Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

mrokasia 13:45, 10 lip 2017

Anda napisał(a)

Szałwie i kocimiętki też tak można przycinać i tak będę robić w przyszłym roku

Oooo, super podpowiedź, bo moja szałwia Ostfriesland kompletnie wyległa w tym roku. Nie obraziłabym się , gdyby była niższa i bardziej zwarta . Kiedy tę szałwię dokładne ciachnąć? Zanim utworzy kwiatostany?
Anda 13:48, 10 lip 2017

Makusia napisał(a)
Ewa u Ciebie jest tak profesjonalnie, że nie zawsze rozumiem o co chodzi Mimo, że się staram, to językiem takim opowiadasz, że to jednak wyższa szkoła- podziwiam Twoją wiedzę w temacie ogrodowym, a zwłaszcza różanym!
Więc ja u Ciebie tylko na zdjęcia się czaję i oglądam z przyjemnością Te rozumiem, piękne są

PS. Dziękuję za wizyty u mnie U mnie jak widzisz dyskusja- pracować, czy odpoczywać

Marta, nie wierzę, że czegoś nie rozumiesz A jesli naprawdę, to pytaj
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:49, 10 lip 2017

inka74 napisał(a)

Na moich niebieskich kulkach info o trzymaniu z daleka od dzieci i zwierząt. Wystawiam miski z piwem, niech się zapiją na śmierć obżartuchy wstrętne. Jeszcze jakbym coś dorwała dobrego na pomarańczowe żuczki wcinające mi lilie od dołu do samej góry byłabym wniebowzięta. Nawet ich rozgnieść się tak łatwo nie da.

Na te żuczki to normalne środki owadobójcze pewnie powinny działać. Czytałam, że są bardzo uciążliwe.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:50, 10 lip 2017

jolanka napisał(a)
Perfekcja u Ciebie w każdym calu, pięknie zdjęcia ale nie da się zrobić brzydkiego zdjęcia takim roślinom. Pozdrawiam upalnie

Pięknie dziękuję i pozdrawiam duszno U mnie dziś duchota dla odmiany
Anda 13:57, 10 lip 2017

mrokasia napisał(a)

Oooo, super podpowiedź, bo moja szałwia Ostfriesland kompletnie wyległa w tym roku. Nie obraziłabym się , gdyby była niższa i bardziej zwarta . Kiedy tę szałwię dokładne ciachnąć? Zanim utworzy kwiatostany?

To już chyba najlepiej wypróbować samemu U siebie dam roślinie zakwitnąć w całości, a chwilę później przytnę jej przednią część. Gdy przednia część będzie kwitła ponownie, przytnę jej tylną część. Taki mam plan Zobaczymy, co z tego mi wyjdzie
Jest jeszcze inne cięcie, które robi się w maju. Ścina się całą roślinę zanim wytworzy kwiatostany. Przez to kwitnienie jest co prawda później, ale roślina ma być dzięki temu bardziej zwarta i stabilniejsza. Wypróbowałam na mojej kocimiętkę, tej wyższej, ale jakoś super stabilna po tym cięciu nie była.
abiko 14:20, 10 lip 2017

u mnie wszystkie kocimiętki się wykładają, czy tnę czy nie
mrokasia 14:39, 10 lip 2017

Anda napisał(a)

To już chyba najlepiej wypróbować samemu U siebie dam roślinie zakwitnąć w całości, a chwilę później przytnę jej przednią część. Gdy przednia część będzie kwitła ponownie, przytnę jej tylną część. Taki mam plan Zobaczymy, co z tego mi wyjdzie
Jest jeszcze inne cięcie, które robi się w maju. Ścina się całą roślinę zanim wytworzy kwiatostany. Przez to kwitnienie jest co prawda później, ale roślina ma być dzięki temu bardziej zwarta i stabilniejsza. Wypróbowałam na mojej kocimiętkę, tej wyższej, ale jakoś super stabilna po tym cięciu nie była.

No dobra, to pomyślę co z tą moja szałwią począć...
Aktualnie przycięta po kwitnieniu na jeżyka i niektóre kępy ładnie się zbierają a inne straszą gołymi badylami... Nie wiem czy nie przycięłam jej za mocno...
Anda 14:43, 10 lip 2017

mrokasia napisał(a)

No dobra, to pomyślę co z tą moja szałwią począć...
Aktualnie przycięta po kwitnieniu na jeżyka i niektóre kępy ładnie się zbierają a inne straszą gołymi badylami... Nie wiem czy nie przycięłam jej za mocno...

Kasiu, moja też straszy. W tym roku przycięłam mocniej, bo koleżanka ogrodowa tak mi poradziła. Niestety, ślimaki szamają wszystkie nowe przyrosty i straszy badylami tak jak i Ty piszesz. Może u Ciebie też ślimaki ją zjadają? Takie mocne cięcie podobno najlepsze i szałwie się szybko po nim zbierają. No chyba, ze masz ślimaki, to nie
mrokasia 14:53, 10 lip 2017

Anda napisał(a)

Kasiu, moja też straszy. W tym roku przycięłam mocniej, bo koleżanka ogrodowa tak mi poradziła. Niestety, ślimaki szamają wszystkie nowe przyrosty i straszy badylami tak jak i Ty piszesz. Może u Ciebie też ślimaki ją zjadają? Takie mocne cięcie podobno najlepsze i szałwie się szybko po nim zbierają. No chyba, ze masz ślimaki, to nie

Muszę przylukać czy prowadzę stołówkę czy nie . Ale już jak przycinałam to w środku niektórych kęp były śliczne młode przyrosty a w niektórych nie - i te stoją w miejscu. Może jeszcze wypuszczą, co? A może warto zasilić jeszcze te szałwie florovitem?
Anda 14:55, 10 lip 2017

mrokasia napisał(a)

Muszę przylukać czy prowadzę stołówkę czy nie . Ale już jak przycinałam to w środku niektórych kęp były śliczne młode przyrosty a w niektórych nie - i te stoją w miejscu. Może jeszcze wypuszczą, co? A może warto zasilić jeszcze te szałwie florovitem?

Zasil, jeszcze nie jest za późno i może właśnie potrzebują takiego kopa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies