Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

a czasem nie na temat ... 20:58, 03 sie 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
ja czytam Jak już jestem, to czytam
I już miałam żałować, że mam w brzozach stipę a nie śmiałka, a teraz myślę sobie, że nie ma rozwiązań idealnych

Stipa jest piękna z brzozami, zawsze jest coś za coś
Ogród z uśmiechem 19:29, 03 sie 2016

Do góry
Dzisiaj posadziłam na stałe miejsce , różę Acropolis i dwie Lovely Green, podzielilam i posadziłam Zebrinusy, no i wyrywałam wschodząca w rabacie w roślinach trawę , to ta, która splynęła podczas ulewy.
To jest normalnie głupiego robota

Posadzone też nowa żurawka - niech się rozrasta do wiosny i stipa.

Ogród wśród pól i wiatrów 19:15, 03 sie 2016

Do góry
Msazalka18 napisał(a)
a z jaką trawką byś jeżówki posadziła???
Ja mam posadzone z tyłu za nimi miskanty (morning light, gracilimus, zebrinus). Fajnie to wygląda, jeżówki ładnie się wtapiają w miskantowe źdźbła, tak jakby się o nie opierały. W ub roku pomiędzy jeżówkami miałam też stipę, i też było OK. Teraz w sumie też ją mam, ale jeżówki bardzo urosły i stipa została przez nie pochłonięta

Myślę, że każda trawa będzie z jeżówkami dobrze wyglądać, tylko trzeba pamiętać o jednym:
- jak trawa niska to ją przed jeżówki,
- jak wysoka - to do tyłu
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:24, 03 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
I jest stipa
Przywrornik fajnie sie prezentuje.
Ja dzis za to ogladalam skarpe z jednego z ostatniego odcinka Mai.

Strzeliłabyś linkiem
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:20, 03 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Kasia, masz wyczucie. Świetnie połączyłaś roślinki. Szałwia przekwitnie, jest lawenda. Masz fotkę, jak już lawenda kwitła?
Czy to jest to miejsce potem?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/120/1207570/original.JPG

tak to jest to miejsce

a tej samej perspektywy jest tu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5043-malymi-krokami-bo-wlasnymi-recami?page=1473

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5043-malymi-krokami-bo-wlasnymi-recami?page=1518

brazowych trawek już nie ma,sa dwie..samosiejki w ich miejsce jest stipa ale mikro posadzona i nie zdążyłą podrosnąć więc uduszona przez lawende
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 00:02, 03 sie 2016

Do góry
I jest stipa
Przywrornik fajnie sie prezentuje.
Ja dzis za to ogladalam skarpe z jednego z ostatniego odcinka Mai.
U Agi - czyli słońce i piach 21:28, 02 sie 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
I stipa uwielbiam ją

Ale masz śmierdziuchowe łany!Mój tata w tym roku też zaszalał ze śmierdziuchami-z własnej hodowli wysadził z 300 sztuk.
Z Pszenicznej ... 20:11, 02 sie 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Tymczasem w pozostałej części ogrodu chwast się panoszy, muszę trochę rzucić okiem na inne rabaty, bo zarosną.

Stipa szaleje, róże czekają na kolejny "wybuch".

Mlaszczę na stipkę
Warzywniak to w ogóle jakaś precyzyjna robota u Ciebie
A Limki to masz te klasyczne,nie kompakty,tak?
Z Pszenicznej ... 19:46, 02 sie 2016

Do góry
Tymczasem w pozostałej części ogrodu chwast się panoszy, muszę trochę rzucić okiem na inne rabaty, bo zarosną.

Stipa szaleje, róże czekają na kolejny "wybuch".

U Agi - czyli słońce i piach 13:28, 02 sie 2016

Do góry
Pooglądałam inspiracje z rozchodnikami szczena opada jak pięknie to wygląda

arbuza zazdraszczczam jaki wielki i aż ślinka lecie na takiego słodziaka
stipa u Ciebie też dorodna
U Agi - czyli słońce i piach 12:36, 02 sie 2016

Do góry
I stipa uwielbiam ją

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 11:57, 02 sie 2016

Do góry
Może trzeba drogą selekcji negatywnej się kierować:
-stipa- może przezimuje, może nie...

-przetacznik- kwitnie stosunkowo krótko, niespecjalnie się rozrasta (przynajmniej u mnie) wg mnie to nie jest roślina na duże powierzchnie

-perowskia, szałwia, rozchodnik zostają. Kwestia przemyślenia, czy pasują do reszty, która jest. Jakoś w tym zestawie mi rozchodnik nie leży, może rozchodnik matrona lepiej kolorystycznie?
No i przycinanie- zasanów się ile razy do roku chce Ci się tam włazić
Perwoskię wystarczy przyciąć raz, podobnie rozchodnik. Szałwię co najmniej 2 razy w roku, ale pięknie się rozrasta. A kocimiętka?
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 11:48, 02 sie 2016

Do góry
Babki to jak radzicie? Co wybrać? Bo mnie się strasznie dużo na tą skarpę podoba:
przetacznik
perovskia
rozchodnik
szalwia
stipa

a już sa:
jałowce
suchodrzewy
trzmieliny
lawenda
Moja bajka 22:01, 01 sie 2016

Do góry

tu stipa jest taka. Nie jakaś specjalnie wyrośnięta. Za to bodziszki kupione od babci na rynku już się pozbierały do życia .
Moja bajka 21:46, 01 sie 2016

Do góry
roma2 napisał(a)
Cuda tworzysz. Podziwiam tym bardziej, że nie mam takich zdolności, ani do wymyślania, ani (tym bardziej) do wykonania. Ślicznie u Ciebie Kasiula. Moja stipa się zbiera i zbiera, ale coraz ładniejsza, a część zaczyna mieć "kłoski"

Romciu dzięki wielkie. Ja z kolei uwielbiam takie duperele wymyślać. Mam frajdę gdy uda mi się zrobić coś prawie bezkosztowo. Ja stipy mam posadzone choć gdzie, ale póki co kłoski zaobserwowałam tylko u tej w donicy .
Ogródek frontowy 21:41, 01 sie 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)
Toszka fajnie napisała
a rozplenica jest cudna chodź długo trzeba na nią czekać wiosną, a stipa zawsze się znajdzie we wszystkim, nie żałuj bo i tak się potem wysieje gdzie chce. Dla mnie stipa jest tylko wypełniaczem a nie podstawową częścią rabaty. Natomiast rozplenica jak jest to jest i swoje miejsce zajmuje.

jeśli miskanta wybierzesz przed kratki to weź takiego co kwitnie kwiatostanami-mogą być białe albo bordowe kwiatostany, będzie Cię cieszył. Moje miskanty Gracimullus nie kwitły nigdy, ale na rabacie między hortensjami są cudne.

Rozplenice mnie zachwyciły wczoraj oglądałam takie co kwitną na ciemny kolor i bardzo mi się podobały W sumie to mi nie zależy żeby bardzo wcześnie wiosną już było super bo tam siedzimy dopiero jak zrobi się już fajnie ciepło a wcześniej okupujemy taras
Moja bajka 21:31, 01 sie 2016

Do góry
Cuda tworzysz. Podziwiam tym bardziej, że nie mam takich zdolności, ani do wymyślania, ani (tym bardziej) do wykonania. Ślicznie u Ciebie Kasiula. Moja stipa się zbiera i zbiera, ale coraz ładniejsza, a część zaczyna mieć "kłoski"
Jak feniks z popiołów 15:48, 01 sie 2016

Do góry
Na słonecznej części ja bym dała połączenie niskiej perovski 'Little Spirit' (ok.60cm), seslerii jesiennej, szałwii, białych lub zółtych lub różowych jezówek.
Ew. rozchodniki + perovskia (Little), rózowe jezówki

Lub szałwia, perovskia (kwitnie od połowy lipca do mrozów), krwawnik (np. żółty)

Lub sedum, monarda, stipa

lub stachys (czyściec), stipa, żółty krwawnik

Lub stachys, lawenda, perowskia, szałwia + szałwia purpurowa Salvia officinalis Purpurascens

W cienistej części dla zachowania koloru mogą to byś brunery o srebrnych lisciach, hosty, kopytnik, hakonechloa

a o winobluszczu możesz poczytać u Inki jak walczyła. Uważaj, bo sieje się wszędzie
Ogródek frontowy 09:55, 01 sie 2016

Do góry
Toszka fajnie napisała
a rozplenica jest cudna chodź długo trzeba na nią czekać wiosną, a stipa zawsze się znajdzie we wszystkim, nie żałuj bo i tak się potem wysieje gdzie chce. Dla mnie stipa jest tylko wypełniaczem a nie podstawową częścią rabaty. Natomiast rozplenica jak jest to jest i swoje miejsce zajmuje.

jeśli miskanta wybierzesz przed kratki to weź takiego co kwitnie kwiatostanami-mogą być białe albo bordowe kwiatostany, będzie Cię cieszył. Moje miskanty Gracimullus nie kwitły nigdy, ale na rabacie między hortensjami są cudne.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:27, 01 sie 2016

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Stipa cudna, wzorcowaKwitnąco u Ciebie Anuś

Dziękuję Mam kilka sztuk a nadrabiają za całą armię.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies