Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Malinowy zakątek

Malinowy zakątek

anuska2507 08:30, 28 wrz 2023

To najlepszym wyjściem są chyba drewniane panele. U siebie możesz postawić co chcesz, bez ingerencji we wspólny płot. I będziesz miała przesłonę od razu, a nie po kilku latach.
NowaKiKi 08:55, 28 wrz 2023

Musze przegadać z mężem te panele drewniane, bo on na razie napalil się na laurowisnie ze bedzie sadzic
NowaKiKi 08:58, 28 wrz 2023

Przedvtymi 4 miskantami chce posadzic hortensje, mam dwie sztuki polar bear.
Posadzicbtylko te dwie tylko czy dokupić trzecia? Jak dokupować to taka sama czy jakaś inna, która by się przebarwiala?

Te moje polar bear bardzo późno startują, sąsiadka ju ma kwiaty na swoich a u mnie dopiero ledwie coś się pojawia
anuska2507 13:48, 28 wrz 2023

Laurowiśnia też się nadaje, ale ona potrzebuje więcej miejsca, myślę, że ok. 1m. Swoją sadziłam pól metra od płotu. Miskanty przed laurowiśnią sadziłam w odstępie 1-1,5 m. Po 3 latach nie ma między nimi przejścia.

Po posadzeniu laurowiśni.
NowaKiKi 18:17, 28 wrz 2023

Dzieki wszystkim za rady! spróbujemy z laurowiśnia, najwyżej się ją przesadzi kiedys i wtedy da się drewniane panele.
NowaKiKi 17:01, 30 wrz 2023

A ja znowu potrzebuje pomocy
Chce zagospodarować rabate w przedogródku i nie umiem nic wymyślić.
Posadziłam dwie kule danica.
Teraz Chce zrobić ten prostokąt kolo kuli po lewej, miały być tam seslerie i szalwia omszona merleau Rose, one z sesleria są podobnych wysokości około 40 cm.
I teraz się zastanawiam czy taka wysokosc od początku rabaty czy się trochę cofnąć tymi roślinami i z przodu coś niższego.

Kolovtej kuli danica chce dać jakas kule ozdobna, albo świetlna albo betonowa.
Tak to wygląda teraz i jakos tam wstępny rysunek co naszkicowałam.

Marcin89 21:06, 30 wrz 2023

A te czarne kółka to co?
NowaKiKi 21:41, 30 wrz 2023

A myslalam nad jakimiś czarnymi małymi kulami ale nie wiem czy one będą. Coś takiego
Pierwotnie to niebieskie miała być kula świecące, ale zapomnialam mężowi powiedzieć że na ta rabate trzeba prad doprowadzić więc nie wiem czy bedzie kula swiecaca czy jakaś betonowa
NowaKiKi 08:44, 05 paź 2023

Kojarzycie kogoś kto ma szałwię omszoną bright rose? W internecie kazda strona mówi inaczej o jej wysokości.
anuska2507 10:53, 05 paź 2023

Widziałam, że pytałaś o połączenie szałwii i seslerii jesiennej. Ja mam połączoną seslerię z szałwią Sensation Compact Deep Blue (mocno niebieska), która dorasta do 30 cm. Możesz sobie porównać jak wglądają razem:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/9767-wymarzylam-sobie-wrzosowisko?page=161#post_7
https://www.ogrodowisko.pl/watek/9767-wymarzylam-sobie-wrzosowisko?page=99

Moim zdaniem spokojnie można posadzić z seslerią nawet trochę wyższe odmiany, dorastające do 50cm. Sesleria też nie jest aż taka mała.