Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród z rzeźbą 20:04, 27 cze 2017

Do góry
Haniu jesteś kolejną osobą, która chwali mój przechowalnik. To jest niesamowite, bo powstał z całkiem przypadkowych nasadzeń, bez żadnego planu. To taka zbieranina na zasadzie niech już sobie rośnie, przyjdzie czas robienia wielkiej rabaty to trochę roślin będzie, a niektóre będzie już można podzielić. Różowa szałwia połączona ze sprobolusem bardo mi się samej podoba, mówiąc nieskromnie. Co do róż to one tyle przeszły, że zdaję sobie sprawę iż te pierwsze kwiaty mogą być odmienne w barwie, a może też i nieco w obfitości.
Bardzo dziękuję za takie miłe słowa

Natka mam nadzieję, że dobrze spałaś i nie muszę Cię mieć na sumieniu.

Paulinka gratuluję zakupu. Obyś była zadowolona
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 17:40, 27 cze 2017

Do góry
szałwia caradonna powoli przekwita a ta mała compacta w pełnej krasie ciesze sie że sie wymieniają

moje morze

Z południa Polski - ogród Marzeny 17:11, 27 cze 2017

Do góry
Szałwia dużo ładniejsza niż w tamtym roku, dzwonki z bliska
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 15:44, 27 cze 2017

Do góry
O jej już masz rozwinięte jeżówki ? nie do uwierzenia - u mnie dopiero zapowiedź kwiatów i to na niektórych tylko.
Bardzo ładny ogród - piękne drzewa, kulki, szałwia, hortki będą za moment wszystko jak trzeba

Nie marudź że niewyjściowy widok - przeciwnie bardzo ładny ogród, spójny, ładne rośliny, czyściutko - a że na wykuszowej nieduże roślinki to nic - urosną - u mnie tez tak było...morze kory a w nim kilka niedużych roślin. A teraz kory nie widać a rośliny jedna przez druga do słońca się wyciągają tak ze muszę je ciąć i ograniczać bo jedna drugą zdominować chce.
Pozdrawiam !
Ogródek Iwony II 13:56, 27 cze 2017

Do góry
Asiu, coraz mniej u mnie tego "będzie się działo". Bynajmniej wydatków coraz mniej. Większość z tego, co mam już ładnie się rozrasta.

3 Anabelki kupione, 3 mam z patyczków ładne krzaczki. Dwie od sąsiadki pod jodłą, bo wywalała. Chorowały jej mocno, rok temu u mnie nie kwitły, a teraz piękne są. Wydaje mi się, że one miały złe podłoże wcześniej.

Agatka, nie znam się na inspektach, na szklarenkach jeszcze też nie, ale chyba jak jest nieogrzewany, to też tam jest zimno i tylko miesiąc wcześniej można wszystko wystawić?

Aniu, dziękuję za podpowiedź. Na razie wtykałam zagięte druty w kształcie półokręgu. O takich oryginalnych warto na dłuższą metę pomyśleć. Też takie gdzieś widziałam. Zapisuję sobie rozmiar.

Irenko, pachnie i najważniejsze, że ten zakątek różany mi się podoba Różyczki zeszłoroczne, to jeszcze pewnie nie pokazały wszystkich swoich możliwości Do tego szałwia, orliki, ożanka za chwilkę i floksy, żurawka, ...pysznogłówki będą za momencik ...

Lubię słoneczko Roślinki mają taki niezwykły odcień

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:50, 27 cze 2017

Do góry
nooo Ania super!!!!
teraz widzisz ile zrobiłaś??!
dopiero w przyszłym roku będzie szał!!
szałwia super rośnie cieszę się
Małymi kroczkami do celu... 13:00, 27 cze 2017

Do góry
Zana napisał(a)

Paulinka, ależ przepięknie. No musiałam zacytować, nie mogłam się powstrzymać. Ta różyczka jest prześliczna, aż mi się jej zachciało. A dopiero co wydałam sąsiadce żółte róże (ale nie takie słodkie jak Twoje). Czy one długi i obficie kwitną? A przy okazji zamiast pracować nadrobiłam zaległości u Ciebie i powzdychałam sobie troszkę do Twoich innych różyczek. I w ogóle fajne widoczki u Ciebie, jest na czym oko zawiesić.

Co do LI to widzę, że zakup impulsywny po całości się u Ciebie włączył. Mam nadzieję, że nie będziesz rozczarowana. Ja mam ją podsadzoną molinią variegata, mogłabym też zaproponować niższą niż klasyczna Carex montana Raureif (u mnie jest na wczorajszych fotkach). To naprawdę śliczna trawka. Przezimowała u mnie zadołowana w doniczkach, wiosną dosyć szybko rusza, bezproblemowa w zimowaniu u nas, tworzy u mnie już naprawdę ładne kępki. Jak na razie mogę ją szczerze polecić i chyba wielkością byłyby akuratne do Lavender Ice.

Co do Novalis, to co prawda mam ją też drugi rok dopiero, ale wypuściła pędy na ok. 100 cm. Czytałam, że potrafi nawet na 1,5 m się wyciągnąć. Często te katalogowe opisy i rzeczywistość się mijają.

Aniu dziękuję w imieniu różyczki to yellow fairy, powiem Ci, że nie mam w całym ogrodzie tak pięknie kwitnącej róży, jest niska, bo ok 40 cm, a ma ogromną ilość kwiatów, które w dodatku bardzo długo się utrzymują,nawet jak przekwitna nie widać ich, bo co chwile otwierają się kolejne i kolejne...jeżeli lubisz żółty kolor w ogrodzie polecam

A co do LI właśnie zastanawiam się nad szałwią lub trawkami, ale bardziej przekonują mnie trawy pewnie dlatego,że większość róż nie zgrala mi się z kwitnieniem szałwi i tak szałwia już przekwita, a róże dopiero zaczynają przynajmniej większość Montana bardzo ładna faktycznie, tylko gdzie ja ją dostanę? Masz może jakieś namiary na nia?
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 10:46, 27 cze 2017

Do góry
Jeżówki już masz, szok. U mnie dopiero pąki, a i szałwia w pełni formy
Ogród Nety- moje marzenie 10:39, 27 cze 2017

Do góry
kamcia napisał(a)
Piękne róże, stipa i szałwia też robi wrażenie. Na tą szałwię choruję od zeszłego roku. Co ile powinno się ją sadzić?

Kama ja bym ja posadziła co najmniej co 40 cm. bo jednak dość mocno rośnie.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:25, 27 cze 2017

Do góry
AgataP napisał(a)

Nie no siedziałabym i gapiła bez końca, ta szałwia cudnie wygląda.
Małgoś możesz być dumna z ogrodu... i widzę że nie poprzestajesz na roślinkach... jeżówki nowe superowe

Agatko dzięki za tak miłe słowa. Jeżówki musiałam zakupić bo to była super okazja a teraz czekam na to żeby zobaczyć jakie kolory mają. Wiesz że kupowanie roślin to czysta przyjemność tylko ja mam później problemy z posadzeniem ich. Ma jeszcze część roślin nie posadzonych ale to wszystko dlatego że znowu górka zarosła i nie mam pojęcia kiedy będzie zrobiony porządek z nią- musi być w tym roku bo zwariuję. Buziaki
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:21, 27 cze 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Gosiu, jak pięknie u Ciebie. Szałwia z przywrotnikiem to strzał w dziesiątkę. Pozdrawiam

Agnieszko nie dorównam Tobie zresztą nawet nie próbuję. Mamy zupełnie inne ukształtowanie ogrodów. W Twoim jestem na zabój zakochana. I u Ciebie też można mnóstwo pięknych zestawień roślin podpatrzeć. To połączenie przywrotnika i szałwii to ściągnęłam od Sebka. Pozdrawiam
Małymi kroczkami do celu... 09:58, 27 cze 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Paulinka Lavender Ice piękne róże, ale z tego co się orientowałam to kiepsko rosną. Dużo czasu potrzeba zanim zbudują krzaczek. Mimo to też się zastanawiam czy ich nie kupić jak miejsce znajdę.

Zastanawiam się też nad Lavender Flower Circus ma dużo bardziej wyraźny kolor.
Madżenka je ma i często pokazuje różnice.

Gdzie zamawiałaś?

Zastanów się też nad Novalis 80 cm do 1 metra. Kupiłam ją wiosną.

Może stworzysz rabatę z nimi wszystkimi tzn.zimnymi kolorami tak jak u Madżenki. Madżenka piękną ma tą rabatę. Gdybym tylko ja miała miejsce w ogrodzie

Mirelka zamawiałam w floribunda, dlatego właśnie wzięłam 3 krzaczki, żeby efekt jako taki był novalis też mam na liście jak ja wcisne tam jeszcze to najwyżej dołożę to nie będzie jakaś mega wielka różanka, bo miejsca juz tez mam mało, bardziej w formie wysepki a jak myślisz z czym ja zestawić? Chodzi mi po głowie różowa szałwia, chociaż sesleria jesienna też jest piękna, ale ja już mam gdzie indziej.
Ogród z łezką II 08:54, 27 cze 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Pięknie liliowo już u Ciebie, a szałwia cudnie wygląda w tym kolorze, ma taki intensywny kolor

Lilie trochę gorsze niż zwykle, jednak trochę podmarzły...i orientalnych pewnie nie będzie
Zaskoczyła mnie ta fioletowa szałwia, myślę, że te różowe jednak wymienię...
Ogród z łezką II 08:36, 27 cze 2017

Do góry
Pięknie liliowo już u Ciebie, a szałwia cudnie wygląda w tym kolorze, ma taki intensywny kolor
Ogród Małej Mi 2017 08:13, 27 cze 2017

Do góry
Szałwia.. piękna, ale ślimaków na niej tyle, ze chyba schodzą się z całej wioski.. ilości powodujące mdłości.. wczoraj już poszły granulki.. nie mam czasu na zbieranie.. a w takim tempie jak się schodzą i jak ja je zbieram, to obawiam się ze 2 dni i nic nie będzie. Ślimory zjadły mi ostatnie lilie, nie dosć że 90% lili zniszczyły przymrozki, to resztki zniszczą ślimaki, dziury w kwiatach na wylot..
Ogródek Iwony II 07:55, 27 cze 2017

Do góry
Ewcia, ty teraz chyba w stylu angielskim byś chciała? Fajna sprawa. Na pinach mnóstwo ich
Zbyszka siostrzeniec sobie zrobił foliową konstrukcję i ma pomidory giganty. Ma rękę chłopak do ogrodu. A jest w wieku naszego Karola.
Ewcia, moja - twoja szałwia muszkatałowa kilka dni temu była taka

Miałam dwie, ale jedna jakoś dziwnie po zimie padła, a ta zaskakuje wielkością. Ma kilka pąków kwiatowych
Malutki pod lasem 23:07, 26 cze 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Jeżówki w takiej fazie bardzo lubię, takie zielono-różowe
The Fairy zaczynają popis
Na anabell czekam
Szałwia Bright Rose szaleje

Pięknie Aniu, połączenie szałwii i firtetki podoba mi się
Ogródek Iwony II 22:43, 26 cze 2017
Do góry
Iwk4 napisał(a)
Pytanie do wszystkich, co się znają: Jaka musi być szerokość rabaty na posadzenie: Anabelki, jeżówki, (kosaćce też?), szałwia, kocimiętka wysoka 'Walker's Low' ?

bardzo trudne pytanie

anabelki i kosaćce obok siebie moga byc problemem bo u mnie posadziłam ...anabelki je pochłoną ...moja jedna anabelka 4-5 lat ma i ma srednice ponad metr.

jezówki z anabelkami bym nie laczył chyba z duza przerwa ...bo ci zgnija jezówki ... anabelki pochłona jeżowki

szalwie u mnie 3sezonowe maja tez juz po pólmetra srednicy

a kocimietka Wolkers jest w tym roku u mnie dziwna ...w zeszłym roku miała ponad metr srednicy i wysokości ...a w tym roku jest mikra i wokół niej aktualnie jest za duzo wolnego placu dla chwastów...i nie ładnie to wyglada ...nie wiem czemu jest taka słaba

może choc troche pomogłam
Malutki pod lasem 22:28, 26 cze 2017

Do góry
Jeżówki w takiej fazie bardzo lubię, takie zielono-różowe
The Fairy zaczynają popis
Na anabell czekam
Szałwia Bright Rose szaleje
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 20:18, 26 cze 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Na glazowej swieci lawenda czy szałwia?
Ja tez mam same łąki wokół siebie wiec wiem co czyjesz

Szałwia to jest
W imię dobrych relacji sąsiedzkich pasowałoby z milczeniem znosić sytuację....ech
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies