To jest bardzo wąska rabata, posadź na niej pas pięciu hortensji i masz uporządkowane, bo tu jest za dużo roślin na takim skrawku, Prostota i umiar na tym wąskim pasku jest jak najbardziej wskazany.
Albo pięć kul bukszpanowych, albo pięć tawuł japońskich ciętych w kulkę, albo do nich jeszcze miskanty np. Morning Light na przemian, albo Thuja orientalis Aurea Nana 5 sztuk a pomiedzy daj bordowe żurawki Georgia Peacch.
Po prostu zdecyduj się na dwa kontrastowe gatunki w kolorze i prosta sprawa, Komplikowanie, robienie piętnastu gatunków tutaj nawet jeśli je poprzestawiasz, rabaty Ci nie uporządkuje.
Na tą rabatę masz wszystko za niskie, płot widać, a może przynajmniej jakieś pnącza na płot?
Jeśli ziemia kwaśna i słonecznie to może wrzosowisko trawy i rośliny iglaste, część na pniu, np. szczepiony świerk kłujący 'Glauca Globosa'? Jest niebieski i będzie się komponował z trawami, któe dodasz, Proponuję też berberysy kolorowe posadzone po 3 sztuki chociaż.
Zajrzyj do wątków o roślinach wrzosowatych, wybierz sobie te co się podobają, kup wrzosów po 15 sztuk jednej odmiany i posadź.
Danusiu, ma dwie igiełki, właśnie sprawdziłam.
Wiem Danusiu, że nie przepadasz
Mi się podobają, ale w ogrodach bardziej "wiejskich", no ale to jest pierwsze drzewko, które kupił mój Mąż na ochotnika
Moim zdaniem to choroba fizjologiczna, Może to być spowodowane tym, że w doniczce mają mało ziemi, podlewasz wodą zasadową, powinna byc deszczówka, bo zwykła woda zmieniła im pH na niekorzystne, powinno, być kwaśne.
A więc szybciutko je posadź w kwaśną glebę, może podlej tzw. zakwaszaczem - rozrób go wg przepisu albo siarczanem amonowym, tylko żebys nie przedobrzyła. Najlepsze wyjście to wsadzić w sprawdzoną kwaśną glebę, podlać deszczówką, zwykła woda zmienia pH prawdopodobnie, skoro to się pogorszyło u Ciebie dopiero.Czy je nawoziłaś? - może to przenawożenie? (inna opcja).
Wyłam kwiatostany - posadź i obserwuj, oczywiście utrzymuj wilgotność podłoża.
Odetnij ten odstający i podetnij jedno piętro, Ile igieł w pęczku ma sosna? Jeśli dwa to może być sosna czarna, tylko jakieś krótki igły ma. Rosnie duża, wielka bym powiedziała, ja nie przepadam za sosnami z racji gubienia igieł.
Tessi, oczywiście, tak jak mówiłam przepustowość jest dookoła, więc czołowego nie będzie. Zapraszam serdecznie, tylko wpadnij, nie rób smaka, a potem zdezerterujesz: