Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Pokaż wątki Pokaż posty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 23:40, 29 wrz 2023

Dziewczyny - w niedzielę będą dwa tygodnie jak walczę z infekcją i działam na pół gwizdka
Wczoraj mi się post skasował i zwyczajnie nie miałam siły pisać od nowa, że nie wspomnę tego, że wszystkie mądre myśli mi pouciekały Generalnie to mam wrażenie, że 3/4 mózgu mi z katarem z nosa wypłynęło, nie jest to fajne

Ale odnośnie poletka truskawkowego i jego stanu, to ja mam niewątpliwie ułatwione zadanie, w przeciwieństwie do Was U mnie nie ma TAM truskawek Były wcześniej, ale w tym roku był bób, został zjedzony i ścięty, więc mogę rwać draństwo chwastowe jak leci Tydzień temu w piątek popadało (dziś też kropi) to nie ma takiej skorupy, da się te chwasty wyciągać Do tego ziemka zasilona obornikiem robi swoje - mięciutkie to jest wszystko

Ogarnę temat chwastów, może w weekend, położę kartony i poczekam do wiosny Miskantów nie mam więc ta opcja ściółkowania mnie ominie. Coś mi się dziś wyświetliło w głowie o ściółkowaniu truskawek trocinami. Wiedza pewnie z forum, ale od kogo??? Do trocin mam dostęp.

Bożenka ma rację - jak się ma ogród w pobliżu lasu, pól i łąk - nie da się chwastów uniknąć. Otoczenie mi odpowiada więc się z tym godzę
Magara 23:48, 29 wrz 2023

Dla Hani i Helen - jedyne zdjęcie HR, które znalazłam

Jest cudna I zdrowa I cieszę się, że trzy mam posadzone

Haniu, jeżeli ten sen był proroczy to powinnaś być z HR zadowolona
sylwia_slomc... 01:26, 30 wrz 2023

Magara napisał(a)
Naoglądałam się dziś na forum tylu fajnych, pięknych zdjęć, od których szczena opada, żółć zalewa żołądek z zazdrości, że muszę wstawić coś dla równowagi

Zabrałam się za moje poletko truskawkowe:

Niech mi ktoś wytłumaczy jak można było tak zaniedbać te kilkanaście metrów i doprowadzić do takiego stanu??? I kiedy to się wydarzyło???

Z założenia to miejsce na truskawki, chociaż w tym roku był tam bób - w ramach odpoczynku dla ziemki
Nie potrafię wytłumaczyć kiedy to zarosło chwastem i jak to się stało... Jedno jest pewne - obornik czyni cuda
Połowa wyrywki za mną Nie chcę nawet myśleć jaki sryliard nasion chwastów wysiałam przy ich wyrywaniu...
Zbliżenie:

Mam nadzieję, że jutro, pojutrze skończę walkę z chwastem i rozłożę kartony.
Wiosną zamówię sadzonki truskawek w sprawdzonym miejscu (TARcia - buziaki ).
Zastanawiam się tylko co zrobić później, w kontekście tych wszystkich nasion chwastów, które zapewne wylezą. Kartony się sprawdzają ale może są lepsze pomysły???

Niestety, ale obornik to rośliny przetrawione przez zwierzęta, tym samym dając obornik dajemy nasiona chwastów. Z granulowanym też, choć wszędzie pisze, że jest ich pozbawiony. Już w to nie wierze bo po zapodawaniu granulowanego mam w ogrodzie chwasty jakie w naszym rejonie nie występowały do tej pory. Moich truskawek w tym sezonie z chwastu nie widać. Mus się za nie zabrać jakoś....
Helen 08:37, 30 wrz 2023

Cudna ona i dobrze, że zdrowa. Z tym też różnie u róż.
Wafel 09:34, 30 wrz 2023

Zdrowia życzę u mnie w pracy po kolei wszyscy chorują i mnie też dopadło. Katar upierdliwy leci jak woda z kranu, oczy szczypią, bolą, gardło boli,łeb pęka ani poczytać ani spać się nie da... szkoda bo to ostatnie ciepłe dni a człowiek zamknięty w chacie siedzi.
Magara 23:12, 30 wrz 2023

Sylwia, chyba jestem zmuszona podpisać się pod tym co piszesz o oborniku
Dodawałam obornik do kompostownika. Wczoraj zauważyłam, że w komorze, którą teraz będziemy opróżniać rośnie... podagrycznik Podagrycznika na działce zasadniczo nie mam, tzn. kiedyś, raz, zauważyłam go przy jednej roślinie przywiezionej od koleżanki, wyrywałam i problem uznałam za niebyły. Z całą pewnością nie dawałam go na kompost, a tam jest i rośnie Czyli możliwe, że od obornika no bo skąd??? Będę musiała bardzo uważnie go z tej komory kompostowej wykopać żeby nie roznieść, eh...

Helen - HR póki co jest u mnie numerem 1 jeżeli chodzi o wszystkie walory I kolor ma piękny, właściwie nie żółty, tylko taki retro-żółty Mnie zachwyca a wyglądem zdrowych lśniących liści to już w ogóle powala

Wafel - to i Tobie ja zdrowia życzę Katar jest mega upierdliwy i co gorsze, nie przechodzi ani po tygodniu, ani po siedmiu dniach
Przez ten nieszczęsny katar ciężko jest cokolwiek zrobić. Na rabatach i przy odchwaszczeniu wymagana pozycja sprzyja temu, że leci z nosa, eh...

Ale szukając pozytywów melduję, że u mnie stan doniczek na tarasie ZERO, stan cebul do posadzenia ok. 250 więc totalny lajcik Cebule jeszcze dobre dwa tygodnie muszą wytrzymać, może zdążę w tym czasie ogarnąć mój plan porządkowo-tetrisowy, a później laba
Magara 23:32, 30 wrz 2023

Weekendu połowa za nami, zostawiam Acropolis, która znów chce kwitnąć, kolejna piękna róża
Chociaż chyba nie ma róży, która by nie była piękna

Dobrej, słonecznej niedzieli życzę sobie i Wam Niejako na powolne kończenie "sezonu"
Agatorek 17:17, 04 paź 2023

Ale ślicznotka ❤️

Ja się obijam już od dłuższego czasu . Mogłabym zrobić „ostatnie pielenie”, ale mi sie nie chce, za mała motywacja (jakieś pojedyncze chwasty na rabatach ).

Zazdroszczę stanu zero z doniczkami, ale nie zazdroszczę sadzenia tylu cebul . Chociaż pewnie będziesz sadziła po kilka sztuk w dołku, to nie tak strasznie w sumie .
Magara 23:56, 05 paź 2023

Aga, no jest ta Acropolis ślicznotką, nie zaprzeczę
Ja się niby nie obijam, ale mnie ten piękny, ciepły wrzesień, trochę oszukał Wydawało mi się, że do końca sezonu jeszcze masa czasu, a teraz się nagle zrobiło deszczowo/zimno/wietrznie - no i czas się skurczył
Z cebulami dam radę, nie jest ich tak dużo, ale nie będzie tak jak piszesz - każda w swoim dołku wyląduje Ten temat mnie jednak nie martwi. Bardziej się zastanawiam czy i kiedy dam radę uporządkować temat wiaderek, podpór, doniczek, że o zaplanowanych podziałach roślin czy porządkach na rabatach nie wspomnę
Gosialuk 12:13, 08 paź 2023

Daga jeszcze będą ładne dni.
Ja na szczęście nie mam wiaderek, podpór i doniczek do porządkowania. Porządki na rabatach robię na wiosnę, przeważnie kosą. Za to temat dzielenia i przesadzania jak najbardziej jest mi bliski i też nie wiem czy zdążę.
Róże ci pięknie kwitną w tym roku, a u mnie bardzo słabo i zastanawiam się co może być tego przyczyną. I zauważyłam, że masz pięknie okancikowane drzewka, a ja do moich borówek nawet nie dotarłam.