Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Trawy, werbena,rozchodniki,szałwie 13:30, 29 lip 2015

Do góry
Może ktoś jeszcze ma nadwyżki. Szczególnie: Miskant ML , stipa, carex ice dance , werbena
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:53, 27 lip 2015

Do góry
jeżówki wielkie i w mnogości, uwielbiam je

w tle miskant ML, rozmnażany z sukcesem i hortka, bardzo oryginalna, ciekawe liście i kwiaty
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:01, 26 lip 2015

Do góry
Witam wszystkich serdecznie
Dopiero rozpoczynam swoją ogrodnicza przygodę. Mam do zagospodarowania spory (jak dla mnie teren), ponad 1100 m kw. Robię to powolutku, kilka zasadzeń za mną, jednak czytając forum, zmieniłam swój tok myślenia i doszłam do wniosku, ze muszę coś zmienić.
Pierwsze zmiany szykują się z tyłu. Przepraszam za rysunek, nie mam zdolności ale mam nadzieję, ze jest w miarę czytelne.
W domu jest uskok jak na rysunku, w tym uskoku planuję następujące roślinki. Dodam jeszcze, ze jest tam słonce dopiero ok 16.

1.berberys red pilar x 2 sztk
2. berperys greeen carpet z 1 sztk
3.trzmielina x 3sztk
4.berberys maria
5.hortensja , myślałam o anabelle, czy może mi ktoś podpowiedzieć, czy będzie ładnie kwitła prawie w cieniu? może inna odmiana, ale koniecznie na tegorocznych pędach
6. Miskant chiński 'Morning Light'x 1 sztk
7. Żurawka 'Berry Smoothie' x 5 sztk
8. Turzyca'Evergold' x 3 sztk
9. rododenrony x 2 sztk (bialy i rozowy-takie 2 sztk posiadam)
10. cyprysik Ivonne

Bardzo proszę o komentarz, czy według Was tak jest ok? czy coś należałoby poprawić, a może całkowicie wygląda to bez składu i ładu. POMOCY !!!!!

Drugie moje pytanie dotyczy strefy zaznaczonej ? przy placu zabaw.
nr 11 to żywopłot. do celowo, myślę, 1,6-1,7m z thuji kolumna. Chciałabym coś przed nią posadzić, myślałam o trawach, ale w sumie to nie wiem, jakoś ładnie by było, gdyby zagospodarować ten zakręt.
W miejscu gdzie zaznaczyłam grubsza linię na niebiesko, oczywiście musi być jakiś "odzielacz" od sąsiadów, nie ma tam jeszcze nic. Gdzie wpisałam "HUŚTAWKA", miałam na myśli taką dużą ławeczkę na żwirku usypanym w koło i wokół jakieś rabatki. Bardzo mi się podobała Pani Danusi rada odnośnie tego typu kółka, gdzie miała stanąć ławeczka, u mnie to będzie huśtawka.
Jednak nie chcę się rozdrabniać i zajmować zbyt wiele Wam czasu.
Byłabym wdzięczna za analizę mojej rabatki przy tarasie, czy jest ok?
plus przy placu zaznaczony znakiem ?

Będę wdzięczna za każdy komentarz
Pozdarwiam ciepło
Agnieszka
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 23:03, 25 lip 2015

Do góry
Zaczyna kwitnąć miskant adagio. Czy trawy można dzielić i przesadzać w sierpniu, czy lepiej wiosną?

Dwa ogrody 21:57, 25 lip 2015

Do góry
Sylwio
Parole, pięknie pachnie

i jak już to pokażę rozplenice z nasion od Irenki jeszcze w doniczkach, bo czekają na właściwe miejsce

i rude trawki, chyba lepiej wysiać niż dzielić, szczególnie starsze egzemplarze, z podziału wiosennego padła mi większość, podobnie miskant ML ładnie odbił po podziale, a potem grzyb go dopadł a takie ładne kępy miałam, a teraz zostały mi się mysie ogonki
i widać, jak komuś smakuje mój czerwony łubin, białego nie rusza

specjalnie dla Jankosi jednoroczna naparstnica z nasionek od Ciebie

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:03, 24 lip 2015

Do góry
Berolina, brzoza jest piękna tylko trzeba ją podciąć, ja z moją tak robię, i od razu porządniej wygląda. Wtedy można ją podsadzić żółtymi iglakami miniaturowymi np tuja Mirjam, ch. Filifera Nana, limonkowymi żurawkami, jak u Danusi, carex Evergold, małymi kulami z bukszpanu. Kulki na pniu z żółtej trzmieliny dodadzą wysokości i rozjaśnią ten cienisty zakątek. Masz tam jasne kamyki, będzie elegancko. Do tego jednoroczne kwitnące kwiaty, np begonie i już będzie porządniej, jaśniej i weselej. Miskant, klon i całe otoczenie tarasu do wysadzenia. Zostaw tylko palmowy klonik.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:04, 23 lip 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
Pięknie posadzone piękne gracki!

Po ujrzeniu Twoich sadzonek dochodzę do wniosku, że to co ja kupiłam pod nazwą Miskant Gracillimus - chyba nim nie jest...
Bo kurcze moje nie są tak jasno zielone...cholera!

Bo Gracki nie są jasnozielone
Są ciemnozielone z jasnym paskiem przez środek.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:50, 23 lip 2015

Do góry
Pięknie posadzone piękne gracki!

Po ujrzeniu Twoich sadzonek dochodzę do wniosku, że to co ja kupiłam pod nazwą Miskant Gracillimus - chyba nim nie jest...
Bo kurcze moje nie są tak jasno zielone...cholera!
Ogród na Batuty 14:45, 23 lip 2015

Do góry
gruba_dynia napisał(a)
No i jestem, faktycznie moja nowa trawa na zdjęciu wygląda jak miskant ML. Zobaczymy czy wyrośnie wysoka.

Twój ogród zapowiada się bardzo ładnie, będę zaglądać. Lubię proste linie. Szczególnie zadaszenie tarasu mnie interesuje co wymyślicie, też się przymierzamy do tego.

Ja mam wizję następującą
Konstrukcja altany bardzo prosta, jasna, drewniana, boki w poziome listwy, a zadaszenie z materiału winylowego (jak u malkul tylko u niej konstrukcja metalowa)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=570

Ogród na Batuty 13:31, 23 lip 2015

Do góry
No i jestem, faktycznie moja nowa trawa na zdjęciu wygląda jak miskant ML. Zobaczymy czy wyrośnie wysoka.

Twój ogród zapowiada się bardzo ładnie, będę zaglądać. Lubię proste linie. Szczególnie zadaszenie tarasu mnie interesuje co wymyślicie, też się przymierzamy do tego.
Ogród tworzony z pasją 12:42, 23 lip 2015

Do góry
Świetnie wygląda ten miskant z lawendą
U mnie niestety lawenda już przekwitła
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 12:20, 23 lip 2015

Do góry
dominika_ napisał(a)
Podpisano miskant chiński w odmianie

O, to dużo wiemy Ale prezentuje się ciekawie
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 11:48, 23 lip 2015

Do góry
Dziś pokaże Wam następny projekt rabaty która łączy się z donicą z klonem którą wcześniej pokazałam
Ale mam problem bo nie umie się zdecydować czy kontynuować z klonem czy dać kule z wodą może Wy coś doradzicie

na rabacie są kwadraty z bukszpanu kule betonowe miskant pasiasty oraz kula z wodą lub klon
Grubej dyni zmagania z naturą 09:44, 23 lip 2015

Do góry
gruba_dynia napisał(a)
I na koniec jeszcze zapytam o tę trawę. Kupiłam z nazwą carex ale nic więcej. Co to?

Też bym obstawiała, że to miskant ML.
Grubej dyni zmagania z naturą 09:25, 23 lip 2015

Do góry
gruba_dynia napisał(a)
I na koniec jeszcze zapytam o tę trawę. Kupiłam z nazwą carex ale nic więcej. Co to?

warzywnik oszalał, zbiory będą obfite
a na zdjęciu to chyba miskant Mornig Light, ale ja sie do końca nie zna
Moje ML wyglądają bardzo podobnie
Droga do spełnienia 15:47, 22 lip 2015

Do góry
http://sklep.cebulekwiatowe.pl/product-pol-2510-Miscanthus-Miskant-Purpurascens-1-szt-.html

a moze taki kolorystycznie by pasował
bo rabata filoetowo, niebiesko, czerwona
Mała Eleczka 14:53, 22 lip 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Jak dla mnje z tych zdjęć oba bluszcze podobne, może ten irlandzki nieco jaśniejszy?, więc chyba zostanę przy cmentarnym, mniej problemów z pozyskaniem i utrzymaniem

miskant na jego tle śliczny, też tak zrobię
Dzieki wielkie

irlaandzki jest bardziej błyszczący i ma większe liście, niektóre nawet są wielkości ręki, ale możliwe że to za sprawą lepszej ziemi, którą mam w doniczce.

Bluszcz od małego watro uszczykiwać, wtedy szybciej się rozrasta.

Ml fajny, ten co Ci dziewczyny jeszcze proponowały też ładny. Co nie wybierzesz będzie dobrze
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 14:13, 22 lip 2015

Do góry
Podpisano miskant chiński w odmianie
Mała Eleczka 13:58, 22 lip 2015

Do góry
Jak dla mnje z tych zdjęć oba bluszcze podobne, może ten irlandzki nieco jaśniejszy?, więc chyba zostanę przy cmentarnym, mniej problemów z pozyskaniem i utrzymaniem

miskant na jego tle śliczny, też tak zrobię
Dzieki wielkie
Ogródek Niny 08:37, 22 lip 2015

Do góry
Tesska napisał(a)
Ninko a dlaczego usypywałas wał a nie sadzisz do ziemi bezposrednio? ja swoim hortensjom wykopywałam dół i wsypałam podłoze dla hortensji i bardzo ładnie mi zakwitły jak na 1 raz maja wielkie kwiaty , a tak wogóle to u Ciebie praca wre

Tesiu bo tam korzenie sosen i brzozy i tujek wszystko stare, wielkie nawet miskant giganteus sobie tam nie radził. Chce roślinki zeby mi zaslonily plotek sasiada i ogrod sąsiada fajna emotka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies