Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 18:51, 26 kwi 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Patrzę i oczkom nie wierzę
Może Jola już pędzi na rowerze?
A Hania nasz skowronek podstawowy
Wybrał się do ogrodu na łowy ?

Danusia listę twardo podpisuje
Wiadomo - nad stawem przesiaduje.
Pogodę jak rybie oko nam zafundowali
Wszyscy w terenie ? To się bardzo chwali.

Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:50, 26 kwi 2012

Do góry
Marzenko - z okazji imieninek wszystkiego najlepszego - zdrówka, uśmiechu, ślicznego ogrodu i worka pieniędzy na jego realizację

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 16:15, 26 kwi 2012

Do góry
Było w żywopłotach więc wklejam też tutaj

beta napisał(a)

Noo fajniej wygląda

podsadzić mniejszymi egzemplarzami i przyciąć na stożek

nie kumam,
jakimi mniejszymi egzemplarzami?

Tłumaczę sztukowanie stożka przy pomocy prostego schematu wyrysowanego tym co mam pod ręką.

Chodzi o to, że jeśli masz zbyt wąski albo nieforemny okaz i chcesz otrzymać z niego stożek, to za nic nie otrzymasz, to rozumie każdy, bo widzisz że mu brakuje do stożka dużo.

Wtedy szarakuła podwiązujesz, dosadzasz mu luki z boku, ale rozumnie żeby uzupełnić tam gdzie brakuje, dobierasz przy tym specjalnie okazy małe, dostawiasz i przymierzasz. Jak już podsadzisz (czyli dosadzisz pod spodem cisa) docinasz wszystko w stożek.

Po kilku cięciach nie będzie widać gdzie się łączą.
Robisz to już w gruncie, nie w donicy bo po prostu się nie da, w powietrzu nie posadzisz. musisz mieć ziemię. No i stabilnie musi być i pewnie że zimą nie zmarznie jak się już tyle napracowałaś.

Jeszcze co do wiązania tego co pokazałaś

Nie tak mocno i nie okręgiem otoczyć wszystko jak miotłę, tylko pojedyncze gałązki każdą z osobna żeby je utrzymać i żeby się nie rozkładały na boki, ale miotła nie może być. Zrób to z wyczuciem wyobrażając sobie że każda gałązka musi "oddychać" a nie mieć ściśnięte "gardło". To finezyjna robótka wymagająca wyobraźni, ale tym powinien się charakteryzować ogrodnik od topiarów, czyli żywych rzeźb. Wiązanie jest po to, aby śnieg i deszcz, kiedy gałazki są ciężkie nie rozwalił Twojej pracy. bo szkoda.
Uff

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/234-sztuka-tworzenia-topiarow

Dodatkowo jako instrukcja link do artykułu o topiarach.

Żywopłot strzyżony z cisa 16:12, 26 kwi 2012

Do góry
beta napisał(a)

Noo fajniej wygląda

podsadzić mniejszymi egzemplarzami i przyciąć na stożek

nie kumam,
jakimi mniejszymi egzemplarzami?

Tłumaczę przy pomocy prostego schematu wyrysowanego tym co mam pod ręką.

Chodzi o to, że jeśli masz zbyt wąski albo nieforemny okaz i chcesz otrzymać z niego stożek, to za nic nie otrzymasz, to rozumie każdy, bo widzisz że mu brakuje do stożka dużo.

Wtedy szarakuła podwiązujesz, dosadzasz mu luki z boku, ale rozumnie żeby uzupełnić tam gdzie brakuje, dobierasz przy tym specjalnie okazy małe, dostawiasz i przymierzasz. Jak już podsadzisz (czyli dosadzisz pod spodem cisa) docinasz wszystko w stożek.

Po kilku cięciach nie będzie widać gdzie się łączą.
Robisz to już w gruncie, nie w donicy bo po prostu się nie da, w powietrzu nie posadzisz. musisz mieć ziemię. No i stabilnie musi być i pewnie że zimą nie zmarznie jak się już tyle napracowałaś.

Jeszcze co do wiązania tego co pokazałaś

Nie tak mocno i nie okręgiem otoczyć wszystko jak miotłę, tylko pojedyncze gałązki każdą z osobna żeby je utrzymać i żeby się nie rozkładały na boki, ale miotła nie może być. Zrób to z wyczuciem wyobrażając sobie że każda gałązka musi "oddychać" a nie mieć ściśnięte "gardło". To finezyjna robótka wymagająca wyobraźni, ale tym powinien się charakteryzować ogrodnik od topiarów, czyli żywych rzeźb. Wiązanie jest po to, aby śnieg i deszcz, kiedy gałazki są ciężkie nie rozwalił Twojej pracy. bo szkoda.
Uff

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/234-sztuka-tworzenia-topiarow

Dodatkowo jako instrukcja link do artykułu o topiarach.

Ogród Leny. 10:44, 26 kwi 2012

Do góry
mira bardzo dziękuję i witam u siebie

Kasia kompleksy to mam ja,jak patrze jakie zmiany zachodzą u Ciebie
Szczerze dziękuję

Sebek jak zawsze miły - dzięki

nika przyznam nieskromnie żem bardzo dumna z tych białych
W grupie są niesamowicie efektowne - będzie ich przybywać...
A nowych rabat mam więcej ale jeszcze nie ma co pokazywać bo roślinki malutkie...

Popcarol mężulek z pewnością da sobie radę z pergolą - jak już pisałam,mieliśmy farta z bokami do niej , a górę dokupiliśmy i wystarczyło to tylko połączyć

Ogród Leny. 09:27, 26 kwi 2012

Do góry
Leno - przecudna wiosna u Ciebie - te tulipany boskie są
Kiedyś będzie tu pięknie ... 06:45, 26 kwi 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
uuuuu - pokaż je

Sebku chyba dopiero w sobotę, dzisiaj wyjeżdżam i wracam chyba w sobotę wieczorem ...
Różaneczniki - choroby i szkodniki 23:15, 25 kwi 2012

Do góry
Na razie podlej je magiczną siłą do rh, a po kwitnieniu przesadź do dobrej ziemi.
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 23:12, 25 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sebek, uświadom możesz policzyć ewentualnie

Chyba założę sobie kartkę i będę kreski dawać
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:03, 25 kwi 2012

Do góry
uuuuu - pokaż je
Kosiarka 22:47, 25 kwi 2012

Do góry
O wertykulatorze odpowiedziałem ww drugim wątku. A o złączkach z mosiądzu pierwszy raz słyszę - ja mam z plastiku i dobre są - ważne jest dopasowanie firmy - ja mam np. z gardeny zraszacze jak i złączki - wąż też dopasowany i prawie nic nie przecieka.
Lecę w kulki... 22:42, 25 kwi 2012

Do góry
Wertykulatory 22:40, 25 kwi 2012

Do góry
Tak - wyciągnięty na zewnątrz filc trzeba dokładnie wygrabić trawnik. Teraz pewnie już się ładnie zazielenił i jeśli go już grabiłeś to przeprowadź wertykulację jesienią - a teraz już nie.
Lecę w kulki... 22:40, 25 kwi 2012

Do góry
Sebek oj tam, oj tam....
dzięki, choć to zasługa M, jakoś faceci mają słabość do tych trawników ,
ale siałam ja...
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:36, 25 kwi 2012

Do góry
OK
Lecę w kulki... 22:35, 25 kwi 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)

Zakochałem się w Twoim trawniku - idealny!
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:30, 25 kwi 2012

Do góry
Ja też - może jutro zatańczyć taniec słońca, aby wróciła?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 22:05, 25 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)

Dużo się dzieje u Ciebie Bardzo fajna ta rabata rh - nie moge się doczytać czy będzie coś między nimi?

Sebuś..ja porobię za rzecznika Irenki i pozwolę udzielić odpowiedzi w jej imieniu..

Nic, Bożenka powiedziała, że one potrzebują miejsca i ma być kwaśno i ich korona rozrośnie się do 2-2.5 m; jeszcze poszerzymy po zewnętrznych krawędziach; posieję aksamitki, bo tylko jednoroczne będą dopóki rh się nie rozrosną

Irenko powiedż, ze dobrze mi rzecznikowanie idzie Jak skńczysz to zapraszam do siebie...... bo ja chyba nigy nie uprzatnę tego co zaczęłam Z teg opowodu tylko 2 kawki dzisiaj wypiłam...czasu nei było.

Aniu, jesteś moim wymarzonym rzecznikiem buziole
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:04, 25 kwi 2012

Do góry
MilenaP napisał(a)
Sebek wymiatasz co dzień nowa robota i to nie byle jaka. Ale z trawnikiem to mnie nie pobiłeś. U mnie prawdziwy soczysty gąszcz Będę kosić może w piątek. Mam nadzieję, że kosiarka to przetrwa Jak przyjadę do domu to się pochwalę moim trawskiem

Zabrzmiało groźnie....czyżby szykował nam się pojedynek na trawniki w samo południe
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 22:04, 25 kwi 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Dużo się dzieje u Ciebie Bardzo fajna ta rabata rh - nie moge się doczytać czy będzie coś między nimi?

Cieszę się, że też ci się podoba sypnę aksamitką, bo tylko jednoroczne mają tam prawo bytu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies