Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Ogrodnik_Gordon 14:27, 08 lip 2017

Toszka napisał(a)

Przy agrowłókninie żadna z traw -RB ani carexy nie mają szans na zdrowy i spektakularny wzrost.Ich rozłogi nie przebiją się przez materiał.
Red Baron przy nalezytej opiece w dwa, trzy sezony rozrośnie się i utworzy sporą plamę.
Jeśli beton jest przy kostce to jedynym wyjściem są jakieś trawy o rozłożystym pokroju tak by liście pokryły ten pas. Na betonie nie mają szans się ukorzenić.
Sporo inspiracji znajdziesz w wątku Polinki.

Dziękuję Toszka

Red Barony mają wycięte miejsce jakie mają zarosnąć i tak obserwuję czy idą w kierunku w jakim mają iść Teraz mają się tak:

Margerytka40 09:42, 09 lip 2017

Witam
Powyżej umieściłam plan mojej kolistej rabaty. Rabata ma ok.12m średnicy i jak widać jest podzielona ścieżką żwirową prowadzącą do altany-to ten sześciokąt. Rosną tam derenie kousa. Mają być kulki z żywotników Woodwardii i Danica,grupy hortensji. Mój pomysł na dalsze nasadzenia to trawy typu sesleria jesienna,hakonechloa. Chciałabym też byliny takie jak szałwia Deep blue,rozchodniki. Nie wiem jak to wszystko ułożyć na tej rabacie. Chciałam żeby to były duże plamy roślin a w nich te kulki. Może komuś wpadnie jakiś pomysł do głowy. Chcę żeby to spójnie wyglądało i nie stworzył się bałagan. Mam też jeszcze sporo imperaty Red Baron.
Toszka 10:11, 09 lip 2017

Asiu, unikniesz wrażenia bałaganu, jesli wypełniacze będą rygorystycznie te same na 3 rabatach. I w tym momencie konfiguracja ich nie będzie miała znaczenia. Ważny jest wybór gatunków, rygor i absolutny zakaz upychania żadnych chciejstw

Ważny jest dobór palety kolorów na różne pory roku. Np. derenie na jesieni będą czerwone, hakonechloa i miskanty żółte, rozchodniki rózowe (?), a tuje dadzą zieleń.
Margerytka40 10:25, 09 lip 2017

Toszka,ja to wszystko niby wiem i bardzo już się tam ograniczyłam co do wyboru tych wypełniaczy. Wydaje mi sie że właśnie zestawienie hako,rozchodników,seslerii i szałwi będzie fajne. Tylko właśnie pytanie gdzie co i ile mnie rozkłada na łopatki.
Toszka 11:01, 09 lip 2017

To takie rozważania trzeba prowadzić "we wątku"
Margerytka40 11:13, 09 lip 2017

Dobra,dobra. Myślałam po prostu,że tu ktoś coś szybciej
Toszka 09:09, 10 lip 2017

No jak chcesz szybciej to daj sedum koło hortek, jako stopniujące piętro. Hakonechloa może wylewaćsię spod dereni. Niskie wypełniacze przy obrzeżach
Margerytka40 09:54, 10 lip 2017

Tak spróbuję. Póki co rabata się robi . Myślę,że koniec tygodnia to wielkie sadzenie. Jak coś to Cię zawołam,co?. Coś czuję,że łatwo nie będzie. Dziękuję ślicznie na razie .
marekm 13:19, 11 lip 2017

Witam
Potrzebuje pomocy z jedną rabatą.
Chciałbym wymienić morwę pendule na coś innego, wiekszego co nas trochę osłoni od sąsiadów. Stanowisko bardzo słoneczne i trochę wietrznę (z tego powodu chyba odpadają: klony palmowe, magnolię, grujeczniki) do ściany jest 2 m.
zastanawiam się nad:
grabem Lucasem (mam już fastigata,ale Lucas podobno trzyma liście zimą)
bukami kolumnowymi (mam już zielonego)
może miłorząb tratoria
albo grusza chanticler
ambrowiec i śliwa amanganowa,ale one chyba też wrażliwe na wiatr.
Najbardziej podoba mi się buk riversii ale dla niego muszę chyba znaleźć wiecej miejsca gdzieś na trawniku.
pod morwą jest lawenda
proszę o pomoc
marekm 13:26, 11 lip 2017

jeszcze przeszła mi przez głowę brzoza doorebnosa tylko czy nie będzie za bardzo brudzić i czy korzenie nie są zagrożeniem dla chodnika i fundamentów? Po drugiej stronie ścieżki (na zdjęciu nie widać) jest już LonG TRUNK