Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Monia81 20:44, 13 lis 2018

Piękny masz Asiu już ten okaz hortki czytam i jestem na bieżąco, ale się nie odzywam bo ja kiepska w planowaniu, ale te ułożenie przy wejściu do warzywnika mi się podoba, fajnie, że ciski trzy się zmieszczą i że Ola się pojawi, ja też na nią choruję i przyjdzie ten moment, że u mnie też zagości Asiu mega robotę zrobiłaś w tym sezonie, kibicuję zawsze, bo ogarnąć tak dużą powierzchnię to mega wyzwanie buziaki
eVka 21:34, 13 lis 2018

Margerytka40 napisał(a)

Coś pewnie z 10/12 lat. Właśnie rozważam czy zostawić ją w tym miejscu. Myślałam, żeby puścić ją na murek ścianki wodnej ale chyba musiałabym ją drastycznie przerzedzić i zostawić tylko z jeden dwa pędy. Jeśli nie tam to pewnie trzeba będzie ją wykopać ale mam kilka młodych pędów już ukorzenionych bo te które ścieliły się po ziemi same się poukorzeniały. Więc może znajdę dla nich inne miejsce. Mogłabym posadzić przy północnej ścianie domu, niech się po niej pnie.

Chyba na ściankę wodną może za mocno zarosnąć, wydaje mi się że to ekspansję pnącze.
Margerytka40 21:52, 13 lis 2018

Monia81 napisał(a)
Piękny masz Asiu już ten okaz hortki czytam i jestem na bieżąco, ale się nie odzywam bo ja kiepska w planowaniu, ale te ułożenie przy wejściu do warzywnika mi się podoba, fajnie, że ciski trzy się zmieszczą i że Ola się pojawi, ja też na nią choruję i przyjdzie ten moment, że u mnie też zagości Asiu mega robotę zrobiłaś w tym sezonie, kibicuję zawsze, bo ogarnąć tak dużą powierzchnię to mega wyzwanie buziaki

Dzięki za miłe słowa, zawsze to mega motywacja . Ogólnie to nawet jestem zadowolona z tego sezonu i chyba nawet nie myślałam, że tyle się uda zrobić. Co prawda co inne miałam w planach i co inne zrobione ale u mnie to tak z reguły jest. Nie zawsze da się z różnych przyczyn od razu zrobić to, co zaplanowane. Z resztą plany nie były aż tak sztywno wytyczone, ważne było żeby coś tam robić i by powoli zmieniać to co do zmiany. Najbardziej cieszy mnie, że mam posadzone już żywopłoty i że ta zbierania wszelkiego dobra w postaci tysiąca gatunków iglaków zniknęła. W końcu będę mieć jednolite tło. Już praktycznie jedna duża rabata została mi tylko do obmyślenia. To planowanie z wyprzedzeniem rabat bardzo ułatwia mi pracę, mogę wcześniej zaopatrzyć się w roślinki, które będą potrzebne, rozmnożyć je i obniżyć choć trochę wydatki a przy moim areale to istotne. Chciałabym teraz, przez ten martwy ogrodowo czas skończyć planowanie i wiosną dalej do roboty
Margerytka40 21:58, 13 lis 2018

effka napisał(a)

Chyba na ściankę wodną może za mocno zarosnąć, wydaje mi się że to ekspansję pnącze.

Tego też się obawiam i tak na prawdę nie za bardzo mi ona tam pasuje. Chcę wokół ścianki Annabelki i słabo mi to się razem komponuje. Nie widzę jej tam jakoś. Na ściankę jeśli już to raczej jakieś delikatne pnącze typu powojnik może
magnolia 09:02, 14 lis 2018

Margerytka40 napisał(a)
Na brzegach tej rabaty, tam gdzie będą bodziszki chcę jeszcze cebulowe jakieś. Musiałyby być dość wcześnie kwitnące, przed tym jak bodziszki zaczną być widoczne. Biorę pod uwagę krokusy, iryski, może przebiśniegi. Coś, czego nie trzeba by wykopywać.

Możesz przebiśniegi, bo z okna je zobaczysz b. wczesnie
I na później małe tulipany- ja jestem zakochana w turkiestańskich- sa takie delikatne, a rozrastaja się pieknie. I możesz jeszcze wrzucić coś w molinie na później- na maj/czerwiec- czosnki np. Nogi będą mieć za cisami, więc idealnie. Np kilka globmasterów- one sa drogie, ale to najlepsze wg mnie wysokie czosnki bo b. trwałe i takie krzepkie i gęste kule. nawet liście długo mają ładne.na zdjęciach nie widać dobrze że b. różnią się jakością od reszty np od gladiatorów. Tylko cena bolesna
Margerytka40 10:23, 14 lis 2018

magnolia napisał(a)

Możesz przebiśniegi, bo z okna je zobaczysz b. wczesnie
I na później małe tulipany- ja jestem zakochana w turkiestańskich- sa takie delikatne, a rozrastaja się pieknie. I możesz jeszcze wrzucić coś w molinie na później- na maj/czerwiec- czosnki np. Nogi będą mieć za cisami, więc idealnie. Np kilka globmasterów- one sa drogie, ale to najlepsze wg mnie wysokie czosnki bo b. trwałe i takie krzepkie i gęste kule. nawet liście długo mają ładne.na zdjęciach nie widać dobrze że b. różnią się jakością od reszty np od gladiatorów. Tylko cena bolesna

Fajnie, szkoda że dopiero w przyszłym sezonie będę mogła wziąć się za realizację. Choć przyznam się, że zrobiłam rozeznanie i nawet koszyk zapełniłam w sklepie internetowym ale chyba już późno na sadzenie, a może zamówić? Coś już by wiosną się działo
magnolia 10:33, 14 lis 2018

Margerytka40 napisał(a)

Fajnie, szkoda że dopiero w przyszłym sezonie będę mogła wziąć się za realizację. Choć przyznam się, że zrobiłam rozeznanie i nawet koszyk zapełniłam w sklepie internetowym ale chyba już późno na sadzenie, a może zamówić? Coś już by wiosną się działo

coś chociaż zamów, przeciez masz przygotowaną rabatę- będzie wesoło, a najwyżej przesadzisz po kwitnieniu, choć może uda się że nie będzie trzeba wcale ruszać cebulek
Margerytka40 10:44, 14 lis 2018

No to zamawiam, może jeszcze w tym tygodniu udałoby mi się wsadzić. Molinie też zamówiłam i chyba nawet dziś jeszcze będą. Ale je może zadołuję na razie. Wybór padł na Heidebraut i Deuerstrahl. Ta ostatnia jest chyba ciut niższa więc w nogi jabłonce ją dam a wyższe z tyłu.
eVka 11:50, 14 lis 2018

Margerytka40 napisał(a)

Tego też się obawiam i tak na prawdę nie za bardzo mi ona tam pasuje. Chcę wokół ścianki Annabelki i słabo mi to się razem komponuje. Nie widzę jej tam jakoś. Na ściankę jeśli już to raczej jakieś delikatne pnącze typu powojnik może

Też tak myslę, powojnik dużo lepiej sie będzie komponował, nie jest ekspansywny, taki delikatny ażurowy.
Margerytka40 12:32, 14 lis 2018

effka napisał(a)

Też tak myslę, powojnik dużo lepiej sie będzie komponował, nie jest ekspansywny, taki delikatny ażurowy.

Zobaczę jak już będzie ta ścianka co ewentualnie na niej by fajnie wyglądało, czy w ogóle coś dawać na nią.