Jak sadze swoje piwonie?
Piwonie lubia miejsca sloneczne, spokojne i bez przeciagow, wprawdzie lubia otwarte przestrzenie, ale bez silnych wiatrow. Karpa powinna byc zdrowa, bez plam, twarda, klacza puste w srodku odcinamy i odkazamy miejsce ciecia. Cos pominelam?
Jako ze mam w ogrodzie ciezka gline, musze miejscowki dla piwonii troche przygotowac. Mieszam ziemie kompostowa z glina, troche zwiru,troche lawy, ot, probuje dopasowac ja do mojego ogrodu. ( Nie przyznam sie tu wcale, ze mam piwonie sadzone w samym zwirze...I te fotki sa tu jeszcze na watku...) Mam, znalazlam, prosze nie brac ze mnie przykladu...
Robie dol, taki na dlugosc szpadla i staram sie posadzic karpe piwonii, bardziej pionowo, oczkami do gory. Kilka stron wczesniej pokazywalam lezaca w dole karpe.
Tutaj piwonie najczesciej sprzedawane sa w takich dlugich doniczkach, i tak wlasnie sa tam ulozone karpy.
Zakopuje ja, nie uciskam mocno ziemi, tak troche dlonmi poglaszcze. Nad ziemia zostaja ostatnie oczka, te, przysypuje delikatnie 3 cm warstwa ziemi i lawy. Po kilku dniach ziemia sie oczywiscie ulozy, wiec mozna troche dosypac.
Musze jeszcze dodac, ze piwonie lubia byc posadzone na lekkim wzniesieniu.
Dwa ponizsze zdjecia to troche takie moje doswiadczenie. Podzielilam jedna karpe na dwie rowne czesci. Jedna posadzilam na podwyzszeniu, druga normalnie. Ta posadzona wyzej, obficiej kwitla. I tak do dzisiaj prowadze to dalej.