Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rozpoznawanie chorób i szkodników 10:47, 12 kwi 2016

Do góry
Mam coś takiego w ogrodzie.

Dość sporo. Wygoglalam i to chyba krocionogi. Szkodliwe to to? Zwalczać? Zostawić?
Anulajda w raju 10:47, 12 kwi 2016

Do góry
Tulipany dzisiejsze
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:44, 12 kwi 2016

Do góry

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:44, 12 kwi 2016

Do góry
Kochani, proszę o pomoc.
Poniżej zdjęcia rabatki, która spędza mi sen z powiek. To pierwsza rabatka jaka powstała wraz z pojawianiem się na moim placu budowy tego co chcę aby w przyszłości można było nazwać ogrodem.
Jak widzicie rośliny wsadzone przypadkowo, bo akurat tam było miejsce.

Dane techniczne rabatki:
strona północna - gleba raczej żyzna, bez specjalnych cech problematycznych.
słońce sięga tam tylko późnym popołudniem.
Chciałabym aby rabatka była zimozielona.
W tej chwili rosną tam: 3 x trzemielina na pniu, 2 jałowce, które mają trafić na śmietnik, trawa wydmuchrzyca (do śmieci) i w nogach trzemielin żurawki (ich nie widać na zdjęciu).

Fajnie byłoby gdybym mogła wykorzystać trzmieliny, które tam już rosną.

Ewentualnie myślałam, aby kupić szczepione na pniu kule - np. jakieś tuje, różnej wysokości (3 sztuki) i podsadzić je żurawkami, aby rabatka była prosta i przejrzysta.

Proszę o pomoc
Mój mały ogródeczek :) 10:43, 12 kwi 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
Ciepło u Ciebie,skoro juz takie ładne roślinki....a hortensja to Anabelka,bo już taka duża?
Czasem słońce czasem deszcz 10:41, 12 kwi 2016

Do góry
bukszpany i trzmielina wołają o strzyżenie

takie niebo dzisiaj mamy

a tu pytanie do znawców:
mam chorego RH- to już kolejny który zapadł na chorobę grzybową, co roku wymieniam kilka egzemplarzy, aktualnie objawy ma tylko ten i to w połowie; moje pytanie- czy obciąć tę chorą lewą część i patrzeć jak będzie rosłą reszta czy pozbyć się go w całości?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:39, 12 kwi 2016

Do góry

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:34, 12 kwi 2016

Do góry
Czas szafirków

Czasem słońce czasem deszcz 10:34, 12 kwi 2016

Do góry

mam wrażenie że sadziłam tu jasnoróżowe tulipany

Co i jak? Nowicjuszka 10:34, 12 kwi 2016

Do góry
Ja cię kręcę, ależ ostre cięcie Toszka, zdaje się że muszę poprawkę nanieść na swoje lawendy.
Chyba nie będę za bardzo przywiązywać się do tej turzycy Buchanani, chociaż wizualnie bardzo mi odpowiada.

Toszka napisał(a)
Wczoraj ciełam lawendę, bo bez wątpienia ruszyła. Nigdy z cięciem lawendy się nie śpieszę.
Pierwsze dwa zdjęcie pokazują, że w różnej kondycji bywają krzaczki po zimie.
Kondycja lepsza...

Co i jak? Nowicjuszka 10:31, 12 kwi 2016

Do góry
Dzisiaj mąż jedzie po brzozę, trochę to ryzykowne dostał wskazówki - czyli patrz na grubość pnia i wysokość i żeby drzewko było żywe, dziś też mają przyjść lawendy zamówione specjalnie pod brzozę. Na razie - myślę że już ostatni raz- wysypałam trociny i trochę je przekopałam

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:29, 12 kwi 2016

Do góry
w kłosownicy rosnei mi taki kwiatek któregonie moge sie pozbyć
macie pomysła?
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 10:27, 12 kwi 2016

Do góry
Berberysy i forsycja
Lawenda - Lavandula 10:25, 12 kwi 2016

Do góry
Danusiuuu, proszę jeszcze raz o pomoc!
W lawendzie, w środku niektórych krzewów pojawiły się drobne młode pączki ,ale nie na wszystkich krzewach. Niektóre wyglądają jakby nadal spały albo wyschły. Czy mogę już wszystkie przycinać czy tylko te ,które mają pączki? Może pozostałe nie będą miały juz żadnych pączków?

Na środkowym zdjęciu krzew bez pączków w środku a na ostatnim z pączkami. Oba rosną na tej samej rabacie, maja takie same warunki świetlne itp. czy mogę już ciachać( bo rozrosły się i wykładają się na chodnik)czy jeszcze czekać?
Czasem słońce czasem deszcz 10:24, 12 kwi 2016

Do góry
stan ogrodu na dzień dzisiejszy

niestety żurawki psują tu cały efekt, zastanawiam się nad ich wymianą na berberysy ale zimą będę zgrzytać zębami, chociaż przy żurawkach zgrzytam teraz; dodam że żurawki były już czyszczone

dalej trzymamy się frontu

Ogród w cieniu brzozy 10:23, 12 kwi 2016

Do góry
Mam ogromny problem, nie sadzę tulipanów i moje nornice rozsmakowały się w cebulach czosnku ozdobnego, tragedia, najpierw zaczęły więdnąć liście, sprawdzałam, trzymały się mocno w ziemi, nie rozumiałam co się dzieje aż do momentu, gdy zaczęły znikać liście w całości wciągnięte pod ziemię. Ta dziura to ślad po wciągniętym czosnku.

Obok zostały dwie, jedną dało się wyciągnąć bo cebula zjedzona, druga pewnie nadgryziona i jeszcze się trzyma.

Czy u kogoś też coś takiego się zdarzyło?
Testowe dodawanie zdjęć 10:19, 12 kwi 2016

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:12, 12 kwi 2016

Do góry
kolejny dubel więc :

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:11, 12 kwi 2016

Do góry
wyszedł dubelek to dam fotkę
mój emuś wieczorkiem znów grzebał

Ogród w cieniu brzozy 10:08, 12 kwi 2016

Do góry
Mirka, pisałam Ci, że nie zostawiam jeszcze ale myślę, że zacznę pod przykryciem na razie. Lepiej by miały jakąś różnicę temperatur, będę tylko sprawdzać temp. nocne i jak by co schowam.

07_Rene napisał(a)
Dorodne masz pomidory. Ja zbyt późno wysiałam swoje i mają dopiero jedną parę liści właściwych. Inne wysiewy też godne podziwu, a jaki ład i porządek w nich pasuje
Zdjęcia piękne - dziękuję Potrzebuje takich inspiracji, żeby nie zapomnieć jaki ogród chce mieć.

Renia ja na pewno za wcześnie wysiałam te pierwsze ale tak mi było wygodnie, mam nadzieję, że wytrzymają ładnie do czasu wsadzenia. Drugą partię dopiero w tamtym tygodniu pikowałam.
Co do ogrodu, ta ja sama nie wiem jaki mój ma być, ciągle mieszam wszystko bo różności lubię, znalazłam ostatnio kawałek kolkwicji, który pozostał po wysadzeniu krzewu, nie potrzebujesz czasem?
A to moje dawno już sadzone szachownice, przez co schowane w głębi rabaty.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies