Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Pszczelarnia 16:00, 14 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Martuś, dziś mam doła rabatowego. Miłe Cię widzieć. Dobrze jest móc się skupić na kompoście i dereniach.

dziś chyba ciężki dzień dla wielu. Ja od wczoraj z migreną ( teraz już odpuszcza. Ciebie miło też i Was Dziewczyny miło spotkać
Ogród w remoncie 15:36, 14 lis 2018

Do góry
a masz fotkę miejsca gdzie będzie ta ścianka?- tak centralnie, bo wiem że jest fotka z boku. Ja szeroko będzie przed ścianką- zajmie całą głebokośc rabaty?
a jak z jej wysokością?- wiem że było, ale nie poszukam, bo starm się pracowac, a nie grzebać i gadać/pisać ( choć mam dzień migreny, więc słabo mi idą postanowenia)
Ogród w remoncie 15:31, 14 lis 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Ha, zamówiłam Globmastery, faktycznie drooogie ale kilka sztuk wzięłam tylko. Myślę, że starczy, nie ma co upychać. Przebiśniegi Elwesii i tulipany. Nie było tych turkiestańskich ale wzięłam Batalini Bright Gem. Też niskie. Turkiestańskie gdzieś mam wsadzone ale teraz nie znajdę. Najwyżej wymienię jakby co.
Hortkę wsadzę z tyłu domu tzn przy wjeździe, tam mam wielką, gołą ścianę bez okien, bez drzwi, niech się tam rozrasta.

tulipany Batalini Bright Gem wyglądąja cudnie! jeśli takie sa w realu i się udają ( w sumie dlaczego nie), to mega strzał
z hortką dobre decyzje- zrobi piękną ścianę
Pszczelarnia 14:28, 14 lis 2018

Do góry
April napisał(a)
Ewo, bardzo zdrowo podchodzisz do tematu kompostowania. Ja trochę przesadzam. Nie pozwalam jabłek, cytrusów, ziemniaków- bo mnie wkurzają te wyrastające wszędzie pędy ziemniaczane, pomidorów. Innych nie mam.
Mam za to problem z klonami i mączniakiem. Powinnam zebrać z rabaty i spalić, tak samo liście z róż. Ale teraz mokro dla odmiany.
Kurcze, chyba przestanę się napinać zwłaszcza, że jeszcze Magnolia popiera bezstresowe życie kompostu
Nic tylko się Was słuchać dziewczyny

Idę czytać, bo Oudolfa uwielbiam.

Też się z liśćmi w kompoście nie certolę. I do lasu tez sypie jak leci. Bedą patogeny to i te zwalczające patogeny się pojawia. Wszak w przyrodzie równowaga jest
A te co padły na rabaty , a wiedziałam, ze chore( z klonu np) Opryskałam miedzianem i zostawiłam. Zobaczymy jak będzie za rok
Swoją drogą muszę wujka sadownika podpytać co oni z liśćmi w sadach robią, zbierają i palą czy zostawiają.
Pszczelarnia 14:20, 14 lis 2018

Do góry
Ewo, bardzo zdrowo podchodzisz do tematu kompostowania. Ja trochę przesadzam. Nie pozwalam jabłek, cytrusów, ziemniaków- bo mnie wkurzają te wyrastające wszędzie pędy ziemniaczane, pomidorów. Innych nie mam.
Mam za to problem z klonami i mączniakiem. Powinnam zebrać z rabaty i spalić, tak samo liście z róż. Ale teraz mokro dla odmiany.
Kurcze, chyba przestanę się napinać zwłaszcza, że jeszcze Magnolia popiera bezstresowe życie kompostu
Nic tylko się Was słuchać dziewczyny

Idę czytać, bo Oudolfa uwielbiam.
Ogród w remoncie 14:17, 14 lis 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
Asia, to pisz co zamówiłaś z cebulek, na co będziemy czekać na wiosnę u Ciebie

fakt hortensja cudna! ale tez mi na ściance nie leży, za ciężka, za duża...
ale jak nie masz gdzie zupełnie, to może na ścianę garażu, za jabłonką- nie jest to zestaw idealny do jabłonki, ale jak ma się tułać, to lepiej tu niż nigdzie. Na ścianach wyglądają pięknie.
Ewo Pszczółko jak znajdziesz energię do wielkiej rabaty to tez będa iskry szły. Znajdziesz na bank, w swoim czasie

Ha, zamówiłam Globmastery, faktycznie drooogie ale kilka sztuk wzięłam tylko. Myślę, że starczy, nie ma co upychać. Przebiśniegi Elwesii i tulipany. Nie było tych turkiestańskich ale wzięłam Batalini Bright Gem. Też niskie. Turkiestańskie gdzieś mam wsadzone ale teraz nie znajdę. Najwyżej wymienię jakby co.
Hortkę wsadzę z tyłu domu tzn przy wjeździe, tam mam wielką, gołą ścianę bez okien, bez drzwi, niech się tam rozrasta.
Ogród w remoncie 14:12, 14 lis 2018

Do góry
Nie wiem. Duża. Magnolia wszystko wie.
Ogród w remoncie 14:07, 14 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Piękna ta hortensja pnąca. Cudowna!

Fajnie, że udało się wszystko doplanować, rozmierzyć i wcisnąć. Fajnie się tak zakłada ogródek u kogoś.

Ja mam rozbebeszoną jedną wielką rabatę i Magnolia w sukurs przyszła ale nawet mi się na nią patrzeć nie chce a co dopiero planować. A tutaj rach ciach.

Wiesz jak to jest, jak nie ma weny to nic nie wychodzi a wystarczy malutka iskierka i już, wszystko się chce . Na siłę nic się nie chce. Ja czekam na iskrę zapalną co poniosła by mnie do posprzątania domu, zbieram się do tego ale czekam na wenę.

Duża rabata, jak duża?. Jestem po mierzenia tej swojej i ło matko, nawet nie przypuszczałem, że to takie wielkie. Jak przeniosę na papier to zobaczysz
Pszczelarnia 13:42, 14 lis 2018

Do góry
i z wiosną- spirnterska i trudniejsza niż jesień
Pszczelarnia 13:42, 14 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Nie ma tematów z kosmosu. Nie pisałam o jabłkach i kompoście (kiedyś było o jabłkach w kontekście cydru - na razie się teoretycznie nakręciłam i dokupiłam 4 jabłonki jeszcze.)

Nie boję się. Kompost jest zawsze trochę kwaśny, myślę, że mieszanka jaka się tam znajduje sama się wyreguluje (w zimie sypię popiół drzewny). PH sprawdzam czasami na rabatach dla ciekawości. Tak samo jak nie boję się, że mogę hodować grzyby w kompoście z tych jabłek (zdrowe tam nie poszły ale spady i nadgniłe z różnych przyczyn). Kiedyś eM. oponował, jak sypałam spady (były długie dyskusje) do kompostu. Ale nie będę natury sortować. Ziemia rodzi, ziemia przyjmie. A ja nie ingeruję za bardzo w życie sadu, choć obiecuję sobie za każdym razem większą ingerencję (opryski mocznikiem i miedzianem to nadal teoria u mnie).

W sadzie spadły mi najpierw chore liście z jednej śliwy - te zgrabiłam i dałam na spalenie. Ale to było jedyne działanie sortujące.

Przecież musiałabym liście bukowe z mszycą też sortować. Bo jej w całości nie zmyłam.

Sortuję tam, gdzie jest to jakby oczywiste i łatwe: w całości pomidory, ziemniaki (Sylwia pisała o dyni i ogórkach - też nie warto tego dawać, bo rdzy) lądują na ognisku. Liście z róż też.

I dla mnie wiosna jest trudna i sprinterska. Staram się jesienią coś tam wypielić i przyciąć ale udaje się to tylko w przypadku rabat przeznaczonych na wyłożenie obornikiem, żeby było łatwiej kłaść.

u nas tak samo z kompostem
Ogród w remoncie 13:40, 14 lis 2018

Do góry
Asia, to pisz co zamówiłaś z cebulek, na co będziemy czekać na wiosnę u Ciebie

fakt hortensja cudna! ale tez mi na ściance nie leży, za ciężka, za duża...
ale jak nie masz gdzie zupełnie, to może na ścianę garażu, za jabłonką- nie jest to zestaw idealny do jabłonki, ale jak ma się tułać, to lepiej tu niż nigdzie. Na ścianach wyglądają pięknie.
Ewo Pszczółko jak znajdziesz energię do wielkiej rabaty to tez będa iskry szły. Znajdziesz na bank, w swoim czasie
Ogród w remoncie 13:21, 14 lis 2018

Do góry
Piękna ta hortensja pnąca. Cudowna!

Fajnie, że udało się wszystko doplanować, rozmierzyć i wcisnąć. Fajnie się tak zakłada ogródek u kogoś.

Ja mam rozbebeszoną jedną wielką rabatę i Magnolia w sukurs przyszła ale nawet mi się na nią patrzeć nie chce a co dopiero planować. A tutaj rach ciach.

Ogród w remoncie 10:33, 14 lis 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Fajnie, szkoda że dopiero w przyszłym sezonie będę mogła wziąć się za realizację. Choć przyznam się, że zrobiłam rozeznanie i nawet koszyk zapełniłam w sklepie internetowym ale chyba już późno na sadzenie, a może zamówić? Coś już by wiosną się działo

coś chociaż zamów, przeciez masz przygotowaną rabatę- będzie wesoło, a najwyżej przesadzisz po kwitnieniu, choć może uda się że nie będzie trzeba wcale ruszać cebulek
Ogród w remoncie 10:23, 14 lis 2018

Do góry
magnolia napisał(a)

Możesz przebiśniegi, bo z okna je zobaczysz b. wczesnie
I na później małe tulipany- ja jestem zakochana w turkiestańskich- sa takie delikatne, a rozrastaja się pieknie. I możesz jeszcze wrzucić coś w molinie na później- na maj/czerwiec- czosnki np. Nogi będą mieć za cisami, więc idealnie. Np kilka globmasterów- one sa drogie, ale to najlepsze wg mnie wysokie czosnki bo b. trwałe i takie krzepkie i gęste kule. nawet liście długo mają ładne.na zdjęciach nie widać dobrze że b. różnią się jakością od reszty np od gladiatorów. Tylko cena bolesna

Fajnie, szkoda że dopiero w przyszłym sezonie będę mogła wziąć się za realizację. Choć przyznam się, że zrobiłam rozeznanie i nawet koszyk zapełniłam w sklepie internetowym ale chyba już późno na sadzenie, a może zamówić? Coś już by wiosną się działo
Ogród w remoncie 09:02, 14 lis 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Na brzegach tej rabaty, tam gdzie będą bodziszki chcę jeszcze cebulowe jakieś. Musiałyby być dość wcześnie kwitnące, przed tym jak bodziszki zaczną być widoczne. Biorę pod uwagę krokusy, iryski, może przebiśniegi. Coś, czego nie trzeba by wykopywać.

Możesz przebiśniegi, bo z okna je zobaczysz b. wczesnie
I na później małe tulipany- ja jestem zakochana w turkiestańskich- sa takie delikatne, a rozrastaja się pieknie. I możesz jeszcze wrzucić coś w molinie na później- na maj/czerwiec- czosnki np. Nogi będą mieć za cisami, więc idealnie. Np kilka globmasterów- one sa drogie, ale to najlepsze wg mnie wysokie czosnki bo b. trwałe i takie krzepkie i gęste kule. nawet liście długo mają ładne.na zdjęciach nie widać dobrze że b. różnią się jakością od reszty np od gladiatorów. Tylko cena bolesna
Moja ostoja 12:26, 11 lis 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Krzewuszki też u mnie całe w liściach i biała kwitnie.
U znajomych magnolia ma pąki, zmarznie i nie będzie kwiatów wiosną.Anomalia pogodowe. Co to za dziadostwo ta ćma, też mam bukszpany i to taki porządny stary żywopłot.

Goniu, bukszpanów strzeż, jak oka. Ćmy nie potrzebują dużo czasu, żeby zniszczyć dorodne krzewy.

Z powodu anomalii roślinki poszalały. Ruszyły nawet ciemierniki

Moja ostoja 09:18, 11 lis 2018

Do góry
Krzewuszki też u mnie całe w liściach i biała kwitnie.
U znajomych magnolia ma pąki, zmarznie i nie będzie kwiatów wiosną.Anomalia pogodowe. Co to za dziadostwo ta ćma, też mam bukszpany i to taki porządny stary żywopłot.
Blaski i cienie nowego życia 21:47, 10 lis 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Magnolia

Moje magnolie już bez liści...pogubiły...już tylko pąki demonstrują
Ogród który stał się moją pasją 21:08, 10 lis 2018

Do góry
U znajomych magnolia w pąkach.
Ogród w remoncie 16:58, 09 lis 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
Sporobolus jak zakwitnie to nie będzie niższy niż te 80 cm molinii- jemu tylko słońce potzrebne. kąpy ma zjawiskowe, ale wolno dość rosnie na początku. Molinia tez super,Paul p jest śliczna wg mnie
Rozplenica zbyt ciężka, okragła, lepiej lekkie wg mnie trawy.
Śmiałek tez fajny
Przesunięcie cisa na brzeg, jak pisze Ewa tez jest dobre- wtedy pod drzewem trawy- ładne

Stawiam jednak na molinię, jeszcze nie wiem tylko którą. Lecę zaraz przestawiać doniczkę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies