Proponuję kolorowe żurawki i trzmielinę Fortunego - dlatego że są zimozielone. Hosty i liliowce znikną a na rabatach i w zimie powinno coś cieszyć oczy.
Możesz pójść w iglaki karłowe i wrzosy oraz wrzośce, trochę niskich trawek ale też możesz pójść w stronę bylin plus małe krzewy np. tawuły japońskie cięte w kulki na jeża.
Baaardzo podoba mi się połączenie kordyliny i cyklamenów,ale boję się troszkę żeby utrzymać cyklamena,bo wiem tyle,że podlewa się je od dołu,aby nie zalać cebulki,więc jak podlewać tak piękną kompozycję????I czy cyklameny będą kwitły całe lato???
Do jabłoni pasują różane ogrody z dodatkiem pachnącej lawendy, jeżówek, powojników które pną się po pniach. Pasują też kocimiętki, hosty o biało obrzeżonych liściach, żurawki jako kolor na zimę.
Zrób pergolę nad ławką z pnączami.
Posadź peonie a także trawy, będzie dziki nim magicznie jesienią.
Przeglądaj galerie zdjęciowe pod tagiem ogrody angielskie, inspiracji jest tam moc, wystarczy wypisać sobie kilka zestawień i ogród gotowy.
Danusiu, dziekuję za odwiedziny i miłe słowa. Już wszystko posadzone. Teraz tylko czekać jak to wszystko zakwitnie Masz może jakieś uwagi co do mojej rabaty?
Pani w sklepie nie jest ogrodniczką, na bank, tylko handlowcem co prowadzi sklep, ale potrzeb nie zna. Nie powinna się tym zajmować.
Moja wiedza i rady wynikają z praktyki i chęci poprawy wyglądu trawnika na starcie. Powinnaś posypać jeszcze te plamy i dobrze rozciągaj, wtedy ziemi pójdzie mniej.
Można tego nie robić i mieć syf, krzywe kanty i chwasty w trawniku, dziury i łaty, moje rady nie są koniecznością, że mus. Ja po prostu tak robię.
Trzeba zacząć od ustawienia patyków bambusowych w stożek lub piramidę. Cięcie wstępne, na dole będzie brakowało w szerokości. Podsadź je małymi cisami.
W cieniu i jak ciasno mają to tak właśnie jest, pewnie jeszcze sucho, bo drzewa zabierają wodę. Opryskaj Topsinem, potem Pinivitem dolistnie (roztworem). poczyść to wszystko brązowe, przynajmniej będzie lepiej wyglądało, ale skutecznie się nie poprawi.
Taxus baccata, to gatunek a nie odmiana akurat, ale lepszym rozwiązaniem jest poszukanie sobie takiego wyrośniętego "szarakuła", obgolenie go od dołu i wyprowadzenie kulki u góry.
Bo to co chcesz zrobić, to bym nie robiła na Twoim miejscu. Szukaj wysokiego cisa który ma przewodnik.