Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Wilczy ogród 15:30, 26 lis 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

Witam Madziu

Zawsze pięknie u Ciebie wiesz, że zawsze sie zachwycam.
Szronik już u ciebie, ranne słoneczko oddaje urok tego miejsca.

U nas bez deszczu ale buro. Wczoraj była piękna pogoda.

Pozdrawiam

Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 21:24, 25 lis 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Proszę o pomoc w sprawie grujecznika.
Grujecznik czteropienny, posadzony w 2017 r., wys. ponad 3m nie wykazywał żadnych objawów chorobowych.

Dwa tygodnie temu przeszkadzały mi 2 gałązki, które rosły na największym pniu u dołu i je obcięłam. Okazało się, że gałązki mają na przekroju czarne kółko w środku. Wczoraj obcięłam jeszcze 3 następne gałązki, jedna była czarna, a dwie czyste. Oskrobałam korę - bez zmian chorobowych.
Wczoraj obcięłam ten zaatakowany pień, zdjęcia poniżej.

pień po obcięciu 2 pierwszych gałązek

pień po obcięciu następnych 3 gałązek, widać oskrobaną korę

pień miał takie spękania

Co to za choroba i czy da się tego grujecznika uratować, czy lepiej teraz w całości go wyciąć.

Danusiu kup maść ogrodnicza i topspin zmieszaj i posmaruj. Spróbuj zrobić wgłębienie na ok 2 cm pieńku uciętym z czarna plama i wlej trochę topsinu 3 ml jak wchłonie się w pień posmaruj maścią z topsinem.
Może to zachamiwac przynajmniej do wiosny grzyba.
Grujecznik może wypuścić z boku nowe pędy. Trzeba ratować i nie poddawać się. Wyciąć zawsze możesz.

Wiosna jak zaczną soki krążyć można go opryskać lub zrobić otworki i strzykawka wlać rozcienczony topsin.

Pozdrawiam
Ogród z koniczynką 11:44, 25 lis 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Rumianka widzę, że co nieco zniknęło z ogrodu powstała nowa rabatka z korzyścią dla ogrodu. Kupuj dane błotne one u ciebie wszędzie pasują. Nawet na tej rabacie nowej. Na środku będzie im dobrze tam jest słonko.

Elu, dla dębów Green Pillar znalazłam inne słoneczne miejsce...a na nowej rabacie posadziłam w rogach klony tatarskie Ginnala, też pięknie się orzebarwiaja jesienią, a latem mają ciemne skórzaste błyszczące liście...
Ptasi gaj 11:41, 25 lis 2021

Do góry

Trudno poradzić jakiej wysokości. Ja kupowałam takie jakie były. Najpierw kupiłam cztery były dosyć wysokie ok 3 m. Jak zobaczyłam jak się przebarwila jesienią to wiosna dokupiłam jeszcze 4, sztbte były mniejsze ok 1,5 metru wyzszych już nie było.
Kupowałam w donicach te wysokie i te mniejsze ładnie rosną.
Kupuj takie jakie dostaniesz jak się przyjmą to dobrze rosną.
Posadz w słoneczne miejsce i podlewam i będzie dobrze.

Dzięki Elu...wiosną będę szukać tych drzewek, już zdecydowałam na 100%. Szkoda, że jeszcze zima przed nami, ale na to nie ma rady...
Rosengarden Naturalistyczny Ogród w Dolinie Łańskiego Potoku 10:49, 25 lis 2021

Do góry
rozarosesarered napisał(a)
Dziękuję Rzeczywiście ślimaków u mnie dostatekKocham róże i sporo ich posadziłam, glównie bordowe,purpurowe i fioletowe..nie wiem czy się im u mnie spodoba bo mokro i cieniście, ale dajemy sobie szansę.Powiedz proszę czy róża Koco Loco dobrze u Ciebie zimuje?jest cudowna..i jeszcze pytanko..jakim żwirkiem wysypywalas ścieżki -te na zdjęciach z samych początków?planuję podobne,ale mam problem z kamieniem,a Twój prezentuje się idealnie

Witam Rozalia

Jednak róże lubią słoneczko. Przynajmniej te ciemne powinny mieć półcień. Mam Minerwe w polcieniu dosyć dobra ziemia i ledwo zipie mus ja przesadzić.
Znowu Munster Woody w słońcu do godz 13 ma za dużo słońca i płatki nieraz zważone. Odkrywam ja parawanem.

Grzybków szczególnie koźlarzy masz sporo. Nie wytrąca się jak będziesz je zbierała podcinając nóżki nożykiem. Też mam brzozy i sporo koźlarzy też mambrydze. Rydze jednak lubią środowisku drzew iglastych sosen.

Maslaczki też mam. Jednak w tym roku miałam mało grzybów może przyszły rok bardziej będzie łaskaw.
Ogród z koniczynką 22:36, 24 lis 2021

Do góry
Rumianka widzę, że co nieco zniknęło z ogrodu powstała nowa rabatka z korzyścią dla ogrodu. Kupuj dane błotne one u ciebie wszędzie pasują. Nawet na tej rabacie nowej. Na środku będzie im dobrze tam jest słonko.
Ptasi gaj 22:24, 24 lis 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Już tylko miesiąc został do świąt, muszę pomyśleć o zewnętrznych dekoracjach.
Co roku cała wieś jest przyozdobiona, a u nas ciemno, tylko w oknie coś mruga.
W zeszłym roku kupiłam jakieś lampki, nie były wykorzystane, ale nie pamiętam gdzie je schowałam.

Miałam dzisiaj jechać do obi ale tak się grzebalam potem przyszła synowa i nigdzie nie byłam.
U mnie na działce dwie tuje świeca od zeszłego roku a co tam nastrój jest.
Opolskie to świeci przykładem. U mnie na wsi też wszyscy stroją szczególnie balkony albo całe strzechy. Może też tak zrobię.
W Wawie mam balkon przystrojony każdego roku.
Ptasi gaj 22:18, 24 lis 2021

Do góry
Rumianka napisał(a)
Elu oglądając u Ciebie wątek napaliłam się na 2 dęby Green Pillar...U Ciebie wyglądają przepięknie, szczególnie po przebarwieniu...Poradź mi jakiej wielkości sadzonki najlepiej kupować? Na wiosnę będę szukać...

Trudno poradzić jakiej wysokości. Ja kupowałam takie jakie były. Najpierw kupiłam cztery były dosyć wysokie ok 3 m. Jak zobaczyłam jak się przebarwila jesienią to wiosna dokupiłam jeszcze 4, sztbte były mniejsze ok 1,5 metru wyzszych już nie było.
Kupowałam w donicach te wysokie i te mniejsze ładnie rosną.
Kupuj takie jakie dostaniesz jak się przyjmą to dobrze rosną.
Posadz w słoneczne miejsce i podlewam i będzie dobrze.
Migawki z ogródka 12:03, 24 lis 2021

Do góry
U mnie 4 szt News Dawn każda inaczej rośnie. Poprzedniej zimy mocno je przymroziło. Przycięłam 3szt wypuściły nowe. Jedna tylko się uchowała jako tako w czerwcu ładnie kwitła jednak później zaczęła przysychać ścięłam i znowu kwitła.
Zaraziłam się tymi różami jak Kasia Bawarka pokazała fotke z parku w Niemczech piękna ściana kwitnąca. Może tam było zaciszniej.
Rzeczywiście bardzo kolczasta. W tym roku się bardzo pokaleczylam przycinając je. Najpierw wiosenne, później poprawka bo nie wszystkie wypuściły kwiaty. Trzeci raz znowu wycinałam suchcielce

Więc jest to ładna róża, ale trzeba koło niej chodzić. Prz 4 można się pociąć.
Migawki z ogródka 11:59, 24 lis 2021

Do góry
U mnie 4 szt News Dawn każda inaczej rośnie. Poprzedniej zimy mocno je przymroziło. Przycięłam 3szt wypuściły nowe. Jedna tylko się uchowała jako tako w czerwcu ładnie kwitła jednak później zaczęła przysłuchać ścięłam i znowu kwitła.
Zaraziłam się tymi różami jak zobaczyłam jak Kasia Bawarka w parku w Niemczech piękna ściana kwitnąca. Może tam było zaciszniej.
Rzeczywiście ma straszne kolce. W tym roku się bardzo pokakeczylam przycinając je. Najpierw wiosenne, później poprawka bo nie wszystkie wypuściły kwiaty. Trzeci raz znowu wycinałem suchcielce

Więc jest to ładna róża, ale trzeba koło niej chodzić. Prz 4 można się pociąć.
Ogród w Klein Kottorz 10:23, 24 lis 2021

Do góry
Jak nie wycinasz tej rozety to nie wyrastają nowe. Wycięcie pobudza korzeń do wyrastania nowych rozet. Tylko na nowych rozetach zakwitaja juki.

Byłam ostatnio przy jednym z kościołów na Ursynowie i widziałam rabatę gdzie w miejscu rosło ok 50 szt juk były wszystkie powiązane jak trawy. Zdziwiło mnie to wiązanie nigdy juk nie wiązałam.

Kiedyś ten przykościelny ogród pokazywałam kwitnący wiosna, ale nigdy tam nie byłam w lecie czy jesienią. Muszę koniecznie zwiedzić jak kwitną hortensje też ich tam kilkadziesiąt różnych. W ogrodzie rosła bardzo duża na pniu hortensja wanilla freise (była metka). Nie widziałam na Ogrodowisku takiego olbrzyma.
Ogród w remoncie 13:29, 23 lis 2021

Do góry
Asiu dereń Kausa może śmiało rosnąć w polcieniu. Jeszcze raz pisze o tawułach zimozielonych na tle tych świerków ładnie się będą prezentowały. U mnie Kalina ta zwykłą rośnie w polcieniu i też ładnie wygląda. Jesienią ładnie się przebarwia.

Do tych trzmielin mam awersję, nie wiem czemu ale ich nie lubię. Jeszcze w formie naturalnej je toleruję ale szczepione już mniej
Ogród w remoncie 12:04, 23 lis 2021

Do góry
Asiu dereń Kausa może śmiało rosnąć w polcieniu. Jeszcze raz pisze o tawułach zimozielonych na tle tych świerków ładnie się będą prezentowały. U mnie Kalina ta zwykłą rośnie w polcieniu i też ładnie wygląda. Jesienią ładnie się przebarwia.
Ogród w remoncie 07:42, 23 lis 2021

Do góry
Nie doczytałam się, że już kupiłaś więc radziłam

Pokaż jak to wygląda. U mnie też w głowie zamęt mam o czym myśleć przez zimę. Ale już się nie rzucam na wszystko tylko co mam to będę rozsadzać. I tworzyć coś nowego.

Elu nie szkodzi, każda rada jest cenna

Ta nowa rabata. Najpierw na planie zaznaczyłam na biało

Jak widać jest to środkowa rabata z dojściem ze wszystkich stron. Rosną na niej 2 świerki i niwak sosnowy. Jesienią dosadziłam tam hortki ogrodowe z innej rabaty. Docelowo tam zostaną bo tam mam dla nich najlepsze warunki. Na razie testuję odmiany i sporo ich tam ale zamierzam zostawić ok 5, 6 krzaczków.
Fotki z teraz

Niebieskie to hortki w przyszłości

Przy hortach posadziłam hakonki Aureola póki co
Ogród z zegarem 01:45, 23 lis 2021

Do góry
Ci

Agnieszka mam róże Bonici i moim zdaniem jak chcesz sądzić to sadź co 50-60 cm nie ma sensu sądzić w dwuszeregu tworzy dosyć ładny krzak. Ja na twoim miejscu posadziłam na zmianę 10 krzaków Bonici i 10 szt rozplenicy. Zależy jakie rozplenice posadzisz trzeba zachować odpowiedni odstep.

Popatrz jeszcze na roze Artemis kwitnie bez przerwy jeszcze teraz.

Nie sądz kosodrzewiny jest ładna przez 5 lat później wyrasta, łysieje wyrzuciłam kilka.

Ela dobrze radzi . Mam 4 artemisy i jestem zachwycona. Choć to 1 rok dopiero.Zdrowe i długo kwitną.
Ptasi gaj 21:55, 22 lis 2021

Do góry
Dzisiaj byłam znowu na wycieczce, ale blisko w Wilanowie.
Zmarzlam jak cholera. Półtorej godziny w nieogrzewanych murach bo to letnia rezydencja króla Sobieskiego. Byłam tam 4 raz ale zawsze latem, więc przestrzegam ewentualnym zwiedzających proszę się ciepło ubrać.

Fotki takie sobie bo w komnatach ciemno.

Przepiękny sekretarzyk podarowany K Sobieskiemu w podziękowaniu od papieża. Takie są tylko 4 na Świecie

Dekoracje domu luminacji swietlnych

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:38, 22 lis 2021

Do góry
Ja dziękuję taka pogoda się trafiła, masakra. Rzeczywiście sobota była piękna niedziela też nie najgorsza można było popracować.

Pozdrawiam
Moja ostoja 18:11, 22 lis 2021

Do góry
Adela napisał(a)
Danusiu- u mnie też szczawików dużo, szczególnie w korze między iglakami. Ale z trawnika prawie go wyrugowałam. Szczawik lubi kwaśne podłoże, więc trawnik odkwaszam dolomitem. Środki chwastobójcze też ponoć zakwaszają. Mąż ma jeszcze kupić wapno ogrodnicze, to rozsypiemy. Warto spróbować, a krokusiki zafundujesz sobie w przyszłym sezonie
Pozdrówka ślę

To by się zgadzało z tą kwasowością. U mnie najwięcej szczawika miedzy wrzosami i żwirowisku. Chwast ma bardzo długie rozłogi i na dodatek kwitnie.
Nie mam go na skalniaku tam każdej późnej jesieni - o może w przyszłym tygodniu - rozsiewam wapno. Muszę wypróbować na żwirze.
Rozgwiazdnicy to też paskudztwo tylko ta ma jeden korzonek ale ma górkę jak mniejszy parasol i też się rozsiewa.
Ogród w Klein Kottorz 18:00, 22 lis 2021

Do góry
Danusiu a ja nie wiedziałam,że masz taki szpaler Hakomki.
Na wiosnę usuwam juki które mnie tak denerwują. Co z tego, że ładnie kwitną jak później rozety trzeba wyrywać a drwala w domu nie ma. To jest tak ciężka robota że mam już tego dość.
Na miejsce juk i nie tylko posadzę hakomki.
Liście z juk trudno zutylizować. Obcięte hakomy wrzucę do kompostu.
Pamiętajcie o ogrodach 21:26, 21 lis 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
Dziękuję
Kupiłem ambrowca kolumnowego udało mi się dostać takiego ponad dwa metry, zobaczymy za rok co pokaże
a tu miłorząb

ciągle kwitnące drakwie

Nic ci on jeszcze nie pokaże. Mój po 3 latach w tym roku dopiero zaczął kolorki pokazywać może to dlatego, że miał mokro u nas lało co chwilę. Ambrowce lubią wilgoć wodę.
Grzegorz te tuje są bardzo ładne o których pisałeś u mnie, ale one w stożek rosną. Co prawda piszą że lubią być przycinane ale to zależy jak szybko ci zależy na osłonięciu sąsiada. I jakiej wysokości chcesz posadzić. Nie mam ich więc nie powiem jak się zachowują.
One są podobne do Korników też są ładne. Korniki mam i jestem bardzo zadowolona teraz je każdego roku przycinam.

Grzegorz piękny jest ten milorzsd a jaki gęsty. Ty go czymś dokarmiasz że on taki piękny. Mój w tym roku nie za bardzo szybko oblecisly z liści (igieł).

U nas na łąkach rośnie drakiew. W zeszłym roku wysialam czerwona ale mi nie wzeszła. Za to dostałam od Annabel onlisciachbbisli zielonych i kwitła do wczoraj już ścięłam.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies