Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja ostoja

Moja ostoja

Adela 21:02, 09 lis 2018

koliber napisał(a)
Krzewuszka niesamowita o tej porze Moja już liście zrzuca.
Lawenda chyba oszalała. Ja swoją przycięłam, więc kwiatków nie będzie już w tym roku
Mój jeden z przyciętych liliowców też wypuścił pąka - ciekawe czy się rozwinie tak jak u Ciebie? Chyba jednak marne szanse ma
Jeżówki wyglądają jak w pełni sezonu
Cieszę się, że udało Ci się pokonać ćmę i mam nadzieję, że bukszpanom nic się nie stanie. Ewentualnie je przykryjesz

Lawenda rzeczywiście zatraciła poczucie czasu też byla przycięta i przesadzona.

Ćma trochę pograsowała, ale po sąsiedzku dała popis. Żal patrzeć. Jeśli masz bukszpany, to bądź czujna, Anetko.
Pozdrówka
Adela 21:50, 09 lis 2018

basia3012 napisał(a)
Elunia, pochodziłam, pooglądałam, poczytałam. Piękne kwitnące krzewy o tej porze? liliowce?
Ciemierniki z pakami? (Wiesz muszę zajrzeć do moich.)
Elu a jak ty stosowałaś tą mączkę bazaltową na bukszpany? Tak po prostu posypałaś po liściach? I tyle? Nie niszczy listków? Ja kupiłam już mączkę i w razie czego będę stosowała. Ale oby nie.
Pozdrawiam.

Basieńko, tak po prostu posypałam przez sitko, jak pączki cukrem pudrem Mączka wzmocni rośliny (krzem) i można chyba nawet wiosną profilaktyczne je popudrować.
Mączka bazaltowa to fajny nawóz mineralny, więc może dlatego bukszpany ruszyły?

Kiedyś pytałaś mnie Basiu o dzielenie miskantów, a ja chyba zapomniałam Ci odpowiedzieć. Robimy to wiosną, dzielimy najzwyczajniej łopatą na kilka części.
Serdeczności ślę
Kindzia 09:05, 11 lis 2018

Dawno mnie nie było i Twoje pytanie u mnie o Giardinę pozostało bez odpowiedzi...to chociaż teraz trochę się zrehabilituję
Giardina powtarzała, ale nie obficie. Teraz jeszcze ma bardzo zielone listki, urosła przez rok (tyle jest u mnie) do nieba...i muszę włazić na drabinę żeby ją okiełznać, prawie do sypialni na piętrze mi urosła.

Pomogłam jej wejść pod dach i mam nadzieję, że bardziej szaleć nie będzie...bo nie powinna, miejsca nie ma. To jest tak, jak się wierzy opisom...powinna mieć 3 metry docelowo. U mnie po roku ma już 4...
gosika67 09:18, 11 lis 2018

Krzewuszki też u mnie całe w liściach i biała kwitnie.
U znajomych magnolia ma pąki, zmarznie i nie będzie kwiatów wiosną.Anomalia pogodowe. Co to za dziadostwo ta ćma, też mam bukszpany i to taki porządny stary żywopłot.
Adela 12:22, 11 lis 2018

Kasiu, moja Giardina też tak szaleje, głównie latem, wtedy ma największe przyrosty. Często mam dylemat, jak ją utrzymać w ryzach.
A to moje Variegatusy. Rosnące w słońcu zakwitły, a te mające więcej cienia sa jeszcze w letnich barwach.

Pozdrawiam
Adela 12:26, 11 lis 2018

gosika67 napisał(a)
Krzewuszki też u mnie całe w liściach i biała kwitnie.
U znajomych magnolia ma pąki, zmarznie i nie będzie kwiatów wiosną.Anomalia pogodowe. Co to za dziadostwo ta ćma, też mam bukszpany i to taki porządny stary żywopłot.

Goniu, bukszpanów strzeż, jak oka. Ćmy nie potrzebują dużo czasu, żeby zniszczyć dorodne krzewy.

Z powodu anomalii roślinki poszalały. Ruszyły nawet ciemierniki

Kindzia 14:24, 11 lis 2018

Do cięcia Giardiny przymierzam się jak kot do jeża...boję się, że jak przytnę będzie jeszcze bardziej rosła...
Variegatusy są piękne, ładnie je widać z daleka, tylko moje się wykładają bardzo. Szybko je muszę podpierać, potem nawet je wiążę do płotu. Teraz już powiązane na zimę u mnie.
basia3012 21:55, 11 lis 2018

Adela napisał(a)

Goniu, bukszpanów strzeż, jak oka. My nie potrzebują dużo czasu, żeby zniszczyć dorodne krzewy.

Z powodu anomalii roślinki poszalały. Ruszyły nawet ciemierniki

Elunia, faktycznie z tymi ciemiernikami to szaleństwo. Ale piękne.
Ja kiedyś pewnie pytałam Cię o miskanty. Dziękuję za odpowiedż, ależ pamięć masz. Ale ciekawa jestem też czy miskant gracilimus rośnie bardzo silnie w kępę, tak że trzeba go potem siekierą rąbać i ciężko go usunąć? Może coś wiesz na ten temat? Ja z tych bardziej ostrożnych i nie chciałabym roślin ekspansywnych.
Będę wdzięczna za radę. Pozdrawiam.
anpi 22:46, 11 lis 2018

Czy te Giardiny chociaż kwitną tak mocno jak przyrastają,bo ja mam 2 swoje pierwszy rok i nie zaszczyciły mnie żadnym kwiatkiem
Mój ciemiernik też w pąkach.Ale chyba tylko ten taki sam jak Twój ,inne nie-przynajmniej jak ostatnio sprawdzałam.
Adela 16:48, 12 lis 2018

Kindzia napisał(a)
Do cięcia Giardiny przymierzam się jak kot do jeża...boję się, że jak przytnę będzie jeszcze bardziej rosła...
Variegatusy są piękne, ładnie je widać z daleka, tylko moje się wykładają bardzo. Szybko je muszę podpierać, potem nawet je wiążę do płotu. Teraz już powiązane na zimę u mnie.

O pokładaniu variegatusów dowiedziałam się z O. dopiero, jak je nabyłam. Są jeszcze młode, więc nie zdążyłam zauważyć problemu. Odpowiada mi ich barwa na tle serbów.

Swoją Giardinę przycięłam dość mocno na wiosnę. Odwdzięczyla się b.dużą ilością kwiatów. Latem przyrosty były wielkie, za to kwiatów niewiele. Rośnie już 3 lub 4 lata i jeszcze jej nie rozszyfrowałam.
Tego lata najwięcej jej dokuczał przędziorek