Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

ogród (nie)Mocy 13:23, 13 lut 2019

Do góry
Dragonka napisał(a)

No piękne one, te brzozy wielopniowe ale mnie się wydaje cały czas, że tu za mało miejsca, one zajmą całą przestrzeń. Na zdjęciu wygląda może na duża ale to kilka kroków raptem w te i we wte..

Jest to kwestia wybrania odpowiedniego egzemplarza. Albo coś się nisko/wysoko szeroko rozgałęzia albo wąsko rozgałęzia (ma wtedy bardziej smukłą, pionową sylwetkę). To ta brzoza powinna być gwiazdą tej rabaty zimą, moim zdaniem oczywiście. Cztery metry głębokości tej rabaty to nie jest tak mało. Dobór nasadzeń do niej to sprawa drugorzędna.
Zastanów się co na czym Ci bardziej zależy: na pięknym, ozdobnym drzewie, którego sobie za rok nie wymienisz ot tak czy na bylinkach, trawkach które zawsze możesz zmienić.
Rozumiem, że jako początkująca ogrodniczka chcesz mieć absolutnie wszystko. Też to przerabiałam i teraz się morduję z tym co kiedyś nakupowałam i nie wiem co teraz z tym inwentarzem zrobić, bo mi się gusta pozmieniały. A ram ogrodu, od których trzeba zaczynać zabawę z ogrodem do tej pory nie mam. I Tobie też w miarę upływu czasu, nabierania doświadczenia gusta się zmienią. Zapewniam. Bo wszystkie tutaj to przerabiamy.
Czyli podsumowując odwróciłabym myślenie: dobierałabym nasadzenia dolne do drzewa a nie drzewo do nasadzeń na dole.
I więcej się do tej rabaty nie wtrancam
ogród (nie)Mocy 12:47, 13 lut 2019

Do góry
Zana napisał(a)

No i dlatego skupiłabym się przede wszystkim na pięknym drzewie i zimozielonych. Dlatego zaproponowałam Ci tę brzozę jako wielopniową, żeby było właśnie zimą na czym oko zawiesić. Jadąc codziennie do pracy mijam takową, no cudo po po prostu, ta akurat rozgałęzia się nisko na trzy główne konary a wyżej na kolejne. Tworzy sporą formę kulistą i zimą jest cudowna. Latem jest zieloną kulą na białym pniu. A latem przecież będziesz przesiadywać przede wszystkim w głównym ogrodzie po drugiej stronie domu.

Piękną korę ma klon strzępiastokory, moje marzenie, które mam zamiar zrealizować.

No piękne one, te brzozy wielopniowe ale mnie się wydaje cały czas, że tu za mało miejsca, one zajmą całą przestrzeń. Na zdjęciu wygląda może na duża ale to kilka kroków raptem w te i we wte..
Ogród z wilkiem zamkn. 12:44, 13 lut 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

O matko, faktycznie!

A pamiętasz może co to za drzewa rosną pod ogrodzeniem?

Na tej po prawej na pewno brzozy są, a na tej na wprost chyba buki kolumnowe i jakieś szczepione bordowolistne, które chyba miały zrobić kule( ale pewna nie jestem) jak Madzia wróci to Wam powie najlepiej
ogród (nie)Mocy 12:37, 13 lut 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Na czesci slonecznej tak jak piszesz. Calamagrostis varia moze rosnac rowniez pod brzoza. Ladnie wyglada zima. Naparstnice i tak Ci sie wysieja gdzie zechca, one rosna i w cieniu, i w sloncu. Sa dwuletnie. Czyli w tym i w nastepnym roku musialabys posadzic pare sztuk, a potem siewki beda zalatiwac sprawe same. Ty je tylko bedziesz redukowac, gdyby ich bylo za duzo. One nie sa inwazyjne, wiec dasz rade

Przy kazdej roslinie trzeba sobie zadac pierwsze podstawowe pytanie, czy ta roslina zniesie silna konkurensje korzeni brzozy

fiuuu plan podstawowy trochę się zmienia
Zapomniałam o największych gwiazdach, jeżówkach i różach, czy one mogą zostać czy to już za duży misz-masz się robi?

jejuśku, jak ja nie wiem sama już, mnie naprawdę bardzo się podoba to wszytsko! Tylko przecież wszystkiego mieć się nie da Powinnam się znowu przywołać do porządku.. Ewciu, a da radę jakoś Twój pierwotny plan utrzymać i dodać te nowe propozycje, typu naparstnice ?
Anna i Ogród 12:01, 13 lut 2019

Do góry
Macham Aniu Czytam o fotach... ja średnio raz w roku wywołuję sobie wybraną część przez neta (mam swoje ulubione studio fotograficzne - na drugim końcu Polski ) i z reguły tych "wybranych" robi sie któraś stówka... ale takie papierowe oglądanie jest zdecydowanie fajniejsze niż klikanie w laptopie

Natomiast co do przechowywania zdjęć w laptopie czy wogóle ważnych dokumentów itp to mam dodatkowy dysk w komputerze

ps. brzozy juz namierzyłaś?
ogród (nie)Mocy 11:57, 13 lut 2019

Do góry
Dragonka napisał(a)

Jasne, że zbiorę Czyli na części rabaty słonecznej zostaną cisy w rogu- trzy Wojtki lub inne kolumnowe, róże, do nich Calamagrostis varia? Tiarella, naparstnice też lubią słońce zdaje się i one dadzą pion tak? czyli jakby brakowało mi tego najniższego poziomu.

Na części półcienistej-tu byłaby też brzoza chyba- epimedium, szałwia, marzanka ( śliczna jest ) lub coś podobnego, jakaś okrywowa kwitnąca? Bodziszki? Nie wiem.

Polystichum setiferum 'Plumosum Densum znalazłam jedną ofertę na All.. ale muszę sprawdzić lokalnie, bo w ofercie na stronie mają mniej zdecydowanie niż w rzeczywistości więc poszukam jeszcze.

Na czesci slonecznej tak jak piszesz. Calamagrostis varia moze rosnac rowniez pod brzoza. Ladnie wyglada zima. Naparstnice i tak Ci sie wysieja gdzie zechca, one rosna i w cieniu, i w sloncu. Sa dwuletnie. Czyli w tym i w nastepnym roku musialabys posadzic pare sztuk, a potem siewki beda zalatiwac sprawe same. Ty je tylko bedziesz redukowac, gdyby ich bylo za duzo. One nie sa inwazyjne, wiec dasz rade
Mam nadzieje, ze dostaniesz Plumosum Densum. Jest bardzo ladne
Tiarella woli polcien. Ona da bardziej plame, pionowa
Epimedium nie kazde lubi kwasne, zreszta pH 6 czy nawet pH 6,5 mu wystarczy Trzeba wybrac odpowiednia odmiane.
Bodziszki - trzeba sie dobrze zastanowic nad odmiana. Jest ich cale mnostwo. Zeby nie bylo zbyt inwazyjne. Bardzo popularna jest odmiana Rozanne, i na slonce, i na polcien. W polcieniu lubi sie troszke pokladac i nie lubi zbyt sucho. Mozna wyprobowac. Jak sie nie uda, to sa tez inne. Mozna cos wybrac.
Astrantia czyli jarzmianki to rosliny lesne. Nie dadzy rady na suchym stanowisku pod brzoza. Na sloncu musialabys dbac bardzo o ich podlewanie. Na poczatku mogloby sie to udac, bo wszystko co nowe i nieukorzenione trzeba mocno podlewac, ale za pare lat ich tu nie widze.
Carexy rowniez mozna wyprobowac, tylko, zeby nie zajely Ci calej rabaty Niektore rosna dywanowo. Trzeba wybrac odpowiednia odmiane.

Przy kazdej roslinie trzeba sobie zadac pierwsze podstawowe pytanie, czy ta roslina zniesie silna konkurensje korzeni brzozy

ogród (nie)Mocy 11:57, 13 lut 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cześć Basiu, dawno nie byłam ale nadrobiłam szybciuko
Planowanie piękne, aż chciało się czytać.
Oczywiście, ja słabiutka jestem w planowaniu, bo lubię spontan ale podzielę się swoim doświadczeniem z moją frontową rabatą. Otóż: moim zdaniem bardzo ważny jest dobór zimozielonych na frontową. Z przyjemnością patrzyłam przez całą zimę na moją ze względu na wykrzyknikowe cisy, kulki bukszpanowe i trawy. No właśnie, dobrze przemyśl trawy na front, żeby wybrać takie które zdobią także zimą. Moje cudnie wyglądają do teraz. Tą luzulę ma w ogrodzie moja siostra, nie wygląda reprezentatywnie Najgorzej zimą na mojej rabacie wygląda szałwia
Latem wplotłam róże artemis, w tym sezonie były piękne, choć obawiam się, czy nie będą za duże, gdy się rozrosną. Baaardzo polecam z bylin naparstnice, zjawiskowo i długo kwitną, pięknie komponują się z różami.
Myślę, Basiu, że plan trzeba mieć, ale na koniec i tak wszystko sprawdzisz w praniu Mi bardzo pomaga zakupienie wszystkiego naraz i układanie na rabacie. Dokupowanie czegokolwiek później już wiązało się z przetasowaniami. Łatwiej mi było wszystko poukładać razem
A jeśli chodzi o drzewko...to choć kocham brzozy miłością ogromną, to u Ciebie na froncie posadziłabym jarząba, np. tego Dodong, którego polecała Anulka No brzoza tam mi nijak nie pasuje
P.S. Plan Andy cudowny.
Wybacz, że się tak rozpisałam Ściskam ciepło.

Cenna uwaga, wdzięcznam Ci Agatko, że chciałaś się rozpisaćZ tym zakupem i rozmieszczeniem roślin to dobry pomysł, wiem po sobie, że jeśli będę mieć kilka i potem dosadzać resztę to zapanuje bezkrólewie...bo będzie mi brakowało planu, proporcje zostaną zaburzone. A wtedy będę robić głupoty

Artemis jest od początku na liście moich 'chciejstw', ale tu muszę mieć rabatowe. Artemis pójdzie ze mną zdaje się na rabatę na tyle domu.

Już ktoś mi zwracał uwagę, że brzoza niekoniecznie tutaj Jarzęba poelcała mi Zana, kształtem mi odpowiada, ale nie lubię pokroju ich liści, taka wybredna jestem; )
No staram się unikać kulistych, i wypierdków, ale ..nie ma już z czego wybrać. Zostaje mi jeszcze miłorząb dwuklapowy Mariken, liście ma bardzo ciekawe, ale konus taki..
Tak marudzę i marudzę przy tej rabacie, ale to na nią najwięcej patrzę w zimę z okna kuchennego więc wiesz.. Dobrze by było mieć fajny widok.
Na zielonej... trawce :) 11:39, 13 lut 2019

Do góry
AngelikaX napisał(a)
No ba... też bym się nad pęcherznicami nie zastanawiała
Brzozy- Pęcherznice 1:0

A jak eM nie protestuje to nie ma się co zastanawiać

I ja też...jakoś nigdy mnie pęcherznice nie zachwycały. Jak i róże.

pozdr prawie wiosennie
Na zielonej... trawce :) 11:37, 13 lut 2019

Do góry
No ba... też bym się nad pęcherznicami nie zastanawiała
Brzozy- Pęcherznice 1:0

A jak eM nie protestuje to nie ma się co zastanawiać
ogród (nie)Mocy 11:15, 13 lut 2019

Do góry
Cześć Basiu, dawno nie byłam ale nadrobiłam szybciuko
Planowanie piękne, aż chciało się czytać.
Oczywiście, ja słabiutka jestem w planowaniu, bo lubię spontan ale podzielę się swoim doświadczeniem z moją frontową rabatą. Otóż: moim zdaniem bardzo ważny jest dobór zimozielonych na frontową. Z przyjemnością patrzyłam przez całą zimę na moją ze względu na wykrzyknikowe cisy, kulki bukszpanowe i trawy. No właśnie, dobrze przemyśl trawy na front, żeby wybrać takie które zdobią także zimą. Moje cudnie wyglądają do teraz. Tą luzulę ma w ogrodzie moja siostra, nie wygląda reprezentatywnie Najgorzej zimą na mojej rabacie wygląda szałwia
Latem wplotłam róże artemis, w tym sezonie były piękne, choć obawiam się, czy nie będą za duże, gdy się rozrosną. Baaardzo polecam z bylin naparstnice, zjawiskowo i długo kwitną, pięknie komponują się z różami.
Myślę, Basiu, że plan trzeba mieć, ale na koniec i tak wszystko sprawdzisz w praniu Mi bardzo pomaga zakupienie wszystkiego naraz i układanie na rabacie. Dokupowanie czegokolwiek później już wiązało się z przetasowaniami. Łatwiej mi było wszystko poukładać razem
A jeśli chodzi o drzewko...to choć kocham brzozy miłością ogromną, to u Ciebie na froncie posadziłabym jarząba, np. tego Dodong, którego polecała Anulka No brzoza tam mi nijak nie pasuje
P.S. Plan Andy cudowny.
Wybacz, że się tak rozpisałam Ściskam ciepło.
Ogród z wilkiem zamkn. 10:27, 13 lut 2019

Do góry
Anda napisał(a)
O, Asia była pierwsza

Placyk zachodni dokładnie w tym samym miejscu co u Asi

U mnie bardziej zarabacione, a ławeczka na końcu, żeby widoki były. Brzozy sobie posadzisz tam, gdzie będą Ci najbardziej pasować, żeby widoków nie psuć.

......teraz zobaczyłam ,ze tu kolejny pomysł Kochana jesteś
Tez ekstra

.....kurczę muszę zbierać sie do dentysty ,wrócę i będę mocno myśleć
Dziekuje po tysiąc razy Ewuś
Ogród z wilkiem zamkn. 10:24, 13 lut 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Zanim odpuszczę ten pomysł, może w ten sposób:

Dwa duże drzewa tworzą jakby okno, prześwit, przez który góry w dali są bardziej podkreślone.
inspiracje;
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860289703/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063864326409/

czarny placyk na oczko wodne i jakiś leżaczek.

Ooooo ten pomysł już mi lepiej w duszy gra super dziękuję
Wklejam mój widoczek ,jak jest lepsza pogoda - może tu będzie lepiej widać ,czemu nie chce całkiem zasłonić

I pomysł z oczkiem tez mi tam pasuje
Jedynie po lewej ....tak jak pisałam ,będę ściągać siatkę i poszerzać włości .....
To może raczej te brzozy nie w zagajnik ( choć mi się marzy)ale raczej na prosto przy siatce ...

Zamiast ogniska ,będzie przejście na użytkową cześć ogrodu ....

Super pomysł ....dałaś mi do myślenia mocno ....i ten pin z wodą świetny
Ogród z wilkiem zamkn. 10:12, 13 lut 2019

Do góry
O, Asia była pierwsza

Placyk zachodni dokładnie w tym samym miejscu co u Asi

U mnie bardziej zarabacione, a ławeczka na końcu, żeby widoki były. Brzozy sobie posadzisz tam, gdzie będą Ci najbardziej pasować, żeby widoków nie psuć.

ogród (nie)Mocy 08:23, 13 lut 2019

Do góry
Ewo nie wiem czy zaliczysz mi pracę domową i szczerze- nie mam pojęcia, czy wszystkie polecane tu rośliny są faktycznie odpowiednie pod brzozy ale sięgnęłam i do tych polecanych przez Służbę Leśną Stanów Zjednoczonych, żeby nie było, że po łebkach lecę Nie ma np. lawend, ale może by też dały radę? One zdaje się nie lubią zbytnio mokrej gleby, więc może?

azalia
berberysy
bodziszki
Dąbrówka rozłogowa
Epimedium Epimedium,
Funkia
Geranium
Jałowiec
Jasnota plamista
kocimiętka
kosodrzewina
liliowce
liriope
marzanka wonna
Miodunka pstra
Naparstnica Digitalis,
Ostrokrzew okółkowy
Paproć Nerecznica samcza
Paproć Wietlica samcza
parzydło leśne Aruncus
pięciornik himalajski
rodgersja
rododendron
róża pnąca veilchenblau
serduszka
tawułki Astilbe,
tiarella sercolistna
ułudka wiosenna
zawilec leśny Anemonesylvestris

edit: podałam podwójnie niektóre

ogród (nie)Mocy 20:19, 12 lut 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Tak, będą konkurencją, dlatego trzeba by się dobrze zastanowić na doborem roślin pod tą brzózką. To wszystko. Nie napisałam, że się nie da Pomyślmy nad odpowiednimi roślinami pod nią Najlepiej takie, które głęboko potrafią się zakorzenić, żeby ominęły korzenie brzozy i poszły w dół.

Ta druga odpowiedź dotyczyła tylko pina Nie Twojej rabaty. Po prostu wg mnie ta forma z krótkim pniem byłaby nieodpowiednia tutaj. Ja jestem za wysokim pniem, żeby można było sadzić troszkę wyższe rośliny. Wtedy i te trzy Wojtki by weszły, dokładnie jak na planie

Zadanie dla Ciebie to teraz poszukanie odpowiednich roślin do posadzenia pod brzozą Podpowiem tylko, że róże korzenią się głęboko. Zresztą i tak nie będą pod nią i przy niej rosnąć, tylko bardziej w tej słonecznej części.

No i pod brzozą gleba mogłyby być mniej bogata, najlepiej, żeby była niezbyt bogata i bardzo przepuszczalna. Wtedy korzenie pójdą bardziej w głąb w poszukiwaniu wody.

Ot i bystra ja Zrozumiałam, że u mnie nie bardzo da radę... Cieszę się, że może być brzoza, oczywiście zadanie przyjmuję i jutro zamelduję o efektach wyszukiwań Ale wyzwanie mi dajesz Fajnie!
ogród (nie)Mocy 20:17, 12 lut 2019

Do góry
Wendy79 napisał(a)
I jeszcze, jak już grzebię w necie, przypomniałam sobie o jeszcze jednym ogrodzie, gdzie widziałam połączenie bylin i brzóz. Opisuje go również Tamaryszek http://ogrodtamaryszka.blogspot.com/2016/06/ogrod-mufki-piekny-ogrod-na-piachach.html ( na jednym ze zdjęć masz połączenie trzech strzelistych iglaków, tu jałowców, z różami i bylinami, dla zobrazowania).Sam ogród znajdziesz też na innym forum. Zajrzyj, jeśli nie byłaś, można się zainspirować, jeśli lubisz byliny i róże.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=87774&p=5258118&hilit=ogrodowe+marzenia#p5258118
Aga, nie byłam ani w norweskim ani Tamaryszkowym, więc pobiegłam. Oczywiście zachwyciły brzozy u Tamaryszka w Białym Ogrodzie- no tak moge sobie wyobrazić mój brzozowy kącik wypoczynku.. Cudnie tam, a i nie ma jakiegoś natłoku roślin, konsekwencję gatunkową widać a ja mam z tym problem nadal- sadziłabym co mi się podoba, nieważne, że po jednej sztuce..i byłaby brzydka kicha. Dziś już czasu niewiele na dokładniejsze czytanie, bo skoro świt trzeba się zrywać, ale jutro nadrobię z rana
ogród (nie)Mocy 19:41, 12 lut 2019

Do góry
Dragonka napisał(a)

Kurczę a ja już myślałam, że to dobry pomysł z tą brzozą. I to, że korzenie płytkie też przemawiało na jej korzyść. Nie pomyślałam już o tym, że to oznacza, że równocześnie będzie tak silną konkurencją dla innych roślin.

Sama brzoza i kulki cisowe to trochę smutas ta rabata będzie, prawda? Wolałabym mieć już na niej kolor (jeżówki i róże) i w takim razie coś mniejszego, może jednak niech będzie kuliste, bo tylko takie są. Albo coś cisowego gdzieś z boku jeszcze? Jakiś pionowy akcent znowu?
Znowu proszę Was o potrząśnięcie mną jak trzeba i życzliwe rady

Tak, będą konkurencją, dlatego trzeba by się dobrze zastanowić na doborem roślin pod tą brzózką. To wszystko. Nie napisałam, że się nie da Pomyślmy nad odpowiednimi roślinami pod nią Najlepiej takie, które głęboko potrafią się zakorzenić, żeby ominęły korzenie brzozy i poszły w dół.

Ta druga odpowiedź dotyczyła tylko pina Nie Twojej rabaty. Po prostu wg mnie ta forma z krótkim pniem byłaby nieodpowiednia tutaj. Ja jestem za wysokim pniem, żeby można było sadzić troszkę wyższe rośliny. Wtedy i te trzy Wojtki by weszły, dokładnie jak na planie

Zadanie dla Ciebie to teraz poszukanie odpowiednich roślin do posadzenia pod brzozą Podpowiem tylko, że róże korzenią się głęboko. Zresztą i tak nie będą pod nią i przy niej rosnąć, tylko bardziej w tej słonecznej części.

No i pod brzozą gleba mogłyby być mniej bogata, najlepiej, żeby była niezbyt bogata i bardzo przepuszczalna. Wtedy korzenie pójdą bardziej w głąb w poszukiwaniu wody.

Ogród z wilkiem zamkn. 18:36, 12 lut 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Magda, ale czemu spadek miałby przeszkadzać?
W tym "strasznie wielkim po prawej" dobrze będą wyglądały brzozy.
Jak zagajnik zrobisz po lewej stronie, tej samej gdzie już masz placyk, zrobi się takie... przeciążenie na lewą. Dobrze to widać na rysunku, który zrobiłaś: po lewej dużo się dzieje, a po prawej duża, pusta połać trawnika.

właśnie dlatego po prawej chciałabym coś pozmieniać
dodać jakieś poprzeczne wstawki może ...nie wiem ....chciałabym nie zasłaniać gór ,bo właśnie tu po prawej najbardziej je widac ,ale coś pozmieniać
może ścieżki jakies porobić ....ech nie wiem jak zrobić ,żeby było fajnie i funkcjonalnie i jakoś nie szablonowo ,dlatego potrzebuję pomocy i różnych punktów widzenia
a tam po lewej ,będzie płot zlikwidowany i powiększona działka
Ogród z wilkiem zamkn. 18:29, 12 lut 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Asiu dziękuję do przemyślenia na noc ....
u mnie niestety jest spadek w stronę płotu i nie wiem jak dostosować rabaty do takich dwóch kwadratów ....
wtedy jakieś strasznie wielkie to po prawej stronie by było
inspiracja fajna ....myślę
dziękuję ,że chciało Ci się spojrzeć

Magda, ale czemu spadek miałby przeszkadzać?
W tym "strasznie wielkim po prawej" dobrze będą wyglądały brzozy.
Jak zagajnik zrobisz po lewej stronie, tej samej gdzie już masz placyk, zrobi się takie... przeciążenie na lewą. Dobrze to widać na rysunku, który zrobiłaś: po lewej dużo się dzieje, a po prawej duża, pusta połać trawnika.
Ogród z wilkiem zamkn. 17:58, 12 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A oczko nie miało być na drugiej części za siatką? Czy coś źle zrozumiałam?
Brzozy po obu stronach fajnie będa wyglądały
Czemu Vanilki wymieniasz?

Sylwuś jeszcze sama nie wiem gdzie to oczko kombinuję
na tej drugiej części chciałabym -pewnie nie w tym sezonie -taki domek jak Twój ,sad ,maliny ,porzeczki itp....może jakś szklarenka ,ale wiesz od czego to zależy
cieszę się ,że pomysł z brzozami Ci sie podoba
vanilki wymieniam ,bo za bardzo leżą po ulewach,brzydko brązowieją za szybko i taki nieporządek robią w porządnym przedogródku ....a vanilki ,te co przeżyły, pójda gdzie indziej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies