Danusiu kup maść ogrodnicza i topspin zmieszaj i posmaruj. Spróbuj zrobić wgłębienie na ok 2 cm pieńku uciętym z czarna plama i wlej trochę topsinu 3 ml jak wchłonie się w pień posmaruj maścią z topsinem.
Może to zachamiwac przynajmniej do wiosny grzyba.
Grujecznik może wypuścić z boku nowe pędy. Trzeba ratować i nie poddawać się. Wyciąć zawsze możesz.
Wiosna jak zaczną soki krążyć można go opryskać lub zrobić otworki i strzykawka wlać rozcienczony topsin.
Elu, dla dębów Green Pillar znalazłam inne słoneczne miejsce...a na nowej rabacie posadziłam w rogach klony tatarskie Ginnala, też pięknie się orzebarwiaja jesienią, a latem mają ciemne skórzaste błyszczące liście...
Jednak róże lubią słoneczko. Przynajmniej te ciemne powinny mieć półcień. Mam Minerwe w polcieniu dosyć dobra ziemia i ledwo zipie mus ja przesadzić.
Znowu Munster Woody w słońcu do godz 13 ma za dużo słońca i płatki nieraz zważone. Odkrywam ja parawanem.
Grzybków szczególnie koźlarzy masz sporo. Nie wytrąca się jak będziesz je zbierała podcinając nóżki nożykiem. Też mam brzozy i sporo koźlarzy też mambrydze. Rydze jednak lubią środowisku drzew iglastych sosen.
Maslaczki też mam. Jednak w tym roku miałam mało grzybów może przyszły rok bardziej będzie łaskaw.
Rumianka widzę, że co nieco zniknęło z ogrodu powstała nowa rabatka z korzyścią dla ogrodu. Kupuj dane błotne one u ciebie wszędzie pasują. Nawet na tej rabacie nowej. Na środku będzie im dobrze tam jest słonko.
Miałam dzisiaj jechać do obi ale tak się grzebalam potem przyszła synowa i nigdzie nie byłam.
U mnie na działce dwie tuje świeca od zeszłego roku a co tam nastrój jest.
Opolskie to świeci przykładem. U mnie na wsi też wszyscy stroją szczególnie balkony albo całe strzechy. Może też tak zrobię.
W Wawie mam balkon przystrojony każdego roku.
Trudno poradzić jakiej wysokości. Ja kupowałam takie jakie były. Najpierw kupiłam cztery były dosyć wysokie ok 3 m. Jak zobaczyłam jak się przebarwila jesienią to wiosna dokupiłam jeszcze 4, sztbte były mniejsze ok 1,5 metru wyzszych już nie było.
Kupowałam w donicach te wysokie i te mniejsze ładnie rosną.
Kupuj takie jakie dostaniesz jak się przyjmą to dobrze rosną.
Posadz w słoneczne miejsce i podlewam i będzie dobrze.
U mnie 4 szt News Dawn każda inaczej rośnie. Poprzedniej zimy mocno je przymroziło. Przycięłam 3szt wypuściły nowe. Jedna tylko się uchowała jako tako w czerwcu ładnie kwitła jednak później zaczęła przysychać ścięłam i znowu kwitła.
Zaraziłam się tymi różami jak Kasia Bawarka pokazała fotke z parku w Niemczech piękna ściana kwitnąca. Może tam było zaciszniej.
Rzeczywiście bardzo kolczasta. W tym roku się bardzo pokaleczylam przycinając je. Najpierw wiosenne, później poprawka bo nie wszystkie wypuściły kwiaty. Trzeci raz znowu wycinałam suchcielce
Więc jest to ładna róża, ale trzeba koło niej chodzić. Prz 4 można się pociąć.
U mnie 4 szt News Dawn każda inaczej rośnie. Poprzedniej zimy mocno je przymroziło. Przycięłam 3szt wypuściły nowe. Jedna tylko się uchowała jako tako w czerwcu ładnie kwitła jednak później zaczęła przysłuchać ścięłam i znowu kwitła.
Zaraziłam się tymi różami jak zobaczyłam jak Kasia Bawarka w parku w Niemczech piękna ściana kwitnąca. Może tam było zaciszniej.
Rzeczywiście ma straszne kolce. W tym roku się bardzo pokakeczylam przycinając je. Najpierw wiosenne, później poprawka bo nie wszystkie wypuściły kwiaty. Trzeci raz znowu wycinałem suchcielce
Więc jest to ładna róża, ale trzeba koło niej chodzić. Prz 4 można się pociąć.
Jak nie wycinasz tej rozety to nie wyrastają nowe. Wycięcie pobudza korzeń do wyrastania nowych rozet. Tylko na nowych rozetach zakwitaja juki.
Byłam ostatnio przy jednym z kościołów na Ursynowie i widziałam rabatę gdzie w miejscu rosło ok 50 szt juk były wszystkie powiązane jak trawy. Zdziwiło mnie to wiązanie nigdy juk nie wiązałam.
Kiedyś ten przykościelny ogród pokazywałam kwitnący wiosna, ale nigdy tam nie byłam w lecie czy jesienią. Muszę koniecznie zwiedzić jak kwitną hortensje też ich tam kilkadziesiąt różnych. W ogrodzie rosła bardzo duża na pniu hortensja wanilla freise (była metka). Nie widziałam na Ogrodowisku takiego olbrzyma.
Asiu dereń Kausa może śmiało rosnąć w polcieniu. Jeszcze raz pisze o tawułach zimozielonych na tle tych świerków ładnie się będą prezentowały. U mnie Kalina ta zwykłą rośnie w polcieniu i też ładnie wygląda. Jesienią ładnie się przebarwia.
Ta nowa rabata. Najpierw na planie zaznaczyłam na biało
Jak widać jest to środkowa rabata z dojściem ze wszystkich stron. Rosną na niej 2 świerki i niwak sosnowy. Jesienią dosadziłam tam hortki ogrodowe z innej rabaty. Docelowo tam zostaną bo tam mam dla nich najlepsze warunki. Na razie testuję odmiany i sporo ich tam ale zamierzam zostawić ok 5, 6 krzaczków.
Fotki z teraz
Dzisiaj byłam znowu na wycieczce, ale blisko w Wilanowie.
Zmarzlam jak cholera. Półtorej godziny w nieogrzewanych murach bo to letnia rezydencja króla Sobieskiego. Byłam tam 4 raz ale zawsze latem, więc przestrzegam ewentualnym zwiedzających proszę się ciepło ubrać.
Fotki takie sobie bo w komnatach ciemno.
Przepiękny sekretarzyk podarowany K Sobieskiemu w podziękowaniu od papieża. Takie są tylko 4 na Świecie
To by się zgadzało z tą kwasowością. U mnie najwięcej szczawika miedzy wrzosami i żwirowisku. Chwast ma bardzo długie rozłogi i na dodatek kwitnie.
Nie mam go na skalniaku tam każdej późnej jesieni - o może w przyszłym tygodniu - rozsiewam wapno. Muszę wypróbować na żwirze.
Rozgwiazdnicy to też paskudztwo tylko ta ma jeden korzonek ale ma górkę jak mniejszy parasol i też się rozsiewa.
Danusiu a ja nie wiedziałam,że masz taki szpaler Hakomki.
Na wiosnę usuwam juki które mnie tak denerwują. Co z tego, że ładnie kwitną jak później rozety trzeba wyrywać a drwala w domu nie ma. To jest tak ciężka robota że mam już tego dość.
Na miejsce juk i nie tylko posadzę hakomki.
Liście z juk trudno zutylizować. Obcięte hakomy wrzucę do kompostu.