Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Nowa12 22:31, 01 kwi 2022

Basieksp napisał(a)
U nas też zapowiadają mrozy, kołderki nie ma, iście wygrabione, sucho, zimno i wieje

U mnie jeszcze trochę kołderki zostało ale część się stopiła niestety. Okryłam jedną hortkę ogrodową, donice schowałam do domku narzędziowego. Tyle. Co więcej można zrobić.
Nowa12 22:35, 01 kwi 2022

Kokesz napisał(a)
Uff, u mnie kołderka z liści, kompostu i zrębków aż grubo
Jedynie to co nad nią może ucierpieć...oby nie.

No to zapowiadane -7 trochę mnie przeraża. Ale cóż. Taki mamy klimat. Co roku to samo albo przymrozki w październiku albo w kwietniu albo w maju. Zawsze jakieś straty co roku muszą być.
Nowa12 22:37, 01 kwi 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Pewnie , że tak
Ja się zachwycam moje bratki i ciemierniki może mniej

Ja to padłam jak rano zobaczyłam ile tego białego spadło .
Nowa12 22:40, 01 kwi 2022

ElzbietaFranka napisał(a)

U nas podobnie. Pamiętam 20 cm śniegu, zaspy były 10 kwietnia w 2013 roku. EM nie mógł wjechac samochodem na działkę pług przyjechał. Wiosna była bardzo mokra. Na szczęście słonko wysoko i grzeje może się rozpuścić w ciągu dnia.,

Elu tak było trochę lat temu. I to było w sumie normalne. A teraz przez ocieplanie klimatu to człowiek nie chce już mrozów w kwietniu .
Marzec był praktycznie bez kropli deszczu i też człowiek narzekał i latał z konewkami.
Wiolka5_7 23:12, 01 kwi 2022

Nowa12 napisał(a)

Ja to padłam jak rano zobaczyłam ile tego białego spadło .

Ja też tyle śniegu co teraz to chyba zimą nie miałam do tego prąd co chwilę się wyłącza i w kranie ciśnienie ledwie...
Margerytka40 08:27, 02 kwi 2022

Nowa12 napisał(a)

To jest podejście optymistyczne . Bo ja wiesz już widzę u siebie brązowe kwiaty magnolii, hortki ogrodowe znowu nie będą miały kwiatów, nawóz mi pewnie kostkę pobrudzi bo będzie spływać ze śniegiem więc raczej minusy .

Ja liczę, że taki mokry śnieg oblepiony na pąkach zahibernuje je i przetrwają. Też najbardziej myślę o magnoliach i ogrodówkach. Te drugie nawet chciałam dziś przykryć ale nie wiem czy tam dojdę. Przez noc jeszcze dopadało. M szufluje, idę mu pomóc
Nowa12 17:32, 02 kwi 2022

Sypie i sypie. Jak widać hortki okryłam chociaż wiem że to i tak nic nie da. Ale nadal się łudzę .

Nowa12 17:33, 02 kwi 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Ja też tyle śniegu co teraz to chyba zimą nie miałam do tego prąd co chwilę się wyłącza i w kranie ciśnienie ledwie...

No.... mamy zimę . Brakowało wody to jest .
Nowa12 17:36, 02 kwi 2022

Margerytka40 napisał(a)

Ja liczę, że taki mokry śnieg oblepiony na pąkach zahibernuje je i przetrwają. Też najbardziej myślę o magnoliach i ogrodówkach. Te drugie nawet chciałam dziś przykryć ale nie wiem czy tam dojdę. Przez noc jeszcze dopadało. M szufluje, idę mu pomóc

Ja też liczę że skoro śnieg spadł to rośliny aż tak nie zmarzną. Ale magnoliom kwiaty na pewno. Tu raczej nic nie pomoże. Sama jestem ciekawa ile będzie na minusie w nocy bo ta ma być najgorsza.
April 11:27, 07 kwi 2022

Cześć, ale dużo śniegu miałaś. Pewnie się już roztopił? Bo u mnie dziś mega słonecznie i ciepło.
Jak magnolie przetrwały te zawirowania pogodowe?