Roberto,nie czekasz miesiącami, raptem 1 dzień.Tu są sami amatorzy, I na subtelnościach kwasowości zna się niewiele osób. Nie wiem czy tu jeszcze zajrzysz ,mimo kategorycznego stwierdzenia, ale odpowiem.
Skoro masz takie ph, trzeba dać siarkę pylista tylko ona długo sie uwalnia do gleby. Ja mam 15 krzaków borówek, Posadzonych na wspólnym poletku wyłożonym na głębokości pół metra folią. Folię mam ,żeby ,mi woda nie uciekała, podłoże piach. W to wszystko załadowany jest torf kwaśny zmieszany z korą sosnowa. Co roku uzupełniam górą torf, i przykrywam górą korą sosnową grubą z lasu, nie rozdrabnianą. Kora jest potrzebna do zatrzymania wilgoci w glebie.Do tego na wiosnę sypię nawóz długo działający do borówek, Rh lub iglastych.jaki dostanę i posypuję siarką.Około garści na krzak. Od 20 lat te same krzewy odmładzane co 2 lata. Przyznam,że w pomiary glebowe się nie bawię, ale skoro rosną rośliny i owocują, chyba źle nie jest.
Co może być przyczyną wysokiego Ph u Ciebie? Może nie zwróciłeś uwagi na torf, powinien być kwaśny, niczym nie wzbogacany,Ten odkwaszony już zawiera wapno.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie