Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

Rytla 18:13, 25 maj 2016

Jolanko z różami i uśmiechem, róże kupujesz gdzieś w okolicy?
KasiaWB 21:34, 25 maj 2016

Oj szaleństwo różane kogoś dopadło i nie tylko różane wspaniale )
Mój Louise ma jakieś 2 metry - i ma tą wysokość już po przygięciu pędów na boki piękna i wytrzymała to róża
Bardzo, ale to bardzo podobają mi się piwonie drzewiaste - coś niesamowitego jakie mają kwiaty nie mam ani jednej, bo mam sporo tych podstawowych, a miejsca na nowe nie będzie. Jestem ciekawa jak krzew będzie się prezentował po przekwitnięciu kwiatów i czy nie będzie poczochrany zbytnio. Normalnym piwoniom jak liście robią się brzydkie latem to usuwam i nie szpecą
Pozdrawiam
jolanka 21:37, 25 maj 2016

Sadzenia różanki czas wreszcie dokończyć:

Najpierw po jednej stronie sadziliśmy cisy jako tło od strony ulicy:

Tak wyglądał "bajzelnik" jeszcze nie tak dawno

W rogu jest posadzona róża pnąca Camelot, razem z powojnikiem President. Przed nią tak troszkę naprzemiennie jest Goethe, z przodu na razie szałwie o kolorze fioletu, jutro dojdą jeżówki białe i bordowe, ew. coś jeszcze Na tle płotu 1,7 od Camelotu jest pnąca Lavender Perfum, pomiędzy nimi ostróżki i ciemnoniebiesko-fioletowa budleja. Przed nimi, znowu lekko naprzemiennie jest Louis Odier i wysunięta do przodu między Goethe i Odierem, Minerwa.

cdn
jolanka 21:47, 25 maj 2016

Przed cisami najpier róża Bonica, dalej przetaczniki i lawendowo-srebrzysta róża Mainzer Fastanacht. Na tej części rabaty będzie jeszcze dwie: Candlelight, która posadzę z brzegu rabaty po prawej stronie i ...jeszcze nie wiem co pomiędzy nią i Mainzerem
Ponieważ zaczęło padać, reszty nie skończyłam.

Posadziłam też Elfe i Uetersener Klostrose ale zupełnie w innym miejscu - zdjęcia będą jutro - nawet mi się tam podoba

jolanka 21:49, 25 maj 2016

Flower1 napisał(a)

Jolu róze boskie! piwonia tez piekna ,chyba sobie kupie ta drzewiasta..

Róże jeszcze nie moje Mam nadzieję, że takie kiedyś będą.

Piwania moja pierwsza - prezentowa
KasiaWB 21:50, 25 maj 2016

na tym ogrodzeniu róże będą ładnie kontrastować

do szałwii i jeżówek na dole proponuję dodać przywrotnika ostroklapowego generalnie proponuję zachować pewne odległości przynajmniej 20 cm, bo może w tym roku rośliny na siebie nie wejdą, ale w kolejnych latach już tak moje szałwie, które rosną drugi rok w tym samym miejscu w tym roku są wielkości kulek bukszpanowych ) przesadzane są o wiele mniejsze.
mam nadzieję, że ta budleja to jakaś miniaturka? bo jeśli zwykła to przygotuj się, że w drugim roku będziesz miała krzak na 1,5-2 m - ja tak miałam mimo przemarzania i ścinania do spodu pięknie odbijała i rozrosła się w wielkie krzaczory, finalnie nie mam ani jednej budleji - oddałam. Może w przyszłości zaproszę je jeszcze, ale tylko małe odmiany.
anbu 21:51, 25 maj 2016

Jolu działasz ostro i to się chwali. Na różach się nie znam ale ciekawa jestem zdjęć jak zakwitną
jolanka 21:51, 25 maj 2016

Zana napisał(a)

Ha, ha.. ja się jednak w porę opamiętałam i zamówiłam tylko 6 sztuk, w tym podwójne. No i teraz dokupiłam tych 8 ale wszystkie Lavender Ice, więc problemu z zestawianiem nie mam, hi, hi

Edytuję, bo zapomniałam napisać, że piwonia baaardzo piękna.

Haha, nie masz problemu, bardzo śmieszne. Zobaczymy jak się odpamiętasz
jolanka 21:53, 25 maj 2016

agnieszka_malysa napisał(a)
piękna drzewiasta piwonia
zaczynam na nią chorować

Choruj, choruj Dobrze, że zorientowałam się w porę i kija jej wbiłam, bo normalnie złamałaby się
jolanka 21:56, 25 maj 2016

KasiaW76 napisał(a)
ta fioletova do Novalis podobna, która polecam bo mam dwie

W R. zamawiałam też Novalis, bo bardzo mi sie podobała, ale niestety juz nie mieli Na pewno kupię, jak dorwę . Ta moja to Mainzer fastanacht, podobno trzeba mocno okrywać na zime .