Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:21, 12 paź 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
no to odjechałam ... piwonie jesienią ??? ... Anek wywróciłaś mi wyobrażenie o piwoniach ... i przy okazji o mojej zielonej wiedzy ...

No tak... też teorie kwarkowe Ci zaświtały w głowie

A ja tylko w słoneczku zachwycałam się kolorami.. pogoda letnia, kolory jesienne, ale było miło
Borówka amerykańska i aronia

Kalina

Azalia pontyjska i trzmielina oskrzydlona

enkiant dzwonkowaty

I piwonie też zachwyciły... a tyle osób na nie narzeka No i wyszło, że piwonie kwitną jesienią ..
Mój kawałek planety 10:48, 12 paź 2014

Do góry
tak wygląda jesienią kalina którą mam w awatarku

Ogród zapachów u Jasi 22:22, 10 paź 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
Oj piękności jak ja uwielbiam do ciebie przychodzić i wąchać te kwiaty i przypominać sobie ten zapach ktory mnie onieśmiela

Konradzie w tej chwili to tylko jest ładnie na zdjęciach, rzeczywistość jest przygnębiająca a ogród wygląda na zaniedbany .

A jeżeli mowa o zapachach to przekwitła już ostatnia pachnąca słodko bylina - o źle kojarzącej się nazwie pluskwica, ale żeby nie kończyć tak smutno to kalina angielska na kilka kwiatów więc nadal coś pachnie w ogrodzie.

Pozdrawiam Jasia
Ogródek Ewy 13:38, 02 paź 2014

Do góry
kasiek napisał(a)

A to nie kalina sztywnolistna? Bo mnie sie wydaje ze taka jak moja tylko duuużo wieksza
Śliczne fotki kwiatów
Podrawiam

Wiesz Kasiu że Ty możesz mieć rację....
Masz może jakieś zdjęcie swojej kaliny?
Ogródek Ewy 10:03, 02 paź 2014

Do góry
Napia napisał(a)

Dla mnie też nowość. Może ktoś rozpozna

A to nie kalina sztywnolistna? Bo mnie sie wydaje ze taka jak moja tylko duuużo wieksza
Śliczne fotki kwiatów
Podrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:41, 30 wrz 2014

Do góry
eliza3 napisał(a)
Aniu, jestem naładowana pozytywnie po spotkaniu z Wami. Tego było mi trzeba.
Posadziłam co kupiłam i chociaż jest tego niewiele to zawsze pamiątka ze spotkania
Pogoda sprzyja, więc praca w ogrodzie to sama radość , a po obejrzeniu tylu pięknych kompozycji chęć do upiększania, przesadzania, dosadzania jeszcze większa

Bardzo sie ucieszyłam jak Cię zobaczyłam na spotkaniu.. tylko było tradycyjnie.. za krótko

I przerwa w motylkach... znów prawie Wojsławice Mi też ten wyjazd dobrze zrobił. I jak pisałam na swój ogród spojrzałam łaskawszym okiem... i nawet pofociłąm sporo.. zamiast sadzić co kupiłam.Ale by posadzić trzeba najpierw wysadzić.. wiec spokojnie i nie nerwowo..

Kalina watanabe.. kocham ją... za kwiaty wiosną i za kolor jesienią.
Kto ma trochę miejsca (rośnie spora) to koniecznie trzeba ja mieć.
Aaaa i zakwitł mi oczar !!!! Ale foty brak.

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 21:33, 24 wrz 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Kasiu, nie martw się o wiciokrzew Henryego, przezimuje. Bardziej wrażliwy jest ten nakrapiany japoński i u mnie mimo że rósł w zacisznym miejscu na murze z innymi pnączami, przemarzł do cna w przedpoprzednią ostrą zimę. Więc go okryj profilaktycznie.
Co za pola pomidorowe. Te zielone już nie mają szansy na zmianę koloru, trzymaj dotąd dopóki się da, ale żeby ich nie chwycił mróz, bo wtedy tylko do wywalenia na kompost. Ja zawsze zbieram zielone, układam pojedynczą warstwą gdzieś w szkarence i czasami są do grudnia.
Już wiem, dlaczego pytałaś o winogrona. Odmiany Kalina nie znam, niestety, to chyba jakaś nowość?

No trudno, jak zmarznie to zmarznie, okryje, moze zima bedzie taka jak ostatnia
u mnie nie bylo przymrozkow i teraz ma byc coraz cieplej az ponad 20 st o niedzieli, w nocy tez cieplej
a winogrona mam takie:
http://www.clematisy.com.pl/katalog-roslin/winorosl-beznasienna-interlaken-id151.html
i
http://www.clematisy.com.pl/katalog-roslin/winorosl-kalina-id215.html

nie wiedzialam ze to nowosc, zobaczymy jak sie sprawdzą, poki co sadzonki sa malutkie
Ogród w Tarnowie 21:17, 24 wrz 2014

Do góry
górna część ogrodu

citronelki rozmnożone osobiście przez Rysia - dało się

kalina watanabe - u mnie zrzuciła liście tej zimnej nocy - nie wiem dlaczego

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 20:35, 24 wrz 2014

Do góry
Kasiu, nie martw się o wiciokrzew Henryego, przezimuje. Bardziej wrażliwy jest ten nakrapiany japoński i u mnie mimo że rósł w zacisznym miejscu na murze z innymi pnączami, przemarzł do cna w przedpoprzednią ostrą zimę. Więc go okryj profilaktycznie.
Co za pola pomidorowe. Te zielone już nie mają szansy na zmianę koloru, trzymaj dotąd dopóki się da, ale żeby ich nie chwycił mróz, bo wtedy tylko do wywalenia na kompost. Ja zawsze zbieram zielone, układam pojedynczą warstwą gdzieś w szkarence i czasami są do grudnia.
Już wiem, dlaczego pytałaś o winogrona. Odmiany Kalina nie znam, niestety, to chyba jakaś nowość?
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 18:00, 24 wrz 2014

Do góry
Zebralam dzisiaj wiadro jasno pomaranczowych pomidorow....
i 2 albo 3 x tyle zielonych jeszcze na krzakach
A w domu jeszcze 4 koszyki czerwonych

Ale papryka moze sobie chyba wisiec jeszcze ?

Posadzilam dzisiaj od poludniowej strony winogrona "Kalina" ma ktos moze takie ? Ciekawe czy dadza radę..
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:15, 22 wrz 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
uwielbim zapach kaliny u sasiadki za płotem, tylko nie wiem co to za kalina

ja kupilam burkwooda
czy wszystkie pachnace kaliny pachna podobnie ?

Ja mam 3 i każda pachnie inaczej ale wszystkie bardzo intensywnie
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:10, 22 wrz 2014

Do góry
uwielbim zapach kaliny u sasiadki za płotem, tylko nie wiem co to za kalina

ja kupilam burkwooda
czy wszystkie pachnace kaliny pachna podobnie ?
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:04, 22 wrz 2014

Do góry
Wczoraj na wieczór lało i dzisiaj też więc w ogrodzie oprócz fotek nic nie robiłam Zakwitł reklamowany Pilgrimnareszcie mam właściwą różę

Brałam z wanienki deszczówkę do storczyków i myślę co tu tak pachnie a to zakwitła 3 kwiatkami kalina koreańska viburnum carlesii 'Juddii'

młody Chopin ładnie wygląda w słońcuto ten wyhodowany przeze mnie z patyczka

Sharifa Asma otwiera kwiat

James Galwey

Novalis
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:11, 21 wrz 2014

Do góry

kalina angielska szykuje się do kolejnego kwitnienia

macierzankę przyięłam na czas i teraz jest ładna kepka

Dwa ogrody 20:56, 21 wrz 2014

Do góry
Krys, serdecznie zapraszam, jak będzie więcej chętnych to też damy radę, miejsca nie braknie
limki w nowym już brązowe, tutaj w półcieniu

ognik ładnie przyrósł po łagodnej zimie

i kalina którą bezskutecznie próbuję ukorzenić, patyczki już ze dwa miesiące stoją w wodzie, muszę podejrzeć, może się uda, kosy jej owoce znajdą nawet pod śniegiem

kokornak na słupie zmienia kolor... jesień
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:44, 19 wrz 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Pomiziałam Miśka

Misiek dziękuje za mizianie.. tego mu zawsze mało

Fotki sie kończą.. zawilce.. piękne, dobrze, że przesadziłam na brzeg rabaty

I w szerszej perspektywie.. pokazywałam, wiem... ale mi się podoba.. i kwitnie nadal.. ale kalina sie przebarwia, czyli jakby w nowej aranżacji

"Niezdecydowana ogrodniczka" 14:19, 12 wrz 2014

Do góry
W tym samym czasie napisałyśmy. Więc tak w sobotę wsadziłam tam 4 szmaragdy i 6 hortek i żurawki , rosna tam też klematisy i wisteria napłocie.W rogu rośnie chyba dereń- daje zasłonę części sąsiada. a z drugiej strony kalina szerokolistna - duża i zimozielona też daje tło.
Ogród ogrodniczki 16:22, 11 wrz 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)

Też myślałam o trawkach wokół tej kuli.To jest cięta irga.
Na razie w formie pomysłu.

Podoba mi się pomysł tej skarpetki wokół kuli z irgi. Piękna jest swoją drogą. Ja dałabym carex evergold, albo hakonechloa żółtą dla rozjaśnienia.
Podoba mi się też koncepcja 3 kulek bukszpanowych. Nadają porządku i nawiązują do istniejącej kuli. Ale ciągle nie wiem co to są te czerwone kulki. Moim zdaniem jest ich za dużo. Chyba że to żurawka, która zleje się rządek. Ale i tak przed różami dałaby, już coś innego na przód, może właśnie lawendę. Nie likwiduj jej w innym miejscu. Daj poprostu tutaj inną odmianę.

Ja nie wiem czy perowskia się tu zmieści, jak ten jaśminowiec jest już takim wielkim krzaczorem. Jeszcze kalina się rozrośnie.
U BusyBee w ogródku... 20:36, 10 wrz 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)
Przed kaliną 2 Variegatusy rozjaśnią to miejsce, ale całkowicie nie zasłonią ogrodzenia, szybciej kalina...ale pomiędzy Grackami i Variegatusami też dałabym jakieś miskanty albo dodałabym jeszcze po jednym od środka

Też myślałam o tym, ale tam się nie za bardzo chyba zmeści, chyba że przytnę tego cyprysika....

A co może lepiej dać trawy za hortki....???
U BusyBee w ogródku... 20:16, 10 wrz 2014

Do góry
Przed kaliną 2 Variegatusy rozjaśnią to miejsce, ale całkowicie nie zasłonią ogrodzenia, szybciej kalina...ale pomiędzy Grackami i Variegatusami też dałabym jakieś miskanty albo dodałabym jeszcze po jednym od środka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies