Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:18, 24 mar 2025

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:15, 24 mar 2025

Do góry
I tradycyjnie na koniec takietamy z magnolią i świdośliwami w tle.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:11, 24 mar 2025

Do góry
W nocy popadało. Na robienie kancików na długiej prostej i spulchnianie tam gleby trzeba trochę poczekać. Zabrałam się za kancikowanie okręgów wokół drzewek w sadzie i krawędzi żywopłotu grabowo-bukowego graniczącego z sadem. Przy okazji odkryłam nowe kępki zawilców gajowych. Najwięcej ich jest u stóp żywopłotu i w zakątku brzozowym.

To najbardziej dzikie miejsce w ogrodzie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:58, 24 mar 2025

Do góry
Wczoraj była jakaś "spleenowata" pogoda. Niby ciepło, ale pochmurnie, mgliście i posępnie. Wyskoczyłam tylko na godzinkę do ogrodu, żeby przystrzyc kilkadziesiąt sztuk zimozieloności z długiej prostej i rabaty zachodniej. Plecki trochę protestowały.

Szczerba w nieformowanym żywopłocie po śp. dwóch śliwach wiśniowych wciąż straszy

Kaszubskie piaski 11:16, 24 mar 2025

Do góry
Przedwiośnie w Kaszubskich Piaskach w słoneczny acz zimny wiosenny dzień.

Znalazłam trochę czasu w niedzielę na wyjazd na działkę i pojechałam licząc na to, ze może będzie odrobinę cieplej. Niestety, chyba Kaszubskie Piaski są w innej strefie klimatycznej niż reszta ogrodowiskowych ogrodów. U mnie jedyne oznaki wiosny to kwitnąca kępka przebiśniegów i dereń jadalny. Żadnych przylaszczek, żadnych pierwiosnków, żadnych bylin wychodzących z ziemi… krokusy chyba coś zjadło (???).

Zdążyłam tym razem z cięciem trzcinników. Użyłam sierpu, starożytnego narzędzia, który bardzo polecam do średnich traw. Zaczęłam powoli czyścić rabatę angielską.

Kret się już obudził. Dzielnie kopie pod perzową murawą i mam nadzieję, że zmniejszy populację chrząszcza majowego. Zaczynam się do niego przyzwyczajać i traktować jako działkowego współlokatora. Murawę koszę dopiero w maju i wtedy wyrównam kopce. A na razie krecie jedz jak najwięcej pędraków, smacznego.

Magary Dramaty z Rabaty 10:43, 24 mar 2025

Do góry
Magara napisał(a)
Patrycja, wrzucając dziś swój pomidorowy plan, mocno mnie zmotywowała

Taki piękny plan, że może i ja swój narysuję.
30 arów wietrznej pustyni 09:46, 24 mar 2025

Do góry
Chodzę koło tych budleji miniaturowych jak pies koło jeża i nie wiem jak takie odmiany się tnie, a ciąć juz pora. One i tak dorastają do 60cm i taka wysokość chciałabym utrzymać, tylko tu widać że sprzedawca wyprowadził te bardziej drzewkowo a ja wolalabym żeby rosły już gęsto od dołu. I nie wiem jak to ciachać, jak nisko. No cykam się.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 08:55, 24 mar 2025

Do góry
TAR napisał(a)
A moze takiego Blagona, widzialam rok temu u nas, troche kosztowal ale spory juz byl. One wielkie nie rosna docelowo a wygladaja oblednie

Pendula to nie, ale ten Blagon! Coś pięknego!
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 08:30, 24 mar 2025

Do góry
Wzdycham do Twoich ciemierników. Dzięki za zdjęcie z wykopanymi - będę odważniej traktować swoje. Zostawiam Ci w prezencie - jeśli mogę - jednego z moich wczoraj z działki - również pojechał bagażnik roślin i jeszcze piesa miała z tyłu towarzystwo roślinne a przy domu nie widać żeby ubyło doniczek, nie wiem jak to możliwe

Podoba mi sie ten tekst - nigdy nie pracowałam fizycznie, tylko w ogrodzie ryję. Ja tez ogarniam dwie sztuki, tylko mniejsze. A nie, wróć, jeszcze od czasu do czasu u mamy (zwykle wiosenne i jesienne porządki). Prawda jest taka, że gdzieś trzeba się zmęczyć fizycznie - dla zdrowia. Jedni wolą biegać na bieżni i wyciskać, inni ryć.
Ogród Basi i Romka 22:18, 23 mar 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)
A dziś wieje, świeci słońce, wiatr zaczyna wysuszać glebę.
Porobić się nie da za mocno wieje ale jakieś zdjęcia zrobiłam
Powoli zaczynają kwitnąć miodunki, a na nich jedna pszczółka

Przylaszczki tak trochę słabo u mnie rosną ale jakieś są
Za chwilę będą nacyze.

Pięknie wszystko wystartowało Basiu podziwiam kolory
Mnie najbardziej ucieszyła u mnie właśnie Miodunka widzę u ciebie bo już myślałam ,że całkiem mi zginęła bo słabo rośnie ostatnio zobaczymy jak teraz będzie buziaki
Ranczo Edy 22:07, 23 mar 2025

Do góry
Spokojnej nocy ...

Ranczo Edy 22:06, 23 mar 2025

Do góry

Ranczo Edy 22:03, 23 mar 2025

Do góry

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:03, 23 mar 2025

Do góry
A moze takiego Blagona, widzialam rok temu u nas, troche kosztowal ale spory juz byl. One wielkie nie rosna docelowo a wygladaja oblednie

Ogrod nad bajorkiem 21:45, 23 mar 2025

Do góry
jedyne niebieskawe drzewka u mnie do cedry, ktore dostałam w prezencie od serdecznej kolezanki. Nie sa tak calkiem niebieskie dosc dobrze wygladaja przy sosnach. Zostana. A posadzilam je od strony niefajnej sasiadki liczac, ze urosna szybko i z czasem nas zaslonia. Rosna dosc szybko, rok temu byly prawie polowe nizsze.

i baranki na swojej miejscowce czyms mocno zaaferowane

Ogrod nad bajorkiem 21:38, 23 mar 2025

Do góry

sadzonki z gipsowkami calkiem zacne juz sie robia,przymrozek nic im nie zaszkodzil

Ogrod nad bajorkiem 21:37, 23 mar 2025

Do góry
calkiem fajnie przezyly zime zurawki Champagne ale im tez musze polac wrotyczu, bo dziury widze

Ogrod nad bajorkiem 21:35, 23 mar 2025

Do góry
Glina i zielsko 21:29, 23 mar 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)

Zielsko mam takie drobne rozetki. nie mialam tego a w tym roku aż gęsto.

Nie wiem co to jest.
Słabo widać, ale rozpoznaję siewki maku polnego i fiołka trójbarwnego. A takie płożące, drobne listki i sieć korzeni to gwiazdnica pospolita. Pojawiają się jako pierwsza u mnie.
Glina i zielsko 21:03, 23 mar 2025

Do góry
Narsilia napisał(a)
Hej przecież u ciebie już wszędzie cxysciutko i porobione a jeszcze coś się znalazło , co tak kwitnie u Ciebie pokazuj pokazuj , no ja jutro do ogrodu się wybieram boje się że będzie padać , a roboty ogrom.

Zielsko mam takie drobne rozetki. nie mialam tego a w tym roku aż gęsto.

Nie wiem co to jest.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies