

Tuje leżą w kilku miejscach

Wiolka5_7 20:01, 02 kwi 2022

Oj Elu ale Ci pokładlo rośliny oby roślinki wróciły do pionu

Ja swoje żywopłoty 4 razy otrzepywałam,bo ciężki śnieg gałęzie porozkładał na boki
ElzbietaFranka 21:17, 02 kwi 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Oj Elu ale Ci pokładlo rośliny oby roślinki wróciły do pionu

Ja swoje żywopłoty 4 razy otrzepywałam,bo ciężki śnieg gałęzie porozkładał na boki

Wiola też latałam z grabiami i trzepalam co się dało. Aby się dostać to musiałam łopata odśnieżyć aby przejść.
Po południu już śnieg był bardzo mokry było dosyć ciepło +7 stopni.

A tam najwyżej będę wiążąć albo wytnę.
Dzisiaj mieliśmy robić wertykulację trawnika. Trudno będziemy czekać na słoneczną i cieplejsza pogodę.
W każdym razie nie pamiętam abym miała taką dostawę śniegu w ciągu 1,5 dnia.
Nic nie widać ani ciemiernikow ani krokusów

W 2013 padał snieg przez kilka dni.