Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kosiarka 20:26, 05 cze 2013

Do góry
Nie, żadną taką, normalną z marketu dużego, jak będą w robocie na miejscu to zrobię jej zdjęcia. Zdzisiek chwali, że dobrze kosi.
Jakie narzędzia na start - czyli kupowanie z głową :D 20:25, 05 cze 2013

Do góry
Były długo - ze dwa lata w ofercie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:19, 05 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moja miała tylko 4 łodygi więc mało kwiatów, dzięki uszczknięciu będzie podwójnie Urwij lub nie, zależy ile ma pędów.

Cztery łodygi ? Moje są pojedyncze ! Jutro musze je poszczypać
Dzięki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:18, 05 cze 2013

Do góry
Aga napisał(a)
Witam.P

pomoże ktoś w uporządkowaniu tej rabaty?????

Aga napisał(a)
Tak wygląda ta rabata w całosci

To jest bardzo wąska rabata, posadź na niej pas pięciu hortensji i masz uporządkowane, bo tu jest za dużo roślin na takim skrawku, Prostota i umiar na tym wąskim pasku jest jak najbardziej wskazany.

Albo pięć kul bukszpanowych, albo pięć tawuł japońskich ciętych w kulkę, albo do nich jeszcze miskanty np. Morning Light na przemian, albo Thuja orientalis Aurea Nana 5 sztuk a pomiedzy daj bordowe żurawki Georgia Peacch.

Po prostu zdecyduj się na dwa kontrastowe gatunki w kolorze i prosta sprawa, Komplikowanie, robienie piętnastu gatunków tutaj nawet jeśli je poprzestawiasz, rabaty Ci nie uporządkuje.
Na tą rabatę masz wszystko za niskie, płot widać, a może przynajmniej jakieś pnącza na płot?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:14, 05 cze 2013

Do góry
aagaaz napisał(a)
Zapisuję wątek, bo ciekawy.
Od razu proszę o radę jakie trawy będą dobre w cień między hosty i żurawki na tę rabatę?
Chciałabym ją trochę zapełnić.

Mogą być : Hakonechloa macra All Gold lub Aureola. miskant Variegatus, turzyce.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:08, 05 cze 2013

Do góry
Jeśli ziemia kwaśna i słonecznie to może wrzosowisko trawy i rośliny iglaste, część na pniu, np. szczepiony świerk kłujący 'Glauca Globosa'? Jest niebieski i będzie się komponował z trawami, któe dodasz, Proponuję też berberysy kolorowe posadzone po 3 sztuki chociaż.

Zajrzyj do wątków o roślinach wrzosowatych, wybierz sobie te co się podobają, kup wrzosów po 15 sztuk jednej odmiany i posadź.

https://www.ogrodowisko.pl/forum/42-wrzosowate

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 20:04, 05 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odetnij ten odstający i podetnij jedno piętro, Ile igieł w pęczku ma sosna? Jeśli dwa to może być sosna czarna, tylko jakieś krótki igły ma. Rosnie duża, wielka bym powiedziała, ja nie przepadam za sosnami z racji gubienia igieł.

Danusiu, ma dwie igiełki, właśnie sprawdziłam.
Wiem Danusiu, że nie przepadasz
Mi się podobają, ale w ogrodach bardziej "wiejskich", no ale to jest pierwsze drzewko, które kupił mój Mąż na ochotnika

Ciachnę jak już przestanie lać

Dziękuję.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:59, 05 cze 2013

Do góry
Ten wątek zakładam po to, aby można było zamieszczać pytania, jeśli nie mamy własnego wątku w projektowaniu.

Jeśli ktoś potrzebuje komleksowego projektu, profesjonalnej pomocy, zapraszam na moją stronę zawodową Projektowanie ogrodów przez internet

Profesjonalnie zaprojektuję ogród po przesłaniu materiałów na maila, w kontakcie jest adres
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:51, 05 cze 2013

Do góry
Może to czerwona nitkowatość? z powodu że mokro jest. Opryskaj a nawet polej sitkiem Topsinem może.

Zdjęcia

Te grzyby lubią mokrą pogodę, rosę i ciepło (13 do 25), choroba jest groźna,

Unikaj koszenia gdy trawa jest mokra. Zwiększ dawkę nawożenia przy następnym razie.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:47, 05 cze 2013

Do góry
Powinno być dobrze jak po całej powierzchni.
Spotkanie Ogrodowiska Szkółka Kapias - czerwiec 2013 19:43, 05 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziś wysłałam, poczta ma jakby co mało czasu, pilnuj listonosza jutro albo pojutrze..

Będę pilnować
Różaneczniki - choroby i szkodniki 19:42, 05 cze 2013

Do góry
Moim zdaniem to choroba fizjologiczna, Może to być spowodowane tym, że w doniczce mają mało ziemi, podlewasz wodą zasadową, powinna byc deszczówka, bo zwykła woda zmieniła im pH na niekorzystne, powinno, być kwaśne.

A więc szybciutko je posadź w kwaśną glebę, może podlej tzw. zakwaszaczem - rozrób go wg przepisu albo siarczanem amonowym, tylko żebys nie przedobrzyła. Najlepsze wyjście to wsadzić w sprawdzoną kwaśną glebę, podlać deszczówką, zwykła woda zmienia pH prawdopodobnie, skoro to się pogorszyło u Ciebie dopiero.Czy je nawoziłaś? - może to przenawożenie? (inna opcja).

Wyłam kwiatostany - posadź i obserwuj, oczywiście utrzymuj wilgotność podłoża.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:22, 05 cze 2013

Do góry
Tylko jakieś trochę marniutkie som, muszę florovitu im podlać.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 19:21, 05 cze 2013

Do góry
Odetnij ten odstający i podetnij jedno piętro, Ile igieł w pęczku ma sosna? Jeśli dwa to może być sosna czarna, tylko jakieś krótki igły ma. Rosnie duża, wielka bym powiedziała, ja nie przepadam za sosnami z racji gubienia igieł.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:18, 05 cze 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danuś, czy masz jeszcze jakiegoś miskanta w swoim ogrodzie?
Postulowaliśmy powrót "tego z białym paseczkiem"? Co z naszymi postulatami?

Mam, w zeszłym roku dosadzałam za każdym stożkiem I mam w dalszej części ogrodu, tam za bramą
Spotkania kujawsko-pomorskie 18:15, 05 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gabi, popieram propozycję, może i my się wybierzemy, nie wiem tylko jak to jest daleko, ale może wreszcie ta strona Ogrodowiska dotrze.

Piszcie, kto ma ochotę się spotkać i kiedy.

Wszystko zależy jaką trasą się jedzie,ale z Warszawy średnio 250km.
Nie jest daleko.

Możemy zrobić rabatę,a możemy poprzycinać "krzatynki",albo stworzyć jakieś wesołe kształty z nich.

Serdecznie zapraszam i czekam na "zgłoszenia"
Spotkanie Ogrodowiska Szkółka Kapias - czerwiec 2013 17:15, 05 cze 2013

Do góry
Dziś wysłałam, poczta ma jakby co mało czasu, pilnuj listonosza jutro albo pojutrze..
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2013 17:13, 05 cze 2013

Do góry
Tessi, oczywiście, tak jak mówiłam przepustowość jest dookoła, więc czołowego nie będzie. Zapraszam serdecznie, tylko wpadnij, nie rób smaka, a potem zdezerterujesz:
Spotkania kujawsko-pomorskie 17:09, 05 cze 2013

Do góry
Gabi, popieram propozycję, może i my się wybierzemy, nie wiem tylko jak to jest daleko, ale może wreszcie ta strona Ogrodowiska dotrze.

Piszcie, kto ma ochotę się spotkać i kiedy.
Spotkanie Ogrodowiska Szkółka Kapias - czerwiec 2013 17:05, 05 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Naklejki wysłałam priorytetem.

Dzięki Danuś

Dziewczynki i Chłopaki ... Naklejki będą .. Hurrraaaaaa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies