Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Magary Dramaty z Rabaty 00:25, 21 maj 2023

Do góry
No to jeszcze kilka tzw. szerszych kadrów ku pamięci, że jednak lubię swój ogród i marudzę tylko czasami

I nowy kącik "wypoczynkowy"

Magary Dramaty z Rabaty 00:20, 21 maj 2023

Do góry
Na tzw. cienistej - konwalie Podobno ekspansywne - u mnie nie. Posadziłam dwie sztuki parę lat temu, teraz mam może sześć - i bądź tu mądry

I jeszcze bratki - bardzo mi się ich kolor podoba, uratowane z marketowej wyprzedaży za zeta - chyba się cieszą, że nie wylądowały na śmietniku

O kuklikach ostatnio na forum głośno, mam i ja, kupiony chyba trzy lata temu, dzielony po wielokroć:

I jeszcze klonik Orange Dream w różnościach, bardzo jest ładny i u mnie bezproblemowy ten akurat, bo drugą sztukę w zeszłym roku majowy przymrozek załatwił...

Magary Dramaty z Rabaty 00:13, 21 maj 2023

Do góry
Tak czy siak - nie jest źle

Niezapominajki wciąż w formie, a zaraz wystartuje rogownica:

Narcyzy też jeszcze dają radę, jeżówki i floksy coraz większe:

Brunery i bergenie - cały czas u mnie królują:

Ogólnie - robi się coraz ciaśniej, cieszy to bardzo
Magary Dramaty z Rabaty 00:09, 21 maj 2023

Do góry
Generalnie dziś nabrałam wiatru w żagle, powiało u mnie optymizmem i mój ogród szalenie mi się podoba
Wszystko to za sprawą pozbycia się czerwonych tulipanów, wytoczenia kosiarki przez Małżonka oraz nabierania przez rośliny masy

Eh, gdyby tu faktycznie kwitły tylko dolls minuetty w zaplanowanej ilości kilkudziesięciu - mój nastrój ogrodowy by był lepszy już dwa tygodnie temu
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 23:28, 20 maj 2023

Do góry
vita napisał(a)
Nasiona Protea King (Protea cynaroides) przyleciały do mnie w listopadzie z RPA. Pieczołowicie posklejane pomiędzy kartki notatnika . Certyfikatu nie mogło być, ale i międzylądowanie w NL, nie zagroziło dotarciu ich do mnie Dzięki Will
Wysiałam w lutym, przez dwa miesiące pilnie zerkałam, wiedziałam, że z kiełkowaniem tych nasion w domowych warunkach może być problem. Dostałam też długą listę wskazówek od uprawiających te rośliny, że siać do maleńkich doniczek, bo mogą pójść w korzeń i nie wypuścić liścieni itp. z życzeniami sukcesu Szukając informacji w necie znalazłam i takie, że nasiona przelegują długo, a natychmiast są w stanie wykiełkować np. zagrożone pożarem. W naturalnych warunkach
Nic się nie działo, więc odstawiłam doniczki w jakiś kąt w domku ogrodnika i zapomniałam.
A dzisiaj! Dobrze, że szukałam szpadelka do przycinania krawędzi, patrzę!
Dwa kiełki!

Cieszę się bardzo, każdy taki sukces cieszy, ale teraz muszę przyjąć odpowiedzialność za dalszą uprawę. Córka twierdzi, że dorosła roślina zajmie połowę powierzchni mojej dosyć dużej werandy.
Jak ja lubię komplikować sobie ogrodowe życie

Trzymam kciuki za sukces w uprawie, bo już samo zdobycie nasion i wschody było niełatwe. Kolejne perełki w Twoim ogrodzie znalazły dom
Ogród bez roweru 23:23, 20 maj 2023

Do góry
Kaliny Watanabe za dnia.

Pod wieczór.

I w nocy.
Ogród w Klein Kottorz 23:12, 20 maj 2023

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 23:09, 20 maj 2023

Do góry

dzisiaj kupione
Ogród Basi i Romka 23:06, 20 maj 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)
A na ogrodzie kwitnie serduszka
Cieniste są coraz ładniejsze

Wszystko mi się podoba A te pomidory...

Basia, co jest na zacytowanym zdjęciu w lewym dolnym rogu? Brunera, która kwitnie na fioletowo???
Jurajski Ogród 23:04, 20 maj 2023

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

cdn

Agnieszko, a ja i z przodu i z tyłu watk oglądam tak mi się podoba.
Proszę napisz na dwóch ostatnich fotka co to są za kwiaty te białe.
Szczególnie ostatnie z berberysami.
Berberysy takie mam więc kwiatki mi potrzebne.

Pozdrawiam
Ogród w Klein Kottorz 23:04, 20 maj 2023

Do góry
Jeszcze kilka zdjęć Rh, to ich czas

Mój ogrodowy pamiętnik 22:58, 20 maj 2023

Do góry
Ambrowiec i judaszowce to najbardziej spóźnialskie drzewa u mnie.

Mszyce mi oblazły róże, szałwie, jaśminowca. Popryskałam preparatem olejowym. Czy on działa bo nigdy nie używałam na mszyce?
Mój ogrodowy pamiętnik 22:53, 20 maj 2023

Do góry
Jeszcze trochę derenia.

Osiedlowy ogródek 22:52, 20 maj 2023

Do góry
Asia, to te
Zdjęcie trochę przekłamuje kolory.

Mój ogrodowy pamiętnik 22:52, 20 maj 2023

Do góry
Lawendy po cięciu ładnie się odbudowują. Lubię ję chociaż już parę dobrych lat mają.
Nawet jak się je konkretnie ciachnie to szybko nabierają masy.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:42, 20 maj 2023

Do góry
Margo2 napisał(a)
Nie udało mi się ani razu z trójlistem.
W jakich warunkach je sadzisz?

Fotki na dowód, że trójlistom służy bardziej kwaśne stanowisko.
W zeszłym roku przesadzałam trólisty z zasadowej rabaty. Zimowały już w innych warunkach, chociaż w doniczkach. Teraz wysadziłam, T. luteum.

Dla porównania, pęd, który został na zasadowej rabacie. Oczywiście wszystkie rośliny odwiedziły ślimaki

Fotki robione jednego dnia, widać różnicę
W ogródku Martki 22:28, 20 maj 2023

Do góry
Justynko, Twoje rozchodniki nie mają u mnie lekko, a raczej ziemi lekkiej. Starają się mimo to Dziękuję!

I ostatni widok ogólny.

Wszystko dość wolno rozkręca się, liczę na ciepłe dni, liczę na opamiętanie mszyc, na pomoc biedronek, które robią co mogą, ale kto by dał radę przejeść takie ilości… i chyba sięgnę po jakiś preparat olejowy, bo mechaniczne rozduszanie nie przynosi efektów, za kilka godzin kolonie odbudowują się. Czegoś podobnego nie widziałam. Jak u Was?

Ogród w dolinie 22:24, 20 maj 2023

Do góry
Roocika napisał(a)

Świetny klimat jest na tej fotce!
Frontowa Ci super zarosła, jak bodziszki zakwitną będzie szał!
W ogródku Martki 22:20, 20 maj 2023

Do góry
Rabata z hortensją Annabelle w trakcie przeróbki. Dwa lata temu nieroztropnie założyłam, że na północy działki będzie mniej słońca…

Rok temu hortensje były u mnie bardziej zaawansowane niż w tym roku, także na rabacie z Limelight.
Czeka mnie jej pielenie. Trzy godziny jak nic.

W ogródku Martki 22:16, 20 maj 2023

Do góry
Ta rabata mogłaby nosić nazwę „Rabata z rurą” zamiast grabowej niemniej graby w tym sezonie wreszcie nabierają puszystości.

Widać też w tle „żywopłot dwóch prędkości”, zagadka wciąż nierozwiązana…
Frontowy grujecznik przybrał na objętości. Róże i tu słabo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies