Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kwiatowy ogródek Monteverde 11:50, 19 maj 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Byłam, popodziwiałam, macham

Cześć Kindziu, miło Ciebie gościć miłego dnia
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:49, 19 maj 2016

Do góry
w tym roku'Kermesina' byle jakie biały wcale nie zakwitnie

kolejna drzewiasta w pąku

a teraz czas na ogród
Ogród na wzgórzu :) 11:48, 19 maj 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Zachwycił mnie ten buk.

Witaj Karolu
specjalnie dla Ciebie

Tu narazie jest ściernisko... 11:44, 19 maj 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)
W ogrodzie coraz więcej kolorów.

w pierwszej chwili myślałam ,ze to moja rabatka ta na pierwszym zdjęciu
Azalioom ,chyba pasuje to miejsce bo pięknie zakwitly ...a bzy masz cudne ,ten fiolet wymiata
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:40, 19 maj 2016

Do góry
Wstawię trochę fotek z wczoraj, bo wieczorem nie mogłam, źle foty wchodziły
Asfodel

te iryski pumila z opóźnieniem
Problemy z tujami 11:39, 19 maj 2016

Do góry
Mario_Gdynia napisał(a)

O to fotki dwóch drzewek z pojedynczymi żółtymi gałązkami.
Panie Karolu99, raz a porządnie, to znaczy ile? Poinstruowano mnie przy kupnie tui,aby podlewać codziennie i obwicie, aby zawsze miały wilgotno.
Odpuszczę podlewanie przez najbliższe 2 dni, tylko proszę powiedzieć ile podlać jednorazowo na 3 dni.

A czy one nie są nadłamane?

Tuje muszą mieć wilgotno to prawda, ale codzienne podlewanie je zniszczy i zgniją korzenie. Takie lanie wody też nie jest dobre.

Podlej raz na 3 dni gdzieś z 4 litry na tuję. Nie musisz się sztywno trzymać tego okresu. Patrz palcem czy mają sucho, jeżeli tak to wtedy dopiero podlewasz.
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:37, 19 maj 2016

Do góry
Milka napisał(a)

kaczki tu przeniosłam, stare z donicą poszły w inne miejsce

liriope zmarzła górą, z braku czasu jej nie wywaliłam i proszę, odżyła nowymi listkami

czerwony jarzy

patyki anabelki dorodne
sporo jednak mi padło z powodu braku podlewania
nic to

super miejsce dla kaczuszek bardzo naturalnie to wygląda
ale u Ciebie rośliny poczuły wiosnę ,aż miło popatrzeć
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:33, 19 maj 2016

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Aniu, przesyłam ciepłe myśli i pozdrowienia
u Ciebie już wszystko kwitnie, jak zwykle cieplej
Dziękuję za odwiedziny
Całuski

Nie wszystko Kasiu w tym roku mam duże opóźnienie przez to zimno ale zawsze coś kwitnie buziolki
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:32, 19 maj 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Piękny egzemplarz zygokaktusa. Pomyliły mu się pory roku?

Haniu on zawsze zakwita w kwietniu a w tym roku połowa maja i dopiero się zbiera
trillium luteum też z opóźnieniem
Ogród na wzgórzu :) 11:26, 19 maj 2016

Do góry
omelka1 napisał(a)
Co tam słychać na wzgórzu?

Witaj Agatko,

na wzgórzu było do tej pory zimno i deszczowo, jak to przy zimnych ogrodnikach bywa
Ale na szczęście pogoda zaczyna się już poprawiać i dziś mogłam pobiegać troszkę z aparatem.
No i jak to o tej porze roku na wzgórzu jest bzowo..... uwielbiam bez i maj...ten zapach rozchodzący się po całym ogrodzie

Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 11:26, 19 maj 2016

Do góry
Podobają mi się bardzo, są zimozielone i myślę mad umieszczeniem u siebie kilku okazów. Tylko, że one lubią cień, a u mnie (na razie) pełno słońca.

Ten pas za domem wygląda teraz tak (nie patrzymy na trawę, już skoszona, zdjęcie robione w czasie fali deszczowej).
Pęcherznica była mocno przycięta jesienią, teraz ładnie odrasta. Trzymamy ją na wysokość ok 1,5 m. Zasłania ładnie ogródek.

Na pewno muszę wywalić stąd tawułę szarą. Piękna jest wiosną, poitem średniej urody. Ale to za jakiś czas.

Posadziłam tu wiosną 3 limki (Gosia mnie zabije, miały siedzieć w domicy, ale szkoda mi ich było). Są po obu stronachtawuł i pomiędzy nimi, pod trzmieliną. Mam tu też floksy i niską trzmielinkę.

Ta część na razie musi zostać. Nie chcę rozgrzebywać wszystkich rabat, a środki finansowe wolę przeznaczyć na nowopowstające rabaty od frontu i przy altanie

Ale zaplanować mogę, nawet powinnam

... tak po cichutku w mojej głowie kiełkuje myśl o wymianie pęcherznic na cisy ... ale to w odległej przyszłości ....

Cisy i rodki ... hmmm ... rozmarzyłam się
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:23, 19 maj 2016

Do góry
zapomniałam Wam pokazać co dzisiaj rano na osiedlu widziałam
Babka ma prze....e

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 11:22, 19 maj 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
Pierwsza truskawka prawie gotowa

No niemożliwe... w tą zimnicę urosła.........
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 11:19, 19 maj 2016

Do góry
Trudno uwierzyć że kwitną jeszcze hiacynty...

I ta prymula jest cudowna, od marca taka ładna... W przyszłym roku obsadzę wszystkie donice...

Niezmordowane bratki
Ogród na wzgórzu :) 11:18, 19 maj 2016

Do góry
jolka napisał(a)
Jejku, jak tu ślicznie i kolorowo
Tulipany super się komponują z zimozielonymi.
Bukiecik od synka słodki

Witaj Jolu
fajnie że do mnie zajrzałaś.
Tulipanki już ku końcowi, kwitną jeszcze te ciemne przed domem ale to chyba dlatego że tam jest półcień.

Pan Maluśkiewicz 11:14, 19 maj 2016

Do góry
ewakatowice napisał(a)
to ja na 100 zostawię jude the obscure

Jaka ona PIĘKNA! O właśnie o takiej marzyłam, i liczę po cichu że ten jeden pączek będzie taki piękny! Dziękuję
Choroby róż 11:11, 19 maj 2016

Do góry
olga1 napisał(a)
Proszę o pomoc, mojej piennej Rosarium Uetersen zasychają liście jak widać na poniższym zdjęciu.
,
W zeszłym roku problem był podobny, wiosną liście lekko zasychały ale pięknie zakwitła, a później z jednej strony korony liście zrobiły się jak marmurek i pędy pozostały takiej samej długości przez całe lato. Wyglądało to tak że jedna strona krzewu miała ładne liście i kwitła przez cały sezon a druga wyglądała marnie z marmurkowymi, zasychającymi listkami i bez kwiatów.Najpierw myślałam że to z powodu oprysku HT i następnie po 3 dniach OW ale innym różom nic nie było.W tym sezonie opryskałam tylko Karate.
mg size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/112/1124276/original.jpg[/img]
Ponieważ chorowała nie miała takich przyrostów jak powinna, gdzieś na forum czytałam że ktoś miał też problemy z tą różą ale nie mogę odnaleźć tego wpisu. Róża dostawała nawóz, opryskałam dolistnie preparatem żelaza, później też dolistnie gnojówką z pokrzyw 1:10, oczywiście w odstępach co 7-10 dni.

Witam.
Właśnie wczoraj zauważyłam dokładnie taki sam objaw na liściach mojej Rose de rehst w ubiegłym roku miała na połowie krzewu też takie marmurkowe liście, wycinałam te chore pędy, pryskałam na przędziorka, wydawało mi się, że jest ok.. ale teraz już sama nie wiem... wczoraj na spodzie tych zaschniętych liści jakieś dwa robaczki siedziały, takie szaro-beżowe kuleczki jakby...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:11, 19 maj 2016

Do góry

ślicznie u Ciebie, lubię zaglądac bo zawsze coś ladnego jest

Mam pytanko:
co to za trawy ?
malkul napisał(a)

Lifting starego ogródka 11:05, 19 maj 2016

Do góry
Ludwika napisał(a)
A jeśli chodzi o róg ogrodu, który Wam wczoraj pokazałam, to z góry wyglądał całkiem przyzwoicie, ale niestety jak się stanie w samym ogrodzie, to widok jest taki:

Co do lewego ramienia tego rogu i choinek nn to wyglądają tak:

Cudem natury to one nie są, zdaję sobie z tego sprawę, ale w najbliższym czasie na pewno zostaną na swoim miejscu.

Odnośnie choinkowych nn cudów natury - TERAZ JEST CZAS, bo to czas przyrostów, aby zacząć je formować i coś z nich porządnego zrobić na długie lata. Ja mam (niestety) przed domem świerka zwykłego, najzwyklejszego...teść posadził drzewko bożonarodzeniowe
Od 6 lat drastycznie go tniemy i formujemy. Pierwszy rok wyglądał okropnie - fakt. Z prawie 5 metrów szerokości ciapnęliśmy go na metr. W kolumnę. Rokrocznie tniemy mu przewodnik, by za wielki nie urósł. Jednym słowem trzymamy w ryzach. Ty też możesz Nie mówię, że w kolumnę masz ciąć. Ale na pewno masz założyć rękawice, wziąć sekator i nozyce do cięcia gałęzi. Najlepiej by było zacząć od góry, tak by móc formować w ładne, zgrabne stożki. Tnie się gałęzie zawsze na rozwidleniu (nie widać cięcia). Zostawiasz boczne gałązki, które tak samo możesz skrócić wycinając w tych bocznych środkową, najdłuższą. Czy ja zrozumiale piszę?
Teraz jak mam uformowanego świerka to strzygę go nozycami elektrycznymi, a czasami szpalerowymi. Regularne cięcie powoduje drastyczne spowolnienie wzrostu, bo drzewo energię używa do odbudowy części zielonej
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 10:54, 19 maj 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
Zaplocie z gory:

Cala czesc od lewej wypielilam

I z bliska

podziwiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies